11. Siyeri, nüzul sırasına göre meal ile okuyalım! (Medeni Dönem)


Medeni dönemden bir surenin içeriğini Siyer ile mütalaanızın sonuçlarını yazınız.

51 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. EMİNE ÇALIŞKAN:
    11070280

    Saf Suresinin içeriğinde geçen konular; İnsanların ciddî olup sözlerinin işlerine muhalif olmamasını ihtar etmek, Mûsa Aleyhisselâm'ın kavmi tarafından eziyetlere mâruz kalmış olduğunu beyan ile Peygamber Efendimize tesellî verilmesi, Peygamber Efendimizin dünyayı teşrif edeceğine dair İsâ Aleyhisselâm'ın verdiği müjdeyi beyan etmek, Peygamber Efendimizin Kuran ile, Hak din ile gönderilmiş olduğunu ve Allah-ü Teâlâ'nın İslâm dinini, onu söndürmeğe çalışanlara rağmen yücelteceğini müjdelemek,Müslümanların da Havariler gibi kendi dinlerinin yayılmasına yardım etmelerini emretmek, Hakikî ticaretin îmandan ve Allah yolunda cihattan ibaret olduğunu tebliğî ve yakında zafer ve fethin tecellî edeceğini müjdelemekten bahsedilmektedir. Medine döneminde inen ayetlere topluca bakıldığında Mekke döneminde belirlenen kurallar ve esaslar vurgulanmış, tevhid, ahiret gibi inanç esaslarıyla ilgili hususlar tekrar hatırlatılmış, Kur'anın Allah kelamı ve hidayet rehberi olduğu, Peygamberimizin peygamberliğinin gerçekliği, dinde zorlama olmadığı, Fıtratı zorlayan hiçbir güçlüğün olmadığı, Mü'minlerin, inkarcıların ve iki yüzlülerin temel vasıfları açıklanmış, inkarcıların dost edinilmemesi vurgulanmış,İbadetler hususunda her şeyden önce Allah'a ibadet emredilmiş,namaz ve zekat üzerinde tekrar durulmuş,Medine döneminde toplu ibadetlere geçildiği, cuma, bayram ve vakit namazlarının toplu olarak kılınması yönünde faaliyetlere geçilip mescitler yapılmış, Oruç ve hac farz kılınmıştır.İnanç ve ameller arasında uyum bulunması istenmiş, bu konuda şöyle buyrulmuştur. Saf Suresinin 2. ayeti kerimesinde; "(Ey îman etmiş olanlar!.) Ey İslâmiyet dairesinde yaşayanlar!. (Yapmayacağınız şeyi ne için söylersiniz) va'denize ne için muhalefet edesiniz, bu insanlığın şanına lâyık mıdır?."Allah'ım dosdoğru yaşamayı, Kalbimin,dilimin ve fikrimin bir olmasını nasip et ve sözünde duranların kervanından beni ayırma! Amin.

    YanıtlaSil
  3. ABDULKADİR TANER

    YDÖ-1 10070223

    Mümin Allah’a ibadet etmeli, ana babayı iyi davranmalı, akrabaya, yoksula, yolcuya yardımcı olmalıdır. İsraftan kaçınmalı, cimri de olmamalıdır. Fakirlik korkusuyla çocuğunu yetiştirmekten sakınmamalıdır. Zinadan uzak durmalı, kimsenin canını kastetmemeli, yetim malı yememeli, verdiği sözde durmalıdır. Ölçü ve tartıda hile yapmamalıdır. Alçak gönüllü olmalı ve kibirlenmemelidir. Konuşurken yumuşak olmalı, incitici söz söylemekten kaçınmalıdır. Allah’ın verdiği nimetlere şükretmeli, namazlarını zamanında kılmalıdır. Bunlar, mümin için temel davranış kurallarıdır.Peygamberlerin ortak mesajının özü şudur: Allah birdir. Ahirete inanıp, Allah'a kavuşmayı uman kimse, ona hiç bir ortak koşmadan ibadet etmeli ve salih amel işlemelidirAllah'a karşı gelen geçmiş toplumların başlarına gelenlerden ibret almak gerekirAllah'ın ayetleri hakkında mücadele eden inkarcıların dünyadaki yaşayışlarına aldanmamak gerekir. Zira Allah onları cezasız bıra­kacak değildir. Nitekim geçmişteki inkârcı kavimleri Allah cezalandırmıştır. Onların başlarına gelenlerden ibret alınmalıdır.İnsanlara müjdeleyici ve uyarıcı olan Kur’an-ı Kerim Yüce Allah tarafından indirilmiş, ayetleri etraflı bir şekilde açıklanmıştır. Bu öyle bir kitaptır ki, Arapça indirilmesi insanların Allah’ın mesajını anlamalarını kolaylaştırmıştır.Yüce All-ah, Kur’an’ı beşer kelamı olarak niteleyenlere meydan okuyarak, onun benzerini getirmeye davet etmekte, meydan okumaktadır İnsan, sabah uyandığı zaman Allah’a hamdetmeli; gecenin bir kısmında ve yıldızların batışından sonra da onu tesbih etmelidir Rabbim Kuran daki bu geniş rahmet ve bereketinden bütün insanların faydalanmasını nasip etsin inşallah selam ve dua ile

    YanıtlaSil
  4. 11070032
    NÛR SURESİ:
    Nüzul sırasına göre 102.Suredir. Medine’de nazil olmuştur.
    Medine döneminde Hz.Peygamber (sav) e daha çok iman kuvvetlenmesi, İbadet, Müminlerin vasıfları, Hukuk ve sosyal ilişkiler konusunda ayetler inmiştir. Çünkü Mekke’den Medine’ye hicret eden halk zaten Allah’a sıkıca bağlanmış O’nun tek olduğunu kabul etmiş kişilerdi. Yurtlarını Allah rızası için terk edip İslam’ın geleceği ve yayılması için daha rahat bir ortam olan Medine’ye hicret etmişlerdi. Geride aile, toprak, mal-mülk bırakmış sadece ellerinde birkaç eşya ile Rablerinin merhametine, rahmetine sığınarak doğup büyüdükleri yurtlarını terk etmişlerdi. Ayrıca o dönemde peygamber müminlerin kardeşlik özelliklerini öne çıkarmış ve ümmetinin rahatlığı için her türlü kolaylığı sağlamıştır.
    Surenin içeriği kadınların namusları, iftira ve zinanın çok büyük günahlardan olduğu ve cezaları, evlilik, Hz.Aişe’ye münafıkların attığı iftira ve bunun asılsız olduğudur. O dönemde en ahlaksız davranışlardan biride zinaydı. Allah bu sure ile zina yapmanın ne kadar günah olduğunu ve Allah katında cezasından bahsetmiştir. Müslüman kadınlar ve erkeklerin evliliğinden, kimleri nikahlayıp nikahlayamayacaklarından, Müslüman erkek ve kadının her daim namusunu koruması gerektiğinden bahsedilir.

    YanıtlaSil
  5. 11070273
    Nasr suresi Medeni bir sure olup, nüzul süresinde son sure, Kur’an tertibinde ise 110. suredir. Müjdedir. Hayber dönüşünde inmiştir. Zafer garantili bir yardım ve fetih müjdeler. Ayetler şöyledir: Allahın zafer garantili yardımı ve fetih geldiğinde(1), ve insanların kitleler halinde Allah’ın dinine gireceklerini gördüğünde,(2) Artık durma, tesbih et Rabbini hamd ile birlikte ve Ondan mağfiref dile; zira O’dur tüm tevbeleri kabul eden! Sure indiğinde sahabe sevinip birbirlerine sarılırken, ayetlere isabetli yorumlar yapan amcası Hz.Abbas ağlamaya başlar.Hz Peygamber ona niçin ağladığını sorduğunda “Sana vefat haberin veriliyor” der.Peygamber efendimiz de gözyaşlarıyla bunu doğrular.Rivayete göre bu sureden 3 ay sonra vefat etmiştir peygamberimiz. Bu sure zafer olmadan önce bir uyarıdır aslında.İnsana zafer ahlakı kazandırır.Evet Müslümanlar kazanacak, fethedecek ama başarısı Rabbine bağlıdır diye bir uyarıdır.Başarısını Rabbinden bilen insanın ise hamd etmesi ve tevbe etmesi bekleniliyor.Nübüvvet görevi bitmiştir.Ancak artık Müslümanların yüklenmesi gereken bir sorumluluk vardır artık.Önceden peygamber anlatırken,tebliğ ederken,açıklarken şimdi koşturma,terleme,anlatma sırası Müslümanların omuzlarındadır.Ve Müslüman olan benim omzumdadır.Ben dinimi peygamberi örnek alarak öğreneyim ki insanlara anlatabileyim.Bunu yapayım ki Allah rasulünün ümmetinden olabileyim.

    YanıtlaSil
  6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  7. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  8. 11070015
    AHZAB SURESİ
    Ahzab, guruplar demektir.Surede başlıca Hendek ve Beni Kureyza savaşları ile aile hayatına dair bazı hükümler konu edilmiştir.İnsanın yüklendiği emanet,başta akıl, irade ve iradeyi serbestçe kullanmanın gerektirdiği sorumluluklardır.İnsan, iyi ve kötü arasında seçebilme yeteneğini olumlu yönde kullanmadığı zaman ,hem kendisine hem de çevresine zulmetmiş ve cehalete düşmüş olur.İnsan türünün bir özelliğine dikkat çekilerek onun genelde emanete riayet konusunda vefasızlık göstermeye yatkın olduğuna işaret edilmiştir…56.ayette “Şüphesiz Allah ve Melekleri Peygambere salat ediyorlar.Ey iman edenler!Siz de ona salat edin ,selam edin” ayetinde Peygambere Allahın salat etmesi,rahmet etmesi;meleklerin salat etmesi ,şanının yüceltmesini dilemeleri;müminlerin salat etmesi ise ,dua etmeleri anlamına gelir.Peygamberimizi salat-u selamlarla anıp onun MAKAM-I MAHMUDA erişebilmesi için dua etmeliyim.Çünkü ümmetini abdest uzuvlarından ve çektiğimiz salat-u selamlarla tanıyacaktır.

    YanıtlaSil
  9. 10070223
    TALAK SURESİ
    “Talak” boşama, boşanma anlamlarına gelmektedir. Boşanmayla ilgili kurallardan bahsedildiği için sure bu ismi almıştır. Nisâ suresiyle konu ilgisi itibarıyla “Kısa Nisâ Suresi” anlamında “Suretü’n-Nisâi’l-Kusrâ” da denilmiştir.
    12 ayetten oluşan sure, Medine’de inmiştir.
    Mushaftaki sıralamada 65., nüzul sırasına göre ise 100. suredir
    Kadının boşanması, iddeti içinde olabilir. İddet ile kastedilen, kadının adet görmediği, temiz olduğu dönemdir. Buna göre, bir erkek hanımını adet halindeyken boşayamaz. Boşamak için adetinin bitip, temizlik döneminin başlaması gerekmektedir.
    - Boşanmış kadın, üç İddet miktarı (üç kez adet görüp, temizlenme süresi) kendisini boşayan erkeğin evinde oturma (sükna) hakkına ve bu süre zarfında kendisini boşayan erkek tarafından doyurulma (nafaka) hakkına sahiptir.
    - Nafakanın ölçüsü, erkeğin ekonomik/maddi gücü ile orantılıdır.
    - Boşanan kadın üç İddet beklemeden bir başkasıyla evlenemez. Üç İddet sonunda hamile olmadığı anlaşılırsa, nafaka ve sükna hakkı biter ve kadın bir başka erkekle evlenebilir. Kadının hamile olması durumunda, nafaka ve sükna süresi doğuma kadar sürer.
    - Doğumdan sonra erkek, çocuğun emzirilme ücretini, eğer anne emziriyorsa anneye, eğer başkası emzirecekse ona verir.
    - İslam’a göre eşler en çok üç kez boşanabilirler. İlk iki boşanmaya ric’î talak (eşlerin geri dönüşünün mümkün olduğu boşanma) denir. Üçüncü kez boşanmadan sonra geri dönüş zorlaştırılmıştır. Bu nedenle üçüncü boşanmaya bâin talak (eşlerin birbirinden kesin olarak uzaklaştıkları boşanma) denir. Yukarıdaki şartlardan nafaka ve süknanın, ric’î talak için geçerli olduğu ortaya çıkmaktadır. Bâin talakta sadece İddet şartları uygulanır.
    - Erkek, boşadığı kadının sükna ve nafaka hakkını engelleyemez. Evinden çıkması için kadına baskı yapamaz.
    - Nafaka, erkeğin imkanı ölçüsündedir. “Allah’ın erkeğe rızık olarak verdiği” şeyden, uygun olandır.
    - Bu kurallar Allah tarafından konulmuştur. Bunların aşılması veya ihlal edilmesi, Allah’ın koyduğu kuralların ihlal edilmesi demektir.
    - Allah, geçmişteki pek çok inkarcı toplumu çetin bir hesaba çekmiş ve onları görülmemiş azaba çarptırmıştır.
    - İman edip salih amel işleyenleri, Allah altlarından ırmaklar akan, içinde ebedi kalacakları cennetlere sokar.
    - “Allah, yedi kat göğü ve yerden bir o kadarını yaratandır.” ayeti, evrende dünyamız gibi, başka dünyaların olduğuna işaret etmektedir.

    YanıtlaSil
  10. HUCURAT SURESİ
    Bu sure önce Rabbimize, sonra Efendimize, sonra da tüm insanlara karşı nasıl davranmamız gerektiğinin yollarını öğreten bir suredir. Rabbimiz, Efendimiz aracılığı ile nasıl bilinmek istiyorsa kendini öyle tanıtmış, gönülleri aydınlatmıştır. Ardından şu soru geliyor: ‘Nasıl insan olunur?’ Efendimizin en güzel/en değerli insanlığı ile ortaya çıkıyor bu sorunun cevabı. Efendimizin söylemeye hicab duyduğu şeylerde Rabbim devreye girip anlatıyor bir bir...Kendisine ve Elçisine saygı duyulmasını istiyor Rabbim...Sıradan şeylerden daha özenli davranılmasını tavsiye ediyor. Sonra düşünme-değerlendirme-eyleme geçme ahlakını öğretiyor. Zan yerine kesin bilgi ile hareket edilmesini anlatıyor. Pişman olmamak için, üzmemek ve üzülmemek için...İnsanlık bilincinden sonra kardeşlik bilincine sıra geliyor. Irka dayalı bir kardeşlik değil, imana/Allah’a dayalı bir kardeşlik bu...Hicretteki muhacir-ensar kardeşliği gibi...Rabbim ruhların temizlenmesi için ahlaki prensipleri sunuyor bize. Alayın, kötü lakabın, zannın çoğunun, gıybetin ne kadar kötü olduğundan bahsediyor. İnsan olmanın zaafları bugünkü gibi o gün de geçerliydi çünkü. Rabbimize ve Efendimize teslimiyeti anlatıyor. Sevgiyle, derunî bir bağlılıkla ve sorumluluk duygusuyla...Ve bu bağlılığı nimet bilip, Rabbimize şükrederek, feda edilemeyek kadar kıymetli görerek...

    YanıtlaSil
  11. MUSTAFA DEMİRHİNDİ

    Y.D.Ö 11070079

    TEGÂBUN SÛRESİ

    mushaftaki sırası 64. sure nuzul sırasına göre 107. suredir.

    Bu sure de Medine devrinde nazil olmuş, 18 ayettir.

    Arab dilinde Tegabûn; insanların birbirlerini aldatması manasına gelir. Hukuk dilinde de"fahiş"anlamında, kullanılıyor bu kelime. Yani mal alım ve satışında taraflardan birinin diğerini aşırı derecede aldat­ması manasına geliyor.

    Allah'a inanmamış insanların birbirlerini aldatarak yollarını sapıtması manasına gelir. Allah'a inanmamış; siyasilerin, askerler ve bürokrat ke­simin, mafya babalarının, sanatçıların, yazarların, çizerlerin birbirlerini kandırmaları söz konusudur.

    Nasıl kandırıyorlar? Cehenneme doğru giden yolları güzel göstermek suretiyle, "Aaa! bu kötülükleri senmi söyledin? Senin için şu madalyayı veriyoruz", "Aaa! Böylesine ahlaksız bir filmi sen mi çevirdin? Sana bil­mem ne ödülü veriyoruz" diyerek, insanların ahlaksızlık ve cehennem yolundaki ilerleyişine, biraz daha katkıda bulunmak suretiyle onun ileride düşeceği
    yolu göstermeden, tuzağa çekiyorlar. dolayısıyla bu tuzak cehennem oluyor.

    16- Gücünüz yettiğince Allah'tan sakının, dinleyin ve itaat edin, kendiniz için hayır olarak infakta bulunun. Kim nefsinin cimriliğin­den korunmuşsa işte onlardır kurtuluşa erenler.

    Gücünüz yettiğince Allah'tan sakının. Aklınıza geldiğince değil gücü­nüz yettiğince yapınız. Allah'ın kelamını dinleyiniz. Dinlediğiniz kelama itaat ediniz.
    Evlerde hatimler yapılıyor, Kur'anlar okuyoruz. Çok güzel şeylerdir bunlar. Bu dinleme işlemidir. Dinledikten sonra da içinde em­redilenleri yerine getirsek, yasaklarından kaçınırsak Allah'a itaat etmiş olmazmıyız?

    Kendinize hayır olarak infakta bulununuz. Yani kazandıklarınızdan da dağıtınız. Ne kazanmışsanız dağıtacaksınız. Kim nefsinin cimriliğinden korunursa kurtuluşa erenler onlardır buyruluyor.



    17- Kim Allah'a güzel bir şekilde borç verirse sizin için onu artırır ve sizi affeder. Allah şükredenin şükrünü kabul edendir, yumuşak muamele yapandır.

    18- Gizliyi ve açığı bilen, her şeye galip gelen hükmeden (hükmünde hikmet sahibi olan)dır.

    Yaptığımız iyilikler, kendimize yapılmış demektir. Bir fakirin kışlık yakıtını alıvermemiz, o kişinin kış boyu ısınmasını sağlar. bir kardeşimin sıkıntısını bu dünya da giderirsem allah'a güzel bir borç vermiş olmazmıyım? Onun için iyiliğin asıl faydası yapanadır.

    YanıtlaSil
  12. 11070069

    MÜCADELE SURESİ

    Mushaftaki sıralamada 58., iniş sırasına göre 105. sûredir.Münâfikûn sûresinden sonra, Hucurât sûresinden önce Medine'de nazil olmuştur. Sadece 7. âyetinin Mekke'de indiğine dair bir rivayet vardır.Cahiliye döneminde kadın açısından büyük haksızlıklara yol açan bir boşanma türü olan 'zıhar'ın yanlış bir telakkiye dayandığı ortaya konulmakta;gizli görüşme ve topluluk içinde birkaç kişinin baş başa verip fısıltıyla konuşması,selamlama,toplantılarda uyulması gereken nezaket kuralları ve Rasulullahla görüşmelerin adap çerçevesi içinde yürütülmesi konusunda uyarılar yapılmakta;münafıkların karakteristik özelliklerine değinilmektedir.

    YanıtlaSil
  13. Hucurat suresi, Tahrim suresinden önce ve Mücadele’den sonra Medine’de hicretin 9. Yılında nazil olmuştur.Surelerin ve ayetlerin gelmesi için mutlaka özel bir sebebin bulunması gerekmemekle beraber bir olay, soru ve beklenti üzerine gelmiş birçok ayet ve surenin de bulunduğunu biliyoruz.Bu surenin ilk ayetinin,sözde veya davranışta Hz. Peygamber’in önüne geçerek veya onun sözünü keserek edebe aykırı davrananları uyarmak için geldiği nakledilmiştir.”Ey iman edenler! Allah ve Rasülünün önüne geçmeyin, Allah’a itaatsizlikten sakının! Şüphesiz Allah her şeyi işitmekte ve bilmektedir.” Allah’a ve Hz. Muhammed’e (sav) saygımı ve sevgimi daima korumalı ve arttırmalıyım.Sık Sık Salavat getirmeyi de ihmal etmemeliyim.
    Enfal Suresi; Bakara suresinden sonra , Al-i İmranDan önce inmiştir.Surenin 30-36. Ayetleri dışında kalan kısmının Medine’de indiğinde ittifak vardır.Bu yedi ayet ise bazı müfessirlere göre Mekke’de nazil olmuştur.Hicretin üzerinden bir buçuk yıl geçip ramazan ayı gelince müslümanlar Medine yakınlarındaki Bedir Mevkiinde , Mekkeli müşriklerle ilk önemli savaşlarını ypmışlardı.Savaş müslümanların galibiyetiyle sonuçlanmış,düşmandan ganimet de elde edilmişti. Ganimetlerin paylaşımı konusunda daha önceden uygulanarak sabit olmuş İslami bir kural bulunmadığı için müslümanlar arasında ihtilaf çıkmıştı.Ayrıca bu savaşta kardeşini şehit vermiş Sa’d b. Ebu Vakkas da müşriklerden Said b. Asi ‘yi katletmiş maktülün kılıcını alarak Resulullah’a gelmiş, bunun kendisine verilmesini istemişti. İşte bu olaylar ve talepler üzerine daha Bedir’den ayrılmadan ve ganimetler paylaştırılmadan surenin ilk ayeti nazil olmuştır. “Sana ganimetleri soruyorlar. Ganimetlerin Allah’a ve Rasülüne ait olduğunu söyle! O halde siz gerçek müminler iseniz Allah’a karşı saygısızlıktan sakının,aranızı düzeltin, Allah ve Rasülüne itaat edin” bu ayetten kendime çıkardığım pay: Mü’minler kardeştir. Kardeşlerin arasında dargınlık,çekişme olmaz öyleyse ben de müslüman kardeşlerimle aramı her zaman iyi tutmalıyım.Allah ve Rasülüne saygızızlıktan yine Allah’a sığınmalıyım.

    YanıtlaSil
  14. 11070186
    NİSA SURESİ
    Peygamber efendimizin Medine'ye hicretinden sonra inen surelere Medenî sureler denir. Hicret hem peygamber efendimiz hem de inananlar için önemli bir dönüm noktasıdır. bu yüzden Hicretten sonra nazil olan surelerin içeriği bu dönemden önce inen surelerden çok farklıdır.
    Müslümanların yeterli sayıya ve kuvvete ulaşmaları ve artık inanmayanların zulümlerinin iyice artması ile birlikte Allah yapılan zulümlere karşılık vermeyi emretmiştir. Peygamber efendimizin ve inananların hayatında Hicretten sonraki dönemde savaşların önemli bir yeri vardır ve Medenî surelerde savaşlara sıkça yer verilmiştir. ve onlarla savaşmak müslümanlar üzerine farz kılınmıştır.(enfal-15)
    Bu surede münafıklarla ilgili hususlar da dikkatimizi çekiyor. Münafıkların cihad ve özellikle savaştan kaçmaları hususu hem siyerde öenmli bir yer tutmuş hem de ayetlerde bu hususla ilgili uyarılara sıkça yer verilmiştir.
    islam dinine daha fazla sayıda insanın girmesi ile büyük bir toplum haline gelen ümmet için, toplum hayatını düzenleyici kurallar daha net bir şekilde ifade ediliyor. evlilikle ilgili hususlar, fakirin yoksulun doyurulması, bunun için zekat ibadetinin farz kılınması, diğer dinlere mensup insanlarla kurulacak ilişkilerin hangi seviyede olması gerekliliği gibi hususlar Hz. Peygamber örnekliğinde Kuran'da ifade edilen hususlardandır.

    YanıtlaSil
  15. 11070048
    CUMA SÜRESİ
    İlk Müslümanlar emri duyar duymaz tam bir sadelik içinde ve gerçek anlamı ile onu harfi harfine uyguluyorlardı. Peygamberimiz o eşsiz topluluğun yetiştirilmesi için eğitim ve ruhi yapının kurulması uğruna ne denli çabalar, gayretler sarf etmişti. Bu eşsiz nesil O’nun sayesinde, Allah yolunda çaba sarf eden herkese tüm asırlar boyunca karşılaştıkları zaaflara, eksikliklere, geri kalmalara ve ayak kaymalarına karşı tükenmez bir sabır hazinesi kazandırmıştı .Onlar Peygamberimize gelen vahiy işittikleri anda dünya işlerinden ve yeryüzünün cazibeli değerlerinden el etek çektiler, kalplerini onlardan arındırdılar..O'nunla baş başa kaldılar, kendilerini O'nun zikrine adadılar. Peygamberimiz yeryüzündeki hayatın gereklerini yerine getirme, çalışma, çabalama, didinme ve kazanma gibi gereksinimleri ile bir süre bu havadan ruhen ve kalben kopmuştu…Cuma günleri Cuma vaktinde kendini tamamen Rabbinin zikrine vermişti. Bizde Efendimizin o çok özel tattığı zevkin tadına varabilmeli, kalbimizi ve göğsümüzü bu hoş kokulu tertemiz manevi hava ile doldurmalı, onun güzel kokusundan, tadından, zevkinden payımızı almalıyız…..Selam ve dua ile….Hayırlı Cumalar

    YanıtlaSil
  16. 11070169
    Beyyine suresi.
    Medine döneminde inmiştir.Medine de bulunan ehli kitabın hallerinden bahsetmektedir. Peygamber Efendimizin Allah tarafından göndermiş bir Rasul olduğu vurgulanmaktadır.Ehli kitap daha önce bir Rasulü bekliyor ve bu konu hakkında ihtilafa düşmeyecek kadar kesin bilgilere sahip idiler ama bekledikleri kendi içilerinden idi.İşte Beyyine suresinde buraya vurgu yapılır kesin emin oldukları işte dahi kendi istedikleri taraftan olmadığı için bile bile red yoluna gitmişlerdir.Bu sebep ile yaratılanların en şerlisi olma konumuna düşmüşlerdir.Medine döneminde Peygamber Efendimiz ve ashabını hep zor durumda bırakmak yalancı çıkarmak için uğraşmışlar hep arkadan vurmuşlardır bunları kıskançlık ve hasetlerinden yapmışlardı.İşte Allah bu yaptıkları sebebi ile Beyyine suresin de onları cehennem ile müjdeliyor..!Medine dönemi surelerinin bir özelliği olan ibadetler konusu üzerinde de durulup,Allah a ibadet,namaz ve zekat emrediliyor.Ve herşeylerini bırakıp Rasullullah ile gelen muhacirler olsun onlara kapılarını açan ensar olsun Allah a ve Rasulüne inanan müminlere müjdeler vererek sure sonlanıyor.Rıza makamın da olan kullardan bahsediyor Onlar Allah tan razı Allah ta onlardan razı..İşte bu kişiler için Adn Cennetleri vaad ediliyor. Rabbim bizleride bu makamlara ermeyi nasip eylesin.

    YanıtlaSil
  17. nuri şanal 11070335
    medeni sureler
    hicretten sonra nazil olan surelerdir.
    genel itibariyle konuları
    ibadetler,hukuk ve sosyal ilşkiler,ceza ve mükafat,ehli kitab,savaşlar,insanların yaratılış özellikleri,israiloğulları,müminlaerin özellikleri,münafıklar,ahlak.
    özetle sureler mekkisiyle medenenisiyle bir bütünlük ,ahenk içinde

    YanıtlaSil
  18. 11070003
    Şüphesiz siyeri nuzül sırasına göre okumak ve Resûlullah'ın siyretini araştırmak demek, insanlık için en üstün ve en güzel ahlakı canlı tablolar halinde sunmak demektir.Siyeri bu şekilde okuyarak hayatıma daha farklı değerler kattığımı düşünüyorum. Peygamber'in hayatının, İslâm prensip ve ahkâmının tümünü sergileyen yegâne canlı tablo olduğunu ayetler ışığında bir kez daha görmüş oldum.Edindiğim bu ahlak ilkelerini yaşantıma katmaya çalıştım. Farzlara ve ahkâma dair olan âyetlerin ekserisi Medenîdir. Mekkîler din usulüne ve tevhide dâvet eder. Şirki yıkarak kalbleri reziletten temizleyip güzel ahlâkı kurmaya çalışır, hikmete uygun olan da budur. Çünkü Resulüllah geldiği zaman onların içine şirk yerleşmiş, putlara tapıyorlardı. Âhiret hayatını, sevab ve ikab düşünmüyorlardı. Böyle koyu cehalet ve dalâlet içinde yüzen müşriklere miras veya alım satım kanunları vazolunacak değildi. Evvelâ kalblerine kök salmış olan şirk ve şer köklerini koparıp kazımak, onları daldıkları günah bataklığından çıkarıp temizlemek lâzımdı.

    YanıtlaSil
  19. MÜNAFİKUN SURESİ
    Sure genel olarak münafıklardan ve bahsetmektedir ve bir ayterinde de malların ve çocukların Allahı anmaktan alıkoyması tehlikesinden bahsetmektedir.
    Asrısaadet dönemin de hakiki Müslümanlar olduğu gibi münafıklarda
    vardı fakat münafıkları tanıyabilmek çok zordu. Çünkü bunlar görünüşte seçkin kişilerdi surenin 4.ayetinde de bunu daha iyi anlayabiliyoruz. Dinimize en büyük zarar veren münafıkların başında da Abdullah ibn Selül gelmektedir. Günümüzde olduğu gibi o zaman da münafıklar İslamiyet büyük zarar vermişlerdir. Münafıklar Küba mescidine yakın başka bir yerde mescit yaparak Efendimiz (sav) oraya davet etmişler ve mescitte namaz kılmasını rica etmişlerdi o da Tebük gazvesi dönüşünde oraya uğrayacağının sözünü vermişti. Fakat Allah (cc) Efendimizi münafıkların mescidi dırar adını verdiği bu mescide namaz kılmamasını buranın bir nifak yatağı olduğunu vahiyle bildirmiş ve efendimiz de bu mescidi yaktırmıştır.

    YanıtlaSil
  20. 11070226
    AHZAB SURESİ
    Ahzab Suresi yetmiş üç âyettir. Medine´de nazil olmuştur.Surede, savaştan, aile hukukundan, soy al münasebetlerden ve daha birçok hususlardan bahsedilmekte, meseleler hakkında hükümler konul­makta ve insan hayatı için lüzumlu olan birçok kaideler bahsedilmekte.
    Sure de,evlat edinmenin caiz olmadığı, Peygamber efendimizin hanımlarının müminlerin annelerinin sayıldığı, mirasçı olmaya kimlerin daha layık oldukları beyan ediliyor. Bundan sonra Hendek savaşını beyan ediyor.
    Bu savaş, Hicretin beşinci yılında meydana gelmiştir. Düşman gelip Medine´yi kuşatmış, müminler de şehrin etrafına Hende kazarak savunmaya geçmişlerdi. Müminlerin içinde bulunan münafık ve bozguncular, gelen düş­man ordusu karşısında müminlerin maneviyatını bozmaya çalışmışlar ve bu hu­susta çok uğraşmışlardır. Fakat sonunda Allah teala müminlere yardım etmiş, müdafa hatlarını aşamayan düşman, dehşetle esen soğuk bir rüzgarın tesiriyle dağılıp gitmiş ve mağlup olmuştur. İşte Sure "Ahzab" adını buradan al­mıştır.

    YanıtlaSil
  21. MEDENİ DÖNEM
    Peygamberimiz Medine’ye İslam’ı daha iyi yayabileceği düşüncesiyle geldi. Bu dönemde ibadetler üzerinde durulmuş ve inkarcıların(inanmayanların) dost, kardeş olmayacağı açıkça vurgulanmıştır. Bu dönemde oruç ve hac farz kılınmıştır. Haram ve helal konuları üzerinde durulmuştur bunlar mealden üçıkardığım notlar.peygamberimiz İslamı burada Mekki döneme göre daha rahat İslamı yaymıştır.

    YanıtlaSil
  22. MEDİNE DÖNEMİ
    Bu dönem inen ayetlerde ibadet konusu üzerinde durulmuştur. Dinde zorlama olmadığı ve İslam da fıtratı zorlayan hiçbir güçlüğün bulunmadığı ifade edilmiştir inkarcıların dost edilmemesi sık sık vurgulanmıştır Allah’a ibadet emredilmiş namaz ve zekat konuları üzerinde durulmuştur. Bu dönemde oruç ve zekat farz kılınmıştır. Hukuki düzenlemeler ele alınmıştır. Aile hayatı, helal, haram gibi meseleler üzerinde durulmuştur. Allah ve Rasulüne itaatin gerekliliği vurgulanmıştır.

    YanıtlaSil
  23. LEYLA AYDAR
    10070506
    MEDİNE DÖNEMİ
    Bakara süresi, bu sürede de ilk insanın nasıl yaratıldığı dünya ya indiği , yapmamız gereken haramlar helallar anlatılmıştır.

    YanıtlaSil
  24. NUR SURESİ
    Medeni suredir.64 ayettir.Mushafta 24.,inişte 102.suredir.Temelde ahlaki konular üzerinde durulmuştur.Örtünme,Allahın birliği ve kudreti,zina ile ilgili hükümler bildirilmiştir.Surede zinanın ne kadar kötü olduğu,ailevi ilişkileri çökerttiği,şuçlu olduğu kesinleşmedikçe kimseye suçlu muamele yapılmaması gerektiği,müslümanların kesinlikle dedikodudan uzak durmaları gerektiği,müslümanlar birbirine kırılmış dahi olsalar hiçbir zaman birbirlerine karşı hoşgörüyü kesmemeleri gibi hususlara yer verilmiştir.Müslümanların çok ince hususlara dahi dikkat etmeleri gerektiği vurgulanmıştır.

    YanıtlaSil
  25. Tuğba NURLU
    10070196
    MAİDE:Allah'a teslimiyeti sizin için hayat tarzı olrak benimsedşm diye buyrulur.imanımın gerekliliklerinden biri de tevekküldür.çünkü müslüman rabbinin hikmetine gevendiği kadar müslümandır.
    Rabbim abdesti nasıl alacağımı öğretiyor.sorumluluk sahibi olmam gerektiği konusnda beni uyarıyor.kendisen güvenimi isbat etmem için de;Allah'ın dinine peygamberine arka çıkmam gerektiğini belirtiyor.bunu yapmayanların şiddetli bir azabla karşılacağını söylüyor.Allah'ın dilediğini bağışlayacağını dilediğini cezalandıracağını söyleyerek yetkisi konusunda bizleri bilgilendiriyor.yalanın haram olduğu hatırlatılıyor.her işimde Allah'ın indirdği ile hareket etmem gerektiği söyleniyor.namazı hakkını vererek kılmam ,zekatı gönülden isteyerek vermem emrediliyor.yine Yahudilerin yerden yere vurulduğu surelerden birisi.bilinçli olarak yapılan yeminlerin sakıncasına dikkat çekiliyor.yemini bozanın ne yapması gerektiği söyleniyor.bu da lüzumsuz yere Allah'şahit tutmayı önleme amacı taşır.şans oyunlarını ve sarhoşluğu kesin bir dille yalanlıyor.gerekçe olarak da böyle faydasız işlerin Allah'ı anmaktan alıkoycağını namazdan alıkoyacağını hatta müslümanlar arasında kin nefret duygularının hasıl olmasına neden olacağı söyleniyor.

    YanıtlaSil
  26. NASR:Medinede nazil olmuştur kurandaki 3 ayetlik 3 sureden biridir.Nasr yardım demektir.Surenin konusu ise zafer ahlakıdır.Sure geleceğe gaybi bir haberle başlar.
    ''Allah'ın zafer garantili yardımı ve fetih geldiğinde''(1) buradaki zafer anlamı mücadeleyi kazanmaktır.fetihde 2. ayette anlamını bulur.
    ''ve ansanların kitleler halinde Allah'ın dinine gireceklerini gördüğünde''(2)
    zafer ahlakı:özümüzü ,ömrümüzü tüketerek kazanmak ve başarmaktır.sonunda ben yaptım ,ben çalıştım demek yerine estağfirullah diyebilmektir.

    YanıtlaSil
  27. ZAHİDE KOÇ 11070177
    TEVBE SURESİ :Medeni surelere baktığımda özelliklerinden biri cihada davet ve Allah yolunda şehitliktir. “Allah, müminlerden canlarını ve mallarını cennet kendilerinin olmak üzere satın almıştır. Allah yolunda savaşırlar, öldürürler ve öldürülürler. Bu (söz) Allah’ın üzerine borçtur. (Allah) Tevrat’ta, İncil’de ve Kur’anda (böyle söz vermiştir). Kim Allah’dan daha çok sözünde durabilir? O halda Allah ile yaptığınız bu alışverişinizle sevinin. Gerçekten bu büyük bir kazançtır.”Tevbe: 111. bana, korkmadan, cesaretle kâfirler toplulugu ile savamsam gerektigini bildirerek, ancak böyle davranırsam , kâfirlerin hor kilinacagi gerçegi dile getirilmektedir. Böylece kalbim huzura ve güvene kavusabilecektir: "Onlarla savasin ki Allah sizin elinizle onlari azaplandirsin, rezil etsin ve sizi üstün getirsin de müminlerin gönüllerini ferahlandirsin" (14). sadece iman ettiğimi söylemem , kurtulusa ermem için yeterli degildir. Allah Teâlâ, sözlerimde samimi olup olmadığımı bir imtihan vesilesi kildigi cihat ve Müslümanlarin güvenligini dert edinmekle sinayarak ortaya çikaracagini; "Allah, içinizden cihat edenleri, Allah'tan peygamberinden ve inananlardan baska sirdas edinmeyenleri ortaya çikarmadan sizi kendi halinize terkedecegini mi zannediyorsunuz? Allah islediklerinizden haberdardir" (16) ayetiyle bildirmektedir. Yani müminle, münafigin ayirdedici en belirgin özelligi, Allah yolunda savasmaya karsi takindiklari tavirlaridir.

    YanıtlaSil
  28. AHZAB:
    Bu Sûrede:
    Evlatlık konusu,
    Peygamber'in ve mü'minlerin aile hayatına yönelik birtakım ilkeler,
    Zıhâr ve evlâtlık edinmeyle ilgili hukuki düzenlemeler,
    Savaş hukuku,
    Görgü kurallarının üzerinde durulmuştur

    Beni etkileyen eyetlerden bitanesi:
    59- Ey peygamber! Hanımlarına, kızlarına ve müminlerin kadınlarına hep söyle de cilbablarından (dış elbiselerinden) üzerlerini sımsıkı örtsünler. olmuştur..

    Allah'a düşmanlık edenler ile dost edinmemem gerekir.
    Ahiret gününde hiç kimsenin kimseye faydası sağlanmayacak.
    Müslümanlarla savaşmayanlarla iyi geçinmeliyim.
    Unutmamalıyım ki Allah bağışlayıcı ve esirgeyicidir.

    YanıtlaSil
  29. 11070046 ENFÂL suresi

    Enfâl sûresi, 75 âyettir. 30 ilâ 36. âyetler Mekke'de, diğerleri Medine'de inmiştir. Enfâl, ziyade manasına gelen "nefl" kelimesinin çoğuludur. İslâm dinini savunmak için yapılan savaşlarda elde edilen sevaba ek olarak alınan ganimet malına da "nefl" denilmiştir. Sûrenin birinci âyetinde savaştan elde edilen ganimetlerin Allah ve Resûlüne ait olduğu ifade edildiği için sûreye bu ad verilmiştir.
    Bedir savaşı üzerinden vaz eder.39. ayet bana savaşın amacının zulüm ve baskıya sn vermek olduğunu anlatıyor. bu sureden anlıyorum ki cihad mal için değil Allah yolunda birleştirici olmak içn, ona karşı engelleri yıkmak için yapılır.

    YanıtlaSil
  30. 11070297
    NUR:Medine'de nazil olmuştur.Nüzul sırası 102'dir.
    Sure, adını Allah'ın nurunu bir benzetme ile açıklayan 35.ayet ile Allah'ın lutfedeceği nurdan mahrum kalanların başka bir nur bulamayacaklarını ifade eden 40.ayetten almıştır.
    Konusu:
    Zina suçunu işleyenlerin cezası ve bunlarla evlenmenin hükmü,
    Namuslu kadınlara iftira edenlerin ispat yükümlülüğü,cezası ve lanetleşme usulü,
    Hz.Aişe'nin münafıklar tarafından yapılan iftiradan beraati (Allah'ın münafıkları yalanlaması,Hz.Aişe'yi temize çıkartması),
    Namusla ilgili dedikoduların ve ahlaksızlığın yayılmasına sebep olanların kınanması,
    Evlere girip çıkmayla ilgili muaşeret kuralları,
    Müslümanlar arasındaki(kadın-erkek) sosyal ilişkiler ve selamlaşma kuralları,
    Köle ve cariyelere iyi davranma,onları evlendirme ve özgürlüklerine kavuşturma konularıyla ilgili teşvikler,
    Fuhuşun yasaklanması,iffetli olmanı teşviki,
    Şeytanın tuzakları hakkında uyarı,
    Allah'ın doğru yolu göstermesi ve imana giden yola ışık tutması ile ilgili açıklamalar,
    Allah'ın büyüklüğü ve eşsiz nitelikleri, O'na kulluk edenlere sevgisi ve ödülleri konularında önemli açıklamalar ve müjdeler.

    Cahiliye dönemine baktığımızda sıkça görülen günahlardan biri de zinadır.Günümüzde de çokça görülen kız-erkek ilişkileri,karşı cinsle münasebet konusunda çok hassas olunmalıdır.Laubali tavırlara girilmemelidir.İnsana yakışan en güzel sıfatların edep ve haya olduğu unutulmamalıdır.

    YanıtlaSil
  31. Fetih..yüreklerin fethi Rabbiyle kul arasındaki engelleri yıkan sure.Sadece çıkarıldıkları yurtlarını özlemişti müminler.Kabeyi özlemişlerdi.Ne olurdu izin verseydi müşrikler.Veremezlerdi Çünkü Rabbim böyle dilemişti.Çünkü kabe gerçek sahibine teslim edilecekti önce inananlar için olumsuz gibi görünen anlaşma ise gerçek zaferin giriş vizesi oldu.

    YanıtlaSil
  32. ESRA GÖKDOĞAN 11070117

    AZHAP SURESİ:Medinede inmiştir.Müttefik güçler anlamına gelen azhap adını bu güçlerle ilgili 9-27. ayetler arsında yer alan atıflardan alır. Bu sureyi okurken çok etkilendim. Peygamber efendimizle ilgili olması ve eşlerini de içine alan bir sure olması bakımından beni etkiledi Bu serede ilk olarak peygamber efendimize bu surede evlilik konusunda bir sınırlama getiriliyor ve peygamber hanımları ile evlenmek yasaklanılıyor ama en önemlisi bir bayan olarak bu sure beni çok bilgilendirdi özellikle nikah ve evlilik konusunda....

    YanıtlaSil
  33. 11070205

    AHZAB

    Kur’an tertibinde 90. nuzul tertibinde 33. suredir
    Medine'de nâzil olmuştur ve 73 (yetmişüç) âyettir.

    "Ahzâb", "hizb"in çoğuludur. Topluluk, gurup, bölük, parti gibi manalara gelir. Her gün mutad olarak devam edilen dua demetine, Kur'an cüzünün dörtte birine de hizip denir. Bu sûrede, müslümanlara karşı savaşmak üzere birleşen Arap kabilelerinden bahsedildiği için, bu isim verilmiştir. (Rivayete göre, bir takım ileri gelen müşrikler "Uhud" savaşından sonra Medine'ye gelmişler, münafıkların lideri Abdullah b. Übeyy'in evine misafir olmuşlardı. Hz. Peygamber bunlara, kendisiyle görüşmek üzere emân vermişti. Bu görüşme esnasında Resûlullah'a: Sen bizim taptıklarımızı diline dolamaktan vazgeç, "onlar menfaat sağlayabilir, şefâat edebilir" de, biz de seni Rabbinle başbaşa bırakalım, dediler. Orada bulunan müslümanların canları sıkıldı, onları öldürmek istediler. Bunun üzerine, verilmiş olan emânın bozulması konusunda Allah'tan korkmalarını ve kâfirler ile münafıkların sözlerine boyun eğmemelerini, Resûlullah'ın şahsında müminlerden isteyen 1. âyet nâzil oldu.

    YanıtlaSil
  34. 11070336
    HUCURAT SURESİ:
    Medinede nazil olmuştur. sure adını ayette geçen "odalar" anlamındaki hucurat kelimesinden almıştır.

    Ey iman edenler! Seslerinizi, Peygamber’in sesinin üstüne yükseltmeyin. Birbirinize bağırdığınız gibi, Peygamber’e yüksek sesle bağırmayın, yoksa siz farkına varmadan işledikleriniz boşa gider(2.ayet)
    rivayete göre Allah Resulü öğle sıcağında evinde istirahatta bulunduğu bir sırada "çık ya Muhammed" diye bağıran Temimioğulları hakkında nazil olmuştur.
    Bilin ki, aranızda Allah’ın elçisi bulunmaktadır. Eğer o, birçok işlerde size uysaydı, sıkıntıya düşerdiniz. Fakat Allah, size imanı sevdirmiş ve onu gönüllerinize güzel göstermiş; inkârı, fasıklığı ve (İslâm’ın emirlerine) karşı çıkmayı da çirkin göstermiştir. İşte bunlar doğru yolda olanların ta kendileridir.(7.ayet)
    Ey iman edenler! Zannın birçoğundan sakının. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin kusurlarını ve mahremiyetlerini araştırmayın. Birbirinizin gıybetini yapmayın. Herhangi biriniz ölü kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz! Allah’a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah tövbeyi çok kabul edendir, çok merhamet edendir.(12.ayet)
    Zandan kaçınmalıyım , Fatma cimri , Ayşenin böyle huyu var, zeynebin huyu şöyle dememeliyim.
    NEDEN ÖLÜ ETİNE BENZETİLMİŞ GIYBET ; Çünkü hakkında konuşulan kişi orda yok kendini savunamıyor tıpkı bir ölü gibi….

    Ey iman edenler! Size bir fasık bir haber getirirse, bilmeyerek bir topluluğa zarar verip yaptığınıza pişman olmamak için o haberin doğruluğunu araştırın(6.ayet)
    Müslümanlar dini nitelikli olsun veya olmasın, kendilerine ulaşan bilgi veya haberlerin doğruluğunu kontrol etmelidirler. Bilinmelidir ki, haberin doğruluğu, haberi getirenin güvenilirliğiyle doğru orantılıdır. İslami ilimler içerisinde hadis ilmi bu temel ilke üzerine bina edilmiş, Hz. Peygamber'den gelen haberler, o haberi getirenlerin (ravilerin) dikkatli ve titiz çalışmalarla incelenmesiyle sıhhat açısından bir sonuca bağlanmıştır.

    YanıtlaSil
  35. HAFİZE DAĞLAR 11070073
    TAHRİM SÜRESİ
    İnsanları memnun etmek için, Allah'ın helal kıldığı bir şeyi, kişinin kendi nefsine haram kılması dinen caiz değildir.

    Meşru olmayan işler üzerine yapılan yeminler bozulmalıdır.

    Aile içinde eşler arasında bazı özel sırlar söz konusu olabilir Bu sırlar, sır olarak kalmalı, aile bireyleri arasında bile olsa ifşa edilmemelidir.

    Eşlerimiz bize helal kılınmıştır onlara iyi davranmamız gerekir. Bu konuda Peygamber efendimizi örnek almalıyız.

    YanıtlaSil
  36. Hicretten sonra Medine'de nâzil olmuştu. "Nisâ" kadınlar demektir. Bu sûrede daha çok kadından, cemiyet içinde kadınların hukukî ve içtimaî yer ve değerlerinden bahsedildiği için adına "Nisâ" denmiştir. Medeni surelerde ise ;mekki surelerdeki iman‘ın üzerinde daha az durulmuş daha çok ibadet, kulluğumuzu nasıl meydana getireceğimiz işlenmiştir. Nisa suresinde olduğu gibi.

    YanıtlaSil
  37. * Büşra Çakır
    11070276
    Enfal Suresi
    Medeni dönemde daha çok ibadetlerden ve savaşlardan bahsedilmiştir.Enfal suresin de Yüce Allah Bedr zaferi üzerinden zafer ahlaki inşa etmiştir.Zaferler kazanımlar benim sayemde değil Allah'ın sayesindedir.İmanım en büyük imkanımdır çünkü yaratılmış hiçbir şey gücünü kendisinden alamaz bu yüzden başarılar Allah'tandır.

    YanıtlaSil
  38. 11070246

    Medeni ayetler toplumu düzene sokmayı ve insanları bedevilikten kurtarıp Medeni olmaya yönlendirmek ister. Ayetler şehirleşmeyi hâkim kılmak ister. Allah o toplumu gelecek nesiller için örnek bir toplum yapmak istediği için ahlaki normlar belirtmiştir. O toplumdaki her birey ahlaki bir olgunluğa erişip muttaki birer birey oldukları zaman diğer toplumlara önder olurlar.

    YanıtlaSil
  39. H.Kübra dönmezer 11070090

    NASR “birine yardım edip onu düşmana üstün getirmek, zafere ulaştırmak” anlamına gelir. Allah’ın Rasûlüne yardım edip onu zafere kavuşturduğu ve ona Mekke’nin fethini nasip ettiğini anlattığı için bu adı almıştır.Veda haccında indiği rivayet edilir.Hicretten sonra indiği için Medine’de inzal olmuş kabul edilmektedir.
    Nasr sûresi her ne kadar Mekke fethinden başlayarak Taif fethine kadar uzansa da esasında Allah Rasûlünün bütün zaferlerini ve fetihlerini kapsamaktadır.mekke'nin fethi müslümanlar için çok önemli bir zaferdir.

    YanıtlaSil
  40. ASLIHAN ŞAHİN 11070330

    İbadetler, hukuk ve sosyal ilişkiler, ceza ve mükafatlar, ehli kitap, kıyamet, insanın yaratılış özellikleri, israiloğullar, müminlerin özellikleri, münafıklar, ahlak gibi konulardan bahseder medeni sureler. Cuma suresi medine devrinde inmiştir. Allah-u Teala'nın noksanlıklardan münezzeh, emrinde galip, yaptıklarında hüküm ve hikmet sahibi olmasını vurgulamıştır. Bir cuma günü Hz. Peygamber hutbe okurken, Medine'ye gelen bir kervan yüzünden ashab, hutbeyi dinlemekten vazgeçip oraya koşmuştur, bunun üzerine ''Allah'ın yanında bulunan, eğlence ve ticaretten daha hayırlıdır. Çünkü Allah, rızk verenlerin en hayırlısıdır.'' denilerek ibadetler üzerinde durulmuş, Allah'a ibadetin öneminden bahsedilmiştir.

    YanıtlaSil
  41. ZİLZAL SURESİ:Deprem demek olan Zilzal surenin ilk ayetinde geçer.Nisa suresinden sonra Medine de inmiş 8 ayettir.Kıyametin kopmasından insanların yeniden dirilip hesap vermesinden herkesin iyi kötü ettiğini bulacağından bahseder.Kim zerre kadar iyilik etmişse karşılığını alacak kim de zerre kadar kötülük etmişse onunda karşılığını görür.Rabbim ben doğru yolda olayım diye bütün imkanları tüm kolaylığıyla beraber önüme sermiş.Yeter ki ben rıza yolunda olmak isteyeyim biliyorum ki Rabbim hep benimle beraber.Varlığımın yegane kaynağı Rabbim ne kadar merhametli ki beni islam dini üzerine yaratmış.Her şey bende başlayıp bende bitiyor aslında..Rabbim en güzel yol göstericileri bana yoldaş eylemiş.Kıyametten inanmayanlar korkar. Oysa ki müminler kıyameti görmeyecekler bile.İnşallah bizde o müminlerden oluruz...

    YanıtlaSil
  42. Müslümanların sayıca çoğalmaları ve Medine’de daha rahat ve özgürce hareket edebilecekleri bir alana kavuşmaları ile Medeni dönemde saflar, inananlar ve inanmayanlar olarak belirmiş durumdadır. Fakat burada Müslümanların bir güç olması karşısında samimî olmadığı halde bu safa geçenler, münafıklar ortaya çıkmıştır. Bu dönemde hukuki, ekonomik ve toplum düzenine ilişkin pek çok düzenleme yapılırken ahlaki değerlere de vurgu yapılmıştır. Mekki dönemde atılan temelin üzerine gelen ibadet ve ahlak alanlarındaki yeni düzenlemelerle birlikte yeni bir yaşam şekli ortaya çıkmış ve Peygamber Efendimizin örnekliği daha da önem kazanmıştır.
    Bakara Suresi de ibadet, ahlak ve muamelatla ilgili, namaz, oruç, hac, içki, kumar, evlenme, boşanma gibi pek çok hükmü içerir. Ayrıca Müslüman, münafık ve kafirlerin vasıflarını açıklayarak Müslümanların imanın değerini anlamaları, teslimiyetlerini artırmaları ve münafıklar gibi olmamaları için onları uyarır.

    YanıtlaSil
  43. FELAK VE NAS SURELERİ
    Felak 5,Nas 6 ayettir.Medine’de inmiştir.Kuran’ın bu son iki suresi,ayrı ayrı iki sure ise de aralarında ki konuların yakınlığı nedeniyle iki sureye ortak isim olarak ‘muavezeteyn’ denilmiştir.Yani ‘sığınma’ demektir.
    Ben yaptığım her işin sonun da Allah’a dua ederek Allah’a sığınırım.mesela;her namazımın sonunda ona sığınırım ,bir sınava çalıştıktan sonra da Allah’a sığınırım.bu surede Kur’an’ı okuyup bitirdikten sonra da Allah’a sığınırım manasındadır.
     11070050

    YanıtlaSil
  44. KÜBRA BADEM 11070042
    Ahzab Suresi;And olsun ki sizin için, sizden Allah'a ve âhiret gününe kavuş¬mayı umanlar ve Allah’ı çokca ananlar için Resûlüllah'da güzel örnekler vardır.Siyerde Peygamberimizin örnek kişiliği başlığı altında okuduğum bölümlerden biri.Kur’an-ı Kerim'de de Peygamberimizin bizler için hayatta tam bir örnek bildirmiş.Her yöneüyle,sevgisi,saygısı,doğruluğu,güzel ahlakı,konuştuğu zaman Allah için konuşmasıyla,şefkatiyle şüphesiz tek örnek O’dur.

    YanıtlaSil
  45. 11070254
    MÜMTAHİNE
    Sure adını, 10. ayetinden almıştır. 10. ayetinde, Mekke'den Medine'ye hicret eden Müslüman kadınların, gerçekten inanıp inanmadıklarını anlamak maksadıyla imtihan edilmelerini isteyen ".onları imtihan edin.." emri bulunmaktadır. Bu ayette geçen imtihan kelimesine istinaden, sureye, "imtihan edilen kadınlar" anlamında "Mümtahine" adı verilmiştir. 13. ayetten oluşan sure, Medine'de inmiştir. Mushaftaki sıralamada 60., iniş sırasına göre 111. suredir.
    Müslümanların inkarcılarla ilişkileri,
    Hz. İbrahim'in örnekliği,
    Mümin kadınların imtihan edilmeleri,
    Evlilikte din ayrılığı,
    Peygambere biat şartları, gibi Temel konuları olarak geçmektedir.

    YanıtlaSil
  46. 11070203

    Tahrim Suresi
    Tahrim kelimesi haram kılmak anlamına gelmektedir. Sure, Hz. Peygamber`in bazı gıdaları kendine yasaklamasından bahsettiği için bu adı almıştır. Bu sureye müteharrim de denilmiştir.12 ayetten oluşan sure, medine de inmiştir. Mushaftaki sıralamada 66,nüzul sırasına göre ise 106. Suredir.
    Surenin temel konuları;
    Aile ilişkileri,
    Hz. Nuh ve Lut`un aileleri,
    Helaller ve haramların kaynağı,
    Sır tutmak,
    Vahyin kapsamı,
    Cehennemin niteliği,
    Kadınların salih kocalarına karşı tutumu.
    Surenin temel mesajları;
    İnsanları memnun etmek için, Allah`ın helal kıldığı bir şeyi, kişinin kendi nefsine haram kılması dinen caiz değildir. Meşru olmayan işler üzerine yapılan yeminler bozulmalıdır.Aile içinde eşler arasında bazı özel sırlar söz konusu olabilir.Bu sırlar,sır olarak kalmalı ,aile bireyleri arasında olsa bile ifşa edilmemelidir. Allah,peygamberimize,kuranın dısında da bir takım bilgiler göndermektedir. Allah ile peygamber arasında ,kuranın vahyi dışında , hayatnın her alınında irtibatın kurulması söz konusudur.Helal ve haramların tek kaynağı sadece Allah`tır. Cehennemin yakıtlarından ikisinin,insan bedeni ve taşlar olduğu anlaşılmaktadır.

    YanıtlaSil
  47. 11070088
    TEGABUN SURESİ:Medine döneminde nazil olmuştur.18 ayettir.Adını 9. ayette geçen 'et-tegabun' kelimesinden almıştır.Tegabun,aldanma demektir.İnanmayanların aldanışları,kıyamat gününde açıkça ortaya çıkacağı için 'yevm-üt tegabün(aldanma günü) denmiştir.Surede başlıca mü'min olsun,kafir olsun herkesin eksiklik ve kusurlarını kıyamet günü açığa çıkacağı konu edilmiştir.Burada öyle amel etmeliyim ki uzuvlarım lehime şahitlik etsin.Onları rıza yolunda kullanmalıyım ki hesap günü benden razı olsunlar.Cezanın ağır olacağı o günde karşılığını veremeyeceğim , cezasını kaldıramayacağım ameller işlememeliyim.

    YanıtlaSil
  48. MUHAMMED SURESİ
    Muhammed sûresi, Medîne-i münevverede nâzil oldu (indi). Otuz sekiz âyet-i kerîmedir. İkinci âyetinde Resûl-i ekremin ism-i şerîfi geçtiğinden sûreye Sûret-ül-Muhammed denilmiştir. Sûrede Resûl-i ekreme inanan ve Hakk'a uyan mü'minlerin bağışlanacağı, bunların kavuşacakları Cennet nîmetleri, cihâddan kaçanların Allahü teâlânın gazâbına uğradığı, dünyâ hayâtının geçiciliği ve cimrilik yapanların kendilerine yazık ettiği bildirilmektedir.

    YanıtlaSil
  49. HUCURAT SURESİ
    Surenin konusu; müslümanlara, iman sahiplerinin şanına ve adına layık olan edep ve terbiyenin öğretilmesidir.Müslümanların Allah ve Peygamberi hakkında gözönünde bulundurmaları gereken edep ve saygı anlatılmaktadır.Allah Teala bir ayette bütün insanların bir tek asıldan yaratıldığını millet ve kabilelere ayrılmalarının övünmeleri için değil tanınmaları için olduğunu bildirerek ırkçılığı tamamen yasakladığını ve İnsanın insana ahlak değerleri yani takva dışında bir üstünlüğünün olamayacağını bize bildirmiştir.Bu surede özellikle 12. ayet etkiliyor beni..Rabbimiz uyarıyor bizi: ,'Birbirinizin gizli yönlerini araştırmayın ve arkanızdan birbirinizi çekiştirmeye kalkışmayın'
    Elbette bizi yaratan Rabbimiz bizim zaaflarımızıda biliyor.Birbirimizin gizli yönlerini araştırmanın ve birbirimizi arkadan çekiştirmenin şeytani cazibesine olan meylimizi de biliyor.Ve her gün tuzağına düştüğümüz,kanıksadığımız,hatta giderek farkına varmamaya başladığımız bu günahın korkunçluğunu bize hissettirebilmek için bizi korkuyla irkilten,tir tir titreten dehşet verici bir anlatıma başvuruyor..ARANIZDAN HİÇ ÖLMÜŞ KARDEŞİNİN ETİNİ YEMEK İSTEYEN ÇIKAR MI?
    Affet Allah'ım...O kadar çok yaptım kii..Affet Allah'ım...
    Korkuyorum...Sarsılıyorum...
    Ve birden o müthiş ilahi şefkatintesellisi giriyor devreye:
    Hayır siz ondan iğrenirsiniz...
    O halde Allah'a karşı sorumluluğunuzun bilincinde olun.Şüphesiz Allah tevbeleri kabul edendir,rahmet kaynağıdır.. Elhamdülillahh...
    Efendimiz (sav) gıybet ve dedikodunun en hafifine bile kapı açmıyordu.
    Hz. Ayşe anlatıyor: Hz peygamber (sav) Safiye validemizden bahsediyordu.Onu biraz methedince ben:
    "iyi ama onun boyu kısa dedim." efendimiz bana döndü:
    -öyle bir söz söyledin ki denize karışsa onu bulandırır, dedi.

    Bizde böyle gıybet ve dedikoduğunun en hafifine bile kapı açmayanlardan olalım...

    YanıtlaSil
  50. Seyfullah topak
    09070212
    MÜCADELE SURESİ:
    Medine-i Münevvere'de ve Münâfikûn Sûresinden sonra nazil olmuştur.
    Cumhur kavlinde Sûrenin tamamı medenî'dir. Ancak Atâ'dan gelen bir rivayette ilk on âyetinin medenî, kalanının ise mekkî olduğu belirtilmektedir.Kelbî ise "Bilmez misin ki Allah göklerde olanları da, yerde olanları da bilir. Üç kişinin gizlice konuştuğu yerde dördüncü mutlaka O'dur..." (âyet: 7) âyetinin Mekke'de, kalan bütün âyetlerinin ise Medine'de nazil olduğunu söylemiştir.Bu son görüş İbnu's-Sâib'den de rivayet edilmiştir.Âyetlerinin adedi, yirmi ikidir.
    Bu sure bir kadının efendimize gelip durumunu izah etmesi üzerine Allahın kadının sesini işitmesi üzerine iniyor. Bu surede Allah insanların tüm sıkıntılarını duyduğunu ve onların yanında olduğunu anlatıyor.Bir kadın efendimize geliyor ve kocasının kendisine yaptığını anlatıyor.Kadın sabrettiği için Allah kadının sesine ayetleriyle cevap vererek Allahın kullarını unutmadığını anlatıyor.Ben burda kimseyi kullanmamayı, menfaat beslememeyi öğreniyorum.Çünkü aksi olduğu durumda Allahın gabiplerin sesine cevap vereceğini, dualarına icap edeceğini bilmeliyim.Kimseyi zor durumda bırakmamam gerektiğini bunun müminlik şiarına uygun olmadığını anladım.

    YanıtlaSil
  51. ADI SOYADI : EMİNE ACARAKÇAY
    ÖĞRENCİ NO: 11070004
    BÖLÜM: YDÖ1

    İslam’ın Medine döneminde Hz. Peygamber insanların kötü sözlerle anılmasını, bir kimsenin gıyabında kusurlarının anlatılmasını ve insanın elinde olmayan kendi kusurları hakkında konuşulması yasaklanmıştır. Çünkü bu tür davranışlar insan onurunu rencide edip zedelemekte, toplumda dargınlık ve düşmanlıkların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Gıybet; Kuran- Kerim de ölmüş bir din kardeşinin etini yemeye benzetilmiştir. Bu benzetme gıybetin ne kadar kötü olduğunu vurgulamaktadır. Ayetti kerimede ‘ Ey iman edenler zannın bir çoğundan kaçının çünkü bazı zan günahtır. Birbirinizin kusurunu araştırmayın, kimse kimseyi çekiştirmesin, hangi biriniz ölü kardeşinin etini yemekten hoşlanır. İşte bundan tiksindiniz değil mi? Allah’dan korkun şüphesiz ki Allah Tevvab’dır, Rahimdir.

    YanıtlaSil