4 Mart 2012 Pazar

inis sirasina gore ilk on sure

Kur'an-ı Kerim'in inis/nüzul sırasına göre ilk on suresini mütalaa ediniz.
Kazanımlarınızı, hayatınıza kattığınızı ifade eder şekilde yazınız.

86 yorum:

  1. kuran surelerinin böyle düzenli bir şekilde inmesi kuranın konusunun ayrılmaz bir parça olduğunu her bir parçanın da bir işlevi olduğunun bir hikmetidir...herşey bir denge içindedir.....

    YanıtlaSil
  2. Kuranı iniş sırasına göre okudugumda peygamberimize(s.a.v) inen ilk ayeti ve snrasında hangi ayetlerin indiğini elçilik görevinin nasıl anlatıldığı hangi ayetle başladığını görmüş oldum siyer kitaplarında okuyorduk ilk bu ayet -i kerime indi diye ama iniş sırasına göre okumaya devem ettiğimde bilgiler daha anlamlı oldu peygamberimizn hayatını daha iyi anlamaya başladım ALLAH islam dinini indirirken habibine nasıl anlatmıştı ilk hangi konularda ayet indirmişti bu ayetlerin bir önemi derin manaları vardı...neden ilk bu ayetler inmişti..Hani yemek yaparken tencereye ilk önce yağını sonra soğanı sonra salçayı sonra malzemeyi koyarız sırasını takip ederiz malzemelerin çünkü böyle yapıldıgında lezzetli olduğunu ortaya güzel bir yemek çıkacagını biliriz işte kuranı iniş sırasına göra okumak da böyle ortaya daha anlamlı daha güzel sonuçlar çıkartıyor ve peygamberimizin hayatını daha iyi anlıyoruz...Böyle okumaya başladığımda farkettim ki bir sonraki ayeti merakla bekliyorum sanki bi arkadaşıma mesaj gönderip ondan o mesaja cevap bekler gibi.. acaba bu ayetten sonra hangi konuda hangi ayet indi ...Bi kitabı okurken acaba şimdi ne olacak diye merakla bekler gibi ama daha fazla bir merakla bekliyorum sonraki ayeti...

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Rabbim bizi böyle değerli kılmışken kulda ki bu gidiş nereye?Bize verilenlerin haddi hesabı yokken, doğrunun mükafatı, yanlışın cezası böyle apaçık anlatılmışken seçim hakkımızı en güzel şekilde kullanmak için ne bekliyoruz? 'o bizim için apaçık bir öğüttür'(Mümezzil 19).Yaptıklarımızın farkına varmalıyız.Unutmayalım!Bizi seven bir Rabbımız var;Demiyor mu kuluna
    'Dön Rabbine sen ondan razı olacaksın O senden razı olacak Haydi gir kullarımın içine Haydi gir cennetime'(Fecr 28-30 )...
    Çok kez meal okudum ama nüzul sırasına göre okumanın verdiği anlam bütünlüğünden olsa gerek bu kadar deri beni etkilediğini ve içime işlediğini hatırlamıyorum. Rabbım bize razı olduğu kullarından olmayı nasip etsin inş.Bizim bu istifademize vesile olduğunuz için teşekkürler hocam.

    YanıtlaSil
  5. Öncelikle Kuran ı Kerim in mealini daha çok okumam gerektiğini bir kez daha anladım.Çünkü Alak,Leyl gibi birçok surede Yaradanın gücünü daha derinden hissettim.Özellikle cehennem ve haşr ile ilgili ayetler dünya hayatının bir aldatmaca olduğunu tekrar hatırlattı ve beni gaflet uykumdan uyandırdı.Tekvir suresinin 26.ayeti -Siz nereye gidiyorsunuz?-beni tekrar kendime getirdi.Kıyamet çok yaklaştı ve ben heybemi doldurmalıyım.Rabbimi daha çok tesbih edip hatırlamalıyım.Ve O'nun rızasını kazanmalıyım..

    YanıtlaSil
  6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  7. Alak suresini ilk kez okuduğumda okumaktan kastın sadece kalem ile yazılmış olan şeyler olduğunu düşünmüştüm oysa Allah Rabbinin adına ve onun adıyla diye devam etmişti... ayetler üzerinde tekrar düşündüğümde bu okumanın Kainatı,Benliğimii de kapsadığını farkettim Yunus Emrenin de dediği gibi
    ''Okumaktan murat ne
    Kişi Hak'kı bilmektir
    Çün okudun bilmezsin
    Ha bir kuru ekmektir'' Yani Rahmanın yarattıklarını oku O'nu bilmek için oku, Alak suresinde bunları farkettim..Müddesir suresinin ilk ayetlerinde ise Allahu Teala Peygamber efendimize ''ey örtüsüne bürünen ,kalk ve uyar '' hitab edilmiştir burada ise okuduklarımı ,okuyacaklarımı (Vahiy,Benliğim,Kainat) anlayıp hayata geçirdikten sonra insanlarla paylaşıp onları uyarmam gerektiğini düşündüm ... Şeyma Türkoğlu

    YanıtlaSil
  8. ilk inen bu on sureye baktığımız zaman konuları arasındaki bütünlük itibariyle vahiy muhatabı olan bizleri yetiştirmek, öğüt alıp hayatımıza aksettirmek yani yaşayıp, yaşatmaya, vahiyle yoğrulup hayatı yoğurmaya çalışmamız ve çalışmam açısından önemli dersler çıkarmamı sağlayan surelerdir.

    YanıtlaSil
  9. Nüzul sırasına göre okumalar cok önemlidir.R asullah’ın davet metodunu öğretir.Davet ederken ki ,önceliği belirler.Davetten önce ilmin önemine atıfta bulunur.Okumanın Allah ile olması gerektiğini ,Allah’lı olması gerektiğini,Allah adına olması gerektiğini öğretir bize.Yani Allah hayatımızın her sayfasındadır.Evimizde yemek yaparken ,yemek yerken,ev temizlerken,Rabbin için yapmışsa hepsi bir ibadettir.İş yerlerinde Allah’lı bir hayat.Okulumuzda Allah için ,Allah’lı bir tavır,Allah’ın emrinin önüne baska bir emir geçirmemek…
    Müddesir suresine gelindiğinde “kalk,uyar””önce akrabalarından başla”burada Kuran insanı eğitiyor,inşa ediyor.P eygamberin eğitimci rolü ortaya cıkıyor.Davetin metodu ortaya cıkıyor.
    Nasıl yapılmalı?
    ”K alk uyar,diril, fark et ,mesajı iyi anla,özümse, kendine gel,eskiyi bırak ,toplumun sorunlarını gör.
    Niçin yapılmalı?
    Rabbini yüceltmek için,şirk pisliğinden arınmak ve arıtmak için….
    Rabbim inşaya devam ediyor.
    “Ve diyor ki:Gündüz seni sıkacak seni üzecek çok şey olacak.İnsanları davet ederken seninle alay ediyorlar ,sana mecnun diyorlar….
    Davete yakınlarından basladın fakat en yakınların bu devirde “ne bu başörtüsü,ne kendini kapatmışsın,gençliğini yaşa git gez eğlen.S ana istediğin kadar serbestlik”
    Bunlar ve daha niceleri .B ir yandan Rabbinin sana biçtiği halifelik görevi.B ir yandan nefsin,şeytan ve şeytanlaşmış insanlar….
    Ve Müzemmil suresi ,sanki Rasullah’a değil de sana inmiş.”B u sıkıntılardan kurtulmak için alsana gece yönelişi…Rabbinin duaları kabul ettiği anlaradan birisi.Dostuna yakarış.Geceyi iyi değerlendir.
    Ve böyle devam eder vahiyler…….
    Hayatını Kuran’a uyarlayanlar,K uran’ı ölçü kabul eden insan sorumluluk bilinciyle idame etirir.D ünya müslüman için ahiretin tarlasıdır.Müslüman Rabbine karşı sorumludur.D aha sonra insanlara karşı,hayvanlara karşı,doğaya karşı sorumludur.
    Ve zerre kadar yapılan iyiliğin karşılığı kat kat görülecektir.Z erre kadar yapılan kötülük kaşılığını görecektir.

    YanıtlaSil
  10. kuran benim hayatımı anlamlandıran, bana rehber olan bir kitaptır. Nasıl ki, kuran indirilişi ve indiriliş sebebiyle o dönemin ihtiyacına binayen indiyse evrensel özelliği ile günümüzün ihtiyacına da cevap verir niteliktedir.Ama kuranın nüzul sırasına göre okumam kuranın tüm evrene asli sebepleri dikkate alarak hakimiyet kurduğunu görmeme sebep oldu.

    YanıtlaSil
  11. ilk inen on sureye baktığımız da şöyle bir misal vermek istedim:

    hastenenin acil bölümüne gelen yaralı hastaya müdahale edilişini örnek vermek istedim.yaralının ilk önce kanayan yarasına müdahale edilir,ondan sonra yarası sarılır ve gözlem odasına alınır.

    işte ilk dönemde inen bu sureler insanlığın bu karanlık döneminde var olan putperestliği, cehaleti bir yara olarak tanımlarsak bu yarayı iyileştirmek için inen tevhid ayatleriyle müdahale edilmektedir.bu müdahele hz.peygamber aracılığıyla yapılmaktadır.

    BU BAĞLAMDA:

    Allah'ın birliği ve benzersizliği, yeniden dirilme ve nihaî yargılama, ölümden sonra hayatı , insanın zayıflığı ve Allah'a kesinlikle muhtaç oluşu; boş gurura, büyüklenmeye ve bencilliğe karşı zaafı; her insanın kendi davranış ve eylemlerinden bireysel olarak sorumlu oluşu; “cennet” ve “cehennem”in keyfî bir ödül veya ceza değil de kişinin yeryüzündeki hayatının doğal sonuçları olmasını gördüm.

    YanıtlaSil
  12. Rabbim ‘’BEN VAR’ım’’ diyor, ve de’’BİR’im’’,’’Sen de varsın ve benim için özel ve biriciksin.’’Rabbim kendime ve herşeye onu arayan bir gözle bakmamı istiyor. Faal-dinamik bir bakış bu.Çünkü bakmaya ve görmeye niyet edenler/cesaret edenler ancak görebilirler.‘’Yarı zamanlı bir dindarlık ‘’ değil Rabbimin istediği...’’Gittiğim her yere Rabbimi götürmek’’ meselem... ’’ Rabbim beni muhatab kabul ediyor. Muhatab olmak, nimet, aynı zamanda sorumluluk benim için. Bilmek, sevmektir. Bilmek, tevazu göstermektir. Bilmek sorumlu olmaktır.Bilmek,bilinçli olmaktır. Önce Rabbime, sonra tüm aleme, sonra da kendime yönelerek. Kul olmak , Rabbime göre; ‘’ ahlaklı olmak’’ demek.İyi, güzel ve doğruyu bulma ve hayata geçirme çabası...’’Ben bilinci’’ ve ardından ’’Biz Olma Bilinci’’ne ulaşmak.Rabbim seçim hakkını bana bırakıyor. Evetimin de, hayırımın da sorunluluğunu ve sonucunu bana yüklüyor. Hem bu dünyam için, hem de daimi yurdum için.Mesela; okula girerken gösterdiğim kimlik, benim için çok büyük bir nimet , ve de sorumluluk. Okulda işgal ettiğim her cm2 ‘de,her saniye Rabbimi, alemi ve kendimi sevme,sorumlu olma bilincini taşımalıyım. Hiç bir zaman ‘Hep.......’ ve ‘Tek........’ olamayacağım,ama...Mesele İbrahim Peygamber’ e su taşıyan karınca gayretinde olmak....

    YanıtlaSil
  13. medeni surelere göredaha kısa surelerdir. hepsi mekkede inmiştir. ilk inen on surede cehennem azabı, cezalar, cennet nimetleri mükafatlar,yaptıklarımızdan pişman olacağımız, herşeyin yaratıcısının Allah olduğunu, Allah'a şükretmemiz gerektiği sonucunu çıkardım. insanların ellerinde fırsat varken gerçeği görüp peygamberin getirdiği açık seçik gerçekleri kabul edecekleri yerde, kendi temelsiz bilgilerine güvenerek kibre kapılıp inkar yolunu seçenlerin ilahi ceza ile yüz yüze geldiklerinde inanmalarının artık kendilerine fayda vermeyeceği sonucunu çıkardım.Allahın kudretinin sınırsızlığı,rahmetinin genişliği, Allahtan başka ilah bulunmadığı, Allaha inanmayanların bu yanlıştan dönmeleri için ilahi nimetler hatırlatılmıştır.

    YanıtlaSil
  14. Bu surelerde dinin teferruatından çok yanlış doğru çizgisi,inanmamın gerekliliği,imanın gerekliliği daha eski kavimlerden daha önce gelen peygamberlerden örneklerle yaşadıklarımın sonuçlarında karşılaşacaklarım daha anlaşılır bir dille anlatıldığından anlamam,yaşamam ve diğer ayetlerle ilişkilendirmem kolaylaşmıştır.

    YanıtlaSil
  15. Alak suresinde insanın alaktan yaratıldığını,yaratılışın safhaları ,salih amel işlemenin neticesi, insanın yaratıldığı ilk şey olduğu, ve ehemmiyetsiz bir nesneden yaratıldığımız ve Allahın ne kadar Kerem sahibi olduğunun muhakkak okunması gerektiğini,kalemle yazı yazmayı öğrettiğini, samimi bir şekilde secde edilmesinden,
    Kalem suresinde Ahlakın övülmesi, kötü ahlakın yerilmesi ve hz.Yunusun kıssası,
    Müzemmil suresinde Geceleyin kalkıp namaz kılmasını, Kuranı tertil ile yavaş ve güzel okumasının önemini ve kıyamet günüden ,
    Müdessir suresinde iyiliği Allah rızası için yapmak, sabretmek, sakardan,
    Fatiha suresinde Allaha sığınarak Ondan doğru yolu göstermesini isteyerek, gazaba uğramışların değil kendilerine nimet verdiklerinin yolunu göstermesini,
    Tebbet suresinde Ebu Leheb ve hanımının kaybedenlerden olduğunu,
    Tekvir suresinde kıyamet gününden, gece-gündüzün, yıldızların yaratılmasından,Kuranın bütün alemlere öğüt olduğundan,
    Alâ suresinde Allahı zikretmekten ahiretin dünya hayatına göre daha kalıcı ve hayırlı olduğundan, namaz kılan kişinin kurtuluşa ereceğinden, bu söylenenlerin İbrahim (a.s.) ve Musa (a.s.) 'ında sayfalarında var olduğundan,
    Leyl suresinde zekatı verenin ve en güzeli tasdik edenin Allahın onu en kolayına muvvaffak kılacağı,
    Fecr suresinde ad, semud kavimlerinden ve firavuna nasıl azap ettiğinden, yetime ikramda bulunanın kazanacağından, yoksulu doyurmaktan,dünyasını iyi geçirmemiş insanların pişmanlıklarından,
    bahsedilmektedir.
    Bu inen ilk on surede de gördüğüm gibi Kuranın o dönemde nasıl bir nur gibi insanlığı aydınlattıysa bunca asır geçmesine rağmen evrenselliğini koruyarak insanlığı aydınlatmaya devam ediyor ve kıyamete kadar da devam edecek...

    YanıtlaSil
  16. Dini anlama ve anlatmama kolaylık sağladığını düşündüğüm bu ayetler Kurandaki en açık ayetlerdendir.Dünyaya bir amaç uğruna geldiğimi ve doğru çizgiyi seçip bunu hayatıma uygulamam konusunda yol gösterdi.ESMA GÖKTAŞ...

    YanıtlaSil
  17. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  18. Alak suresi 6 ve 7.ayetlerde “insan kendi kendine yeterli görerek azar.” der. Önce kendi benimi oluşturduktan sonra biz olmanın gerekliliğini göz ardı edersem azmış olmam kaçınılmaz bir son olacak benim için…
    Mekke’de inen 2. sure Kalem. Hz. Peygamberi öven ayetler dikkatimi çekiyor. Bu ayetler gerekli çünkü Hz. Peygamber’e deli diyerek O’na rağbeti engellemeye çalışıyorlar. Öyle ki “hasetten gözleriyle devirecekler” Hz. Peygamber’i. Bu surede dikkat çeken diğer bir husus ise fakirin hakkı.
    Müzzemmil suresinde Hz. Peygamber’e “müşriklerin söylediklerine katlanması ve onlardan güzel ayrılması” öğütleniyor. Çünkü onların cezasını bizzat kendisinin vereceğini vaad ediyor. Hadi Zeynep kendi payına düşeni al. Karşındaki kim olursa olsun ondan güzel ayrıl.
    Müddessir suresinde Yüce Mevla’nın Hz. Peygamber’e büyük bir moral ve destek verdiği dikkatimizi çekmektedir. Bu sureden kendi payıma aldığım şey ise, nasihatı iyi ölçüp biçmeliyim, inanmamakta ısrarcı olmamalıyım.
    Genel olarak; ilk defa inen bir dinin anlaşılması için gerekli olan herşeyi –hatta asırlar sonra yaşayan bana bile hitap ediyor- bu ilk 10 surenin içerdiğini görüyoruz.
    “Ey huzura kavuşmuş insan(ben)! Sen(ben) O’ndan hoşnut , O da senden(benden) hoşnut olarak Rabbine dön. (seçkin) kullarım arasına katıl ve cennetime gir.” Fecr 27-28-29-30

    YanıtlaSil
  19. Müddessir suresinin 2 ve 5 ayetleri arasında 'Kalk, artık (kafirleri azap ile) korkut.Rabbini büyük tanı, elbiseni (bundan sonra da) temizle(mekte devam et),azab(a götürecek şeyleri) terk(te yine sebat) eyle ... ' buyrulmakta. Ayette geçtiği gibi inanmayan topluma inzar etmek, onları uyarmak en başlıca görevlerimizden.Bu sureyi okuduğumda hayatımda yapmam gereken ilk şeyin uyarmak olduğunu, insanları dinimizin güzellikleriyle tanıştırmam gerektiğini birkez daha anladım.Ayrıca temizlikten de bahsediyor Yüce Rabbim ... Peygamberimizin 'Temizlik imandandır.' hadisi de göz önüne gelince ayrılmaz bir bütün haline geliveriyor.Zaten Kur'an'ı Kerim baştan sona ayrılmaz bir bütün değil mi ?!.

    Rabbim hepimize Kur'an'ı Kerime layık olarak yaşamayı ve son nefesimizi vermeyi nasip etsin. Selam ve Dua ile...

    YanıtlaSil
  20. İlk on sureye baktığımda Rabbimin o yüce adını daha çok tesbih etmem gerektiğini,onun büyüklüğünü daha iyi anladım.Allahu Teala'nın bedbaht olanlara azabının çetin olacağı kadar,Rabbinin adını zikredip,emirlerine uyanlarında umduklarına erişeceğini birkez daha hatırlamamı sağladı.Müddesir Suresinin 54.ayetinden de anlaşılacağı gibi 'Kur'an-ı Kerim hiç şüphesiz gerçek bir öğüttür.'Bu öğüdü alabilmek,anlayabilmek benim bu dünya hayatının ahiret hayatından daha üstün tutmamamı,Elçisinin zor zamanlarında onu yaratlatarak,kafirlere,inkar edenlere karşı sabırlı olmasını herşeyi görüp bildiğini buyuran Rabbimin rızasını kazanmak için daha bir gayret göstermem gerektiğini anladım.Rabbim rızasını kazananlardan eylesin inşallah..

    YanıtlaSil
  21. Önceki yorumuma ilaveten; surelerin dikkatimi çeken kimi ayetleri ile ilgili şunları söyleyebilirim.
    • ALAK SURESİ :
    1.Ayet:’’Oku yaratan Rabbinin adıyla...’’
    Okumak: Oku → Düşün→ Anla →Yaşa’dır.
    ‘’Rabbim sen bu olayda neredesin?’’ demektir.
    2.Ayet: ‘’O, insanı sevgi ve alaktan yarattı.’’
    ‘Alaka’ sözü , maddi olarak ‘ebriyo ve hücre’, manevi olarak ‘sevgi ve ilgi-alaka’ anlamına gelmektedir. Allah isminin kökü olan e-le-he’den türeyen tüm kelimelerin ortak anlamı ‘sevgi’dir. Yani mayamda toprak kadar sevgi var. Rabbim beni yaratırken sevgisini katmıştır. Secgi benim özümdür. Eğer sevgiyi öldürürsem; kendimi ve diğerlerini öldürmüş olurum ne yazık ki.
    6-7.Ayetler: ‘’Evet, insan mutlaka azar,kendine yettiğini sandığında!’’
    Bu ayet benim için ‘haddini bil’ ayetidir. Ben yaratıldım ve sınırlarım var. Rabbimin desteğini ve sevgisini hissetmek ne güzel!
    9-10.Ayetler: ‘’Ama (ey muhatab) Baksana şu engel olmaya kalkışana, ibadete kalkan bir kula.’’
    İdeal olan ben değilim. Rabbime ulaşan herşey değerlidir. Rabbim için yapılan herşey de...Sevapölçerle gezip, ölçütlendirmeye hakkım yok. Bana farklı da gelse, temiz kalple yapılan herşey saygıyı hak eder.
    • KALEM SURESİ
    17-32 arası ayetler bir kıssayı anlatır. Geçmiş masalı değil ama. Yani Rabbim;’Oku,düşün,anla,yaşa’ demektedir. Burada tevekkül hatırlatılmakta.Yani aylama Rabbimi müdahil etme durumu,Allah’ın desteğini isteme duası.’Yanımda ol Allahım’ı ruhumla ve eylemlerimle deme hali...Haddimi bilmem gerekiyor. Fıtratı anlamaktır benim için bu.Ben yaratıldım. Rabbime muhtaçken nasıl olur dakendime yetebilirim?
    • MÜZZEMMİL SURESİ
    9.Ayet: ‘’......Öyleyse kendini yalnızca O’na emanet et.’’
    Yani en güvenilir,en sağlam destek olarak O’nu görmeliyim. Özgüvenimin özü O olmalı.
    10. Ayet: ‘’ve onların söyleyebilecekleri herşeye sabırla diren ve güzellikle uzaklaş onlar(ın çirkin )tavırlarından
    ‘Herşeye rağmen vazgeçme’ demek bu...Fakat isyan da etme.Sabır zaten, iradeli ve soğukkanlı bir direniştir.
    20.Ayet: ‘’.............Allah’a güzel bir borç verin’’
    Niyetimi kirletmeden attığın her güzel adımda Allah da ‘Ben de’ diyerekrahmetini gönderir. Fakat ‘hani,nerede?’ demek Rabbimi incitir. Tevekkül de zaten bu soruyu sormamaktır.
    • MÜDDESSİR SURESİ
    6.Ayet: ‘’iyilik yapmayı kazanç kapısı haline getirme!’’
    Çıkarımı düşünerek yaptığım güzel şeyler iyilik olmaktan çıkar. Kirlenmemiş bir yürek, kirlenmemiş bir niyet, kirlenmemiş bir bilinç lazın bana.
    18-25. Ayetler arasında insanın iklemleri, gelgitleri anlatılıyor.Gerçeği anlamam çıkar kaygılarımı, kibrimi yendikten sonra olur. Yoksa mazeretler üretürüm durmadan.
    38.Ayet: ‘’Her insanın (akıbeti) kendi kazandıklarına bağlıdır.’’
    Evetimi ve hayırımın sorumluluğu da, sonucu dabenim elimde.
    • FATİHA SURESİ
    Her güzellik Rabbimin eseridir. Bana düşense O’nu görmek.Ben rabbimi seviyorum.İrademle varolduğum bizi de...
    • TEKVİR SURESİ
    28.Ayet:’’Sonuçta içinizden doğru yolda olamyı dileyenler(öğüt alır)
    Sevmek ve aramak...Bulmak için olmazsa olmazım. Gözümü de gönlümü de açmalıyım ki, güzeli bulabileyim.
    • ALA SURESİ
    9-10.Ayetler:’’Şu halde sen, öğüt (sadece bazılarına) fayda verse de hep( fıtrata nakşolunan Allah’ı )hatırlat.Nasıl olsa Allah’ın sevgisini kaybetmekten korkanlar öğüt alacaktır.’’
    Sevmek ve hissetmek beni değiştiren iki dinamiktir. Sevemeyen ve hissedemeyen umudumu kıramaz.
    • LEYL SURESİ
    4.Ayet:’’(Ey İnsanlık) sizin çabanız, 8nedenleri ve sonuçları açısından) elbette farklı farklıdır.’’
    Allah bizi farklı yaratmıştır. Farklı iradelerimiz ve seçim yapma hakkımız var.Herkesi kendim gibi olmaya zorlama hakkım yok!
    • FECR SURESİ
    15-16.Ayetler:’’Ve insana gelince...Ne zaman Rabbi onu varlıkla sınayıpona ikram edecek olsa, hemen(Allah’ın kendisini desteklediğini düşünerek) ‘Rabbim bana ikram etti’ der.Ne zaman da Rabbi onu (darlıkla) sınayıp onun geçim alanını sınırlandıracak olsa, bu kez de’Rabbim beni zelil etti’ der.
    Hayat bir imtihan...Darlık da var, bolluk da...Rabbimin beni her zaman seviyor. Böylesi anlamlandırmalar Rabbimi incitir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ilk inen on sureyi okuduğumda müddesir suresindeki şu ayetler benim ürpermeme yetti........
      26 - Ben onu Sekar'a (cehenneme) sokacağım.
      27 - Bilir misin sen, nedir o sekar?
      28 - Ne geriye bir şey kor, ne bırakır.
      29 - Durmadan derileri kavurur
      Biz dünyadaki ateşe dayanamazken;cehennemdeki o atşe nasıl dayanacağız ki cehennemdeki ateş dünyada ki ateşin kaçkatı....Allah bizi cehennem ateşinden korusun...
      Müzzemmil suresinde dikkatimi çeken ayetler kıyametin dehşetini,kıyamEtin dehşetinden göklerin yarılacagından bahsediyor.
      Tekvir suresinde de kıyametten bahseden ayetler var….
      Ala suresindeki 16 - Fakat siz dünya hayatını tercih ediyorsunuz.
      17 - Oysa ahiret daha hayırlı ve daha kalıcıdır ………… bu ayetlari okuyunca kendimi düşündüm fani olan bu dünya için ne kadar çalıştığımı,kendimi yıprattığımı ancak ebedi bir hayat süreceğim ahiret hayatı için hiç bir şey yapmadığımı farkettim.
      Fecr suresi 15 - Ama insan, her ne zaman Rabbi onu sınayıp da ikramda bulunur, nimet verirse, "Rabbim bana ikram etti." der.
      16 - Ama her ne zaman da sınayıp rızkını daraltırsa, o vakit de, "Rabbim beni zillete düşürdü." Der
      Bu ayetlerde ne kadar nankör olduğumu,allahın verdiği nimetlere karşı yeterince şükretmediğimi anladım.
      Leyl suresinde de ne kadar cimri olduğumuzdan, malımızın bizi öbür dünya d kurtarmayacağından bahsediliyor…..

      Sil
  22. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  23. Kıyamette çekecegimiz azaplardan bizi korkutarak bir uyarıcı niteliginde olan bu ayetler benim ahiretimi düzeltmem konusunda öğütler veriyor.İnanmayanların bu ayetler üzerinde yaptığı yorum çok dikkatimi çekti.Mesela kalem suresinde geçen şu ayette diyor ki;
    15 - Kendisine âyetlerimiz okunduğunda: "Eskilerin masalları" der.Haberdar bir şekilde cahilce bunları söylemekteler.Oysa kurana baktığmızda (müzzemmil suresi) 17 - Peki inkâr ederseniz, çocukları ihtiyarlatacak o günden (kıyamet gününden) kendinizi nasıl kurtaracaksınız?şeklinde bizi uyarmaktadır.Benim bu ayetlere bakarak bir ders çıkarmam gerektiğini gördüm.Buna göre kuranı en iyi şekilde okuyup anlayarak hayatıma yön vermem gerektiğine karar verdim
    ESMA GÖKTAŞ

    YanıtlaSil
  24. Kur'an-ı Kerim'in nüzul sırasına göre inen ilk on surede bahsedilen konular kendimi toparlamamı farketmem gereken şeylerin ne olduğunu, çevreme olan bakış açımı değiştirmemi sağladıi
    Alak suresinde : "Rabbinin adıyla oku!" emriyle başlamıştı. Şu halde bu emir, ilk inmesinde hem yaratıcı bir mehiyyette Hz. Peygamber'i okumazken okur yapmış, hem öğretici bir şekilde okunanı belirtmeye başlamış, hem manası ile ilk vazifenin böyle yaratan, terbiye eden Allah'ı tanıtmak ve onun ismiyle okumaya başlamak olduğunu anlatmıştır.
    Kelam suresinde bir takım kafirlerin kötü ahlakı teşhir edilmiş ve onları ceza ile tehdit etmiştir. Yüce Allah Hz. Peygamber'e sabıretmesini, kavminin arasından ayrılan Yunus Aleyhisselam gibi olmamasını tavsiye etmiştir. Kur'an-ı Kerim'in yüce mahiyetini beyan etmiş ve onu yalanlayan müşriklerin kötü hallerini gözler önüne sermiştir.
    Müzzemil suresinde: Peygamber Efendimize geceleri kalkıp namaz kılmasını ve Kur'an-ı Kerim'i okumasını emretmiştir. Her hususta Cenab-ı Hak'ka tevekkül edilmesini ve sığınılmasını ve inkarcıların sözlerine karşı sabıredilip güzelce bir durum alınmasını tavsiye ve inkarcıları tehdit etmiştir. Bazı mazeretlerden dolayı bir ilahi lütuf olarak namazlarda ve Kur'an-ı Kerim'i okuma hususunda kolaylık gösterilmiş olduğunu beyan ve namaza, zekata, ibadetlere hayırlı işlere teşvik söz konusudur.
    Müddessir suresinde: Resul-i Ekrem'in Cenab-ı Hak'kı zikir ile ve hak yolunda sabır ile mükellef olup kafirleri uyarmakla yükümlü olduğunun emrini vermiştir. Kafirlerin kötü hallerini ve batıl iddialarını kınamak ve kendilerini cehennem ateşi ile korkutmuştur. Cehennem bekçilerinin miktarını ve bu miktarın hikmetini belirtmek ve küfür ile vasıflanmış olanların çirkin inançlarını, korkunç akıbetlerini tayin etmek ve alçaklıklarını ne şekilde itiraf edeceklerini gözler önüne sermiştir.
    Fatiha suresinde: Yüce Allah'a hamd ve övgüyü içeren, O Ulu Yaratıcının mukaddes vasıflarını kapsayan ve O Kerem sâhibi Mabu'da kulluk arzetmede en önemli duayı içine alan bir sûredir.
    Tebbet suresinde: İkinci ayetinde "Ona ne malı, ne kazandığı fayda vermedi." Ayetinden anlıyoruz ki beşeriyetin Allah yolunda harcanmadıkça işe yaramadığıdır. Malın kurtarıcı bir özelliğinin olmadığı görülüyor bu ifadelerle bel bağladığımız maddiyatın bize ne ahirette nede beşeriyette işe yaramadığının en büyük kanıtıdır.
    Tekvir suresinde: Kıyamette ki hadiseler olayların ne olduğunu nasıl vuku bulacağını söyler.Kur'an-ı Kerim'in pek yüksek mevki sahibi olan Cibril-i Emin vasıtasiyle indirilmiş olduğuna yemin edilmiştir. Resul-i Ekrem'in peygamberliğini ve Kur'an-ı Kerim'in kimler için bir hidayet vereceğini tebliğ etmiştir. Kulların dilemelerinde müstakil olmayıp Allah'ın iradesine bağlı olduklarını göstermiştir.
    A'la suresinde: Bir takım kudret eserlerine işaret edilerek, Resul-i Ekrem'in kolaylıklara ve mü'minlerin kurtuluş ve selamete erişecekleri, kafirlerin de müthiş azaplara yakalanacakları bildirilmiştir.
    Leyl suresinde: İnsanoğlunun iki zıt davranışından, cömertlik ve cimrilikten bahseder. İmanlı olmakla cömertlik, imansızlıkla cimrilik arasındaki ilişkide dikkat çeker. "Kim cimrilik eder, kendini müstağni sayar, en güzeli de yalanlarsa, biz de onu en zora hazırlarız. Düştüğü zaman da malı kendisine hiç fayda vermez."
    Fecr suresinde: Eski kavimlere ait kıssalar anlatılır. İnsanoğlunun kötülüğe yönelmekte olduğunu belirterek bunun kötü sonucu, dünya hayatından sonraki hayat ve oradaki durumlar anlatılır. "O gün cehennem getirilir, insan yaptıkarını birer birer hatırlar. Fkat bu hatırlamanın ne faydası var!"
    Bu surelerde hayatıma anlam katan Kur'an'ın mesajlarını aldım. Allah'ın yüceliğini, sabırın önemini, dünya malının faydasızlığını, 'keşke' sözcüğünün bir anlam ifade etmediğini, ilimin farzını ve önemini anladım.

    YanıtlaSil
  25. Kalem suresinde, Allah'a ve kitabına inanmayanlara bir mühlet verildiği, hz.Muhammed'e mecnun,şair diyenlere kuran'ın apaçık bir delil olduğunu söylüyor.
    müdessir suresi,örtünüp,bürünen anlamına geliyor.iyiliği karşılık beklemeksizin yapmamız gerektiğini söylüyor. cehenneme gideceklerin:namaz kılmayan,yoksulu yedirmeyen,ceza gününü yalanlayan kimseler olduğunu söylüyor.
    Tekvir suresi,bu surede kıyamet alametlerinden bahsedilmektedir.8-9 "..diri diri gömülen kız çocuğunun,hangi günahtan ötürü öldürüldüğü sorulduğu zaman". ayeti bana şunu bir kez daha hatırlattı: yapılan hiçbir günah karşılıksız kalmayacak.
    ve şu ayet Allah'ın kudretine en güzel delil: 29-alemlerin rabbi olan Allah dilemedikçe,siz dileyemessiniz.
    Ala suresi: bu sure bana Allah'ı neden tespih etmem gerektiğini anlatıyor. ala 2.ayet: "o,yaratıp şekil veren ve düzene koyandır." 3.:"o,her şeyi ölçüyle yapıp yönlendirendir". 4-5:"o,yeşil bitki örtüsünü çıkaran,sonra da onları çürüyüp kararmış çörçöpe çevirendir.ayetleri: dikkat etmediğim ufacık şeylerin bile ne kadar büyük bir nimet olduğunu hatırlatıyor. ve düşünmeme vesile oluyor.
    alak suresi: ilk ayetinde emredilen oku! aslında bizim düşündüğümüz okuma değil. rabbim oku! derken aslında şunu diyor. kendini tanı. yaratılışını farkında ol.
    son olarak sizlerle yeni öğrendiğim bir şeyi paylaşmak istiyorum.alak suresinin sonradan inen 14 ayetinin iniş sebebi şuymuş
    : ebu cehil "andolsun Muhammed'in namaz kıldığını görürsem onun boynunu ezeceğim" demiş ve bir gün bu dediğini yapmaya kalkmış. fakat hz. peygamberin yanına geldiğinde düşündüğünü gerçekleştiremeden titreyerek korkuyla kaçmış.
    ayetler, bu olayda hz. peygamber'in ilahi koruma altında olduğunu işaret etmiştir.

    YanıtlaSil
  26. müşriklerin peygamber efendimizin anlattıklarını yalanlayarak, onunla alay etmeleri, deli veya şair olduğunu iddia etmeleri üzerine, Allah Teala; peygamberimizin yanında olduğunu ve kimim deli olduğunu göstermek için kalem suresini indirmiştir. siyeri ve ardından nüzul sırasına göre Kur-an'ı okuduğumda taşlar yerine oturdu.

    YanıtlaSil
  27. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  28. Kuranda inen ilk on sureyi okuduktan sonra; müşriklerin Peygamber Efendimize (sav) deli demesi üzerine Yüce Allah'ın Efendimizi teselli eder mahiyette Kalem Suresi'ni indirmesi ve surenin ilk üç ayetinde "nun. kaleme ve eli kalem tutanların yazacaklarına yemin olsun.Sen rabbinin nimeti ve ihsanıyla bir deli değilsin.Muhakkak senin için tükenmez bir ecir vardır." diye Rabbimin rasulüne hitap etmesi beni çok etkiledi. Ayrıca bu sureleri okuduğumda dinimizi tam anlamıyla yaşayabilmek istiyorsam ilk önce ahlakımın, ilmimin, tevhid inancımın güçlü olması gerektiğini daha da iyi anlamış oldum.

    YanıtlaSil
  29. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  30. Sureleri okuduğumda en çok dikkatimi çeken Rabbimizin ahiretten bahsatmesiydi. Ahirete olan inancımız sorumluluk duygumuzu canlı tutar, hedeflerimize yol gösterir.
    "12. Hiç şüphesiz bizim nezdimizde (onlar için hazırlanmış) boyunduruklar, yakıcı bir ateş, var.
    13. Boğazdan geçmez bir yiyecek ve elem verici bir azap var.(Müzemmil)"..
    Cehennemden bahsedildikçe ölüm gelmeden önce kendimize çeki düzen vermemiz gerektiğini düşünür,
    "27. Ey huzura kavuşmuş insan!
    28. Sen O'ndan hoşnut, O da senden hoşnut olarak Rabbine dön.
    29. (Seçkin) kullarım arasına katıl,
    30. Ve cennetim gir.(Fecr)"..
    Cenneten bahsedildikçe mutlu olur, şükür sahibi insanlara saygılı ve merhametli olur, yani huzur buluruz..

    YanıtlaSil
  31. 23 yıllık vahiy sürecinin ilk kelimesidir 'OKU',vahyin açılışında bilgiye ve öğrenme yetenegine dikkat cekilmiştir.bu sunu gösterirki en temel mesele egitim ve öğretim sürecidir.öyle ki surenin ilk 5 ayetinde hakikatin bilgisini ve onu öğrenmemin yol ve yöntemi anlatılmaktadır.kalem suresinde ise bircok konuya deginilmesine ragmen en cok dikkatimi çeken ahiretten acıkca bahsedilmesidir.herseyin karsılgının verilecegi,eger ki sorumsuz bir hayat sürersem feci bi son ile karsılasacagımı bana hatırlattı.ayrıca nüzul sürecinda ilk kıssa olan bu suredeki 'bahce sahibi'kıssasının ise bana verdiği mesaj;ALLAH (cc)nın her an her daim beni gördüğü ve asla O (cc)yokmuş gibi davranmamam gerektiğidir.müzemmil sureinde,vahyin peygamber efendimiz(savin omuzlarını yüklediği sorumluluktan bahseder.bu sure dogrudan peygamber(sav)in sahsiyetini insa etmiştir.ancak Kur'an-ı Kerim evrensel vetüm insanlığa gönderilen kutsal bir kitaptır.bunun için sadece çağdaş takipçileri için degil benim ve tüm ümmeti müslüman için bir model inşasıdır.müzemmil ve müddesir birbirinin zıddıdır.müzemmil eylem ahlakımı müddesir ise söylem ahlakımı inşa etmem için bana gönderilen büyük bir fırsattır.FATİHA;Rabbimle aramdaki ilişkinin nasıl olması gerektigini bana en açık sekliyle ögreten suredir.kimler gibi olmam gerektigini ve kimler gibi olmamam gerektigini söyler bana.ALLAH(cc)dan istemenin usulünü öğretti.Hamd ile baslayıp Rabbimin sevdiğini sevmeyi sevmedigini sevmemeyi ,benim hamdimin varlığın hamdi yanında hiç kıymeti olmadığını,benim hamdime ihtiyacı olmadığını ancak benim O'na olan muhtaclığımı bi kez daha anladım.ben parcayı görürüm O(cc)ise bütünü görür.bana düşen bütünü görene teslim olmaktır.O(cc)Alemlerin Rabbidir.herseyın hayırlısını bilir,her istediğimi degil benim için iyi olanı hayır olanı verir.tebbet suresinde ise pazalıkcı kafirleerden söz edilmiş.onlar arasından en pazarlıkçı olan bir isim küfrün prototipi olarak sunulmuştur.bu surede benim için en açık mesaj şudur; 'EBU LEHEB ÖLÜR,EBU LEHEBLİK YAŞAR!'
    tekvir suresina gelince benim buradan anladığım hakikat şudur ki'Bası olan herseyin sonu vardır.insan misafir,dünya misafirhanedir.sadece misafir degil misafirhanede yolcudur.bunun için bana yapılan uyarıları bana en büyük mesaj olan Kur'an-ı kerimi hayatıma uygulayıp,herseyin hesabının oldugunun bilincinde olarak yasamalıyım.A'la suresi ALLAH(cc)ın varlıgı yaratmakla kalmayıp yarattığını yaratılış amacını gerceklestırecek donanıma kavusturmustur.sure,kainat ile ilişkilerimin sınırlarını belirlemiştir.leyl suresinde rabbime olan muhtaclıgımı bi kez daha anlıyorum ve karsılık bekleyerek degil O'nun rızasına kazanmak için birseyler yapmalıyım süphesiz ki O karşılıksız bırakmaz,ben niyetimi temiz tuttuğum sürece beni doğruya iletir.doğruya iyiye giden yolları bana acar.Fecr'deise imkanlarım ve zaaflarım karsıma çıktı yyine bana önemli öğütler veren ve yapmam gerekenler için bazı kavimlerden örnekler sunan bu sureden anlıyorum ki 'TARİH İBRET ALINMAZSA,TEKERRÜR EDER!'

    YanıtlaSil
  32. bu sureler benim hayatımda cahilliğin insanı sapıklığa götürdüğünü ve bu sapıklıktan kurtulmak için okumanın, bilmenin vede eğitimin ne kadar önemli olduğunu öğretti bana.Hz. peygamberimizin hiç kimsenin karşısında mal varlığından dolayı boyun eğmemesi gerektiğinden bahsediyor kalem suresinde bana insanları mal varlığına göre davranılmayacağını öğretti.gece ibadetinn gündüz ibadetinden daha önemli olduğunu vaktimizi iyi kullanmamız gerektiğini öğrendim. inanla inanmayan bir olur mu?cehennem azabının ne kadar korkutucu olduğunu anladım müddesir suresi 'onlar sanki arslandan kaçan yaban eşşekleridir 'bu ayet insanlığın işlediği suçun ahirette hammallığını yapacağından bahsediyor.Sadece Allahtan istememiz gerektiğini ve namazın hayatımızdaki ehemmiyetinin ne kadar değerli olduğunu anladım.namazlarıma ve diğer ibadetlerime daha dikkatli olmaya başladım

    YanıtlaSil
  33. ALAK SÜRESİ:
    1.ayet:Yaratan Rabbinin adıyla oku.
    5.ayet:İnsana bilmediğini O öğretti.
    Okumamın ve ilmimim temeli Rabbimi tanımamdır.
    KALEM SÜRESİ:
    45.ayet:Ben onlara mühlet(zaman)veriyorum.Şüphe yokki benim fendim sağlamdır!
    Rabbim benim hayattaki yegane tedbircimdir.
    MÜZEMMİL SÜRESİ:
    8.ayet:Rabbinin adını an ve bütün benliğinle O'na yönel.
    Herşeyden kesilerek Allah'a ulaşacak olan ben değil nefsimdir.Nefsimde ne var?Öfke,kin,düşmanlık...Ruhumda ise sukunet,affetme,dostluk var.Rabbim kalbimdeki bütün nefsi afetleri yok etmemi ve ruhumun kalbimi kaplamasını istiyor..
    MÜDESSİR SÜRESİ:
    31.ayet:.................Allah dilediğini saptırır.dilediğini doğru yola iletir.
    Rabbim kendini hidayet çizgisine getirenleri doğru yola eriştirir. Getiremeyenleri ise kendi haline bırakır.Rabbim beni doğru yola ulaştır!
    FATİHA SÜRESİ:
    5.ayet:(Alahım) Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz.
    Burada ben yalnız kendim O'na O'nun istediği kulluğu,O'na layık kulluğu yapamayacağım için kendimi diğer mümin kardeşlerimin ve tüm varlıkların içine katarak ancak sana kulluk yaparız diyorum...
    TEKVİR SÜRESİ:
    29.ayet:Alemlerin Rabbi olan Allah dilemedikçe dileyemezsiniz.
    Dilediğim şeyleri ancak Rabbimin dilemesi ile yaparım.
    ALA SÜRESİ:
    14-15.ayet:Arınan ve Rabbinin adını anıp,namaz kılan kimse mutlaka kurtuluşa erer.
    Kalbimi kötü şeylerden arındırarak Rabbime yönelmeliyim. Ancak bu şekilde kurtuluşa ererim.
    LEYL SÜRESİ:
    19-20.ayet:O,hiç kimseye karşılık bekleyerek iyilik yapmaz.(yaptığını iyiliği) ancak Yüce Rabbinin rızasını istediği için yapar.
    Yaptığım iyiliği,Allahın rızasını ve hoşnutluğunu umarak ve sadece Allah için yaparım.
    FECR SÜRESİ:
    24.ayet:Keşke bu hayatım için daha önceden bir şey yapsaydım der.
    Eyvah!Keşke beni bugün kurtaracak amelleri daha önceden takdim etseydim!Keşke hayatımı Allah için yaşayarak önceden kendim için takdimde bulunsaydım!
    Keşke dememek için hayatımı Rabbim için YAŞAMALIYIM......

    YanıtlaSil
  34. Alak suresinin Oku emriyle başlayıp kalem suresinin yazmayı,

    Müzemmil ile de ibadet ve taat hayatını emrettiğini,

    Müddesir ile peygamberimizin tebliğ ve davetle görevlendirilmesini,

    Fatiha suresiyle ‘Ancak sana ibadet eder ve ancak senden yardım dileriz.’ Yani muhtaçlığımız O’NA dır.Allahın varlığını, ona kul olma bilincini ve devamlı Allaha yakarış içerisinde olmam gerektiğini,

    Tebbet suresiyle de dünya malının fayda vermeyeceğini dünyaya meyledenlerin hüsrana uğrayacağını,

    Tekvir suresiyle kıyametin varlığını peygamberlerin dünya ve ahret hallerini insanlara duyurduğunu ,

    A’la suresiyle Allahın büyüklünü ve azametini,

    Leyl suresiyle de geceyi gündüzü ve bunların varoluşundaki hikmetlerini,

    Fecr suresiyle de Allahın emir ve yasaklarına uyan kullarının ondan razı olarak Allahın da kullarından razı olduğu bir şekilde’Rabbine dön ’ denilerek rabbimize dönüleceğini anlamış oldum.

    Böylelikle oku emriyle başlayıp kendimi ve rabbimi bilerek onun çizdiği yolda kul olmamın düsturları düzenli bir şekilde antıldığını iniş sırasına göre okuduğumda daha iyi fark ettim. Kuranın hayatımızın her safhasında bana yön verdiğini ve bunu da disiplinli bir şekilde yansıttığını daha net bir şekilde görmüş oldum.

    YanıtlaSil
  35. Mekke döneminde inen bu surelerin her birinde farklı bir anlama zenginliği olduğunu ve her bir zenginliğinin de biz insanlar için öğüt niteliği taşıdığını öğrenmiş oldum.Alemlerin Rabbı olan Allah benim dünya hayatımda kuranı nasıl rehber edineceğimi Peygamber efendimiz aracılığıyla biz beşerlere bildirmiştir ve ben bu öğütleri bildiğim halde uygulamassam şayet, diğer dünyada bu işlediğim günahların hammallığını yapacağımı öğrendim.Bundan dolayı yaptığım her bir fiili düşünerek yapmama gerekiyor. Namaz zekat bu gibi ibadetleri sadece Allah rızasını düşünerek uygulamam gerektiğini anlamış oldum çünkü ben öldüğümde dünyada kazandığım mallar beni kurtarmayacak son olarak şunu belirtmek istiyorum Allahtan yapmış olduğumuz günahlar için af dilemeliyiz kuşkusuz Allah çok affedici ve çok merhametlidir

    YanıtlaSil
  36. nüzul sırasına göre ilk on sureye baktığımda ilk inen ayetiN 'OKU' olması çok manidardır...rabbimiz bu ayetiyle bizlere bir ömür boyunca okumamız gerektğini ve okumanın ne denli önemli olduğunu vurguluyor...Allahu teala ilk 10 surede nefsimi arındırmam gerektiğinden, Yüce rabbimin adını her an anmam gerektiğini
    ve bütün benliğimle rabbimin beni gözettiğini unutmamalıyım..aynı zamanda ilk 10 surede: övülmeye ve yüceltilmeye layık bir tek Allahın varlığı olduğunu bilmeliyim...kulluğumu yalnızcaAllaha yapmam gerektiğini ve yalnızca Allahtan istemem gerektiğini öğrenmeliiyim...

    YanıtlaSil
  37. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  38. Alak Suresiyle;Rabbimi tanıdım , "neden" yaratıldığımı , rabbimin verdiği lutufları,dönüşün yanlızca O'na olduğunu,Efendimizin namaz kılarken ona yapılan eziyetleri,
    Kalem Sureysiyle;müşriklerin Efendimizi inkar etmek ve inananları engellemek için ona "deli" denmesi ve Rabbinin nebisini nasıl koruduğunu, müşriklerin tavırlarını,
    Müzzemmil Suresiyle;gece ibadetlerinin önemini,ayakkabının bağı kaybolsa onu bile yüce yaratıcıdan istemenin gerekliliğini, inanmayanların akıbetinin ne olacağını,
    Müddesir Suresiyle; sabrın ne demek olduğunu , cehennemde günahkarların dünyaya nasıl pişmanlıkla bakacaklarını,
    Fatiha Suresiyle; kendisine kulluk edilecek tek varlığın Allah u teala olduğunu, kulluk edilecek tek merciin yine kendisi olduğunu ve dua etmenin adabını,
    Tebbet suresi ile; ebu leheb ve eşinin akıbetini
    Tekvir Suresi ile;kıyamet gününün dehşetini,efendimizin Allah'ın elçisi olduğunu ve ancak ona uyanların kurtulacağını,
    Ala Suresi ile; efendimizin vahyi unuturum kaygısını,
    Leyl Suresi ile; Hakkı yalanlayanların akıbetini,
    Fecr suresi ile; önceki kavimlerin akıbetlerini,İnsanın verilen bir nimet karşısında "rabbim beni şerefli kıldı" diyerek böbürlenmesini ,buna karşılık malını daralttığında "Rabbim bana ihanet etti" diyebilecek kadar nankör ve dar kafalı olduğunu,öğrendim.

    YanıtlaSil
  39. İlk inen 10 sureye baktığımızda Allah'ın Alak Sûresiyle Hz. Muhammed'i muhatap aldığı,O'nu peygamber yaptığı ve O'na Rabbi adına okumasını emrettiği; Kalem ve Müzzemmil Sûreleriyle O'nu
    eğittiği ve hizmete hazırladığı; Müddessir Sûresiyle de O'nu bilgilendirdiğini ve O'nu Kalk, hemen
    uyar ve Rabbinin en büyük olduğunu ilân et diyerek göreve çağırdığını anlıyoruz.Allah'ın bu dört Sûrede sadece peygamberimizi muhatap aldığı ve Peygamberimizin de kendisine
    verilen talimatları henüz tebliğ amacıyla kimseye söylemediği özellikle hatırlanmalıdır.
    Bu surelerden sonra nazil olan Fâtiha Sûresi Rabbimizin insanlara yaptığı ilk genel hitabıdır.
    Peygamberimiz bu mesajı almış, Rabbi adına okuyarak O'nun en büyük olduğunu ilân etmiş ve
    insanları uyarmıştır.
    Alak, Kalem, Müzzemmil ve Müddessir Sûrelerinde, herhangi bir isim verilmeden,güç sahibi olduklarından dolayı şımarıp azan kimselerden bahsedilmiş, âhiret gününü de yalanlayanların
    cezalarının Allah tarafından verileceği bildirilmişti. O Sûrelerde sıfatları ve karakterleri ile konu
    edilenler, Tebbet suresinde Ebû Leheb'in kişiliğinde somutlaştırılmıştır.7. sure olan Tekvîr Sûresinde akılları din düşmanları tarafından bulandırılmış insanların
    tereddütleri giderilmekte, gerekli uyarılar yapılarak onlara öğütler verilmektedir.Rabbimizin sıfatlarından birkaç tanesinin ön plâna çıkarıldığı A'lâ Sûresinde ise peygamberimizin eğitimine
    devam edilmekte, bunun yanı sıra insanlara uyarılar yapılıp öğütler verilmektedir.
    Bu surelerde genellikle âhiret inancı üzerinde durulmuş ve bu inanca sahip olmayanların cehennem ile cezalandırılacağı,inananlara da mükafat olduğu bildirilmiştir. Rabbimizin benzer uyarıları bu surelerde sıkca anlatılmıştır.

    YanıtlaSil
  40. İnen ilk on sureyi incelediğimde:
    Alak suresinde okumanın önemini ilmin önemini ,kalem sursinde müşriklere karşı sabırlı olunmasını ve onların sonlarının ne olduğunu gördüm .Ayrıca kalem suresinde güzel ahlak övülür Ben de .ahlakımı güzelleştirmeliyim!
    Müzemmil suresinde Gece namazının ve kuran okumanın önemi eziyetlere sabır etmenin ,ve zalimlerin cezalandırılacağından bahsedilir ; bu surede bana ahretle ilgili bilgiler de verilmişir.
    ‘’ O doğun da batının da Rabbidir.O’ndan başka ilah yoktur.Öyle ise yalnız O’nun himayesine sığın ‘’ bu ayette de Rabbim tek olduğunu beyan etmiştir.
    Müddesir Suresinde Yüce Allah’ı ve Kitabı inkar edenlerin kibrine yenik düşenlerin cehenneme gideceğinden bahsedilmiştir. Kibrime yenik düşmemeliyim!
    Fatiha suresinde kuranın insanlığa doğru yolu göstermesi için indirildiği ibadete layık olan bir tek Allah’ın varlığı,O nun hakimiyeti ,O ndan başka bir güç bulunmadığı anlatılır.Fatiha suresi kuranın ana konularının hepsini içinde barındırır..Kuran benim yol gösterici kitabımdır onu okuyup Allah’a ibadet etmeliyim çünkü o şbadete layık tek varlıktır.
    Tebbet suresi beddua içerir Ebu Leheb hakkında inmiştir.Bu surede malın mülkün ahirette beni kurtarmaya gelmeyeceğini gördüm.
    Tekvir suresi kıyamet vahiy peygamber konularını ele almaktadır .Kıyametin dehşeti ve inananların amelinden hesaba çekileceğinden bahseder.
    A’la suresinde ‘’Yaratıp düzene koyan,takdir edip yol gösteren,yeşil oyu çıkarıp sonra onu kapkara sel artığına çeviren yüce Rabbinin adını tesbih et ‘’ ayetinde rabbim kainatın esrarından işleyişinden bahsetmiştir.
    Leyl suresinde insanlığın iyi ve kötü davranışların , cimriliğin ve cömertliğin arasındaki ilişkiden bahseder.
    Fecr suresinde kötülükten ve sonuçlarından bahsedilmiş .Rabbim ihsan ettiğinde ona dönüldüğünü ve felaket verdiğinde sırt çevrildiğinden ve bunun sonuçlarından bahseder.
    Anladım ki kötülükten kaçınıp ahlakımı güzelleştirmeliyim her şeyin Allah tan geldiğini bilip hiçbir şeye isyan etmemeliyim.Yaptıklarımın hesabını vereceğim bu yüzden amellerime dikkat etmeliyim ,ibadetlerimi yerine getirip Rabbimi çokça zikretmeliyim.

    YanıtlaSil
  41. Kuranı kerimin başı ve girilen kapısıdır fatiha...aynı zamanda duaların özüdür.Rabbim hergün beş vakit namazda okuduğum bu sure ile kendisine nasıl dua etmem gerektiğini verdiği sayısız nimetlere nasıl şükretmem gerektiğini ve sırat-ı mustakim üzere dosdoğru bir kul olmam gerektiğini hatırlatır bana.
    Kalem bana kelime itibariyle bilgiyi ve ilmi çağrıştırır.Kalem bilgi vasitalarının tümünü temsil eder Allahın kaleme yemin etmiş olması, sadece bilgi araçlarının değerine değil aynı zamanda söz konusu araçların dünya ve ahiretteki şahitliğine delalet eder.Bu bakımdan biz bu surenin adını bilgi araçları şeklinde de anlayabilirz.Surede verilmek istenen mesaj başkalarının hoşuna gitsin yada gitmesin doğruyu ve hakikati söylememiz gerektiğidir.Surede Peydamberimize hakkikati yalan sayanlara boyun eğme onlar kıyamette biz kendimize yazık etmişiz diye suçu birbirlerine yükleyecekler.Bende surede emredildiği gibi doğru bildiklerimden taviz vermem gerektiğini birkez daha anlamış oldum.
    Müzzemmil Suresi peygamberimize dağların bile dayanamadığı ağır biz söz yüklemiştir.Ey örtüsüne bürünen resulüm kalk peygamberimize yapılan bu hitap şekli aslında bütün ümmetedir.Sure gecenin bir yarısında namaz kılmayı ve insanları doğru yola çağırmayı öğütler.Bu sureyi okuduğumda ben de ibadet hayatıma ağırlık vermem gerektiğini daha çok idrak ettim ve zamanın hızlı akışı içerisinde günlerimi daha verimli geçirmeyi kendime vazife bildim.Yani eskilerin değişiyle ibn-ül vakt olmaya gayret etmem gerektiğini anladım.
    Müddessir Süresi Peygamberimize insanlara tebliğ et ve insanları uyar hitabıyla başlıyor.Yani kuranın emrettiği gibi benimde başkalarına iyiliği tavsiye edip kötülükten sakındırma görevini yerine getirmemi hatırlatıyor.Bana iç dünyana kapanma halkın arasına karışıp insanlarla konuş ve onlara doğru bildiğin şeyleri anlat diye öğüt veriyor.
    Son saat ve hesap günü işte beni dehşete düşüren kıyamet sahnesi dönüşü olmyan bir günden yani kıyamet gününden herzaman korkarım.Bu korku beni nefsimin yapmak istediği kötü işlerden korur ve kendi kendimi kontrol etme kabiliyeti verir.Mademki hesap var o halde hesabını veremeyeceğim işler yapmamalıyım derim.Aslında Tekvir Sure kıyametin dehşetini anlattıktan sonra insana bu gidiş nereye diye seslenir ve insanoğluna kıyamette karşılaşacağı dehşet vereceği sahneyi gözümüzün önüne serer.

    YanıtlaSil
  42. Adını ilk ayetten alan A'la suresi ey insan yücelikte eşsiz olan rabbinin adıyla haret et diye mesaj verir.Surenin ana fikri insanoğlu için hem nimet hem zaaf olan hatırla ve unutma hakkındadır.Allah mahlukatı yatarmakla kalmamış yarattığını yaratılış amacını gerçekleştirecek bir donanıma kavuşturmuştur.Bu sure bana rabbimin beni nekadar üstün vasıflarda yarattığını ve bu donanımı kullanmam gerektiğini hatırlattı.
    Karanlığı yarıp aydınlığa çıkartmak manasına gelir.Rabbimiz bu surede eski kavimlarin kıssalarını hatırlatarak kurdukları muhteşem şehirlerin bağların bahçelerin salatanatlarının yerle bir olduğunu anlatır.Bu sureyi okuduğumda haddi aşmamam gerektiğini Allahın koyduğu sınırlarda yaşamam gerektiğini ve yaptığım her işi hakkıyla ve doğru yapmam gerektiğini anladım.
    Kuşatıp örten geceye şahit olsun diye başlayan Leyl suresi bana karanlıktan aydınlığa çıkmak için bir yol gösterir.Aydınlığa yanlızca karanlıktan kurtulmak için değil aynı zamanda batıldan hakka cehaletten ilme ve yüzümü allaha dönmekle kavuşurum.körlerde hep karanlıktadır ama gönüllerindeki hakikat ışığıyla zülmetten nura kavuşurlar.Ayrıca sure servetin bir emanet olduğunu ve onu tasadduk etmem gerektiğini servetin kulu değil efendisi olmam gerektiğini öğütler.
    Oku yaratan Rabbinin adıyla oku emri insanlığa rabbimizin ilk mesajıdır.Okumak hayatın bir parçası olmazsa olmazıdır.İlk önce kitabı sonrada kainat kitabını okumak ilim sahibi olmak Rabbimiiz daha iyi tanıyabilmemiz içinereklidir.Alak sureside bana bunu hatırlattı.
    Tebbet Suresi Peygamberimizin amcası Ebu Leheb hakında inmiştir.Fakat buradaki mesaj herkesedir.Efendimizin amcası ben müslüman olursam benim için ne var dediğinde efendimiz herkese ne varsa sana da o var demiştir.Ebu Leheb bunu kabullenememiş imtiyaz istemiştir.Onun peygabere yakınlığı ona bir imtiyaz vermemiştir.Allah katında insanların takvadan başka bir üstünlüğü yoktur.Sure bana her ne konuma gelirsem bunu bir imtiyaz olarak göremeyip rabbimin nimeti olarak bilmem gerektiğini hatırlattı ve hiçbir şeyi çıkarlarım için kullanmam gerektiği mesajını veriyor

    YanıtlaSil
  43. İnsanın kendini, çevresini, ayetleri ve Allah’ı tanımasının yolu “oku”maktır. Allah Teala, insanın yaratıcısı ve Rabbi olarak, onun için en gerekli, önemli ve acil olanı öne alarak Kelamına “Oku!” emri ile başlamış ve vahyini bu temel üzerine inşa etmiştir. Okumanın sınırları çok geniş ve bizim için hayatî bir önem taşıyor. Çünkü akıbeti belirleyecek olan imtihanı kazanmak, bu okumayı başarabilmemize bağlı.
    Var olan bütün bilgilerin sahibi, hayatın var edicisi olan Allah olduğuna göre bilgiye ulaşmak için izleyeceğimiz en iyi yol da onun kaynağına gitmek, yani vahye kulak vermektir. Allah Teala “Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla” diye başladığı kelamına ”Yaratan Rabbinin adı ile oku” diyerek devam ediyor ve okumanın nasıl olacağını bize bildiriyor.
    Akıl sahibi olarak yaratılan insan, bütün eylemlerini bir bilgi ve niyet ile gerçekleştirir. Okuma eylemi bu bilgiye ve niyete ulaşmanın yolu, aynı zamanda, insanın ihtiyaç sahibi olduğunun ve bilmediğini kabul ettiğinin de bir göstergesidir. Bir işe Allah’ın adı ile başlamak da insanın yetersizliği ve desteğe ihtiyacı olması sebebiyledir. Fakat insan ihtiyaç sahibi olduğunu ve sahip olduklarının kendi elinde olmadığını kabul etmezse, kendisini yeterli görür. İlerleyen ayetlerden bunun da haddi aşmaya götürdüğünü öğreniyoruz:
    “6. Gerçek şu ki, insan azar, 7. kendini kendine yeterli gördüğü için.”
    Kalem Suresinde de “37. Size ne oluyor? Ne biçim hüküm veriyorsunuz? 38. Yoksa size ait bir kitap var da, onda mı okuyorsunuz?” diyerek O’na tabi olmadığımızda içine düştüğümüz yanlışlara işaret ediyor Allah Teala ve arkasından uyarıyor: “Çocukları ak saçlı ihtiyarlara çevirecek o günden kendinizi nasıl koruyabileceksiniz?” –Müzzemmil Suresi 17-
    Müddessir Suresi, önce Allah’ın nimetlerini inkar edenin nasıl yanlış bir hesap yaptığını ve bunun gerçek sebebini anlatıyor:
    “18. Zira o, düşündü taşındı, ölçtü biçti.
    19. Canı çıkasıca, ne biçim ölçtü biçti!
    20. Sonra, canı çıkasıca tekrar (ölçtü biçti); nasıl ölçtü biçtiyse!
    21. Sonra baktı.
    22. Sonra kaşlarını çattı, suratını astı.
    23. En sonunda, kibirini yenemeyip sırt çevirdi.”
    Sonra da günümüzde sürü psikolojisi diye adlandırdığımız yaşam biçiminin insanı nasıl azaba sürüklediğinin örneğini getiriyor:
    “45. Dalanlarla birlikte biz de dalıyorduk.”
    Fatiha Suresi, bize Allah’ı tanıtıyor ve O’na nasıl yöneleceğimizi bize özet olarak bildiriyor.
    Tebbet Suresi, azaba uğrayacakların bir örneğini, Ebu Leheb’in akıbetini gözlerimizin önüne seriyor.
    Tekvir Suresi’nde Allah vahyini ileten elçisini de destekliyor: “19. O, şüphesiz değerli, bir elçinin getirdiği sözdür.
    20. O elçi güçlü, Arş'ın sahibi (Allah'ın) katında çok itibarlıdır.
    21. O orada sayılan, güvenilen (bir elçi) dir.” Ve Allah doğru olmak isteyenleri de destekliyor: “28. İçinizden doğru gitmek isteyenler için.”
    Sunulmuş bir hayatı değil kendi seçimlerimizi yaşadığımızı bunun farkına varıp hayırlı olanı seçmemiz gerektiğini de A’la Suresi’nde okuduktan sonra Leyl Suresinde Allah hayırlı olanın kolay olduğunu belirtiyor ve Fecr Suresi’nde bu yolu seçenlere hitab ediyor:
    “27 - Ey, Rabbine, itaat edip huzura eren nefis!
    28 - Hem hoşnut edici, hem de hoşnut edilmiş olarak Rabbine dön.
    29 - Kullarımın arasına gir.
    30 - Cennetime gir.”

    YanıtlaSil
  44. Kur'an-ı Kerim'in inis/nüzul sırasına göre ilk on suresini okumak , kitabımızın tebliğ ve tebyin edicisi Hz.Peygambere ve ilk Müslüman topluluğa indiği ortamı anlamak , tevhidi kavrayabilmekte yardımcı oldu.

    Alak : İnsanın müstesna(sevgi ve alaka) bir varlık olduğuna,
    Kalem :Söz konusu bilgi araçlarının dünya ve ahretteki şahitliğindeki delalete,
    Müzzemmil :İnsanın üstüne yüklenen ağır sorumluluğa ,
    Müddesir :Kalk ve insanları uyar emriyle dikkatimizi çeker.
    Fatiha : Kur'an-ı Kerim'in özünü ,
    Tebbet :Hz.Peygambere yapılanları ,
    Tekvir :Kıyameti ve son saati hatırlatır bize.
    Ala’:1.ayetindeki “(Ey insan!) Yücelikteki eşsiz olan Rabbin adıyla hareket et” ‘in gerekliliğini konusunda ,
    Leyl : Bize verilen servetin emanet olduğu konusunda ,
    Fecr :Zaaf ve imkanlarımız konusunda bizi uyarır.
    Bu anlamlandırma okyanusu içerisinde bu yaklaşımla bakmaya ve bu yaklaşımı sürdürmeye çalışacağım.

    YanıtlaSil
  45. ilk inen on surenin mealini okuduğumda;anladığım ortak bir anlam var.Genel olarak surelerde yüce yaratıcının kullarını uyarmaya yönelik ayetleri dikkat çeker.Sık sık ahiret hayatından,cezalardan ve mükafatlardan,yapılması gereken ibadetlerden özellikle (namazdan),diğer peygamberlerin kavimlerinin uğradıkları felaketlerden, cehennem azabı ve cennet hayatından bahsedilir.Akıllı sahibi insanlar için Kur'an'ın apaçık bir delil olduğunu ve bu delili yalanlayanların akıbetlerinin ne şekilde olacağından bahsedilir.

    YanıtlaSil
  46. İnen ilk on sureye baktığımda , yaratılışımı, Rabbimin varlığının delillerini, benden neler istediğini, yapmam veya yapmamamın karşılığında beni nelerin beklediğini , daha önceki kavimlerin ibretli hayatlarını ve sonlarını daha ayrıntılı ve doğru bir şekilde görmemi sağladı..

    Alak Suresi :
    Asırlar önce inmiş olan muzice kitap, ilk olarak insan yaratılışından, ilimden bahsetmiştir. Günümüze bakacak olursak , modern tıp dediğimiz kavram son 20 yıldır gelişmekte…

    Kalem Suresi:
    Kkalem suresinde Allahın hükümlerine karşı sabretmenin önemini daha iyi anladım. Çünkü Allah Habibini ve onun yolunda olanları bırakmaz…

    Müzzemmil Suresi:
    Gece namazının ne kadar önemli olduğunu ve Kuran’ı Kerim’i tane tane anlayarak okumam gerektiği konusunda bilgi sahibi olmamı sağladı…

    Müdessir Suresi:
    Müddessir suresi Efendimizin uyarıcılıkla görevli olduğu ve onun izinden giden benimde aynı görevle yükümlü olduğumu anlıyorum…

    Fatiha Suresi:
    Kuran’ın esasları içerdiği öz olarak Fatiha’da vardır. Zira övgü ve yüceltmeye layık bir tek Allah’ın varlığı, Onun hakimiyeti, tek mabud oluşu, kulluğun ancak Ona yapılıp, Ondan yardım isteneceği, bu surede özlü bir şekilde anlatılmıştır..
    Baştan başa eşsiz güzellikte bir dua ve bir yakarıştır…

    Tebbet Suresi:
    Ne kazandığı mal nede dünya Ebu Leheb’e fayda vermedi. Mal asla kurtarıcı değildir…

    Tekvir Suresi:
    Rabbimin ‘ol’ demesiyle hiç bir eksiklik olmadan yaratılan kainatın, yine Rabbimin isteği ile nasıl yerle bir olacağını dehşetli bir şekilde anlatmıştır .

    A’la Suresi:
    Rabbimi tesbih etmenin sebebini gösterirken bir yandan da dünya telaşı içerisinde fark etmediğim , gözüme önemsiz gelenlerin aslında ne kadar büyük nimetler olduğunu anlamamı sağladı…

    Leyl Suresi:
    Leyl suresinin 19. ve 20.ayetinde ‘’ karşılık beklemeden iyilik yapan’’ kişiden bahsetmiş . Eğer yaptığımız işi Allah rızası için yapmazsak, yapılan iş başarıya ulaşmaz, mutluluğa ulaştırmaz. Çünkü mükafatlandıran yalnız Allah’tır.

    Fecr Suresi :
    ‘’Keşke bu hayatım için önceden bir şey yapsaydım’’ der 24. Ayet. Her şey için çok geç olmadan, Onun razı olacağı işler yapmalıyım. Rabbim benden ve kardeşlerimden razı ol (amin)..

    YanıtlaSil
  47. Allah bilinmek istedi ve insanı yarattı ve sonra belli dönemler boyunca her kavimde insanlar arasından bir peygamber seçti. Son peygamber Hz. Muhammed (s.a.v.) olup her peygamber gibi O da Allah’ı insanlara anlatmaya çalıştı. Bundan dolayı Kuranı nüzul sırasına göre okuduğumda peygamberimizin nasıl bir ortamda tebliğ yapmaya çalıştığını anlıyorum. İnsanların rablerini tanımaları ve verilen öğüde uydukları takdirde nasıl mükafatlandırılacakları anlatılmakta. Kafirlerin ise nasıl bir azaba uğrayacakları en dehşetli şekliyle ifade edilmekte. Çünkü kuran insana ancak bir öğüttür. İnsanın ise rabbini tanımasıyla şerefi artmıştır. (11070274)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ALAK SÛRESİ
      İlk kelimesiyle Oku! İnsanın eğitime önem vermesi gerektiği. İnsanın yaratılışının hikmeti ve bu hikmet doğrultusunda kulluk görevini olması gerektiği şekilde yapması.
      KALEM SÛRESİ
      Kur’an’in insanlık için sadece bir öğüt olduğu ve ona uyanların ancak mükafata ulaşacağı.
      MÜZEMMİL SÛRESİ
      Kulun gecenin bir vakti kalkıp ibadet etmesi Allah’a hamd etmesi gerektiği ve sabırlı olması öğütleniyor. Çünkü peygamber efendimiz bunu yapması söylenmiştir.
      MÜDESSİR SÛRESİ
      İnananların ve inanmayanların, cennet ve cehennemde ne ile karşılacakları anlatılır ve kulu uyarıcıdır.
      FATİHA SÛRESİ
      Hamd ancak Allah’a mahsustur ve ancak dönüş ona olacaktır.
      TEBBET SÛRESİ
      Peygamber amcası olmak bile Allah’ın varlığını kabul sonra kulun uğrayabileceği sonuç ve kul için uyarıcı olması.
      TEKVİR SÛRESİ
      Kıyametin ne denli şiddetli olacağını anladım ve hayatıma daha iyi bir kul olmak için çalışıcam. Dikkatimi çeken diğer bir husus ise diğer surelerde olduğu gibi Kuranın insana sadece bir öğüt olduğu söyleniyor.
      A’LÂ SÛRESİ
      Etrafıma baktığımda gerçekten her şey bur düzen dahilinde işliyor. Buna bakarak nasıl Allah’ı inkar ederim! Ve gerçekten Kuran bana sadece bir öğüttür. Ona uymak benim irademdir.
      LEYL SÛRESİ
      Allah nimetleriyle beni çepeçevrelemişken, ben niye Allah’ın nimeti Allah rızası için muhtaç olana dağıtmayayım. Allah’ın benim verdiğim yardıma ne ihtiyacı olabilir ki… Ancak benim Ona ihtiyacım vardır
      FECR SÛRESİ
      Ve gene yapılan bu yardımlar ancak bana ahrette bir el gibi uzanacaktır. Şükür olsun ki Ramazana ve Hacca… Onlar beni ki Allah’a yaklaştırır. Düşünmemi ve anlamamı sağlar…

      Sil
  48. Öncelikle okuduğum bu surelerde bahsedilen konuların;cennet,cehennem,kıyamet,ahiret,mükafatlar ve cezalar olduğunu belirledim.İlk inen bu surelerde sıkça bahsedilen konulara baktığımda ölümün bir gün gelip beni bulacağı ve nasıl yaşadıysam öyle karşılık bulacağı bildiriliyor.Rabbimi tanımam için çevremdeki olaylara bakmam ve bu bakmamla gerçeği görebileceğimi gözlemledim.Ve bütünüyle dünya hayatına yönelmememi,sadece dünya için çalışmamamı, ölümü ve ölümden sonrasını her an hatırlamamı ve bu yüzden ahiret için de kendimi hazırlamam gerektiğini anladım.

    YanıtlaSil
  49. Nüzuldan sonra ilk on ayeti incelemek daha bilinçli olmama neden oldu bihassa
    alak suresi Hz Muhammed'e inen ilk ayetlerdir. İnsanın öncelikle haddini bilmesi gerektiğinden bahseder. 'oku' dıyerekten bilmeye, öğrenmeye, Rabbin keremine, fazlına dikkat çeker. İnsanın mutlak birine ihtiyacı oldugunu, kendi başına yeterli olamayacağını ortaya koyar. Dönüşümüzün Allah'a olduğunu unutmamalıyım.
    Kalem suresinde 6z. Peygamberin yüce bir ahlak üzerine olduğunu, kötü ahlaka sahip kimselere yanaşmamak gerektiğinden ahiret azabının büyüklüğünden bahseder ve Rabbimizin hükmünü sabırla beklememizi öğütler.Müzemmil, gece ibadetinin önemini ve uygulanmasını öğütlüyor. Kuranı Kerimi hızlı hızlı çokça okumaktan çok yavaş yavaş okumanın daha sevimli olacağını anlıyorum. Hesap gününü inkar edenler için büyüklüğünü, 'eğer inkar ederseniz, çocukları ihtiyarlatacak o günden kendinizi nasıl koruyacaksınız?' diyerek dikkat çekiyor.
    Müddesir, kötü davranışlardan uzak durmaktan, yaptığımız işi başkasının başına kakmamak gerektiğini unutmamalıyız. Sura üfürüldüğü zaman kafirler için zor bir gün olduğunu söyler Yaratan. Sekar'a atılacakların; namaz kılmayanlar, yoksul doyurmayanlar, batıla inanan, hak gününü yalanlayanlar olduğunu hatırlatarak bizleri uyarır.Fatiha suresinde her söze hamd ile girmek gerektiğini hatırlıyoruz. Dünyada varılmak istenen her amacın ve ahirette cennet kapıların anahtarı oldugunu ve Kuranın gizli yönlerinin bu sureyle açıldığını bildiriyor. Kulluğun ancak Rabbimize olduğunu biliyor ve yardımı sadece ondan bekliyoruz.
    Tebbet, uyarıya akrabalarla, çevremizdekilerle başlamalıyız. Ebu Leheb'i malı ve kazandığı şeyin kurtarmadığını vurgular. Ve karısının da onun hamalı olacağını apaçık bildirir.Tekvır suresınde Kuranı Kerimin ancak doğru yola girmek isteyenlere, alemlere öğüt olduğunu söyleyerek niyetin önemi vurgulanıyor. Yine hesap gününde meydana gelecek şeylerden bahseder.
    A'la suresınde Rabbimizi bol bol zikretmemiz gerektiğine tekrar şahit oluyoruz. Ahiret hayatının bekalığından, buna rağmen dünya hayatını tercih edişinden bahseder.
    Leyl suresinde geceye, gündüze, Allah'a yemin ederek başlar. Doğru yola yalnız Allah cc'ın göstereceğini anlatır. Burada bize düşen de bunun için Rabbimizin istediği gibi kul olmak, ona göre davranmak, yalvarmak gerekir.Fecr, Rabbimizin ad kavmine, semud'a firavun'a üzerine azap yağdırdığını bildirir. Ve şu ayeti sıkça okuyup halimize, tavırlarımıza dikkat etmek, üzerinde sık sık düşünmek gerektiğine inanıyorum:
    (fecr 15): insan var ya Rabbi kendisini imtihan edip ikramda bulunduğunda ve bol nimet verdiğinde 'Rabbim bana ikram etti' der.
    (fecr 16): onu imtihan edip rızkını daralttığında ise 'Rabbim bana ihanet etti' der.
    Rabbimiz bizleri uyarırken yine ne kadar iütuf ve kerem sahibi ki kıyametle , azapla alakalı ne zaman bir ayet inse devamında cennetten haber vererek ümidini artırıyor. Öyle ki umudumuzu hiç kesmememizi istiyor. Fecr suresının son ayetlerinde olduğu gibi: (27 28 29 30) ey huzura kavuşmuş insan, sen O'ndan hoşnut, O da senden hoşnut olarak Rabbine dön. Kullarım arasına katıl, ve cennetime gir.

    YanıtlaSil
  50. 1-10 surelerin tefsiri mana denizinde kulaç atmaya devam ediyorum.ALAK suresinde okuyu KALEM suresinde yazılacak araç gereci MÜZEMMİL decehennemi ve ahireti FATİHAYLA KUR'AN'ÎN umumunu FECRLE güneşin doğuşuna edilen yemini LEYL DEkaynayan köpüren ateşle gelen uyarıyı adeta hisettim. nuri şanal 11070335

    YanıtlaSil
  51. Allah'ın ayetlerinin açık bir şekilde bana seslendiği bu on sureden öncelikle ALLAH'ın beni kendine en güzel bir şekilde ibadet etmeye çağırdığını anladım.Bu anlayışın yeterli olmayıp hayatıma somut bir şekilde yansıtmaya çalıştım.Gerek sosyal gerekse ahiret hayatıma yön vermede ayetler ışığında düşüncelerimi tekrardan formatladım.Okuduğum ayetlerde ALLAH'ın büyüklüğünü,ona en güzel şekilde ibadet etmem gerektiğini salih amellerle ahiretimi süslemem gerektiğini bir kez daha anlamış oldum.(11070003)

    YanıtlaSil
  52. Duha: Kuran'ı;güzelce anlamak,zihnime nakşetmek,hayatıma yansıtmam ve başkalarına tebliğ etmek amacıyla okumalıyım.

    Kalem:sebep ne olursa olsun hakikatten bir an bile ayrılmamalıyım.

    Müzemmil:Tebliğ aşamasın da ve diğer aşamalarda karşıma engeller çıkabilir ama ben bu engelleri göz kapayarak yoluma devam etmeliyim.

    Müddesir:Allah'ın bana verdikleri karşısın da onlarla böbürlen memeliyim,onları Allah yolun da kullanmalıyım.

    Fatiha:Allah'ım sana şükr olsun.

    Tebbet:İşlediğim iyi veye kötü amellerle elbet bir gün karşılaşacağım.

    Tekvir:kıyamet alametlerinden bahsetmiş ve bu dünyada ne yaparsam öbür dünyada onunla karşılaşacağım.

    Ala:Allah'u tealanın yüceliğinden ve onun sınırsız nimetlerinden bahsediyor.

    Leyl:Allah'tan verdiğini Allah'tan sakınmamalıyım.

    Fecr:Hiçbir günah cezasız kalmayacak,zalimler yaptıklarının cezasını mutlaka çekecekler.

    11070050

    YanıtlaSil
  53. Alak: Sevdiğime ibadet ve taatla her zaman yanımda olduğunu bilerek ona göre davranarak yaklaşabilirim. Ve bana bu yolda müdahale edenlere sevgimin gücünü göstererek devam edebilirim.
    Kalem: İzzet ve ikbali Allah katında aramam gerekir, kötüye, kabaya ,günaha dalmışa boyun eğmemeliyim. Rasulullah (sav): ‘Zayıf olan ve halk tarafından zayıf görülen(mütevazi)her mü’min cennetlik; katı yürekli, kibirli, hilekar ve ululuk taslayanlar da cehennemliktir.’ Buyurmuştur. (zebidi,XI, hadiz no: 1752)
    Müzzemmil: Kendim için dünyada ne yapıyorsam karşılığını ahirette kat ve kat alacağım. Ayrıca Rabbim bana her daim kolaylık sağlıyor; örneğin gece namazını farz kılmadı bana ve namazlarda Kurandan kolayıma gelen süreleri okumamı istedi.
    Müddesir: ‘Her nefis kazandığına bağlıdır’(38. Ayet) Yahut her nefis kazandığı(günahlar)yüzünden bir rehine/ tutsaktır. Özgür olmak benim elimde…
    Fatiha: Allah yalnız ibadet ilahi değildir. Allah’a kulluk sadece Allah’a ibadetle değil, hem ibadet hem de emir ve yasaklarına uymakla gerçekleşir.
    Tebbet: Müslümanlara karşı kin ve eziyet çektirenler karşılıklarını alacaklar…
    Tekvir: Hayır ve Şer’i biz hazırlarız ve günü gelince de hayır ve şerden ne hazırladığımızı bileceğiz
    Ala: Öğüt ve hatırlatma da devamlı olmam gerektiğini ve mutluluk formülünü gördüm. Ayrıca 5. Ayette (… yemyeşil otlağı çıkaran, sonrada onu siyahımsı çer çöp haline çevirendir)yer altında ki petrol ve kömür kaynağı aklıma geldi. Bir kere daha gördüm ki yaratan, düzene koyan Allah’tır.
    Leyl: Gerçek samimi bir Müslüman olmam için kelime-i tevhidi gereği gibi söylemeliyim.
    Fecr: 15-16-17-18-19-20. Ayetler beni çok etkiledi. Rabbimin insan hakkını en iyi şekilde savunduğunu gördüm. İnsan haklarının ilk maddelerini gördüm. Öznur Kalkan

    YanıtlaSil
  54. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  55. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  56. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  57. Alak 1.''Yaratan Rabbinin adıyla oku.''
    Her zaman,nerde olursam olayım okumalıyım.
    Alak 2.''O,insanı bir kan pıhtısından yarattı.''
    Ben sadece bir kan pıhtısından yaratıldım.Yani büyüklenecek halim yok,büyüklenmek ne haddime.
    Alak 8.''(Ey insan)Şüphesiz dönüş(ün)ancak Rabbinedir.''
    Nihayette öleceğim ve O Kerem sahibine döneceğim
    Kalem 4.''Hiç şüphesiz büyük bir ahlak üzerindesin sen.''
    Efendimin ahlakının muhteşemliği vurgulanıyor,ahlakının şahidi Allah'tır .
    Kalem 33.''İşte azap böyledir.Ahiret azabı ise elbet daha büyüktür.(Bunu)bilselerdi...''
    Ahiret azabına karşı sonuna kadar çalışıyorum.
    Müzemmil 8.''Rabbinin adını an.(İbadetinde O'ndan başka her şeyden kesilerek)yanlız O'na yönel.
    Rabbim seni seviyorum ve her an Seninleyim.
    Müddesir 7.''Rabbin(in rızası)için katlan.''
    Rabbim sonunda senin rızan varya,gerisi hiç önemli değil.O razı ya,başkaları ne derse desin...
    Fatiha 4.''Yanlız sana ibadet(kulluk)ederiz,yanlız Senden yardım isteriz.''
    Biz dili her zaman önemlidir.Ben olmadan biz olmaz.Bizi benini yaratanlar söyleyebilir.
    Tebbet 2.''O na ne malı,ne kazandığı fayda vermedi.''
    Kalpte iman olmadıktan sonra malı ne yapayım?
    Tekvir 19.''Şüphesiz Muhakkak O(kur'an)çok şerefli bir elçinin(getirdiği)kelandır.
    Kur'an hayatımı anlamlandıran en mükemmel kitaptır.
    Ala 7.''Allah'ın dilediği başka.Çünkü O,aşikarı da bilir,gizliyi de.''
    Hakkımda,bütün insanlarn hakkında hayırlı olan ne varsa onu sadece Allah bilir,biz bilemeyiz.
    Leyl 12.''Şüphesiz Bize ait olan,her halde doğru yolu göstermektir.''
    Allah yolunda,doğru yolu göstermek asıl gayem olmalıdır.
    Leyl 28-30.''Dön Rabbine,sen O ndan razı,o senden razı olarak.Haydi gir kullarımın arasına.Gir cennetime.''
    Haydi kardeşlerim hazırlanın Cennete gidiyoruz...

    YanıtlaSil
  58. 11070316
    Alak: Rabbim için okumamın önemi vurgulanmakta, benim yani insanoğlunun neden yaratıldığına dikkat çekilmekte, nankörlük edersem beni bekleyen acı sonuçların neler olduğunu
    Kalem: Efendimiz (sav)'in Allah tarafından gönderilmiş gerçek elçi olduğunu, onun yüksek ahlakını, müşriklerin onun getirdiği mesaj konusunda yaymaya çalıştıkları tereddütleri, müminleri bekleyen ödülleri ve kafirlere verilecek cezaları
    Müzzemmil: Peygamberimize verilen bazı görevleri, kıyamet günündeki olayları, ahiretteki hesap ve cezaları
    Müddesir: Hz. Peygamber'e ilk vahyi aldığında yaşadığı heyecana rağmen dini tebliğ görevini yerine getirmesini, kıyamet günündeki sıkıntıları, Kur'an'a sihir ve beşer sözü diyenleri bekleyen cezaları
    Fatiha: Rabbim kendini tanıtmış, kur'an'ın özü hakkında bilgi vermiş
    Tebbet: Ebu Leheb ve karısını bekleyen cezayı, onlar gibi servet ve gücüne güvenenlerin acı sonunu
    Tekvir: Kıyametin dehşet verici bazı ayrıntılarını, vahiy ve peygamberlik gerçeğini
    A'la: Peygamberimize verilen tebliğ görevini, tebliğ karşısında insanoğlunun takındığı farklı tavırları
    Leyl: İmanla cömertlik ve imansızlıkla cimrilik arasındaki ilişkiyi
    Fecr: İlahi mesajı reddeden bazı eski toplumların başlarına gelen felaketleri, Allah'ın beni hangi yollarla imtihan ettiğini
    Öğrendim.

    YanıtlaSil
  59. 1)Alak
    Sûre, ilmin, okuma ve yazmanın önemine işaret eder, insanın yaradılışından bahseder ve Allah’ın dinini, Rasûlü’nü yalanlayanları azapla tehdit eder.Gördüm ki en çirkin şeyden ahseni takvim olan insanı yaratan Rabbim bize bir şeyler anlatıyor.Sen bir hiç idin Ben seni en güzel yaptım diyor..Ve bizim okumamızı istiyor okumaktan kasıt tefekkür etmekte olabilir kaınatı ağacı çiçeği böceği taşı toprağı yaradılmış her şeyi okumalıyım ve buradan Rabbime ulaşmalıyım..Çünkü bu şarkıyı O besteledi….
    2)Kalem
    Allah u Teala bir kez daha Rasulünü bu sure ile doğrulamaktadır.Ve kafirlerin hallerinden ve ahretteki akıbetlerinden bahseder.Bahçe sahiplerinin kıssası kendime çıkardığım derslerden bir tanesi oldu.Bir mümin hiçbir zaman nankör ve cimri olmamalıdır.İlahi kameranın altındayız…
    3) Müzzemmil
    Gece ibdetinin önemi..Günahlar altında ezilen nefsimin temizleneceği ıslah olacağı an’ların saati vermiş Rabbim gece herkes uykuda iken gel ve temizlen diyor bana…
    4) Müddessir
    Tebicinin vasıflarından bahsediyor.Ben bir İslam dini teblicisi olarak Rabbimi anmalı maddi ve manevi kirlerden arınmalı dış görünüşümlede her zaman temiz olmalı kötülüklerden kaçınmalı sabretmeli ve her daim Rabbime yönelmeliyim
    5) Fâtiha
    Sure Tevhid, yani Allah’ın birliği, Nübüvvet, Âhiret, İbadet ve istikametten bahseder.Rahmanın kullarına gönderdiği bir şifa kaynağıdır bence Fatiha.
    6) Tebbet
    Bazen doğru bir iş yaptığımızda bize en yakınlarımız dahi engel olabilirler bu yaptığımız işin yanlış olduğu manasına gelmez. Efendimiz sav in öz amcası bile ona engel olmak istemiş onu herkez için de yalanlamaya kalkmıştır AMA Rabbim bu na izin vermedi..Ben de sıratı mustakim üzere olursam Rabbim de her anımda benim ile olur…
    7) Tekvîr
    Müthiş bir kıyamet günü tasviri yapılmış insanın nutku tutuluyor adeta.Dönüş sadece ve sadece O na..unutmamalıyım ki her nefes daha da yaklaşıyor, YAKLAŞMAKTA OLAN…
    8) A’lâ
    Surenin sırf şu 4 ayetini dahi hayatıma geçirmiş olabilseydim beklide kurtuluş vizemi kapmış olurdum
    ‘’14-15 – Kendisini kötülüklerden arındıran,Rabbinin adını anıp namaz kılan, felaha erer.16 – Fakat bilakis siz dünya hayatını ve zevklerini tercih ediyorsunuz.17 – Halbuki âhiret mutluluğu daha üstün, daha hayırlı, hem de ebedîdir.’’

    9) Leyl
    Sure benim kurtuluşuma vesile olacak iyilikleri yapmama ve helâkime yol açacak işlerden sakınmama çağırıyor.
    10) Fecr
    Allah’ın Mesajı’nı ve onu getiren rasûlleri yalanlayan bazı kavimlerin kötü âkıbetlerini anlatır.Bunlardan ders çıkarmalı her halimi bilen bana şah damarımdan yakın olan Rabbimi den bir an bile gafil olmamalıyım..ben ne olursam bu dünyada olucam ya şah yada mat..tek amacım ise Rabbimin fecr suresi 27-30.ayetinde dediği; ‘’Ey gönül huzuruna ermiş ruh!Sen Rabbinden razı, O senden razı olarak dön Rabbine!Sen de katıl has kullarımın içine, gir cennetime!’’sözüne muhatap olabilmek…

    YanıtlaSil
  60. 11070150
    ALAK ilmin önemi insanın yaradılışı
    KALEM ´rabinin hükmünü sabırla bekle.Balık sahibi\yunus gibi olma´sabırlı olmalıyım.
    MÜZEMMİL gece ibadetinin önemi ,kuranın agır agır okunmasınınn gerektigi çünkü Kuran agır sözler taşır.Kuranı agır agır ve gece okumalıyım genellikle çünkü okuyuş için daha elverişli
    MÜDESSİR RABBİM için sabretmeliyim
    FATİHA İLK dört ayetinde uluhiyet,beş ve altıda ibadet altı ve yedide ahlaktan bahsetmiştir.Hesap günü ve karşılık gününden bahsetmiş yani ne ekersem onu biçerim.Biz ibadet ederiz derken bireysellikten öte cemmaat ruhunu gösteriyor.
    TEBBET eşlerin cehhenem için birbirlerine yardım edişleri
    TEKVİR kıyamet sahneleri adeta gözümde canlandı
    A´LA rabinin adını anıp namaz kılan arınan kurtuluşa ermiştir rabbim bizi arınan özel kullarından olmayı nasip eyle
    LEYL hiç kimseden karşılık ve nimmet bekklememeliyim bunları yapınca Rabbim bizden hoşnut olur asıl nimet sahibi odur
    FECR ´ey huzura ermiş can hoşnut olarak hoşnut olunarak Rabbine dön kullarımın arasına katıl.VE gir cennetime Rabbim bizi muvaffak eylesin.AMİN.

    YanıtlaSil
  61. ALAK:Rabbim sonsuz kerem sahibidir.Dünyanın tek gücü allahtır.
    KALEM:Rabbin yolundan sapanı en iyi bilendir.Hidayete erenide en iyi bilen odur allah herşeyi görür ve bilir.
    MÜZEMMİL:Kur-an'ı teltin düşünerek okumanın önemi rabbim adını an ve bütün gönlünle ona yönel gece ibadetinin önemi.
    MÜDESSİR:Bizleri koruyacak olanda allahdır bagışlayacak olanda.
    FATİHA:Ahiret ve hesap gününden bahsetmiştir.
    TEBBET:Ebu lehebin ve karısının yaptıgı zülümlere karşı ne hale geldiklerni anlatır.
    TEKVİR:Kıyamet gününden bahseder.Dogru yolda gitmek istiyenler allahın emirlerine uymak gerekiyor.
    A'LA:Allahı heran anmamız gerektigini ve insanların bu dünyayı tercih edip ahireti unuttuklarını anlatır.
    LEYL:Cimrilik edenlerin hiçbişeye ihtiyacı kalmamış demektir.Onu düştügü çukurdan malı bile kurtaramaz.
    FECR:Allahın herşeyi en iyisini bildi insanların nankör oldugunu anlatır..

    YanıtlaSil
  62. okuduğum her sure de ayrı dünyalarda kendimi buluyorum..bunlardan bazılarını sıralamam gerekirse beni derinden etkileyen kafirun suresinde yetimin hakkınını korumam gerektiği alak suresinde hayat boyu okumam ve öğrenmem gerektiğini bi kez daha fark ediyorum. manla hayatımı anlamlandırdığımı yaptığım her fiili hesap verme inceliğiyle yapmam gerektiği en çok beni etkileyen hususlardan oldu...

    YanıtlaSil
  63. alak suresinde yaratılış gayemin nedenini
    tebbet suresinde ne kadar malım olursa olsun ahiret günü beni kurtaramayacağı ve fecr suresinde kavimlerin aşlarına gelen olayları kendi hayatımda yaşadıklarıma nasıl tatbik edeceğimi düşündüm...

    YanıtlaSil
  64. Alak: İlk emir ‘OKU’! Rabbinin adıyla Rabbinin adına… O insanı ilgi, alaka ve sevgiyle yarattı. O halde sevgiyi hayata hakim kılmak adına okumalıyım.
    Kalem:Bana bilmediğimi öğreten Rabbim bilgiyi nasıl muhafaza edeceğimi de öğretti.Muhakkak ki büyük ahlak sahipleri için en güzel bilgiler kaydedilecektir.Tabi ki diğerleri içinde… Hesap gününde açıklanmak üzere…
    Müzemmil-Müddessir:Kendisine sorumluluk verilen insanın sorumluluğunu en güzel şekilde yerine getirdikten sonra en yakınlarından başlayarak sorumluluk ahlakını öğretmesi gerektiğini, geceleri manevi donanım içinde olanların gündüz işlerini daha kolay ve verimli olarak yapacaklarını öğrendim.
    Fatiha:Bir sarayın kapısının o sarayın ihtişamını yansıtması gibi Kur’an’ın da bütün ihtişamı Fatihadadır.Çünkü Fatiha Kur’an sarayının giriş kapısıdır.Kur’an-ı Kerim’le programlanmış hayatımızın önsözüdür.Fatiha şifadır.
    Tebbet:Dünyalık güç ve zenginliğin insanı kurtarmayacağı, gerçek kurtuluşun imanda olduğunu anladım.Eşlerin birbirlerinin cennet yolunda yoldaşlar olabileceği gibi birbirlerinin ateşi için odun taşıyıcıları da olabileceğini anladım.Allah’ım bizlere cennet yolunda yoldaş olacak yoldaşlar ihsan et.
    Tekvir:Kıyameti bilmek isteyenlerin Tekvir suresini okuması lazım.Çünkü o kadat canlı ifadelerle kıyamet ve haşri anlatıyor ki okurken bunu tüm benliğimle hissettim.
    A’la:Herşey Allah’ın takdiri iledir.İnsanın sahip olduğu hiçbir şey yoktur.Rabbinin dilemesi müstesna.Kur’an’ın mesajları evrenseldir.Ve bundan önceki Peygamberler de aynı mesajları iletmişlerdir.
    Leyl:Ne kadar cimri ve nankör olduğumuzdan bahsediyor.Oysa ki şunu idrak etmeliyiz ki dünya malı dünyada kalır ve ahrete hiçbir faydası yoktur.
    Fecr:Beni en çok etkileyen ayetler:
    27. “Ey huzur içinde olan nefis!”

    28 “Sen O’ndan razı, O da senden razı olarak Rabbine dön!”

    29 “(İyi) kullarımın arasına gir ”

    30 “Cennetime gir ”

    YanıtlaSil
  65. ( 11070308 )

    Alak ve Müzemmil Suresi: Bu sureler tedebbürle yaklaştığımda, Rabbimin sonsuz merhamet ve gazabı içinde bana ”haddimi” öğretti.

    Müddesir Suresi: İnsan bir Ay’dır; Güneş’inden (Allah) nur almadıkça karanlıklar içinde karanlıktır. Geceyi Güneş’in ışığıyla aydınlatan Ay’ın, sadece tutulduğu günde saklanıp kalanlara ne yazık! Dolunay olmak dileğiyle…

    Kalem Suresi: Okumak ve düşünmekten sonra, ilmin şiarı olan “yazı”nın taşıyıcısına edilen yemin, Sonsuz İlim Sahibi’nin ilminden yol almaya nasıl kıymet verdiğini gösterdi, talebesi olduğun ilme ve yolcusu olduğumuz fenne olan güvenimi, inancımı ve sevgimi sabitledi.

    Fatiha Suresi: Fatiha ilk ayetiyle Alak Suresi’nin ilk ayetinin sözlü ifadesi. Bu manada Kur’an’ın arz ettiği bütünlüğü seyrettim. Fatiha’nın bir dua, bir önsöz, “özlü söz” olduğunu yeniden idrak ettim.

    Tebbet/ Tekvir/A’la Sureleri: Tarihin başından sonuna kadar var olacak olan kötü bir adamın ve avane karısının tasviri… Dünya’da milyonları olup, ahirette zerre bile fayda vermeyecek olan mal, kainatın sona doğru yol alışı ve son buluşu; ve insanın fıtratıyla ilim tahsilinde tekrar Alak Suresine dönüp onu tefsir eden A’la Suresi Kur’an’ın Kur’an’la tefsirinin çok belirgin bir delili…

    Fecr/Leyl Sureleri: Leyl ve Fecr (gece ve gündüz) birbirlerine yemin ediyorlar; bu iki sure kendi içlerinde ve birbirlerine karşı zıtlıklardaki ahenklerle dolular… Kur’an’ın bu üslubu içinde küçük bir delil idrak ettim.

    Sureleri nüzul sırasına göre ve bir siyer eşliğinde okuma metodunu uygulamasaydık bu bütünlüğü ve ahengi bu denli farkedemeyebilirdim.

    YanıtlaSil
  66. -Kurana merhaba islamiyete merhaba demem Alak suresi ile başladı ve rabbim oku emrini verdi. Bana önce kendini hatırlattı nasıl var ettiğini ve daha sonra ilk neyden başlamam gerektiğini yani okumayla başlamam gerektiğini gösterdi.
    -Rabbim bana Kalem suresi ile her şeyi bilenin tek o olduğunu her şeyin farkında olduğunu hatırlattı. Her şey kaydediliyor ve hesap vaktinde herkesin önüne geleceğini bildirdi.
    -Rabbim Müzemmil suresi ile gece ibadetlerini gösterdi. Kurandan kolayınıza geleni okuyun diyerek bana kolaylık sundu ibadet etmem için hiçbir sebep olmadığını anladım onun himayesi her şeyin üstündedir ve tek onun himayesine girmem bana yeter.
    -Rabbim Müddesir suresi ile bana Peygamber efendimize söylediklerini onun vahiyle heyecanlı olmasına rağmen tebliğe yönelmesi gibi benimde dini elimden geldiğince tebliğ etmemi, temiz olmamı, kötülüklerden kaçınmam gerektiğini, mağfiret sahibinin rabbim olduğunu unutmadan hareket etmem gerektiğini anladım.
    -Rabbim Fatiha suresi ile bana kendi yüceliğini, rahman ve rahim, ceza gününün maliki olduğu gibi, ona şükretmem gerektiği gerçeğini hatırlattı. Fatiha suresi ayrıca Kuran’ı Kerim’e bir giriş kapısıdır bir başlangıçtır onu hatırladım.
    -Rabbim bana Tebbet suresi ile dünyada ne olursam olayım ne kadar maddi durumum iyi olursa olsun, İslam a faydalı olmadıkça ona çalışmadıkça yandaş değil de karşıt olduğumda en büyük örneklerden biri olan ebu lehebi gösterdi. Onun için yapmam gerekenleri bilmem gerekir.
    -Rabbim bana Tekvir suresi ile mahşer gününü o dehşet verici ortamı bildirdi.
    -Rabbim bana A’la suresi ile rabbim gizli olanı da açık olanı da her zaman bilir. O çok yücedir. Bu dünyaya çok bağlanmadan ahireti unutmadan davranmam gerektiğini anladım.
    -Rabbim Leyl suresi ile bana dünyada ne kadar malım olursa olsun onun bana hiçbir fayda sağlamayacağını onu cimrilik etmeden Allah yolunda harcamanın daha anlamlı olacağını dünya malının dünyada kalacağı için onu dünyada düzgünce kullanmam gerektiğini hatırlattı.
    -Rabbim Fecr suresi ile bana eski kavimlerin nasıl hal aldıklarını hatırlattı. Rabbim bana emirlerini bildirdi ve en sonunda da ‘Ve cennetim gir’ dedi bende eğer bunu istiyorsam buna göre yaşamalıyım

    YanıtlaSil
  67. ALAK SURESİ:
    HER HAYIRLI İŞE BESMELE VE HAMDELE İLE BAŞLAMALIYIM
    ALLAHU TEALA EFENDİMİZE RABBİNİN ADIYLA OKUMASINI EMRETTİ
    (1-6)İlk ayetleri bize oku emriyle başlaması benim bu dünya hayatımda yöntemimi belirliyor .
    Benim nerden geldiğimi bilmemi ve kendi kendime yetmediğimi anlamamamın gerekliğinden bahsediyor
    (8.) (EY İNSAN ) ŞÜPHESİZ DÖNÜŞ(ÜN) ANCAK RABBİNEDİR.
    Bu ayet tam bilinciyle kendime yerleştirmemle parçalar yerine oturacağını düşünüyorum
    KALEM SURESİ:
    (15.)hatırlamam gereken şu ki bunca nimetler içinde ben asıl sevgiliyi unutmamalıyım
    (23.) (HABİBİM) de ki : ‘O ,SİZİ YARATAN ,SİZE KULAK(LAR),GÖZLER,GÖNÜLLER VERENDİR.SİZ NE AZ ŞÜKREDERSİNİZ !
    Şükretmemi isteyen sevgiliye şükürler olsun.
    MÜZZEMMİL SURESİ :
    Ayetler bana nefsimi tanıtıyor çıkış yolunu RABBimin adını anıp Ona yönelmekte gösteriyor Her şeyden kesilerek sadece ve sadece Ona yönelmemle gerçek mutluluğuk olur
    MÜDDESSİR SURESİ
    Bir iş yaparsam büyük küçük olması hiç önemli değil Rabbimin rızası varsa o zaman o iş değerleniyor Rabbimin rızası yoksa bir anlamı olmuyor HER İŞİMDE Rabbimin rızasını gözetmeliyim
    FATİHA SURESİ
    Ben ve biz kavramı burada açıklığa kavuşuyor
    Tebbet ; (2) ONA NE MALI ,NE KAZANDIĞI FAYDA VERMEDİ
    Ahret ve dünya hayatı kuşun kanatları misali ikisinide dengede tutmak lazım sadece bir yöne yoğunlaşıp yönelirsem nasıl ki kuş tek kanatla uçamaz bende istediğim noktaya gelemem
    A’LA SURESi
    Üç günlük dünya hayatı için ebedi hayatı terk etmemem gerek
    Leyl suresi ; En güzeli tasdiklemeliyim burada en güzelden kasıt tevhid olabilir

    YanıtlaSil
  68. ** Alak 19:Sakın (Habibim) ona boyun eğme. Secde et.Yaklaş.
    **Kalem 8:Artık (Habibim)o yalanlayanları tanıma. Onlara boyun eğme.
    Peygamber Efendimiz (s.a.v)’e zalime karşı boyun eğmemesinin emredilmesi, müşriklerin
    O’na yaptıklarına karşılık boyun eğmemesini, geri çekilmemesini aksine direnmesini,
    Haklı davasında başını dik tutmasını sağlamıştır. Bu emir ve Peygamberimizin bu davranışı
    Benim de O’nu örnek alarak başımı dik tutmam gerektiğine, haksızlığa boyun eğmemem gerektiğine
    Dayanağımın her şeye gücü yeten Rabbim olduğundan; güçlünün ben olduğuma
    İnancım arttı.
    **Müzzemmil 8:Rabbin’in adını an.(ibadetinde O’ndan başka her şeyden kesilerek) yalnız O’na yönel.
    **Kalem 43: (Evet secdeye davet edilecekler) gözleri düşük,kendilerini bir zillet sarmış olarak.
    Halbuki onlar bu secdeye (dünyada) her şeyden salim ve sağlamken davet ediliyorlardı.
    **A’la 16:Belki de siz dünya hayatını (ahiretten)üstün tutarsınız.
    **A’la 17: Halbuki ahiret daha hayırlı,daha süreklidir.
    Bu dünyada bana görev olarak verilen ibadetleri her şeyden üstün tutmalıyım,eğer bunu yapmazsam, Ahirette bunların cezasını ağır şekilde öderim.Bana verilen bu kadar nimetin içindeyken borcumu eda etmiyorsam ahrette çok ağır şartlar altında yapmak zorunda kalacağım.Ne kadar kıymetli tatlı görünse de bu dünya, değer açısından gözümde sadece ahretten bir akis olmalı.Çünkü dünya geçici ahret ise sonsuz olandır.

    **Alak 8: (Ey insan!)Şüphesiz dönüş(ün) RABBinedir.
    **Fecr 27-30: Ey itminane ermiş ruh!Dön Rabbin’e sen O’ndan razı O senden razı olarak.Haydi gir kullarımın içine.Gir cennetime.
    Ne kadar yaşarsam yaşayayım , sonuçta gideceğim tek bir kapı var.Yapmam gereken; itminane ermek,rıza i ilahiyi kazanmak ve sonucunda ‘’KULUM!’’ nidasına muhatap olmak…Yüce Yaratıcı’nın içine O benden razı ben O’ndan razı olarak girmek…Eğer SON DÖNÜŞ O’NA İSE EN GÜZEL ŞEKİLDE DÖNMEK…

    YanıtlaSil
  69. (ALAK) 1.Ayet: Yaratan Rabbinin adıyla oku !
    2.Ayet: O, insanı kan pıhtısından yarattı.
    3.Ayet: Oku, Rabbin nihayetsiz kerem sahibidir.
    (MÜZEMMİL) 10.Ayet: Onlar ne derlerse katlan. Onlardan güzellikle ayrıl !
    (TEKVİR) 19.Ayet: Şüphesiz, Muhakkak O (Kuran) çok şerefli bir elçinin (get
    irdiği) kelamdır.

    >>Bu ayetler; Peygamber Efendimiz (sav)’in kerem sahibi olduğunu ve onun seçilmiş kişi olup biz insanlara karşı bazı sorumluluklarının olduğunu gösterir. Her ne olursa olsun bu yükümlülüğü en güzel şekilde tebliğ etmeyi amaçlamıştır. Benim de bu davete en güzel biçimde icap etmem gerektiğini anladım.
    (FECR) 21. Ayet: Muhakkak ki yer (zelzeleyle) parça parça dağıtıldığı zaman,
    22. Ayet: Rabbinin emri geldiği, melekler de saf saf (indiği zaman),
    23. Ayet: Ki O gün cehennem de getirilmiştir, insan O gün (her şeyi) hatırlayacak. Fakat hatırlamadan O’na ne fayda !
    (MÜDDESİR) 27. Ayet: Sen biliyor musun, cehennem nedir?
    28. Ayet: Hem (bedeninden hiçbir eser) bırakmaz (hepsini helak eder), Hem yine (eski haline getirip aynı azabı yapmaktan) vazgeçmez O.
    29. Ayet: İnsana çok susamıştır.
    (LEHEB) 1. Ayet: Ebu Leheb’in iki eli kurusun (kendisi de ) kurudu.
    2. Ayet: O ne malı, ne kazandığı fayda vermedi.
    3. Ayet: alevli bir ateşe girecek o
    (ALA) 11-12-13. Ayet: Pek bedbaht olan ise ondan kaçınır ki, o en büyük ateşe girecek sonra orada hem ölmeyecek, hem dirilmeyecek olandır o.
    (LEYL) 13. Ayet: İşte ben size alevlendikçe alevlenen bir ateş(in tehlikesin) i haber verdim.
    14. Ayet: Elbet ahiret de dünya da Bizimdir.
    15. Ayet: Ki ona en bedbaht olandan başkası giremez.

    >>Ayetlerin etkileyiciliği benim ahiret hayatıma çeki düzen vermemi sağladı. Çekeceğimiz azapların neler olduğunu bilmek kalbimin derinine işleyerek, beni meylettiğim günahlardan uzaklaştırdı. Kıyametin çok şiddetli olacağından bahsedip biz insanlara haber veriyor. Benim de bunlardan haberdar olup kendime bir yol çizmemde büyük etkisi oldu.
    (KALEM) 7. Ayet: Şüphesiz ki Rabbin o kendi yolundan sapan kişiyi çok iyi bilendir. O, hidayete ermiş olanları da pek iyi bilendir.
    34. Ayet: Şüphesiz ki (fenalıktan) sakınanlar için Rableri nezdinde nimeti daim ve halis cennetler vardır.
    (FATİHA) 5-6-7 Ayet: Bizi doğru yola, kendilerine nimet verdiklerinin yoluna ilet, gazaba uğrayanlarınkine, sapıklarınkine değil !
    >>Bu cehalet içinde yaşadığım dünyada alnımın akıyla, doğru yolda yürüyebileceğime inandım.

    YanıtlaSil
  70. Alak: Oku! dedi rabbim… Okumak ki, insanı, çevreyi, doğayı, hakikati ve onun aralarındaki bağı okumak!Varlığını okumak, neyle yaşadığını.Yahut imtihanlarını okumaktır ki perdenin arkasındakini görebilesin. İlmi,bilimi okumak ki Rabbimle kurduğun bağ kopmayasın…Ama nasıl okumak? Rabbinin adıyla…Her okumak fiilini Rabbinle birleştir ve okudukça ona ulaşana dercesine…Kalemle yazmayı öğreten ve bilmediğimi bana öğreten bir rabbim var.
    Rabbim bizi bize öğretiyor diyor ki: Gerçek şu ki insan azar, kendini yeterli gördüğü için…Yetmediğimi bilmem gerek, bunun için de Rabbin kelamını okumalıyım… Alak bende böyle bir vahiy ışığı bıraktı.
    Kalem: Oku emrinden sonra Kalem Suresinin gelmesi çok ilginçtir. Sanki Rabbim Oku, anla ve anladıklarını yaz, insanlara ulaştır dercesine bir ahenk yaratmıştır. Bence kaleme yemin etmesi onun önemli olduğunun göstergesidir.
    Müzzemmil: “Namazı kılın, zekatı verin, Allah’a gönül hoşluğuyla ödünç verin. Kendiniz için önden ne iyilik hazırlarsanız Allah katında onu bulursunuz.” Ayetinde ne ekersen onu biçersin atasözünü görmek mümkün. Ayrıca namazdan sonra zekatın geçmesi önce bireysel dindarlığı sonra toplumu daha sonra da ahlakı öne çıkarıyor.
    Müddessir: Bu surede günahkarların niçin ateşe düştüğü sorulduğunda, biz namaz kılanlardan değildik cevabı vermiştir. İlginçtir ki, biz namaz kılmıyorduk demek yerine kılanlardan değildik demiş acaba kıldığı halde hayatını namaza çevirmediği için veya namaz kılanlarla birlikte bulunmadığı için demiş olabilir mi?
    Fatiha: Benini yaratıp biz bilincini inşa etmek için bir yol haritasıdır.
    Tebbet: Asla Allah’ın gazabını üzerime almamalıyım.
    Tekvîr ve A’lâ: Kıyamet haktır. Ancak biz insanlar Rabbimin dediği gibi Dünya hayatını tercih edebiliyoruz.
    Leyl: Bu surede zıtlıklara edilen yemin çok dikkatimi çekti. Gece ile gündüz, erkek ile dişi gibi. Cimrilik etmemem gerektiği ve verirken en güzelini vermem gerektiği çıkarımını yaptım.

    YanıtlaSil
  71. 11070029
    Rabbimizin insanlığa Kur'an ile ilk seslenişi Alak Suresi'nin ayetleriyle başladı.Allah insanlığa ''Oku!'' diyerek ilim sahibi olmamızı ve O'nu tanımamızı istiyor.
    Kalem suresinde doğrular için mücadeleden bahsediyor.Kafirlerden Allah'ın adaletine sığınarak inkarcılardan korkmamayı ve sabırlı olmayı öğütlüyor.
    Müzemmil ve Müdessir Surelerinde Allah bizi inkarcılara sabredip dinimizi anlamamızı ve yaşatmamız konusunda uyarıyor.
    Tebliğ,bir nevi Fatiha Suresiyle başlıyor diyebiliriz.Fatiha'dan öncekisurelerde Rabbimiz yalnızca Peygamber Efendimiz'e (S.A.V) hitap ederken Fatiha Suresinde genel olarak hitap ediyor.Rabbim Rahman ve Rahim olduğunu,din gününün Sahibi olduğunu,Yalnızca O'na ibadet etmemiz gerektiğini söylüyor.O kadar muhteşem bir hitap ki etkilenmemek mümkün değil.
    Tebbet Suresinde Ebu Leheb örneği verilerek inkarcılara şiddetli bir azaptan bahsediliyor.
    Tekvir Suresindeki 3 mesaj açıkça verilmiş:
    1-14.ayetlerde kıyamet ve mahşer
    15-25.ayetlerde Kur'an ve Peygamber Efendimiz'in konumu
    26.29.ayetlerde öğütler
    A'la Suresinde Rabbimiz adının tesbih edilmesini emrediyor ve yine öğütten bahsediyor.
    Leyl Suresinde yaptıklarımızın karşılığını alacağımızdan bahsediyor.
    Fecr Suresinde bu dünyada imtihanda olduğumuzdan bahsedeiyor.
    ''Derdimi seviyorum.Biliyorum ki derdimi Veren de beni seviyor.Seven sevdiğinin nazını ölçüyor.Sevilen çekmesin de neylesin...''
    Mevlana
    Saygılarımla...

    YanıtlaSil
  72. 11070087 ZEYNEP DOĞAN
    ALAK SÜRESİ:Allah'ın rızasını kazanmak için okumalıyız.İlk emir okumaktır.Toplum olarak okumayı seven toplum değiliz.Biz ne zaman Allahın emri olan okumayı seversek birey olarakta toplum olarakta ilerleriz .
    MÜZZEMİL SÜRESİ:''Rabbinin adını an ve bütün benliğinle ona yönel.''Biz insanlar zor durumda
    kaldığımızda Allaha yöneliriz.Diğer zamanlar zorlukta olduğumuz günler gibi dua etmeyiz.
    KALEM SÜRESİ:10,11,12,13,14.ayetler bana manevi güç verdi.zalim soysuz inaçsız insanların zülmüne sesziz kalmam gerektigini anladım.
    MÜDDESİR SURESİ:''Artık kim dilerse ondan öğüt alır.'' Kuran-ın herkese açık bir kitap olduğunu anladım.
    FATİHA SÜRESİ:''Allah'ım yanlız sana ibadet ederiz ve yanlız senden yardım dileriz.''Allahtan başka mutlak anlamda nimet vercek hiçbir varlık bulunmadığı için hamde layık tek varlık Allahıhtır.
    TEBBET SURESİ:Bu dünyanın geçmişte olduğu gibi gelecekte de zalimleri bitmeyecek.Ebu Leheler ölecek ama ama yerine yenileri doğacak .İnanan toplum olarak bize düşen onlarla mücadele etmeyiz ve onların zulmünden Allah'a sığınmalıyız.
    TEKVİR SURESİ:''Alemlerin rabbi olan Allah dilemedikçe siz dileyemezsiniz'' Ben ne kadar istesem isteyeyim Allah'n dilediği oluyor . Bunun gerçekten anladım.
    ALA SURESİ:Allah acık olanıda gizli olanıda bilir.İnsan annesini babasınını ,arkadaşını ve kendin bile kandırır. Ama Allah'ı asla kandıramaz.
    LEYL SURESİ:Hiç bir iyiliği karşlık bekleyerek yapmamam gerektiğini Allah için yapmam gerektiğini anladım.
    FECR SURESİ:Yetimlere sahip çıkmam gerektini anladım ve elimden geleni yapmaya çalışıyorum.
    Hocamıza çooook teşekkür ederim.İlk defa sürelerin üzerinde düşünerek okudum.

    YanıtlaSil
  73. Kuranı Kerimin hayatımızı şekillendirip o dönem insanlarına muhatap alarak inmiş ve kapsadığı konu ve içerik sebebiyle de tüm insanları ilgilendirmiştir. İlk inen sureler olması nedeniyle cahiliye dönemini ve efendimizi konu almış, insanlığa ışık tutmuş rehber olan bir kitaptır.10 sureyi mütalaa ederek hayatımı,çevremi,insanlarla münasebetimi sureler ışığı altında sizlerle paylaşacağım.

    ALAK SURESİ: Mekke’de nazil olmuştur.1,2,3.ayetlerde “Yaratan Rabbinin adıyla oku.İnsanı yapışkan bir hücreden yaratan.Oku,Rabbin sonsuz kerem sahibidir.”Peygamberimize vahyin gönderilmeye başlamasını,okuma,yazma ve ilmin önemini vurgulamıştır.6,7,8.ayetlerde ”Hayır!Rabbinin bunca nimetlerine rağmen kafir insan kendini ihtiyaçsız zannetti diye azar.Ama dönüş elbette Rabbinedir.”Zenginleşen kafirde azıtma ve tuğyan damarının kabardığını vurgulamıştır.9,10,11,12.ayetlerde ”Baksana şu namaz kılan o mükemmel kulu engelleyen kimseye,Ne dersin o hidayette olsa ve Allah’ı sayıp ona karşı gelmemeyi tavsiye etse ne iyi olurdu.”Ebu Cehilde bulan azgınların,dinin direği olan namazı engellemeyi çalıştıklarını ve onların müstehak oldukları cezaya çarptıklarını bildirir.Bu sureden kazanımım:Efendimizin bizi biz yapan “oku” emrini hayatıma geçirip saçımı bu ilim yolunda beyazlatmalıyım.Cahillikten ilme giden yolu insanlara açmalıyım...

    KALEM SURESİ: Mekke’de inmiştir. Bu sure Efendimiz aleyhinde müşriklerin ileri sürdükleri bazı iddiaları çürütüp nübüvvetini ispatlar. Bunun başlıca delilinin onun mükemmel ahlakı olduğunu vurgular.1,2,3,4.ayetler:”Nun. Kalem ve ehl-i kalemin satırlara dizdikleri şeyler hakkı için.Rabbinin lütfuyla,deli değilsin.Hem kesilmez hiç senin ecrin, mükafatın!Ve Sen pek yüksek bir ahlak üzerindesin!”Bu sureden kazanımım:Kendimi ahlak çerçevesinde geliştirmeliyim” Bir hadisi sizlerle paylaşmak istiyorum:İslam,güzel ahlaktır.

    MÜZEMMİL SURESİ:Kuranı Kerimin ilk inen surelerindendir.1,2,3,4.ayetlerde:”Ey örtüsüne bürünen Resulüm!Geceleyin kalk da,az bir kısmı hariç geceyi ibadetle geçir.Duruma göre gecenin yarısında,veya bundan biraz daha azında veya fazlasında ibadet etmen de yeterlidir.Kuranı ağır ağır düşünerek oku.”Bu surede Peygamberimizin ve ona tabi olarak müminlerin gece ibadetleri ile feyizlenmeleri,tevhid,tevekkül ve teslimiyet sırrı,bu dini yalan sayanların feci akıbetleri bildirilir.Bu sureden kazanımlarım:Gece herkes uyuduğunda ben ve Rabbim ile baş başa olup Rabbimi tesbih etmeliyim.Ondan affımı dilemeliyim

    YanıtlaSil
  74. MÜDDESİR SURESİ: Mekke’de risaletin başlangıcında inmiştir.1-10.ayetler:”Ey örtüye bürünen!Ayağa kalk ve insanları uyar.Rabbinin büyüklüğünü an.Elbiseni tertemiz tut maddi manevi kirden arın,Pis ve murdar olan şeyden kaçın Verdiğini çok bularak minnet etme! Rabbinin yolunda sabret. Sur’a üflendiği gün.Doğrusu,o çok çetin bir gün!Kafirlere hiç kolay olmayan bir gün!”Bu sure nübüvvet yolunun tebliğ ve irşad görevinden,hak dinin karşısına çıkan bazı kişilerin vasıflarından,bunların ahrette çekecekleri azaptan bahseder.Bu sureden kazanımım:İnsanların bilinçlenmesi ve aydınlatılması konusunda kendimi ilim yolunda bütün zorluklara göğüs germeliyim.Bir hadiste:Sabır ilk toslama(karşılandığı) anındadır.
    FATİHA SURESİ: Mekke’de inmiştir.K.A.K çerçevesinde Tevhid,nübüvvet,ahiret,ibadet konularını içerir.Bu surede,yaratan,yaşatan ve yöneten Rabbimiz bize tanıtılmıştır.Alemlerin Rabbine hamd etmeyi ve dinimizin evrenselliğini öğretmektedir.Bu sureden kazanımlarım:Rabbim!beni,bizi ve milletimizi sıratı müstakim üzerine eyle
    TEBBET SURESİ:Mekke döneminin başlangıcında inmiştir.Bu sure hak dine düşmanlık etmesi sebebiyle kin ve hasedinden yanan ,böylece varacağı ebedi cehenneme girmeden,dünyada aleve giren ve “ateşlik” manasına gelen Ebu Leheb ile eşinin şahsında din düşmanlarının akıbetini bildirir.Ebu Lehebin akıbetini ve kafir olarak öleceğini senelerce önce haber vermektedir. Hastalığı sebebiyle katılmadığı Bedir Savaşında Mekkelilerin yenilmesine o kadar üzüldü ki bir hafta sonra ibret alacak şekilde öldü.Bu suredeki kazanımım:Din düşmanların karşı kendimi donanımlı bir bilgiyle donatmalıyım.
    TEKVİR SURESİ:Mekke’de inmiştir.1,2,3,4.ayetler ”Güneş dürülüp ışığı söndüğü zaman;Yıldızlar yerlerinden düşüp dağıldığı zaman,Dağlar yürütüldüğü zaman,Doğurmak üzere olan develer kıyılmaz mallar terk edildiği zaman” bu ayetler ve diğer tüm ayetlerde de okuduğum zaman içimi değişik duygular yumağı etrafında korku ,dehşet ve bu dünyaya geliş gayemi unutmuş olduğumu,sanki imtihanın benim için çook uzaklarda olduğunu hissederim.Paylaşacağım hadiste ,ezberlerken beni manidar duygular bırakmıştır: “Akıllı kimse nefsini hesaba çekip ölümden sonrası için çalışan kimsedir .Aciz ve ahmak ise nefsini heva ve heveslerine uyduran,Allah’tan olur olmaz boş şeyler temenni eden kimsedir.” Bu surede ise hedef insanların ölümden sonra dirilip dünyada işlediklerinin hesabını vereceklerini bildirmektedir.

    YanıtlaSil
  75. ALA SURESİ: Mekke’de inmiştir.8,9,10,11.ayetlerde “Seni en kolay olana muvaffak edeceğiz. O halde öğütün fayda vereceği ümidiyle sen nasihat et.Allah’a saygı duyacak olan,nasihati düşünüp ders alır.Ama pek bedbaht olan ise ondan kaçınır.”Bu surede Allah’ın kudreti ve birliği,Efendimize gelen vahiy ve bir de bazı güzel öğütler yer alır.
    LEYL SURESİ: Mekke’de inmiştir.12-16.ayetler “Doğru yolu göstermek elbette bizim işimizdir. Ahiret gibi dünyada da elbet Bize aittir. İşte Ben, sizi alev saçan bir ateşe karşı uyarıyorum. O ateş ki dini yalan sayan ve ona sırtını dönenden başkası oraya giremez.”Allah muhatabına uyarıcı sözlerle dikkat çekip, insanın gayret göstermesi, makbul bir hayat geçirmesi için yapmasa gereken işler, iyilerin ve kötülülerin ahiretteki akıbetleri anlatılır.
    FECR SURESİ: Mekke’de inmiştir.17,18.ayetlerde “Hayır! Siz Allah’tan hep ikramı devam ettirmesini istersiniz ama, yetime değer vermezsiniz! Muhtaçları doyurmaya teşvik etmezsiniz.” Bu ayetlerde ve surenin tamamında yetim hakkından, Allah’ın elçilerini yalan sayan bazı toplulukların feci akıbetini,Allah’ın kullarını imtihan etmesindeki hikmet ve neticede ,ahirette müminlerle kafirlerin karşılaşacakları durumlar bildirilir.Bu sureden çıkaracağım ders:Yetimleri, yolda kalmışları yardım etmeliyim.Bir hadiste :Allah’a en sevgili ev, içinde ikram gören yetim bulunan evdir.
    Bize Kuranı kerimin engin ufkuna yelken açma fırsatı sunduğunuz için teşekkür ederim hocam...(11070015 YDÖ-1)

    YanıtlaSil
  76. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  77. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  78. ALAK SURESİ:Yaratılışın safhaları ,salih amel işleyenin sonu,okumanın şekli ve mahiyeti ve Allaha iman etmek gibi konulardan bahsediyor.
    KALEM SURESİ:İnsanın harflerle yazı araç gereçleriyle okuyacağı anlatılıyor.İçinde yasanılan toplumdan cennet ve cehennemden bahsediyor.
    MÜZZEMMİL SURESİ: Kıyamet azap Allahın büyüklüğü ve kudreti ve ibadetlerden bahsediyor.
    MÜDDESSİR SURESİ: Cehennem ve cehennem azabından bahsediyor. Günahkârlara sizi cehenneme sokan nedir? diye sorulduğunda onlar; biz namaz kılanlardan değildik, yoksula yedirmezdik, bizde batıla dalanlarla birlikte dalardık, hesap gününün yalan sayardık. Nihayet bize ölüm gelip çattı demişlerdir.
    FATİHA SURESİ: Bu surede iman ibadet ahlak gibi bütün konular anlatılıyor.Ümmet olma bilincinden bahsediyor.Ahiretten ve uluhiyetten bahsediyor.Allaha tevhit ile bağlanmak gerekiyor.Temel sağlam olursa Allahtan yardım isteyebilirim.Bu kulluk bilincidir.Kulluk ve itaat etmemiz gerekir.Allah Rahman ve Rahimdir.(çok acıyan ve sonsuz merhamet sahibidir)
    TEBBET SURESİ: Dünyalık şeylerin dünyada kalacağını, ahiret için hiçbir faydası olmadığını anlatıyor ve cehennemden bahsediyor.
    TEKVİR SURESİ: Kurandan O'nun bir kurtarıcı doğruluk isteyenler için öğüt olduğundan bahsediyor.Her şeyin Allahın dilemesiyle olduğunu anlatıyor.
    A'LA SURESİ:Uluhuyet ,ahiret ,nübüvvet konularından bahsediyor..
    LEYL SURESİ:Uluhiyet ve ahiret konularından bahsediyor.Dünya malının fayda vermeyeceğini ,doğru yolun bizi kurtaracağından bahsediyor.
    FECR SURESİ:Allahın bizi imtihan ettiğinden bahsediyor.Bu imtihan sonucunda umutsuzluğa kalıpmamamız ve isyan etmememiz gerektiği anlatılıyor.Son ayette de Allah bizi cennetine çağırıyor.

    YanıtlaSil
  79. ZAHİDE KOÇ 11070177
    ALAK SURESİ:Yaratılışın safhaları ,salih amel işleyenin sonu,okumanın şekli ve mahiyeti ve Allaha iman etmek gibi konulardan bahsediyor.
    KALEM SURESİ:İnsanın harflerle yazı araç gereçleriyle okuyacağı anlatılıyor.İçinde yasanılan toplumdan cennet ve cehennemden bahsediyor.
    MÜZZEMMİL SURESİ: Kıyamet azap Allahın büyüklüğü ve kudreti ve ibadetlerden bahsediyor.
    MÜDDESSİR SURESİ: Cehennem ve cehennem azabından bahsediyor. Günahkârlara sizi cehenneme sokan nedir? diye sorulduğunda onlar; biz namaz kılanlardan değildik, yoksula yedirmezdik, bizde batıla dalanlarla birlikte dalardık, hesap gününün yalan sayardık. Nihayet bize ölüm gelip çattı demişlerdir.
    FATİHA SURESİ: Bu surede iman ibadet ahlak gibi bütün konular anlatılıyor.Ümmet olma bilincinden bahsediyor.Ahiretten ve uluhiyetten bahsediyor.Allaha tevhit ile bağlanmak gerekiyor.Temel sağlam olursa Allahtan yardım isteyebilirim.Bu kulluk bilincidir.Kulluk ve itaat etmemiz gerekir.Allah Rahman ve Rahimdir.(çok acıyan ve sonsuz merhamet sahibidir)
    TEBBET SURESİ: Dünyalık şeylerin dünyada kalacağını, ahiret için hiçbir faydası olmadığını anlatıyor ve cehennemden bahsediyor.
    TEKVİR SURESİ: Kurandan O'nun bir kurtarıcı doğruluk isteyenler için öğüt olduğundan bahsediyor.Her şeyin Allahın dilemesiyle olduğunu anlatıyor.
    A'LA SURESİ:Uluhuyet ,ahiret ,nübüvvet konularından bahsediyor..
    LEYL SURESİ:Uluhiyet ve ahiret konularından bahsediyor.Dünya malının fayda vermeyeceğini ,doğru yolun bizi kurtaracağından bahsediyor.
    FECR SURESİ:Allahın bizi imtihan ettiğinden bahsediyor.Bu imtihan sonucunda umutsuzluğa kalıpmamamız ve isyan etmememiz gerektiği anlatılıyor.Son ayette de Allah bizi cennetine çağırıyor.

    YanıtlaSil
  80. mekke de inen bu on surenın ıcınde o kadar çok anlam derinliği var ki okudukça beni benden aldı götürdü.Allah'ın eşsiz güzelliklerini ne kadar affedici olduğunu ne olursa olsun hidayete onun yolunda olduğumuz zaman ereceğimizi daha iyi anladım.cennetin güzellikleri cehennem azabının kötülüklerinden bahsedildikçe kendimi daha çok sorguladım.onlar cahiliye dönemindeydi. peki ya biz?Allah u Teala nın yaptığımız ettiğimiz herşeyi bildiğinden gördüğünden bahsettiğinde okuduğum sureler bir kere daha içimi titretti.dünya azabı ahiret azabının yanında hiç kalıyormus. surelerde genellikle mükafat ve cezalandırmadan bahsedilmiş.müzzemml suresinde gece namazının öneminden bahsediliyor.Allah ın bir ve tek olduğunu tum insanlığın rabbi olduğunu defalarca vurguluyor surelerde. O bizden verdiği nimetlere karşı sadece şükretmemizi istiyor. gözümüzü korkutmak , ve bizim de hataya düşmememiz için kavimlerin başlarına gelen azaplardan sıkça bahsetmiş. Kur'an-ı Kerim in sihir .şiir değil Allah ın sözü olduğu defalarca vurgulanıyor.o hak gününden kıyametten onun gerçekliği üzerinde de durulmuş.A'LA suresinde ALlah YARATTI ve düzene koydu.Kuran insanlara öğüt verir.Allah insana iki seçenek veriyor ya sapıklığa düşersin yada hidayete erersin . hangisine gideceğimize bizim karar verdiğimizi ve seçtiğimiz yolu bizim için kolaylaştıracağından bahsediyor. kendi elimizle ateşe gidebiliriz ya da cennete seçim bize ait. cehenneme kimlerin gideceğinden bahsediyor. ALLAH hepimizi hidayete erdirsin. LEYLA AYDAR 10070506

    YanıtlaSil
  81. Seyfullah Topak
    09070212
    Alak suresinde insanoğlunun bir damlacık sudan yaratıldığımı farkettim.Anne karnına sığarken neden dünyaya sığamadığımızı
    halbuki ölünce bir metrekarelik yere göreceğimizi düşündüm.Henüz bebekken dünya benim dercesine avuçlarımın sımsıkı kapalı
    olduğunu,ölürken de aynı avuçların her şeyi bırakıp gidiyorum dercesine apaçık kaldığını düşündüm.Ahiret kavramını ciddi
    manada düşünme fırsatı yakaladım.

    Kalem suresinde Allah'ın zalimleri mal, mülk, çocuk, aile mutluluğu gibi nimetlerle sınadığını gördüm.Ben bunların bir
    imtihan aracı olduğunu bilmeli ve sınavımı başarıyla geçmeliyim.

    Müzzemmil suresinde gece namazının önemini anladım.Kuran okumanın önemini kavradım.Zalimlerin ceza göreceği o günde
    gece namazı kılıp Kuran okuyarak zalimlerden olmamaya çalışmalıyım.

    Müddessir suresinde tebliğ vazifesinin inceliklerini gördüm.Dini tebliğ etmenin önemine ve bunu yaparken sabretmeye,
    akıllı olmayı anladım.Ahirette herşey açığa çıkacaktır o güne hazırlanmalıyım.

    Fatiha suresinde doğru yoldan ayırmaması, beni hidayete erdirmesi için Allah'a dua edebilmeyi ve sadece kulluğu Allah'a
    edip ondan yardım istemeyi öğrendim.

    Tebbet suresinde insanlara değer vermeyi öğrendim.Onlara eziyet edersem sonumun ebu leheb gibi olma korkusunu taşımam
    gerektiğini anladım.Bu yüzden insanlara asla eziyet etmemeliyim.

    Tekvir suresinde kıyametin dehşetini hissettim.insanın ameline göre muamele göreceğini,hesaba çekileceğini anladım.
    Allah Kuran'da insana öğüt vermektedir.Allah bizlere yaşamı hizmet etmek ve af dilemek için bir şans olarak vermiş.

    Ala suresini okuyunca bu dünyanın boş olduğunu ve sadece ebedi saadeti kazanmak için bir basamak olduğunu ama benim
    dünyaya ne denli bağlandğımı gördüm.Ahiret içinse çok yetersiz çalıştığımı anladım.Kendime dikkat etmeliyim.

    Leyl suresinde dünya malına düşkünlüğü annlatmış.Cimrilik ve cömertlik kavramlarının kişinin imanına göre şekillendiğini
    anlad?m ben.Dünya malı dünyada kalacaktır çünkü bu mallar sadece bize emanettir tıpkı bedenimiz gibi.Emanete çok sahip
    sahibi istediğinde ayrılması zor olacaktır bu yüzden emanete fazla bağlanmamak gereklidir.

    Fecr suresinde pişman olduğum zamanın geç olmaması için dikkatli olmamı amellerimi ahirete göre yapmamı ve
    Allah'ı mutlu etmem halinde bana vereceği mükafatı düşünmeyi ve akıllı olmam gerektiğini idrak ettim.

    YanıtlaSil
  82. Son tefsirlerden Tebyin-ül Kuran/Hakkı YILMAZ'ı okuyun, lütfen!

    YanıtlaSil
  83. ADI SOYADI : EMİNE ACARAKÇAY
    ÖĞRENCİ NO: 11070004
    BÖLÜM: YDÖ1

    ALAK SURESİ
    Bu surede okumanın, öğrenmenin üstünlüğü okuma yazma bilmeyen(ümmi) olan bir peygambere ilk emrin oku oluşu, insanın yaratılışı, kalemin özelliği, bunların insana Allah’ın ihsanı olduğu, insanın bunları düşünmesi, Rabbine itaate sınırsız olması, sonsuz şükranlarını dua ile iletmesi, aksi halde azaba uğrayacağını, yalnız ve yalnız Allahtan medet umulacağını anlatır.

    KALEM SURESİ
    Allah Nun’a, Kalem’e ve yazıya yemin etmektedir. Bunlara yemin edilmesi ile değerlerini yüceltmek, fertlerini ona yöneltmek ve henüz öğrenime yönelmemiş olan yazışmalar çok geri kalmış bir kitleyi yazıya teşvik etmektedir. Bu kitlenin Allah’ın ilmindeki yeri son derece büyüktür. Bu anlayış vahyin oku emriyle başlaması ise en büyük delildir.

    MÜZZEMMİlL SURESİ
    İlk inen surelerden (3. sure) olduğu için temel ibadetlerden bahsedilmiş, namaz kılmanın, zekât vermenin, gece namaz kılmanın öneminden, hikmetinden, sebebinden bahsedilmiştir. Kudretinin ne kadar büyük olduğunu, gücünün her şeye yettiğini O’nu inkâr edenlere nasıl azap edeceğini, çocukları ak saçlı ihtiyarlara çevireceğini, Allah’ın bize kolaylıklar bahşettiğini, hasta olanı, çalışanı düşündüğünü dünyada iken iyilik yapılması gerektiğini, sağlıkta iken yapılan hayırların ölüm sonrasına bırakılan vasiyete göre daha sevaplı olduğunu Yüce Allah bildirmiştir.

    MÜDDESİR SURESİ
    Bu surede Allah-u Teâlâ insanoğlunu uyarmak, dünyadaki kötülüklerden kurtarmak, Ahirette ateşten korumak, henüz vakit geçmeden kurtuluş yoluna sevk etmektedir. Peygamber efendimizin vazifesi hakikaten ağır, güç ve vazgeçilmez idi. Allah bize hidayet yoluna da, dalalet yolunu da göstermiştir; Allah-u Teâlâ; hidayet, saadet ve kurtuluşa erişeceğimiz yolu bize tayin etmiştir. Bundan saptığımız takdirde dalalete, hüsrana ve bedbahtlığa uğrayacağımız yolları da bizlere bildirmiştir. Amel ve günahlarımızın karşılıklarının olduğunu belirtmiştir. Kuran-ı Kerim bizim için bir öğüttür. Takva ve mağfirete götürür. Öğüt almak, takvaya yönelmek, mağfiretle mükâfatlanmak ancak O’nun dilemesiyle mümkündür. Allah her ikisine de birden layıktır.

    FATİHA SURESİ
    Kuran’ın ilk suresi olduğu için açış yapan manasında ‘Fatiha’ denilmiştir. Kuran-ı Kerim insanlığa doğru yolu göstermek için indirilmiştir. Kuran-ı Kerim’in ihtiva ettiği ana hatlar ‘Fatiha Suresi’nde vardır. Övgüye ve ibadete layık bir tek Allah’ın varlığı O’nun hâkimiyeti, Ondan başka dayanılacak bir güç bulunmadığı anlatılmıştır.

    TEBBET SURESİ
    Ebu Leheb ve karısına karşı Allah’ın gazabı, Allah ve resulüne kötülük dilemelerini neticesi anlatılmıştır. Dünyada Allah davasına karşı çıkanların cezası felaket ve basitliktir. Ahirette ise ateş çok uygun bir cezadır.

    TEKVİR SURESİ
    Bu surede insanın her ne kadar sabitmiş gibi görünen bu geçici dünyadan ayrılarak edebi hakikatle birleşmesini sağlamaktadır. Bu kâinatta kulun başına gelecek şeylerin bilgisi Allah’ a aittir. Bizim sınırlı bilgi ve düşüncelerimizle idrak edebileceğimiz şeylerden çok daha büyük bir hakikattir.

    ALA SURESİ
    İman düşüncesinin değişmez esaslarını içermektedir. Allah’ın birliğini ispat etmek, ahiretteki cezanın kesinliğini bildirmek, kâinatın esrarı ve ilerleyişi anlatılmaktadır.

    LEYL SURESİ
    Bu surede iki zıt davranıştan bahsedilmiştir. Cömertlik ve cimrilik, imanlı olmakla cömertlik, imansızlıkla cimrilik arasında ki ilişkiye dikkat çekilir. Rabbimiz bize bu kadar cömert davranıp sayısız nimetler vermekte biz ise cimri olup onun emirlerine uymamaktayız.

    FECR SURESİ
    Bu surede eski kavimlere ait kıssalar hatırlatılır. İnsanoğlunun kötülüğe yönelmekte olduğu bunun kötü sonucu dünya hayatında sonraki hayat ve durum anlatılmıştır. İnsan kalbine iman, takva, uyanıklık ve düşünce seslenişi getirmiştir.

    YanıtlaSil