14 Mart 2012 Çarşamba

iniş sırasına göre 11.-30. sureler


Kur'an-ı Kerim'in iniş/nüzul sırasına göre 11.-30. surelerini mütalaa ediniz.
Kazanımlarınızı, hayatınıza kattığınızı ifade eder şekilde yazınız.

86 yorum:

  1. Rabbimin kelamının her zerresinde ayrı bir tat var.Aynı ayeti her okuyuşumda ayrı bir zevk ve ders alıyorum.
    'Boş kaldığın zaman başka bir işe koyul..'(İnşirah) Annemin bana çok söylediği bir cümle.Fakat Allah kelamında olunca insan ayrı bir ehemmiyetle yaklaşııyor.Artık neler yaptığımı,neler yapmam gerektiğini gözden geçirirken daha dikkatli davranıyorum.Hayatımda neleri değiştirip,neler eklemem gerektiğini daha sık düşünüyorum.
    Ne kadar nankör olduğumu hatırlattı Adiyat suresi bana.Özellikle dualarımı düşündüm.sıkıntıda ve üzüntüde edip,sevinç ve mutlulukta ertelediğim dualarımı..Kendime belli kurallar koymaya başladım. (Günde 2 kez dua etmek gibi -sıkıntı ve üzüntü haricinde-)
    Hakkı,sabrı tavsiye etmenin hayatımızda ne kadar geri planda kalıp,unutulduğunu düşünme fırsatı buldum.Ben Allah katında tartıda ameli ağır gelen,hoşnut olan,yüzü gülenlerden olmak istiyorum.(Karia,Abese)Bunun için daha çok çalışmam gerekiyor.Çünkü bu ancak O'nun rızasını kazanmakla olur.Felak,Nas,İhlas ı daha çok okuyorum artık.Ayetelkürsi ile beraber en güzel sığınma duaları..
    Bana bu kazanımları elde etme fırsatı sunduğunuz için Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  2. Duha: Zayıfı korumalıyım, muhtacı gözetmeliyim. En büyük nimet olan hidayetin sahibini unutmamalıyım. Dünyada işler yolunda gitmediğinde ümitsizliğe kapılmamalı Ve Rabbimin beni terk ettiğini düşünmemeliyim. Çünkü Rabbim beni her daim sever.

    İnşirah : neşrah – yani şerh açan ferahlatan demektir.İnşirah suresinde öyle bir şey var ki neşrah derken bile insan ferahlıyor.Bu rahatlatma kelimenin kendisinde bile mevcut.Duha ve inşirah insanın motivasyonunu yükselten sürelerden. Çıkarımlarım : Yükümden şikayet etmemeliyim ki yükümü rahatlatan bir Rabbim var.Ne zaman sıkışsam göğsümü ferahlatan bir Allah var.Hayat yolculuğundaki zorluklardan korkmamalıyım çünkü her zorlukla beraber bir kolaylık var. Böylece kolaylık veren Rabbime çokça şükretmeliyim.

    Asr: Her daim zarardayım.Ancak iman ettiğimde, sorumlu davrandığımda, hakkı ve sabrı tavsiye ettiğimde kurtulabilirim.Erdem sahibi olmalıyım.Bütün insanlar beni ilgilendirir.

    Adiyat: Bu SÜRE Allah-insan ilişkisini anlatan ,Allah’ın insanların vicdanına adeta seslendiği bir süredir.
    Nankör olmamalıyım.Vicdan sahibi olmalı,vicdan sahibi olmayanlardan uzak durmalıyım.Ben hangi işimde ne mazeret sürersem süreyim Rabbim kalplerde olanı bilir ve onu ortaya dökecektir.

    Kevser: Namazımı ve kurbanımı yalnız Allah için yapmalıyım.

    Tekasür: bu kelime tutkuyla çoğaltmak demektir.
    İçimde bir çoğaltma tutkusu olabilir,ama ben bunu yardımlaşmaya çevirmeliyim.Şükretmeyi unutmamalıyım.

    Maun: Yetimin ve yoksulun elinden tutmalıyım.Gösterişten ve gösteriş yapanlardan uzak durmalıyım.Küçücük bir yardım olsa da esirgememeliyim..

    Kafirun: Ben Allahtan başkasına tapmam..Eğer insanlar benim gibi Allaha tapmayacaklarsa onlara karışamam onlar da bana karışamazlar.

    Fil : Güç Allahındır,unutmamalıyım.

    Felak-Nas : Beni bütün şerlerden ve şerlilerden koruyan Allahtır. Şerden ve Şerli olmaktan Allaha sığınırım.

    İhlas : Rabbimi tanımalıyım.

    Necm: Ağlatan da güldüren de Rabbimse her anıma şükretmeliyim…

    Abese: Öğüt isteyene verilir.Benim sorumluluğum uyarmaktır yoksa onu değiştiremem..Kusursuz değilim ve olamam..

    Kadir: Kuran 1 gecede inip, 1 ömrü inşa etmeye gelmiştir. Kuran yalnızca özel günlerde okunan bir kitap değil hayatımı anlamlandıran ve inşa edendir.

    Şems : İçimdeki iyiliği yeşertecek çalışmalarda bulunmalıyım.

    Diğer sürelerden ise ; Kötülük cezasız kalmaz,iyilik içinde bulunmalıyım. İman etmek yetmez İmanda sebat göstermeliyim.Sanatı değil Sanatkarı görmeliyim. Gibi sonuçlar çıkardım.
    Allah hocalarımızdan razı olsun…

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. özellikle inşirah suresine yaptığın yorumu çok beğendim,çok da etkilendim arkadaşım
      ellerine sağlık.

      Sil
    2. Değerli kardesim Fatıma rumeysa Yüksel,Kuran'ın nasıl indirildiğini Furkan süresinin 32.ayeti anlatıyor.kadir sitesindeki anlatımı başlangıç olsa gerek,ve tahmin ediyorumki yanlış tercüme.yoksa Furkan 32 den baska bir anlam çıkaramadım. Allah'a emanet ol.

      Sil
    3. Suresindeki olacaktı özür dilerim.

      Sil
  3. 11070046
    Okuduğum bu 20 sure mealinden çok şey anladım ama en genel ve gözüme çarpan bir nokta varki o çok bambaşka benim için.Günümüzün dertlerini tasvir edercesine anlamlar birleşti aklımda mealleri okuduğumda;benim de çoğu zaman yaşadığım bunalımlarımız var ya hani daha yola başlamadan zorluğu tam görmeden bıkıp serzenişlere girdiğimiz zorluklar..Bizi yaratan demiyor mu'Demek hakikaten güçlükle beraber bir kolaylık var' die(inşirah,5)yada tam tersini düşünelim;İnsanoğlu hırsıyla herşeyin sahibi olabileceğini zannederken tekasür süresinde güç tutkusu illetinden bize bahsediyor Rabbimiz.Yoksa insana her umduğu şeyi elde etme imkanımı var?(necm,24).. peki genç bir mumin olarak ben nasıl olmalıyım sorusuna en güzel yanıtlrımı buldum.hem en güzel hemde en aşağıların aşağısı olarak yaratılan(tin 4-5)ben verdği nimetler(kureyş) için Rabbime şükretmeli, insnları horgörmemeliyim.Benim dinim bireysel ibadet yanında toplumsal ilişkilerle ilgili de bei düzenliyor(maun suresi).kendimi değerlerimi kulluğumu bilerek yaşamalıyım unutmamalıyım ki her yolcunun bir yolu her yolun bir sonu vardır(karia)sonumuzun cennetul arz olması duasıyla teşekkürler hocam.

    YanıtlaSil
  4. Duha Suresinde bulunan "Muhakkak ki ahiret senin için dünyadan daha hayırlıdır" ayetini düşündüğümde:Allah-u Teala'nın dünya hayatını kötülemediğini sadece dünyanın ahireti unutturmaması gerektiğinin vurgulandığını düşündüm.Belki Batıdakiler ahirete inanmadıklarından dolayı dünyayı ahirete çevirmeye çalıştılar bu sebeple bir çok alanda biz müslümanlardan dahada ilerideler Oysa ben bir müslüman olarak bu dünyayı da cennete çevirmeyi göz ardı ettiğimden dolayı başarısız oluyor olabilirim
    ardından inşirah suresine baktığımda "güçlükle beraber bir kolaylık vardır" ayeti bir işimde zorlandığım anlarda aklıma gelen huzur ayetidir. Çünkü ben bu ayetle bilmekteyim ki zorlandığım o işin ardından bir kolaylık gelecektir elbette ki bunu yukarıda belirttiğim dünya hayatımı cennete çevirme çabalarımla başaracağım.
    Benim bu dünyayı cennete çevirme çabalarım devam ederken aynı zamanda ahiretimide unutmamam Allah'a olan kulluk borcumu yerine getirmem için Kevser suresinde namaz kılmam buyurulmuştur. Ben iyi amellerde bulunduğum takdirde Kari'a suresinde hoşnut olacağım bir hayattan bahsedilmiştir. İşte bu hayat benim arzu ettiğim hayattır.

    YanıtlaSil
  5. 11-30 DUHA suresindekuşluk vaktine edilen yemini ve nübüvveti İNŞİRSAH da her zorlukla beraber gelen kolylığı ASR suresiyle ikndi vaktine edilen yemini insanların halini KEVSERDE PEYGAMBERİMZİ EBTER DİYENLERE verilen cevabı İHLAS suresinde kuvvetli şekilde ULUHİYETİtinde turu sinatı incir ve zeytine edilen yeminin hikmetini öğrendim başda siz sayın hocama ve yorumlarından dolayı beni bilgilendiren siz değerli arkadaşlarıma teşekkür ederim mana denizinden kana kana içmeye devam etmek dileğiyle nuri şanal 11070335

    YanıtlaSil
  6. Duha Suresi;11 ayetten oluşan bu sure adını ilk ayette geçen duha keliemesinden alır.Surenin 3.ayeti olan Rabbin seni terketmedi darılmadıda kısmı beni etkileyen kısım oldu.Yaşadığım her imtihanın sıkıntın sonunda bir ferahlama olduğunu,rabbimin herdaim benimle olduğunu hissettim.

    İnşirah Suresi;Ayet sayısı 8 olan ve Mekkede inen bu sure ismini birinci ayetteki Şeraha(genişletmek) fiilinden alır.Surenin 5.ayeti olan Bir zorlukla beraber kolaylık vardır cümlesi beni tevekküle çağırıyor.Yaşadığım sıkıntılar karşısında isyan etmem gerektiğini Rabbime sonsuz tevvekkül etmem gerektiğini hatırlatıyor.

    Asr Suresi;Sure Mekkede inmiştir ve 3 ayettir adını birinci ayetten alır.3.ayetteki birbirlerine hakkı ve sabrı tavsiye edenler cümlesi benim arkadaşlıklarımı insanlarla ilişkilerimi sorgulamam vesile oldu.Acaba ne derece bu ayete uygun bir şekide hakkı ve sabrı tavsiye ettiğimi düşündüm.Enyakınımdakilere dostum dediğim insanlara ne derece gerçek dost olabildiğimi sorguladım.

    Adiyat Suresi;Mekkede nazil olmuştur 11 ayettir.Surenin ilk ayetinde geçen ve cihadmeydanında nefes nefese koşan atlar manasına gelen el-Adiyat kelimesi sureye isim olmuştur.Mahşer gününe hazırlanmam gerektiğini o günün dehşetinden ancak o güne hazır olarak korunabileceğimi...

    Kevser Suresi;Mekkede inmiştir.3 ayettir ismini ilk ayetteki el-kevser(bol ve kesilmez hayır) kelimesinden alır.Rabbimin nasip ettiği ve edeceği bütün nimetlere sükretmeliyim ve ibadetlerimle rabbime yaklaşmalıyım.Sureden kendime çıkarttığım pay bu oldu.

    Tekasur Suresi;Mekkede nazil olmuştur 8 ayettir ve adını ilk ayetten almıştır.Dünya nimetlerinin ahireti ve rabbimi hatırlamama engel olmasına izin vermem gerektiğini.Nimetlerin birer imtihan sebebi olduğunu nimetlere bakmam geren noktayı tekrar sorgulamam gerektiğini anladım.

    Maun suresi;Mekkede nazil olmuştur 7 ayettir.Adını yardımlaşma manasına gelen son ayetten almıştır.Sureyle kıldığım namazımı tuttuğum orucumu verdiğim sadakamı yaptığım bütün ibadetlerimi daha halis bir niyetle sadece rabbim için bir övünnme sebebi görmeden yapmam gerektiğini hatırladım.

    Kafirun Suresi;Mekkede nazil olmuştur 6 ayettir.Adını ilk ayetten almıştır.İnanmayanalar karşısında daha kesin kararlı birşekilde tevhide sarılmam gerektiğini,ve inanmayan insanlara inanması konusunda bir zorlama hakkına sahip olmadığımı anladım.

    Fil Suresi;Mekkede nazil olmuştur 5 ayettir adını ilk ayetten almıştır.Surenin ikinci ayeti olan onların tedbirlerini boşa çıkarmadım mı? cümlesi bana tedbir konusu üzerinde tekrar düşünmem gerktiğini hatırlattı.Çünkü hangi konuda olursa olsun aldığım tedbir Rabbim katında önemli değil benim alabileceğim insani bir tedbir Allahın dilediğinin önüne geçebilir mi die düşündüm.

    Felak ve Nas sureleri;Gelebilecek her türlü insani ve şeytani kötülüklerden Rabbime sığınmalıyım...

    YanıtlaSil
  7. İhlas Suresi;Mekkede nazil olmuştur.4 ayettir.adını konusundan almıştır.Rabbimin tek ve eşsiz olduğunu farkında olmadan yaklaşabileceğim dünyadaki putları hatırlattı.

    Necm Suresi;Mekkede inmiştir.Adını birinci ayetteki necm(yıldız)kelimesinden alır.Sureyle hakikatin galip geleceğini bir kez daha hissettim.38 ve 39. ayetlerdeki hiçbir kimse başkasının vebalini yüklenemez ve insan için kendi çalıştığından başkası yoktur.Bu ayetler bana aslında dünya haytında tek olduğumu ve ahireretimede ona göre hazırlanmam gerektiğini en yakınım dediklerimin hesap günü bana fayda sağlamayacağını hatırlattı.



    Abese Suresi;Mekkede inmiştir.42 ayettir ismini ayetteki abese(yüzünü ekşitti) fiilinden alır.Bu sureyle dünyadaki statü mal ırk gibi vasıfların ayrım sebebi olmaması gerktiğini tüm insanlara tebliğ edilmesi gerektiğini anladım.Son ayetlerde geçen kişi kardeşinden anasından babasından kaçacak sözleri dünyadaki sevgilerin baki olmadığını ve bu sevgilerin beni yanıltmaması gerektiğini hatırladım.

    Kadr Suresi;Mekkede nazil olmuştur 5 ayettir.Adını ilk ayette geçen kadr yani kadir gecesi kelimesinden almıştır.Bu sureyle kadir gecesinin önemini ve o günü değerlendirmem gerektiğini hatırladım.

    Şems Suresi;Mekkede inmiş olup 15 ayettir.Adını ilk ayetteki güneş anlamına gelen Şems kelimesinden almıştır.Bu sureyle fıtratımın güzelliklerini iyi yönde kullanmam gerektiğini hatırladım.

    Burç Suresi;Mekkede nazil olmuştur 22 ayettir.Adını birinci ayetteki burc(burçlar) kelimesinden alır.Yaşadığım sıkıntılar karşısında sabretmem gerektiğini sabrın maneviyatımı kuvvetlendirdiğini ve yaptığım yararlı işlerin ahirette karşılığını göreceğimi gördüm.

    Tin Suresi;Mekkede inmiştir.8 ayettir.adını ilk ayetten almıştır.4.5.ayetlerle dünyada yaptığım işlerin beni en güzel mertebelere ulaştıracağını ama tam tersi yapacağım yanlışların beni en aşağı noktaya çekebileceğini anladım.

    Kureyş Syresi;Mekkede inmiştir 4 ayettir.İsmini ilk ayetten alı.Bu sureyle bize nimetler veren rabbime ibadet etmem gerektiğini hatırladım

    Karia Suresi;Mekkede inen ve 11 ayetten oluşan bu sure adını birinci ayetteki el-karia(ani ve çok güçlü darbe) kelimesinden alır.Sure kıyametn dehşetli sahnesini gözümün önüne serdi ve o güne tartıda ağır gelecek amellerle hazırlanmam gerktiğini hatırlattı.

    YanıtlaSil
  8. ihlas suresi bana allah'ı anlatıyor.o samed dir. hiçbir şey ona denk ve benzer değildir diyor.bir çoğumuzun sorunu burda başlıyor. yaratılısta bizi var eden, her şeyimizi kusursuz şekilde biçimlendiren allah yerine; insanları putlaştırıyoruz.sevdiğimiz şeyleri sadece yaratacıyı sevdiğimiz için seversek farkındalığımızın farkında oluruz. necm suresi: k.k'in hz muhammed'in kendi kendine uydurduğu bir kitap olarak görenlere cevap niteliğindedir. ayet şu şekildedir "o,nefis arzusu ile konusmaz" devamında kuranın vahiy eseri olduğunu vurgulamaktadr. 24-yoksa insan kayıtsız şartsız her temenni ettiği şeye sahip mi olacaktır? 25-oysa,ahiret de dünya da allahndır. 31-göklerdeki her şey, yerdeki her şey Allah'ındır. ayetleri allahın kudretini anlatıyor. bu nimetleri karşı insanın durumunu da şöyle dile getiriyor rabbm: 55-O halde Rabbi'nin nimetlerinin hangisinden şüphe ediyorsun? (ey insan).
    abese suresi: 24-her şeyden önce insan,yediği yemeğe bir baksın! 25-gerçekten biz,yağmuru bol bol yağdırdık.
    ayetleri insanların yaratılan, sunulan şeylere göre nankör olduğunu söylüyor. mesela yağmur'un nimet olduğunu kuraklık olduğunda anladım. burdaki yanlıs şu: benim bilen bir insan olarak yağmurun nimet olduğunu hep bilmem gerekiyordu.elimizden alındığında fark etmek,gerçek manada fark etmek değildir.bir müslüman, her zaman verilen nimetlerin farkında olmalıdır.. ayetlerin geri kalanlarında kafirlerin allah'ı bilmemekte ısrar etmesinin tek bir sebebi var. farkında değiller. ellerindeki para ve gücün farkındalık olduğunu sanıyorlar. oysaki; yağmur yağmasa,isterlerse dünyalar kadar paraları olup,evrene hakim olsunlar.. nimet olarak saymadıkları şey yüzünden helak olurlar. varolusumuzun,
    verilenlerin,.. farkında olalım.
    böylece kendimizi tanıyalım kii.,helak olanlardan olmayalım. inş.

    YanıtlaSil
  9. 11070069-Şifa Nur Cinbar

    Duha-'(Habibim) Rabbin seni terketmedi.(Sana) darılmadı da.'. Rabbim beni de terketmedi.Bana küsmedi,yaptığım onca hataya rağmen içten gelecek olan bir Tövbeyle beni affedeceğini söyledi.

    İnşirah-'Ve (her işinde) ancak Rabbine sarıl. '. Başlayacağım her işe O'nu düşünerek başlamalıyım.O'nun rızasını kazanmalıyım ve her işimde,derdimde O'na dayanmalıyım.Ben ancak böyle takvaya ulaşabilirim.

    Tekasür- 'Andolsun, siz o alevlenmiş ateşi mutlaka göreceksiniz.' Ateş.. Cehennem.. Mutlaka korumalıyım kendimi o ateşten ... Rabbimin emrettiği gibi o ateşe yaklaşmamalıyım bile.

    Felak-'Ve haset edenin,hased(ini belli) ettiği zaman, şerrinden.' Hasetten korunmalıyım.Çünkü ben Haset etmek için yaratılmadım.

    büruc-'İman edip de güzel güzel amel (ve hareket) edenler(e gelince:)Altlarından ırmaklar akan cennetler de onlarındır.Büyük kurtuluş (ve saadet de) budur.' .Ben bir beşerim.Bu dünyada ne ektiysem Ahirette de onu biçeceğim.Eğer ebedi dünyam olan ahirette mutlu olmak , Peygamberime yakın olmak istiyorsam amelimi gözden geçirmem gerek.Günahlara ,haramlara karşı dikkatli olmam gerek...

    YanıtlaSil
  10. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  11. Duha:Peygambarimize hitaben inmiştir.Allah'ın onu terk etmediğinden bahseder,

    İnşirah:Her zaorlukla birlikte bir kolaylık vardır(5).

    Asr:İnsan oğlu gerçekten ziyandadır(2)

    Adiyat:Allah'a karşı nankör olmamalıyım.

    Kevser:insanın değeri malıyla mülküyle değil,yatıkları salih amallerle ölçülmeli.

    Tekasür:Ve o gün her nimetten sorguya çekileceksiniz(8)

    Maun:sözde 'dindarlara' yazıklar olsun!

    Kafirun:bir elime ayı,bir elime güneşi verseler bile sizin taptığınız ve beni de kulluğa çağırdığınız o sahte ilahlara tapmam!

    Fil:Allah yolun da mücadele verirken ben üzerime düşen görevi yapar ve Rabimin himayesine sığınırsam Allah elbet de yardım edecektir.

    Felak:hakkı batıl,batılı gösterenlerden Allah'a sığınırım.

    Nas:tek sığınağım Allah'dır.

    İhlas:eşi-benzeri ve ortağı olmayan,olması da düşünülemeyen bir tek rab ve ilah Allah'dir.

    Necm:yalnız Allah'a kulluk ederim,yalnız ondan yardım dilerim.

    Abase:tebliğ yaparken insan ayrım yapmamalıyım.yaniinsanın ne dış görünüşüne ne de mülküne bakmamalıyım.

    Kadir kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır(3)

    Şems:Allah'ın yasaklarına uymalıyım.çünkü onun her bir sözün de bir hikmrt vardır.

    Buruc:hiçbir zulüm cezasız kalmayacak.

    Tin:Allah hükmedenlerin en adilidir ve ben buna tüm benliğimle şahitlik ederim.

    Kureyş:refah ve huzur için de yaşamak isteyen bütün toplumlara örnektir.

    Karia:kıyameti anlatır,orada nelerle karşılaşacağımızdan bahseder.

    11070050

    YanıtlaSil
  12. 11 Duha
    ilk bakışta Hz. Peygamberimize sesleniyor görünen bu surenin aslında daha geniş bir muhtevaya sahip olduğunu düşünüyorum bu sure, üzüntülere ve sıkıntılara maruz kalmış olan bütün mümin erkek ve kadınları ilgilendirmekte ve onları tesellî etmeyi amaçlamakta.ve amacına ulaşmakta Rabbimin merhametini gördüm.
    12 inşirâh
    Resulünün kalbini ferahlandırmasını ifade eden bu neşrah kelimesi sûrenin esas konusunu teşkil etmektedir. Hz. Peygamber (a.s.)’a Efendimizin yoluna tâbi olarak da onun getirdiği dinin hizmetçisi olmak arzusunda olmam hasabiyle bu sûreyi kendime mühim bir kuvvet kaynağı olarak görüyorum.
    13 Asr
    İslamı 3 ayette özetlemektedir.Zamanın kıymetini öğrenmeliyim.
    14 Âdiyât
    Sinelerde saklı olan şeylerin bile açığa çıkarılacağı mahşer günü hatırlatılır, insanın o güne göre kendisini ayarlaması ders verilir.surede etkilendiğim bir yönüde de müthiş okunması kemleler öyle uyumlu ki..
    15 Kevser
    Allah’ın, Resulüne lutfettiği feyiz ve bereket…
    16 Tekâsür
    Dünyalık biriktirmek yerine ahiret azığı kazanmam gerektiğini birkez daha hatırladım..
    17 Mâ’ûn
    Toplumsal yardımlaşma ve yaptığım her şeyde ortaya koymam gereken inanç ve samimiyet.. Namazlarımın önemi..
    18 Kâfirûn
    Allah Rasûlü’ne ve dolayısıyla bütün mü’minlere, inkârcılar karşısında imanlarında sağlam ve sabit olmaları çağrısında bulunmakta.Kalbimdeki putlaşmış nefsani arzu heva ve hefeslerimede sizin yolunuz başka benim ki başka diyebilmeli onlardan yüz çevirebilmeliyim.
    19 Fil
    Allah’ın dinine karşı çıkanların sonları hep hüsran hüsran olduğunu, Kâbe’yi yıkmaya gelen Ashab-ı fil’in hüsranını misal vererek anlatılır.Rabbimin azemetini gördüm küçücük bir kuş ile koca fil ordusunu yerle bir etti..Kemmiyet değil keyfiyet önemli olan…
    20 Felâk
    İnsanların, kendilerine gelebilecek her türlü kötülükten Allah’a nasıl sığınıp, nasıl O’nun himayesine girebileceklerini öğrendim..
    21 Nâs
    Şeytanların şerlerinden ve gizli planlarından, Allah’a nasıl sığınmamız gerektiğini ve tek sığınılacak kapının Rabbimin kapısı olduğunu bir kez daha hatırladım.
    22 İhlâs
    Şirkin her çeşidini reddetmekte.Efendimiz sav hadisinde geçtiği gibi sure:
    Kur’an’ın üçte birine denk gelir.Bu hadisi şerifin hasabiyle sure de çok sırların oldğunu düşünüyorum…
    23 Necm
    Sure mirac hadisesinden bahseder ve müşrikleri uyarır. Allah Rasulunu bir kez daha doğrulamaktadır.Benim en sevdiğim ayetleri 3 ve 4. Ayetleridir. Bu ayetleri hadis ve sünneti kale almayanlara karşı bir cevap olarak görüyorum.
    24 Abese
    Allah ın dininin herkese tebliğ edilmesi gerektiğini kimsenin kimseye üstünlüğü olmadığını açıkça ortaya koyar.Allah yapılan bir yanlışlığı hele bu kalp kırma ise anında uyarıyor.Taviz asla yok..Ve bu bütün insanlığa bir ders.Hikmeti çok büyük
    25 Kadr
    Bin aydan daha hayırlıdır kadir gecesi! Bütün insanlığa bir kurtuluş reçetesi ahret vizesi..Bu vize yi kapmak için çaba ve gayret göstermeliyim.
    26 Şems
    Hayra ve şerre kabiliyetli yaratılmış olduğunu bildirip iradesini iyiye kullanmaya teşvik eder, küfür yolunu seçenlerin âkıbetlerine, Semûd halkını örnek olarak getirir.Hayır ve şer önümdeki iki yol tercih benim.Rabbim sıratı mustakim üzere eylesin inş.
    27 Bürûc
    Mü’minleri maruz kaldıkları işkenceler karşısında sabretmeye çağırır ve önceki Peygamberlere karşı çıkanların başlarına gelenleri hatırlatarak, İslam düşmanlarının muvaffak olamayacaklarına işaret eder.Bu din bana kolay gelmedi çok çileler çekildi ben ise sefasını sürer isem bu denklemde bir yanlışlık olur.Kıymet bilip şükür halinde olmalıyım ve tebliğ yapmalıyım.
    28 Tîn
    İncire zeytine turi sinaya dikkat çeker. İnsanın kurtuluşunun iman ve salih amel ile olacağı vurgulanır.Rabbim beni ahseni takvim üzere yarattı ee o zaman Rabbime yine en güzel en temiz dönmeliyim.
    29 Kureyş
    Allah’ın Mekkelilere olan bazı önemli nimetlerini hatırlatır.Bu nimetler hep Allah Rasulunun bereketi ve Kureyşte bulunan Kabeyi Şerif hürmetinedir.
    30Kâri’a
    Kıyametin dehşetini ve iyilerle kötülerin sonlarını tefekkür ettim.

    YanıtlaSil
  13. Duha suresi,müşriklerin üzücü söz ve davranışlarına karşı bir teselli olmak üzere Hz. Peygambere, yüce Allahın himayesi sayesinde çocukluğundan itibaren nice güçlükleri aşarak bu günlere geldiği hatırlatılmakta ve kendisinin de yetime, yoksula iyi davranması emredildiği, Bu surenin bana kazanımı insanlardan duyduğun üzücü sözlere karşı hiçbir zaman yalnız olmadığımı ve Rabbimin beni her an koruyup gözetlediği...
    İnşirah suresinde, Yüce Allahın Hz. Peygambere manevi lütufları özetlenmekte,her güçlükte mutlaka bir kolaylığın olduğu bildirilerek Mekkede putperestlerin baskısı yüzünden sıkıntı çeken Resullah ile müslümanlara teselli ve ümit verilmekte;onlardan Allaha ibadet ve itaatlerini sürdürmeleri istendiği, Bu surenin bana kazanımı "her güçlükte mutlaka bir kolaylığın olduğu" bu söz öyle bir güç veriyor ki bana bütün güçlüklere karşı sabır göstermem gerektiğini hatırlatıyor...
    Asr suresinde, İnsanı ebedi hüsrandan kurtaracak yollar gösteridiği, Bu surenin bana kazanımı beni ebedi hüsrandan kurtaracak yolların iman etmek, iyi işler yapmak,hakkı ve sabrı tavsiye etmek olduğunu...
    Adiyat suresinde, İnsanoğlunun nankörlüğü ve mala düşkünlüğü, ahiret hayatı için harcama yapmaması ve bu yüzden onu kötü bir sonucun beklediği, Bu surenin bana kazanımı yaplan iyiyliği unutmamak ve dünya malına ehemmiyet vermemek gerktiği...
    Kevser suresinde, Peygamberimize dünya ve ahirette verilen nimetlerden bahsedilmekte, kendisine Allaha kulluk etmesi ve kurban kesmesi emredilmektedir.Ayrıca ona düşmanlık edenler kınanmaktadır. Bu surenin bana kazanımı abd olabilmenin önemi...
    Tekasür suresinde, insanların hayatın aldatıcı yönleriyle meşgul olmamalarından, dünya malını biriktirmeye olan düşkünlüklerinden ve ahiret hallerinden bahsedilmekte, Bu surenin bana kazanımı dünyaya neden geldiğimi ve asıl yurdumun dünya olmadığını...
    Maun suresinde, Biri Allahın nimetlerini ve hesap gününü inkar eden nankör, diğeri amellerini gösteriş için yapan riyakar olmak üzere 2 tip insan tasvir edilmekte, Bu surenin bana kazanımı amelimi salih yapmam gerktiği...
    Kafirun suresinde,Hz. Peygamberin inkarcılarla şirk ve sapkınlıkta birleşemeyeceği,inancın şirkten uzak tutulması hedeflenmekte, Bu surenin bana kazanımı inancın ve şirkin asla bir arada olamayacağı...
    Fil suresinde,fil ordusu kıssası anlatılmaktadır. Bu surenin bana kazanımı Allahın Kabeyi nasıl muhafaza ettiği...

    YanıtlaSil
  14. Felak suresinde, Bazı kötülüklerden dolayı Allaha sığınılması öğütlenmektedir. Bu surenin bana kazanımı Allahı her an yanımızda hissedip, bütün kötülüklerden ona sığınmak...
    Nas suresinde, sinsice kötülüğe sürükleyen cinlerin ve insanların şerrinden Allaha sığınılması öğütlenmektedir. Bu surenin bana kazanımı hem cinlerin hemde insan şeytanlarının şerriden ona sığınmak...
    İhlas suresinde, Allahu Tealanın bazı sıfatları veciz bir şekilde ifade edilmiştir. Bu surenin bana kazanımı Allahı varlığı, birliği, uluhiyyet...
    Necm suresinde, Müşriklerin peygamber hakkındaki bâtıl iddialarını kat'î sûrette red etmekten ve halkı aydınlatma lütfunda bulunmaktan ibârettir ve öceki peygamberlere gönderilen vahiyler ile Peygamberimize gönderilenler arasındaki bazı ortak noktalara değinilmekte... Bu surenin bana kazanımı ,Allah'ın ilminin gökleri ve yerleri kuşatmış olduğunu beyân, Allah'ın birliğini, Hz. Muhammed'in peygamberliğini ve kıyamet âlemini inkâr edenlerin cehâletlerini teşhir etmek...
    Abese suresinde , Abdullah İbn Mektum olayını hatırlatan ve bu konuda Hz. Peygamberin uyarıldığı ayetlerle başlayan daha sonra kıyamet, öldükten sonra dirilme, vahiy ve peygamberlik konuları üzerinde durulmuştur. Bu surenin bana kazanımı Kur'an-ı Kerim'in akıl ve düşünce sâhipleri hakkında bir ilâhî öğüt olduğunu beyan etmek...
    Kadr suresinde, Kuranın Kadir gecesinde indirildiği bildirilmekte ve bu gecenin önemi anlatılmaktadır. Bu surenin bana kazanımı, Kadir gecesinin fâziletini ve Kur'an-ı Kerim'in bu gecede inmeye başladığını bildirdiği ...
    Şems suresinde,İnsanın tabiatına hem iyilik hem de kötülük eğilimlerinin verildiği bidirilmiş, bu eğilimleri doğru kullanmayanların akıbetine örnek olarak Semud kavmini helak edişi anlatılmıştır. Bu surenin bana kazanımı, fıtratımızda var olan iyilik ve kötülük eğilimlerini hiçbir zaman unutmayarak her an onları kontrol altında tutmak...
    Buruc suresinde, müminler hakkında ilâhî vâ'di kâfirler hakkında da Rabbanî tehdidi ve geçmiş kavimlerin tuzak ve hilelerini içermektedir. Bu surenin bana kazanımı,Kur'an-ı Kerim'in büyüklüğünü ve yüceliğini Allah'ü Teâlâ'nın da azametini ve yüce sıfatını içermiş bulunduğu...
    Tin suresinde, İlk âyetinde "Tin İncir" denilen bir mühim kudret eserine yemîn edildiği için kendisine böyle "Tin Suresi" adı verilmiştir. Bütün insanlığın muhtelif hâllerine ve istikbâllerine işaret buyrulduğu, İnsanın ne kadar yüksek bir değere sahip olduğu ama kötü ahlakın bu değeri düşürdüğünden bahsedilmekte. Bu surenin bana kazanımı,bana verilen yüksek değeri layıkıyla korumam gerektiği...
    Kureyş suresinde, Kureyşe cahiliye döneminde verilen ticari imtiyazlardan, emniyet, istikrar, zenginlik nimetlerden bahsedilmekte, nimetlere şükür ve Allaha kulluk etmenin öneminden bahsedilmektedir. Bu surenin bana kazanımı,Rabbimin bana verdiği bütün nimetlere şükürler olsun.Elhamdülilllah...
    Karia suresinde, Bazı kıyamet tasvirlerine yer verilmekte, ahiret sorumluluğu bilinci aşılayan uyarılarda bulunulmaktadır. Bu surenin bana kazanımı, ahireti her an hatırlayıp davranışlarımı daha kontrollü yapmam gerektiği.

    YanıtlaSil
  15. DUHA SÜRESİ:
    4.ayet:Muhakkak ki ahiret senin için dünyadan daha hayırlıdır.
    Sonsuz bir cennet hayatı yaşamak varken üç günlük dünyaya tamah etmek pek akılı işi değil….
    İNŞİRAH SÜRESİ:
    5 ayet: Şüphesiz güçlükle beraber bir kolaylık vardır.
    Yaşanan durum ne kadar zor ve içinden çıkılması güç gibi görünse de, Rabbim güzel bir sabırla sabrettiğim sürece tüm zorluklarımda benimle beraberdir.
    ASR SÜRESİ:
    3 ayet:Ancak iman edip de Salih amel işleyenler,birbirlerine hakkı tavsiye edenler………………….
    "Nemelâzımcılık" ruhuyla ve "bana dokunmayan yılan bin sene yaşasın" zihniyetiyle ilahî emir ve yasakları sadece kendi nefsimde yaşayıp, diğer insanların bunları uygulayıp uygulamamalarına seyirci kalmam doğru değil! Kardeşlerimi ahlâkî düşüş ve çöküşten korumanın yolu hakkı tavsiye etmemden geçiyor…
    ADİYAT SÜRESİ:
    6.ayet:Muhakkak ki insan, Rabbine (karşı) gerçekten çok nankördür.
    İnsan korku, dehşet anlarında tevhidi yaşar, tevhid inancının onu bütün yönleriyle kuşattığını hisseder. Öyle bir an olur ki, Allah’tan başka hiç kimseyi düşünmez. Allah’ a sığınır, sadece ondan yardım ister, ancak sükunete kavuşunca, sanki O’na hiç yalvarmamış gibi olur…….Rabbim nankör olmamam için nefsimi terbiye ET.
    TEKASÜR SÜRESİ:
    1.2 ayet: Çoklukla övünmek sizi, kabirlere varıncaya (ölünceye) kadar oyaladı.
    Bir söz vardır:Hep kendine baktıkça Tanrı’nı göremezsin diye.İnsan kendi egosuna değil vicdanına konsantre olmalıdır.Malımla mülkümle övünmeyi bırakıp nefsimi bu meşgalelerden arındırmalıyım…..
    MAUN SÜRESİ:
    6.ayet:Onlar (namazlarıyla) gösteriş yaparlar.
    Yaptığım her şeyi sadece Rabbim için yapmalıyım.Başkaları alkışlasın, başkalarının gözünde, büyüyüm gibi hedefler içinde olmamalıyım.Rabbimden başkalarının gözünde şöhrete kurban gitmemeliyim.
    KAFİRUN SÜRESİ:
    6.ayet: “Sizin dininiz size, benim dinim de banadır.”
    Bu çağrıyı kabul etmeseler de, ben Allah’a teslim olmuşum. Kabul ettiğim bu yolda yürürüm sizi de kendi yolunuzla baş başa bırakırım mesajı verilmektedir……
    FELAK SÜRESİ:
    4-5.ayet:Ve düğümlere üfürüp büyü yapan üfürükçülerin şerrinden ,Ve kıskandığı vakit kıskanç kişinin şerrinden sabahın Rabbine sığınırım!
    Kıskançlık hastalığımı ancak ilmim ve amelim ile tedavi edebilirim!
    İHLAS SÜRESİ:
    4.ayet:Hiçbir şey O’na denk ve benzer değildir.
    Rabbimin eşi ve benzeri olmayan sıfatları sadece onun zatına mahsustur.
    NECM SÜRESİ:
    38.ayet:Hiçbir günahkar,başkasının günah yükünü yüklenmez.
    Bu ayet elimi,kolumu, öfkemi, tutkumu, ve kinli arzularımı bir güzel bağlıyor. Bir kez daha vahye teslim oluyorum.Öfkemi, iradem ile bağlıyorum. Seviniyorum... Zira bu bir ayet, beni tüm bu saldırıların karşısında yine de insan kılıyor.
    ABESE SÜRESİ:
    38-39-40-41-42: O gün bir takım yüzler aydınlıktır, gülmekte ve sevinmektedir.
    O gün birtakım yüzler de tozlanmış ve onları karanlık bürümüştür.
    İşte bunlar inkarcı olanlar, Allah'ın buyruğundan çıkanlardır.
    Dünyadaki kısa misafirliğimin ardından, her gün binlerce insanı yolcu ettiğimiz ebediyet yurduna bende bir gün döneceğim. Bu bilinçle YAŞAMALIYIM!
    ŞEMS SÜRESİ:
    9.ayet:Benliği temizleyip arındıran gerçekten kurtulmuştur.
    Nefsini arındırıp temizleyen kişi ona güneş gibi bir aydınlık, çalışmayıp o şekilde bırakanda gece karanlığı vermiş olmaktadır.
    BURUC SÜRESİ:
    16.ayet:Dilediğini mutlaka yapandır.
    Rabbimim kullarına kapısı her zaman açıktır ,dileğine istediğini verir.Yeter ki sabretmesini BİLELİM…….
    KARİ’A SÜRESİ:
    6-7: İşte o vakit, kimin tartıları ağır gelmişse, Artık o, hoşnut olacağı bir hayat içinde olacaktır.
    Dünyada ne ektiysem ahirette de onu biçeceğim…..

    YanıtlaSil
  16. DUHA SURESİ
    • 3.Ayet: ‘’Rabbin seni ne terketti ,ne de darıldı’’
    Hayatta bazen yalnız kaldığımı hissediyorum.Ama yalnız değilim aslında. Rabbim, her an rahmetini yağdıran bir Rab...Bazen balık vermek yerine balık tutmayı öğretmek istiyor. Yani;yaşamamı, hissetmemi, tecrübeyle anlamamı...Hakka’l-yakin durumu...hem Allah derdimi dinlemek için her an hazır.Konuşuyorum ben Rabbimle...Beni en iyi anlayan,dinleyen bir dosttan daha iyi dinlediğini bilerek.Rabbimin beni anladğını bilmek ne de büyük bir nimet...Yanlış anlaşılma tehlikesi de yok hem.Çünkü kalbimdekileri biliyor.
    • 9-10.Ayetler: ‘’dolayısıyla asla yetime otoriter davranma! Her durumda yardım isteyeni azarlama!
    İnsanların hep bir şeyleri eksik. Ruhunda, bedeninde, zekasında,yaşantısında, sevdiklerinde...Bunlar eksikken kanıyor bir yerler,eziliyor koca koca yükler altında ruhlar ve bedenler.Bir gün bir şeylerin değişmesi için ‘kimse yok mu?’, ‘bak ben ne haldeyim!’ mesajı gönderiyor,belki kendi de farkında olmadan...Sonra hoyrat bir söz,anlayışsız tavırlar,umursamaz bir bakış onları darmadağın ediyor.Yüreğindeki umut filizini çiğniyor.Ha bir insan öldürmüşüm, ha bir umudu...Ne fark var ki arada...
    İNŞİRAH SURESİ
    • 5-6.Ayetler:’’Elbet (her) zorlukla beraber bir kolaylık vardır.Evet (her) zorlukla beraber bir kolaylık vardır.
    Rabbim durmamı istemiyor, umutsuzluğa düşmemi de...Umut etmek, işte o kolaylığı aramaktır.Hayat üzerime geldiğinde,içime çekecek tek oksijen molekülü bulamadığımda dahi, o kolaylığı aramak, Rabbime duam ve tevekkülümdür.Açılacak tüm kapıların anahtarı Rabbimde çümkü...
    ASR SURESİ
    Rabbimi sevdiğim ve güzel olnı artırma gayretiyle yaptığım herşey mutluluğun yolunu açar. Hayattaki her şey bir domino taşı gibi diğerini devirir.Güzellik güzelliği getirir...Kötülükse kötülüğü...Kendi kaybım, kaybettirdiğimdir de aslında....
    ADİYAT SURESİ
    • 4-5. Ayetler.’’(Yazıklar olsun) .....Sonuçta tozu dumana katarak ortalığı bulandıranlara.Nihayet bu düşmanlıkla toplumun ortasına dalanlara.’’
    Öfkelerim var evet,kızgınlıklarım ve de kırgınlıklarım.Fakat şöyle bir an kendimi geri çekip bakarsam, görebilirim soğukkanlılıkla olayları.İyi niyetle de çıksam yola,beni etkileyen olaylara dikkatli müdahil olmalıyım.Kendimle ilgili ‘keşke’lerimi temizleyebilirim belki...Ama bize ait ‘keşke’lerim için yapacak bir şeyim kalmayabilir artık.
    KEVSER SURESİ
    • 2.Ayet:’’O halde namazı da,kurbanı da yalnız Rabbine tahsis et’’
    Hayatımı Rabbim anlamlandırmalı.Yaptıklarım da, yapmadıklarım da kaynağını ondan almalı.Bir şeylerden vazgeçmek zordur hep.Vazgeçmek ve sahip çıkmak....Ben Rabbime olan sevgime sahip çılmalıyım.’Rabbim sensiz olmaz’ diyebilmeliyim.

    YanıtlaSil
  17. TEKASUR SURESİ
    • 1-2.Ayetler;Çoğaltma tutkusu sizi oyalayıp durdu.Ta ki mezarlıklara varıncaya kadar.’’
    Hep en iyisine sahip olmalıyım gibi hissediyorum ya da en çoğuna....Yalan değil bunlar,yaşıyorum.Böyle durumlarda ‘biz bu dünyaya sahip olmaya değil, şahit olmaya geldik’ sözü dizginliyor hırslarımı.Yoksa bu hırslar dağ kadar olacak da ben altında kalacağım.
    MAUN SURESİ
    Kendine yetmeyen ‘yetim’dir, Bir şeyleri yok olansa ‘yoksul’....Yetmek ve eksik gidermek benim için,Rabbimden gelen ve Rabbime götüren ‘Biz bilinci ve sorumluluğudur’.Vermek bazen paradan, bazen zamandan, bazen akıldan, bazen yürekten vermekle olur. Yoklama kağıdına var imzası atmakla, o hayat dersine girmiş ve geçmiş olmam!!!
    KAFİRUN SURESİ
    Gerçeği bilmek çok özel ve güzel. Özel olduğu için herkes bemin gibi anlayamabilir bekli...Onun da kendine göre hassasiyetleri,mantıksal tutarlılıkları var...Fakat gerçeğin yerini asla tutamaz.Bana düşen başkalarının değerlerinin, kendi gerçek değerlerimin önüne geçmesine izin vermemektir.Saygı duymak,fakat taviz vermemek...Rabbimi ve sevgisini çantada keklik görüp özensiz davranıırsam, Rabbimi çok incitirim.
    FİL SURESİ
    Efendimizin dedesinin Fil ordusunun geldiğini duyduğundaki hali geldi aklıma.Sonsuz bir güvenle güvendi Rabbine...AMA......’lar ,Ya......’lar, Keşke’ler olmadan.....Yapacak bir şeyi olsun ya da olmasın umudunu hiç kaybetmedi.Çünkü; Rabbi hayata, onun hayatına hep müdahildi.Rabbimin gücünü bilmek, merhametini dilemek,’Pes ediyorum, ben oynamıyorum’ dememektir.
    FELAK SURESİ
    Sığınmak; umut etmek, gücünü hissetmek, başında-sonunda insiyatifi ona bırakmaktır.Kime sığınacağım önemli bu durumda...Kötüler ve kötülükler hep var....Önemli soru şu:’Benim kötülüklerimden biri Rabbime sığınıyor mu?, Birileri beni Rabbime şikayet ediyor mu?’
    NAS SURESİ
    Ruhum hiç durulmuyor...Sorular,sorunlar,fısıltılar,ikilemler...Dende halinde kalmam ne dezor.Hatta kendi başıma imkansız.Bana kötüyü,kötülüğü bulaştırmak isteyenler hep olacak.Hem içimde, hem de dışımda.Rabbimin güven çemberi gerek bana...Onu da dua,tevekkül ve sorumlu davranışımla sağlayabilirim ancak.
    İHLAS SURESİ
    Rabbbimi tanımak mı istiyorum,ayetlerine bakmalıyım.Hem kevni, hem kavli....Rabbimi daha başka tanıyamam.çünkü onun zatı sınırlarımın ötesinde.Zihnimdeki kavramlar hep ikil.Birini diğeri ile kıyasladığımda anlamam mümküm. Rabbimi ise kıyaslayacağım kimse yok...Çünkü O’na denk kimse yok.Sevgide de,zatında da ona eş tutmamalıyım.

    YanıtlaSil
  18. NECM SURESİ
    • 11.Ayet:’’(Gözün) Gördüğünü gönül yalanlamadı’
    Gerçek herkes için gerçek olmaz kimi zaman..Gören bilir ne olduğunu.Fakat görmeyene/görmek istemeyene göstermek ne mümkün....Eğer kişisel kaygılarla,korkularla, önyargılarla yaklaşmazsam , gerçek bana kendini fısıldar.Hatta gümbür gümbür söyler.Bana düşen niyetimi kirletmemek.
    • 24-25.Ayetler:’’Yoksa insan (hakikatin) kendi arzu ve isteğine tabi olduğunu mu sanıyor.Fakat ahitet de, dünya da Allah’a aittir.
    İsteklerime göre doğrulerı değiştirmeye meyilliyim.’Bu işime gelmedi, şu olsun’,’Böylesi bana geelmez, şöyle olsun’ durumu...Fakat Rabbim güzeli, iyiyi, doğruyu tazsiye eder bana. Bana düşen önce Rabbimin ne dediğini, sonra ne demek istediğini anlamak!!!Rabbim kahratmeyi seven bir Rab değil...Bana düşen, O’nu sevgiyle dinlemek ve anlamak.
    • 27.Ayet:’’......Su da bir gerçek ki,zan asla gerçeğin yerini tutamaz’’
    Bir şeyi biliyor muyum? Bilmiyor muyum?İşte bu ikisinin ortasıdır zan...Net olmama hali....Sisli havada araba kullanmak gibi bir şey bu...Yüreğimde soru işaretleri hep var.Ama bu soru işaretlerini gerçeğe tam ulaşmadan, duygularımla noktaya dönüştürmemeliyim.
    • 30.Ayet: ‘’.....Elbet senin Rabbin kimin saptığını en iyi bilendir, kimin doğru yola yöneldiğini de en iyi bilendir.’’
    Bazen ayaklarım yerden kesiliveriyor.İdeal benmişim gibi bakıyorum insanlara...’Bu da böyle olur muymuş,bak ben nasıl yapıyorum’ gibi hissediyorum, farkına varmadan ruhumda...Ama benim böyle bir hakkım yok.Kimse tek örnek yaratılmadı ki,herkes/herşey aynı olsun.İnanan-inanmayan, hassasiyetleri farklı olan insanların yaşadığı bir dünya burası...Rabbim böyle yarattı çünkü..Ban düşen, kirlenmemiş bir niyetle, Rabbime muhabbetimi artıran,kendi ‘Ben’iimi, ’Nurşen’i ortaya koymak....
    • 38-39.Ayetler: ‘’Kesinlikle, hiç kimse bir başkasını sorumluluğunu taşıyamaz.Ve insan başkasının değil, sadece kendi çabasının karşılığını görecektir.’’
    Benim Rabbim zalim değil, ama suiistimal edilecek bir Rab de değil. Rabbimin merhametini de, adaletini de seviyorum!!!!
    • 43-44-45.Ayetler:’’Ve elbet ağlatan da O’dur,güldüren de.Dahası elbette öldüren de O’dur,hayat veren de O.Yine elbet zengin eden deO’dur,sınırlayan da O.’’
    Kimi zaman benim dışımda gelişiyor olaylar.Avuçlarımın içinden kayıyor bir şeyler.Bu iyisiyle, sıkıntısıyla Rabbimin imtihanı. Bana düşen,’Elimden geleni yaptım Allahım’ diyebilmek.Ve darlıkta da bollukta dakontrolu elden kaybetmemek..
    ABESE SURESİ
    • 1-2.Ayetler:’’ Surat astı ve sırtını dönüp uzaklaştı.Yanına ama geldi diye.’’
    Rabbim beni özel ve güzel yarattı.Tıpkı senin gibi...
    Engelinin engeli ben olmayacağım!!!
    • 3-4.Ayetler:’’ Ne bilirsin, belki o temizlenecek? Veya öğüt alacak da öğüt ona fayda verecek.’’
    • 5-6-7.Ayetler:’’ Fakat kendi kendine yettiğini sanan kimseye gelince: Sen bütün ilgini ona yöneltiyorsun. Oysa ki, onun arınmasından sen sorumlu değilsin.’’
    Rabbim kalbimdekini ve gayretimi önemser.
    • 8-9-10.Ayetler:’’ Fakat sana can atarak gelen var ya, Ki o Allah’a saygıda kusur etmez. İşte sen onu ihmal ediyorsun.’’
    Kimsenin yüreğindeki Allah sevgisini öldürmemeliyim.Ona giden her adım değerlidir.
    • 11-12.Ayetler:’’ Elbette bu (hitap) bir öğüt ve uyarıdan ibarettir. Gönüllü olan herkes ondan öğüt alabilir.
    Görmek isteyen görür,istemeyen kör olur.
    Görmek, sevmekle başlar.
    • 23.Ayet:’’ Evet (hiçbir insan) O’nun emirlerini kusursuz yerine getirememiştir.’’
    Rabbim, merhametine ve adaletine yetişilemez.Fakat örnek alınabilir
    Boşa uğraşmamalıyım:Hiç bir zaman ‘’Hep ..........’’ ve ‘’Tek ........’’ olamam. Yaratıldım ve sınırım var.

    YanıtlaSil
  19. KADİR SURESİ
    Hayatıma dahil ettiğimde,Kuran inmeye devam edecek.
    Kuran’a kulak verdiğim her an ‘’KADİR GECESİ’’ dir.O an bin aydan hayırlıdır, yani bir ömre bedeldir.
    Vahyi kaybersem, özümü kaybetmiş olurum.
    Kuran benim için yaşanılan bir realitedir, olmalıdır.
    ŞEMS SURESİ
    ‘Neden inkar var ki’ sözü ,‘Neden gece var ki’ demek kadar mantıksız...
    Vahiy en iyi temizleyicidir.Temizlenmekse çok güzeldir.
    BURUC SURESİ
    • 8.Ayet:’’O (zalimler) başka bir sebeple değil,sadece yücelikte eşsiz ve hamdin tümüne layık olan Allah’a imanda ısrar ettikleri için onla rdan intikam almışlardır.
    Allah’ı sevdiğim ve O’na ulaşmaya çalıştığım için bedel ödeeyebilirim, ödemeliyim de..İllaki candan vermek değil ....Sevdiğim şeylerden vazgeçmek bu.Sadece zalim insanlara karşı değil bu.İçimdeki bir mücadele bu...Tercih yapmam gerektiğinde Allah’a koşabilmektir bu...
    • 19-20.Ayetler:’’Maalesef inkarı önyargı haline getirenler yalanlamakta ısrar etmişler; Allah da onları hiç hesaba katmadıkları yerden çepeçevre kuşatmıştır.
    Israr, aslında ‘Ne olursa olsun,hayır’ demektir.İstememektir. Rabbimi görmek için yüreğimi O’na açmam,bu önyargı kilidinden kurtarmam lazım.
    TİN SURESİ
    • 4-5.Ayetler:’’Doğrusu biz insanı en güzel kıvamda yaratmış,sonra onu başlangıç noktasının en dibine döndürmüşüzdür.
    Ben bu dünya macerama 1-0 yenik başlamadım. İyiye-güzele doğru atacağım her adım beni yükseltir. Vazgeçtiğim, umursamadığım herşeyse ruhumu karanlıkla doldurur.
    • 8.Ayet:’’Şimdi; ‘Allah en iyi hükmeden değil midir?’’’
    Hayat üzerime geldiğinde,gücüm ve umudum tükenmeye başladığında bu ayeti okuyorum ben. Görünürde güç kimde olursa olsun, Rabbimin hayata müdahilliğini hissediyorum ve yaşıyorum. Umutla, duvarların ve maddenin arkasını görme çabası bu benim için....Hep de Rabbimin yardımı yetişiyor zaten....
    KARİA SURESİ
    Sonsuz değilim, her istediğimi yapmaya kadir;asla!!! Gideceğim yeri iyi biliyor muyum peki???

    YanıtlaSil
  20. MUSTAFA DEMİRHİNDİ
    11070079 Y.D.Ö

    11-Duha süresi

    yetime şefkat göstermemi, muhtaca acımamı ve düşkün yoksulun göz yaşını silmenin önemini anladım.

    12-İnşirah süresi
    sürekli çalışma ve gayret halinde bulunmamı , tembelliğin, insanın varlık esasına aykırı olduğu anladım.
    Allah'ın bana lütfettiği o yüce nimetlere karşılık şükretmem gerektiğini anladım.

    13-Asr süresi
    Okuduğumda Müslümanlar arasında selamın önemini hatırlıyorum.
    İman ve iyilik üzere sözleşmeyi hayatıma tatbik etmemi

    14-Adiyat süresi
    mal ve makamın âhirette hiçbir faydası olmayacağını, sadece iyi amelin fayda vereceğini anladım.

    15-Kevser süresi
    Kevser, çok hayır; ebter ise, her türlü hayırdan mahrum olduğunu

    16-Tekasur süresi
    Ölümün ansızın geleceğini Kabir, amellerin konduğu sandık olduğunu
    sûrede, insanları korkutmak ve baki olanı bırakıp fani olanla meşgul olmalarından dolayı hatâ ettiklerini

    17-Maun suresi
    namazıma özen göstereceğime yetime ,yoksula ikram etmem gerektiğini

    18-kafirun suresi
    herkesin özgürce iman edebileceğini

    19-Fil suresi
    Allahın dinine yardımını esirgemediğini

    20-Felak süresi
    Kıskançlık haset gibi kötü duygulardan uzak olmayı

    21-Nas süresi
    insan ve cin şeytanlarının şerrinden efendilerin efendisi cenabı ALLAH’a sığınmamı ve felak ve nas surelerinin benim hayatımda manevi bir kalkan olduğunu

    22-ihlas süresi
    Rabbimin tek ve eşsiz olduğunu

    23-Necm süresi
    İnsan için çalıştığından başka bir şey yoktur." (ayet: 39) ayetiyle çalışacağım ve rabbime tevekkul edeceğim.

    24-Abese süresi
    *İnsanların dış görünüşüne değil iç güzelliğine bakmam gerektiğini
    *34-36- O gün insan, kardeşinden, anne ve babasından, karısından ve çocuklarından kaçar ayetinde kıyametin ne kadar dehşetli olacağını ve buna hazır olmam gerektiğini

    25-Kadr süresi
    mübarak geceleri ibadetle meşgul olmam gerektiğini

    26-Şems süresi
    Kendini arındıran kimselerin felahı elde edeceklerine, kendilerini arındırmayan kimselerin de, iflas edeceğini

    27-Buruc süresi
    "Resulullah (s.a.v.) yatsı namazında "Vessemai Zatilbüruc" ile "Vessemai Vettarıki" surelerini okurdu
    Ebu Hureyre (r.a.) diğer bir rivayette diyor ki: "Resulullah yatsı namazın¬da, baş taraflarında kelimesi bulunan sureleri okurdu. Benimde bu sureleri okumam gerektiğini

    28-Tin suresi
    biz İnsanı en güzel şekilde yarattık ayetiyle rabbime çok şükür etmem gerektiğini

    29-kureyş süresi
    kulluğum beyte değil beytin rabbinedir.

    30-Garia süresi
    Kalplerin korkudan sağa sola uçuştuğu, eklemlerin tir tir titrediği kıyamet günü. Bunları işiten kimse, bu yeryüzünde sarıldığı her şeyin sanki çevresinden toz zerrecikleri gibi uçup kaybolduğu anı hatırlamamı ve ona göre şu fani dünyada Salih ameller işleyerek hazırlığımı yapmam gerektiğini ANLADIM.

    YanıtlaSil
  21. DUHA-İNŞİRAH: yetimin hakkı ne kadar önemli. Yetimin asıl sahibi ise yüce Mevla. Lakin kendi nasibim ve hayrım için yetime yardım etmeliyim. Belki az ama düzenli bir şekilde bir yetime hayırda bulunacağım…

    ASR: peygamber efendimiz sahabîler ile toplandıktan sonra ayrılırken bu sureyi okurlarmış. Çünkü dinin özü bu surede gizli; İman , Salih amel, hakkı ve sabrı tavsiye etmek….

    ADİYAT: 8. “o mal sevgisine de aşırı derecede düşkündür.” Rabbim beni benden daha iyi biliyor. Doğru çok düşkünüm. Her türlü kıyafetim olsun, evim olsun , arabam olsun vs…Peki ya sonra? Ahreti daha çok düşüneceğim….

    KEVSER-TEKASÜR-MAUN: “yazıklar olsun o namaz kılanların haline ki , onlar namazlarını ciddiye almazlar.” Namazı nasıl ciddiye alabilirim? 1. vaktini geçirmeden 2. tadili erkan üzere kılarak 3. içine hiçbir şekilde GÖSTERİŞ karıştırmadan.

    KAFİRUN- FİL- FELAK- NASS-İHLAS: yüce rabbim bana kendimi kötülükler nasıl korumam gerektiğini açık açık bildirmiş. O zaman bu şerlerden uzak durup hayırlı olanlara meyledeceğim.


    NECM 24-25. ayet: “yoksa insan her arzu ettiği şeye sahip mi olacaktır. Ahiret de dünya da Allah’ın dır.”

    ABESE: abese yüzünü ekşitti, buruşturdu demek. Uyarı peygamber efendimize yapılıyor ama hitap aslında tüm insanlığa. Kişinin fiziksel özelliklerine göre muamele doğru değil. Hayat düsturlarımdan biri de bu olmalı…

    KADİR: bin aydan hayırlı bir gecenin müjdecisi bir sure… ömrüm boyunca sadece bir kere bile o geceyi yakalayabilmiş olsam keşke…

    ŞEMS: İnsanın fıtratında iyi olmak da kötü olmak da kabiliyet olarak var. O halde ben iyi ilhamı su üstüne çıkarmalıyım. Nasıl? Fakiri doyurarak, yetime yardım ederek, selam vererek, anneme babama iyi davranarak vs…

    TİN: İncire ve zeytine yemin ile başlar. Ne üzerine yemin edilir? Çok sevilen ya da çok önem verilen şeyin üstüne. Demek ki incir ve zeytin bu kadar önemli. Daha doğrusu nimetlerin hepsi. O zaman niye bu kadar nankörüm ve niye israf ediyorum bir zeytin tanesi bile bu kadar değerliyken…

    YanıtlaSil
  22. Sözlerin en güzeli olan Kur’an-ı Kerimde Okuduğum ayetlerin her birinin beni derinden etkilediğini öncelikle söylemeliyim.Ayrıca her bir okuduğum ayette ALLAH’ın benden bazı istektelerinin olduğunu bir kez daha anladım.Genel olarak ayetler doğrultusunda ALLAH’ın benden isteklerini şöyle sıralayabilirim.Yetimlere iyi davranmalıyım. ALLAH’a islam dinini bizlere kolay kıldığı için zikir ve şükürde bulunmalıyım.Her zaman iyi işler yapıp hakkı ve sabrı tavsiye etmeliyim.ALLAH’ın nimetlerine karşılık şükretmeliyim.Kıyametin bir gün kopacağını unutmamalı ve hayatımı ona göre şekillendirme gayreti içerisinde olmalıyım.

    YanıtlaSil
  23. 11070316
    Duha: Peygamberimizin de yetim olduğunu düşünerek yetime ve yoksula iyi davranmayı
    İnşirah: Her güçlükle birlikte mutlaka bir kolaylığın olduğunu
    Asr: İnsanı ebedi hüsrandan kurtaracak yolları, dinin özünün bu surede gizlendiğini
    Adiyat: İnsanoğlunun nankörlüğünü ve mala olan düşkünlüğünü
    Kevser: Dünya ve ahirette verilen nimetleri
    Tekasür: Hayatın aldatıcı yönlerini, dünya malına olan düşkünlükleri, ahiret hallerini
    Maun: Allah'ın amellerini gösteriş için yapan insanların durumunu
    Kafirun: Peygamberimizin inkarcılarla birleşmeyeceğini onlarla anlaşmayacağını
    Fil: Kabe'ye zarar vermek isteyenlerin sonunu
    Felak: Kötülüklere karşı tek sığınılacak kapının Rabbimin olduğunu
    Nas: Kötülüğe sürükleyen cinlerin ve insanların şerrinden Rabbime sığınmamı
    İhlas: Allah Teala'nın bazı sıfatlarını
    Necm: Allah'ın, Müşriklerin melekleri Allah'ın kızları, putları da melekleri sembolize eden varlıklar olarak kabul etme şeklindeki inançlarını mahkum etmesini
    Abese: Kıyamet, öldükten sonra dirilmeyi, vahiy ve peygamberlik konularını
    Kadr: Kadir gecesinin önemini, İlahi mesajın inmeye başladığı gün olduğunu
    Şems: İnsan tabiatına hem iyilik hem kötülük eğilimlerinin verildiğini
    Tin: İncir ve zeytine yemin edildiğinden onların önemini, iman edip iyi işler yapanların övüldüğünü
    Kureyş: Nimetlere şükür ve Allah'a kulluk etmenin önemini
    Karia: Bazı kıyamet tasvirlerini, ahiret sorumluluğunu
    Öğrendim.

    YanıtlaSil
  24. DUHA: hem bir müjde hem de öğüt niteliğindedir.Resulullahı teselli eder ve ona müjde verir.

    İNŞİRAH: duha da olduğu gibi rahatlatma suresidir.aynı zamanda peygambere yüklenen sorumluğun ağırlığını ve bu ağırlığı ancak ALLAH'ın hafifletebileceğini gösterir bizlere.

    ASR:Kur'an inşa etmek istediği insan tipini bu surede bize gösterir.harekete geçmem ve kendimi inşa etmem için bana öğüt veren bir suredir.

    ADİYAT: Allah'ı asla aldatamayacağımı ve verdiği nimetleri hatırlatan unutmamam gerektiğini gösteren suredir.

    KEVSER: şükrü hatırlatır bana, Rabbin bahşettiği hayra ve nimetlere karşı şükretmeyi hatırlatır.

    TEKASÜR: sahip olduğum herşeyin hesabını vereceğimi anlatır bana.

    MAUN: insanla insanın ve Allah ile insanın ilişkisine dağir bir suredir. yaptığım ibadetlerim diğer insanlarla ilişkilerimi etkilemelidir.

    KAFİRUN: imanımda karlı olmam ve imanım konusunda asla pazarlığa girmemem gerektiğini öğütler bana.

    FİL: güce tapanların sonunun ergeç hüsran olduğu görmem ve mutlak gücün yanızca Allah'a ait olduğunu bilmem için önemli bir suredir.

    FELAK-NAS: görünen ve görünmeyen herşeyin rabbi olan Allah'a sığınmam gerektiğini öğretir.

    İHLAS: rabbimi bana tanıtan ona ihlasla yönelmemi öğretir.

    NECM: vahyin inişini gösteren ve yaptıklarımdan sadece kendim sorumluyum, cezamı yada mükafatımı da yalnız ben göreceğim.

    ABESE: O gün yalnızım ve en yakınımda olanlar bile o gün benden kaçacaklar, kusursuz olamam ama hesabımı bilerek yaşamalıyım.

    KADR: Kur'an'ın indi ve bin aydan daha hayırlı kıldı geceyi bende hayatıma indirsem vahyi kaç ömre bedel kılar ömrümü.

    ŞEMS: kendimi arındır ve temizlersem ebedi mutluluğa ererim ama aynı kalmaya devam edersem kaybedenlerden olurum.

    BURUC: sure inananlara yapılan zulümlerin elbet sahiplerini bulacağını söyler ve sabredenlerinde mükafatlandırılacağından bahseder. sabreder ve inancıma sadık olursam kazananlardan olurum.

    TİN: yaratılışıma ve yine sabra işaret eder ki sonunda kazanılacak ödülü müjdeler.

    KUREYŞ: verilen nimetlere karşı teşekkür etmem gerektiğini gösterir ama teşekkürü beyte değil beytin rabbine yapmam gerektiğini vurgular.

    KARİ'A: hesap gününü hatırlatan surelerdendir. tartıda iyiliklerim ağır gelirse kazanacağım ödül, kötülüklerim ağır gelirsede varacağım yer ateş hatırlatılarak uyarılmışım ona göre hareket etmeliyim.

    YanıtlaSil
  25. *11070276
    DUHA SURESİ : Duha suresinde ahiretin dünyadan daha hayırlı oduğunu rabbim söylemiş bende dünyalık değilde ahiretlik yaşamaya çalışacağım hayatımı kuranla şekillendirmeliyimki dünyadan daha hayırlı olan ahirette karşılığını bulabileyim.Ayrıca ‘’dilenciyi (isteyeni) azarlama’’ demiş rabbim ona mutlaka bir şeyler ver dememiş sadece azarlama demiş dilencilere karşı nasıl davranmalıyız yaygın bir sorudur ve bende duha suresinin anlamını okumadan öncesine kadar nasıl davranılması gerektiğini bilmiyordum şimdi biliyorumki benden bir şey istenildiğinde onu azarlamamalıyım.
    İNŞİRAH SURESİ: Kuran İnşirah suresinde her zorluk ile beraber kolaylığın var olduğunu söylüyor demekki zorluklara karşı sabretmeliyim bilmeliyimki Allah bunu istiyo ve bana bir kolaylıkta verecek ve yalnız ona rağbet etmemi yalnız ona doğrulmamı söylüyor bir tek ona doğrulup ondan medet umuyorum.
    ASR SURESİ: Surede iman etmenin yanında Salih amel işlemenin ve birbirine hakkı tavsiye etmenin öneminden bahsetmiş kuran ziyanda olanların dışında tutmuş bu kişileri demekki iman etmekle birlikte Salih amel işlemek ve hakkı tavsiye etmekte benim için çok önemli elimden geldiği kadar Salih amel işlemeye çalışıyorum ve doğruyu ,hakkı tavsiye ediyorum ve bunun için okuyorum hakkı öğrenebilmek ve öğretebilmek
    ADİYAT SURESİ : (11) Allah her şeyden haberdardır bunu bilerek yaşamalıyım sürekli gözetim altında olduğumu bilmeliyim davranışlarımı buna göre şekillendirmeliyim.
    KEVSER SURESİ: Rabbimin bütün nimetlerine şükretmeliyim ve ibadetlerimi yerine getirmeliyim buda şükrümün bir parçasıdır rabbim bana sonsuz nimet veriyor benden de ona kulluk etmemi istiyor e-bende ibadetlerimle Allah a kulluğumu gereğince yapmalıyım.
    TEKASÜR SURESİ: Hesaba çekileceğimi biliyorum Allahın cehenemi olduğunuda..Dünyalıklarla böbürlenenlerin bu hesabı vereceğinide..Dünyalık dediğim her şey Allah’ın, bütün her şeyin sahibi o benim hiçbir şeyim yok ve Allah ‘ın olan mülkle kendiminmişçesine böbürlenip ahretimi tehlikeye atmamalıyım
    MAUN SURESİ :’’ Vay haline o namaz kılanların ‘’ diyor rabbim namazı emrediyor bana ama ben o namazı nasıl kılmalıyım neden vay haline diyor namaz kılanların haline demekki namazımın değerini iyi bilmeliyim amacını iyi bilmeliyim Allah ım benden istiyor diye kılmalıyım namazı ona karşı borcum olduğu için kılmalıyım günahlarımı affetsin diye kılmalıyım gösterişten uzak kıymetini tam vererek.
    KAFİRUN SURESİ: Herkesin dininin kendine olduğunu bilmeliyim ve ben kendi dinimin derdine düşmeliyim .

    YanıtlaSil
  26. *11070276
    FİL SURESİ: Allah’ın sonsuz kudreti tüm güç ondadır ve ben dinimi anlatırkende doğruyu savunurkende bana yardım edecek ve beni koruyacaktır.
    FELAK-NAS: Tüm kötülüklerin şerrinden Allah’a sığınmalıyım beni koruyacak ancak odur
    İHLAS: Allah ‘ a her zaman muhtacım her şeyin O na muhtac olduğu gibi..
    NECM SURESİ:( 29-30-31) :Allah yolunda olanı da yolundan sapanıda bilir ve kötülük yapanları cezalandırır iyilik yapanı mükafatlandırır . Davranışlarıma dikkat edip her zaman iyilikten yana olmalıyım bunu Allah için yapmalıyım.Dünyalıktan başka bir şey istemeyenlere tavrımı ortaya koymalım.
    ABESE SURESİ: Her şeyin sahibinin Allah olduğunu biliyorum ve son gün yüzü gülenlerden olmam için Allah ‘a nankörlük yapmamalıyım .
    KADR SURESİ :Allah bu gecenin bin aydan daha hayırlı olduğunu söylüyor bende bu geceye belki denk gelir diye belki onun hayrından bende faydalanırım diye ramazan ayını sanki her gün kadir gecesiymiş diye geçireceğim .İnşallah.
    ŞEMS SURESİ:İradem benim elimde olmalı nefsimi temizleyip onu hak yolunda parlatmalıyım .
    BURUC SURESİ: Allahın altından ırmaklar akan cennetine gitmek istiyorum ve bunun içinde çokca tövbe edip Allaha yönelmeyilim Allah bağışlayandır..
    TİN SURESİ :Kurtuluşum Allah için iyi işler yapmakta küçük büyük her iyi ve güzel davranışı Allah için yapacağım
    KARİA SURESİ :Allah’ın azabı çok korkutucu Allah’ın istemediği şeyleri yapmak düşünülemez O nun azabına uğramamak için kulluğumun gerektirdiklerini en iyi ekilde yapmalıyım.
    ÖĞRENDİM Kİ ALLAH AZABI ÇOK OLANDIR AMA AFFI DA ÇOK OLANDIR .BEN ALLAHIN CENNETİNE GİTMEK İSTİYORUM BUNUN İÇİNDE ALLAHA ÇOKÇA ŞÜKREDİP ONU ÇOKÇA ZİKREDECEĞİM İYİ AMELLERDE BULUNUP İSTEMEDİKLERİNDEN YÜZ ÇEVİRECEĞİM

    YanıtlaSil
  27. DUHA SURESİ:Allahu tealanın bize sunmuş olduğu nimetlere şükretmeliyiz.Bizi herkes bıraksa dahi tek bırakmayan yüceler yücesi Rabbimdir...
    İNŞİRAH SURESİ:Bu sureyi okuduğumda isminden de anlaşıldığı üzere hep bana rahatlık işimin kolaylaşmasını sağlıyor...
    ASR SURESİ:Asr suresinde kurtuluşun ancak imana salih ameller işlemeye ve sabır göstermeyle olacağını anlatıyor...
    ADİYAT SURESİ:Bu surede insanların Rabblerinin vermiş olduğu nimetlere karşı yapılan nankörlüten ve kıyamet günü insanların halinden bahsediliyor...Benim hayatımda ki en büyük etkisi se dünya malına çok tamah etmemi engelledi her okumamda...
    KEVSER SURESİ:Surede kurban kesmek ifadesi geçmektedir.kurban kesmekten maksat Allaha yakın ol ifadesidir..
    TEKASÜR SURES:Dünya işleriyle çok oyalanıp ahiret hayatı unutuyoruz...eğer bizler cehennem ateşinin azabını iğne deliği kadar delikten görseydik yemez içmez hep Rabbimize secdede bulunurduk...
    MAUN SURESİ:Bu sure en çok günümüze değinen durumları anlatmış gibi.namazımızı kılıyoruz ama gerektiği kadar önem veriyor muyuz? namazımızı kılarken aceba zerr miktarı kadar da olsa riya durumu var mı? kendimize bu soruları sorararak hesaba çekmeliyiz..
    KAFİRUN SURESİ:Herkesin dini kendinedir..dine zorlama yoktur kim neye hangi idne inanmak isterse o dine inanır.herkes kendi yolunu kendi seçer...
    FİL SURESİ:Herkes kendi kendi malını korur..Rabbim herşeyin yaratıcısı ve yücelerin yücesidir..O ol deyince oluverir...
    FELAK SURESİ:İnni ve cinsi olan bütün şerlilerin şerrinden sade ve sadece güzel Allahıma sığınabilirim beni koruyabilecek tek yegane yüce yaratıcımdır..
    NAS SURESİ:Yine burada da bütün şerlerden Rabbe sığınma vardır...Allah herkesi korusun inşaALLAH..
    İHLAS SURESİ:Bu surede layıkıyla yüce ALLAH'ım en güzel şekilde övülmüştür..
    NECM SUESİ:Burada peygamber efendimizin vahyi insanlara bildirmesinden peygamberimizin yalancı olmadığıpeygamberimizi Allah tarafından koruma altında olduğundan bahsedilir.Allahın azabı şiddetlidir ve rahmetide çok geniştir Allah herkese hakketiği muameleyi elbette verecektir O adalet ve hikmet sahibi herşeye gücü yetendir...
    ABESE SURESİ:Burada insanın yaratlışından bahsedilir niçin nasıl neden yaratıldı diye ve kıyamette yine insanların hallerinden bahsedilir fasıklara ceza güzel amel işleyenlerede mükafat vardır...ALLAH bizi güzel amel işleyen kullarından eylesin..
    KADİR SURESİ:BİN aydan daha hayırlı gece olan kadir gecesinde yüce kitabımız KURAN-I KERİM inmiştir..
    ŞEMS SURESİ:İnsanın yaratılışnda iyi olmak da vardır kötü olmak da vardır...burada gecenin gündüzün güneşin ayın yıldızın Rabbi olan Allaha yemin edilerek başlanır Allah herşeye kafidir..
    BURUC SURESİ:YİNE gÜZEL Allahımın yüceliği övülmüştür yerde ve gökte kimse ondan habersiz bişey yapamaz..
    TİN SURESİ:İnsanı yaratmasından bahsedilir insan için ne önemli ise onun üzerine yemin ediliryine buada da salih amel işleyenlere ecir fasıklara ise bir ceza olduğu haberi verilir...
    KUREYŞ SURESİ:kureyşlileri kabenin bakım ve gözetimi üstlendikleri için onlara böyle bir durum Allah tarafından ihsan edilmiştir..
    KARİA SUESİ:Kıyametin kopuunda meydana gelecek olaylarda ve insanın akıbetinden bahsedilir...
    ALLAH HEPİMİZİ SALİH AMEL İŞLEYEN VE DOĞRU YOLDA OLAN KULLARIDAN EYLESİN....

    YanıtlaSil
  28. 11070150
    DUHA SURESİ ahiretin dünyadan hayırlı oldugunu söylüyor ozaman dünya bana ahiret için bir araç olmalı asıl amaç ahiret olmalı.
    İNŞİRAH her zorluk sonra bir kolaylıgın oldugunu müjdeliyor bundan dolayı zorluklara sabretmeyi bilmeliyim.
    MAUN yetimlere yardım etmeliyim, yardımlara engel olmamalıyım.
    FİL RABBİMİN gücü ve kudreti sonsuzdur.Ol der oluverir.
    FELAK- NAS hasetten korunmalıyım O´na sıgınmayı başarırsam korunurum.
    Az bela sanma hasedi
    Mahveder hasidi kendi hasedi.
    MUALLİM NACİ
    ABESE peygamberimizin islama tebligi yaygınlaştırdıgı zaman inmiştir.´arınmak istemeyenleri arındırmaya kimsenin gücü yetmez´herşey insanın kendinde bitiyor.
    NECM
    her şey allahın ellindedir her şeyi ondan istemeliyim.
    KADİR kadir gecesi benim için anlamlıdır çünkü kuran bu gecede inmiştir
    BURUC iman edenler müjdelenmiştir.İman ettigim için çok nasipliyim.
    TİN incir ve zeytine yemin etmiş ALLAH deger verdigi şeylere yemin eder bunlar benim için çok degerliler.

    YanıtlaSil
  29. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  30. Duha 4.''Elbette ahiret senin için dünyadan hayırlıdır.''
    Bu dünyanın zevklerinden,boş işlerinden vazgeçmem ve benim için en hayırlı olan ahiretime çalışmam en güzelidir.
    İnşirah 6.''Muhakkak güçlükle beraber kolaylık var.''
    Her güzelliğin bir zoru vardır,cenneti kazanmam da o kadar kolay değildir.Burada zorlanacam ki,orada rahat edicem.
    İnşirah 8.''Ve(her işinde) ancak Rabbine sarıl.''
    Tevekkeltü AlelALLAH.Allah'ım ben elimden geleni yaptım,gerisini Sana bırakıyorum.
    Tekasür 6.''Andolsun,siz o alevlenmiş ateşi mutlaka göreceksiniz.''
    Tekasür 7.''Yine andolsun,onu ayn-i yakin ile(bizzat gözünüzle)mutlaka göreceksiniz.
    Allah'ım cehennnem ateşini benim ve bütün müslüman kardeşlerimin görmemesini nasip eyle.
    Maun 1-3.''Dini yalan sayanı gördün mü?İşte yetimi kaba ve sertçe iten,yoksulu doyurmayı teşvik etmeyen odur.
    Allah katında en hayırlı ev,yetime ikram edilen evdir.(hadis-i şerif)
    Allah'ım yetimlerin haklarını gözetmeyi,onları korumayı bana nasip eyle.
    Felak 5.''Ve haset edenin,hased(ini belli)ettiği zaman şerrinden.
    Dilimi,kalbimi, fesatlıktan korumalıyım.
    Nas 6.''(O şeytan) gerek cinden,gerek insandan(olsun).''
    İnsan şeytanı olmaktan kendimi korumalıyım.
    İhlas 1.''De ki:O Allah'tır,bir tektir.
    Rabbim tektir,O'nun eşi ve benzeri yoktur.
    Necm 25.''İşte ahiret de,dünya da Allah'ındır.''
    Allah'tan geldim,yine Allah'a gideceğim.
    Necm 39.''Hakikaten insan için kendi çalıştığından başkası yoktur.''
    Başkalarının yaptıklarının bana bir faydası olmayacak.
    Necm 42.''Şüphesiz ki en son gidiş ancak Rabbinedir.''
    Rabbime kavuşacağım gün bayramım olacak.
    Necm 43.''Hakikat şu:Güldüren de ağlatan da O'dur.''
    Gülüyorsam bir sebebi var,ağlıyorsam bir sebebi,her şeyi hakkıyla O bilir.
    Necm 62.''Haydi(putlara değil,sizi yaratan)Allah'a secde edin.(O'na)kulluk edin.''
    Varlığı,kudreti sonsuz olan Rabbim var ve yalnız O'na secde ederim.
    Abese 38-39.''O gün yüzler vardır;parıl parıl parlayıcıdır.Gülücüdür,sevindiricidir.''
    Allah'ım O günde yüzümün hep gülmesini nasip et.
    Buruc 9.''(O Allah ki)göklerin ve yerin mülk ve (tasarrufu)O'nundur.Allah her şeye hakkıyla şahittir.''
    Allah'ım her şeyi gören,her şeyi bilen yalnız Sen'sin.
    Buruc 11.''İman edip de güzel güzel amel(ve hareket)edenler(e gelince:)Altlarından ırmaklar akan cennetler de onlarındır.Büyük kurtuluş(ve saadet de)budur.''
    Kardeşlerimle altlarından ırmaklar akan cennetde buluşacağım.
    Tin 6.''Ancak iman edip de güzel güzel amel(ve hareketlerde)bulunanlar başka.Çünkü onlar için(bitmez)kesilmez mükafat vardır.''
    Ömrümün her anında güzel işlerle meşgul olmalıyım.
    Kureyş 4.''(O Rab ki)onları açlıktan(kurtarıp)doyuran,kendilerine korkudan eminlik verendir O.''
    Rabbim sen varsın ya,bana korku yok...

    YanıtlaSil
  31. DUHA:Surenin ilk bolumunu yeminler ve müjdeler olusturuyor(1-5),ikinci bölumündeHz.Peygamber'in peygamberlik öncesine dair haberler yer alıyor(6-8),son bölümde ise hz,Peygamberi doğrudan insa eden ayetler yer alıyor ''Rabbin seni ne terk etti ne de darıldı''(3)yaratıcım,bana sah damarımdan daha yakın olan o yüce zat beni benden daha iyi bilir,benim için en hayırlısını her zaman verir zaman olur da dünyalık heveslere dalıp yapmam gerekenleri,sahıp olduklarıma sükretmeyı unuturum da rabbim her durumda beni yine unutmaz..
    İNŞİRAH:1-4 ayetleri alemlere rahmet olmanın alemlerin yükünü yüreginde tasımakla olacagına delildir.5-6ayetlerinde ise ''elbet her zorlukla beraber tarifsiz bir kolaylık vardır,evet her zorlukla beraber tarıfe sığmaz bir kolaylık vardır''daraldığım zamanlar,kendime yetemediğm zamanlar ve kimseden fayda olmayacagını anladığm zamanlarım var benimde isyan etmek yerine rabbime sıgınmalı O'ndan ferahlık dilemeliyim,ki yükümü hafifletecek olan yüregimi genişletecek olan yalnız O'dur..
    ASR:''elbat insanoğlu tarifsiz bir kayıptadır''(2)
    ''ancak ALLAH'a inanıp güvenenler erdemli ve sorumlu davrananlar yani birbirlerine hakkı tavsıye edenler ve sabrı tavsiye edenler bundan müstesnadır''(3) ne yaparsam kendime yaparım,saadette felakette benim elimde,zamana mekana çağa kabahat yüklemek beni sorumluluktan kurtarmaz,inanarak yasamalı,paylaşmalı ve direnmeliyim!!
    ADİYAT:surenin ana konusu allah-insan ilişkisidir.''gercek su ki insan Rabbine karsı cok nankördür,üstelik kendisi de buna sahittir,zira servete pek tutkundur(6-8)görünürde nae kadar mazeretim olsa da en basta kendi vicdanım mazeretlerimin gecersizliğini haykıracak,vicdanım o hesap günü dile gelip bütün gercegi söyleyecek!!
    KEVSER:''gercek şu ki biziz sana her hayrı cömertce bahseden(1)alemlere rahmet olana vahiy ve nübüvvetin sadece agır bir sorumluluk degil aynı zamanda büyük bir hayır oldugunu hatırlatıyor.
    ''bir baska gercekde su ki(hayırdan)tamamen kesilip kopnustur senden nefret eden''(3) ALLAH'ım beni hayrın kaynagından mahrum eyleme!.
    TEKASÜR:''çoğaltma tutkusu sizi oyalayıp durdu,ta ki siz mezarlıklara varıncaya kadar''(1-2)zamanımın en büyük hastalığı cogaltma tutkusu tabii benimde!büyük-daha büyük-en büyük peşine düştük peki yaa sonu;sadece bir mezarlık!
    ''elbet o gün tüm nimetlerden hesaba cekileceksiniz''(8)servet keyfimce kullanabilecegım bir mülkıyet degil hesabı sorulacak bir emanettir!!
    MAUN:''işta böyle biridir yetimi itip kakan ve yoksulu doyurmaya gayret etmeyen işte bu yuzden olmaz olsun böyle ibadet edenler!bu gibiler ibadetin hakiki amacından gafil görünmektedirler''tevhit ve adalet dinin iki kanadıdır,biri kırıldığında diğeri işlevini yerine getirmez.insanlara karsı sorumluluğumu Allah'a karsı sorumluluktan ayrı düsünmemeliyim.insanlara karsı olan sorumluluklarımı yerine getirmezsem ibadetim sadece bir gösterişten ibaret olur.çünkü ibadetimin yararı Allah'a degil insanadır,ibadetimin meyvesidir bu..
    KAFİRUN:Allah Rasulü Kabeyi tavaf ediyordu.kavmin yaslıları gelıp O'na(SAV)-Ya Muhammed!gel 1 sene sen bizim kulluk ettiğimize kulluk et.1 senede biz senin kulluk ettiğine kulluk edelim.bu sayede bu işte ortak olalım.eger seninki bizimkinden hayırlıysa biz o hayırdan payımızı alalım yok eger bizimki hayırlıysa sen mahrum kalma''demişlerdir.bu olay üzerine nazil olmuştur sure.
    ''asla kul olacak degılım sizin kul olduğunuz seyleresizde benim kul olduguma kulluk edecek degilsiniz(2-3)İMANDA PAZARLIK OLMAZ,PAZARLIK OLAN YERDE İMAN OLMAZ!!
    FİL:fil vakası üzerine ahlaksız gücün ibretlik akıbetini anlatır.''onların üzerine katar katar bilinmeyen nitelikte ucan tasıyıcı varlıklar saldı,onlara tas kesilmiş balcık türü tanımlanamayan seyler atıyorlardı''en iri hayvan olan fil büyük ama haksız olanı,ebabil ise küçük ama haklı olanı temsil eder.ALLAH,tek ve gercek büyüktür,güce tapınan her ahlaksız güç er yada geç gazaba ugrar.

    YanıtlaSil
  32. bu surelerden yaptıpım çıkarımlardan bazıları:
    herşeyi Rabbimin izniyle olduğu için Rabbime her an şükretmeliyim....
    Allah ihmal etmez imhal eder...
    hidayeti verecek yanlız Allahtır..
    herşeye hükmeden yanlız Allahtır...
    yaptığım her fiili Allah için yapmalıyım....

    YanıtlaSil
  33. dikkatimi çeken hususlar:
    Allahım beni ve müslüman kardeşlarimi muhafaza et
    insan şaytanı olmamamk için kendimi her an korumalıyım
    dünyayı benim için ahirette biçeceğim bir tarla hükmünde olmasını nasib et
    Rabbimin kudreti sonsuzdur
    hased insanin kendisine verdiği en büyük zararlardan biridir..

    YanıtlaSil
  34. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  35. İNŞİRAH:Bu sûrede Peygamberimizin, çocukluğunda risalete hazırlamak üzere kalbinnin açılıp arıtılmasından söz edilmektedir Ayrıca, onun getirdiği dindeki kolaylıklara dikkat çekilerek Allah'a şükretmeye teşvik edilmektedir.Ben Allahu tealanın bana vermiş olduğu nimetlere şükretmeliyim...

    KADR: Sûrede, Kadir gecesinden, onun faziletinden, o gecede meleklerin yeryüzüne iniŞinden bahsedilir ..

    ASR:Sûrede kurtuluşun imana, iyi işler yapmaya ,Salih amele bağlı olduğundan bahsedilmektedir..Ben yaşadığım müddetçe iyi ve güzel amel yapmalıyım,ayrıca dünya hayatında karşıma çıkan zorluklara karşı sabretmeliyim..

    İHLAS:İslâm'ın tevhid akîdesinin en özlü ve anlamlı ifadesidir.Bu sure kuranın üçte birine denktir.surede Allahın başlıca sıfatları zikredilmektedir.ben Allahın bu sıfatlarını bilerek hiç bir şeyi ve hiç bir kimseyi Allaha ortak koşmamalıyım...

    BÜRUC:Yemen'de geçmiş bir olaya temas edilir: Yahudi Zûnuvas ve adamları, yahudiliği kabul etmeyen Necran hıristiyanlarını, Hendek içinde yakılmış bir ateşe atarak yakarlar ve yanmakta olan insanları seyrederler Bu şekilde işkence ile yakılıp öldürülen kimseler inançları uğrunda ölmüşlerdir .O halde bende nefsimle cihad ederek Allah yolunda ölmeliyim...

    YanıtlaSil
  36. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  37. Duha: "Yetime gelince, sakın onu ezme. Yoksula gelince, sakın onu azarlama. Rabbinin nimetine gelince, onu minnet ve şükranla an." yetime şefkat göstermesini, muhtaca acımasını ve düşkün yoksulun göz yaşını silmesini tavsiye etmektedir; Peygambere uymakla görevli olduğum için ona tavsiye edileni yerine getirmeliyim..
    Asr : insanın ziyan içinde olduğu anlatılmıştır.ziyanda olmamak için zamanımı ve sahip olduklarımı iyi değerlendirmeliyim
    Adiyat : insanın, Allah'ın ona verdiği nimetlere nankörlük ettiğinden bahseder.6-’şüpesiz insan rabbine karşı çok nankördür. ’Rabbime karşı nankör olmayıp şükreden kullarından olmalıyım.
    Tekasür : Mal ve nüfus çokluğuyla övünmeyi bırakıp, iyi amellere önem vermeliyim.
    Ma’un: Yetimlere ve yoksullara sahip çıkıp ibadetlerimi yerine getirmeliyim
    Kafirun : Bu surede müşriklerin teklifleri reddedilirken, "siz benim ibadet ettiğime ibadet etmezsiniz" demek suretiyle, müşriklerin hile ve oyunlarını da ortaya koymuş olmaktadır.kıyamete kadar bu tür tekliflerle karşı tedbirli olup kendimi ve dinimi korumalıyım
    Felak-nas :tüm kötülüklere karşı sığındığım rabbimdir.muhtaçlığım yalnız onadır.
    İhlas: ‘bütün varlıklar ona muhtaçtır.fakat o hiç bir şeye muhtaç değildir’ muhtaçlığım yalnız rabbimedir.
    Şems : insanın yaratılışında var olan iki özellik ele alınır: İyilik ve kötülük. Nefsimi kötülüklerden arındırıp iyiyi doğru bulan insan olmalıyım.

    YanıtlaSil
  38. DUHA:
    Peygamberimizin yetim oluşu ele alınır ve teselli edilir.
    İNŞİRAH:
    Peygamberimizin risaletten önce geçirdiği manevi ameliyattan ve eğitiminden bahsedilir.
    ASR:
    Kurtuluşun imana ve iyi işler yapmaya sabrı ve hakkı tavsiye etmeye bağlı olduğu belirtilir.
    ADİYAT:
    Bu surede insanoğlunun nankörlüğünden ve kıyamet günü ortaya çıkacak acı tablodan bahsedilir.
    TEKASÜR:
    Mallarının çokluğuyla övünenlerin kabiri ziyaret ettiklerinde yanlış yaptıklarını anlayacaklarından bahsediyor.
    MAUN:
    Dini yalanlayan,iyilikten uzak duran insanlar için nazil olmuştur.
    KAFİRUN:
    Bu surede peygamberimizin kafirlerle arasında geçen bir münasebetten bahseder.
    FELAK:
    Başımıza gelebilecek bütün kötülüklerden Rabbimize sığınmamaız gerktiği anlatılır.
    İHLAS:
    İslamın tevhid akidesinin en özlüanlatımıdır.
    NECM:
    Hz.Peygamberin en büyük mucizelerinden biri olan miraç hadisesi anlatılmıştır.

    YanıtlaSil
  39. A'la Suresi;Dinin kolay olduğu ve iman edenlere kolaylaştırıldığı haber verilmekte.Allah'ı her daim tesbih etmeliyim.
    Leyl Suresi; Allah rızası için vermeliyim.
    Fecr Suresi; Bize düşen görev Rabbimiz verdiğinde dağıtmak, vermediğinde sabredip şükretmektir.
    Duha Suresi; Yetime zulmetmemek, isteyeni azarlamak konusunda uyarılıyoruz.Kuranla bağımız kopmamalı.
    Abese Suresi; İnsanları ayırmaksızın Kuranı herkese tebliğ etmemiz gerektiğini bildirir.Kıyamet günü gelmeden tedbir almalıyım.
    Buruc Suresi; İman etmeliyim ki iki dünyada da başarıya uluşabileyim.

    YanıtlaSil
  40. FELAK:(ey muhatab)de ki sığınırım ben (yokluk gecesini)yararak varlığuıcıkaran sabahın rabbine O'nun yarattığı her seyin serrinden.(1-2)görünmeyen bilinmeyen dünyalara ait korkulardan cehalet karanlığından üfürükçü ve hasetçinin hasedi gibi zararlı seylerden Rabbime sığınmalıyım.degil mi ki Rabbim benim en büyük sığınağım!
    NAS:(ey muhatab)de ki
    sığınırım Rabbine insanlığın
    sahibine insanlığın
    ilahına insanlığın(1-3) sadece görünmeyen varlıklara karsı degil toplumun içindeki şeytanlaşmış kimselere karsı da Rabbim bana yeter..
    İHLAS:(ey muhatab) de ki O Allah'tıreşsiz benzersiz bir tektir,ALLAH sameddir,O doğurtmamiştır ve doğurulmamıştır,ve hersey O'na denk ve benzer olmamıştır.(1-4)lailaheillallah'ın tefsiri gibidir bu ayetler.bütünüyle rabbimi bana tanıtan ilahi bir kartvizit gibidir..
    NECM:''kesinlikle hiç kimse bir baskasının sorumluluğunu tasımaz ve insan baskasının degil sadece kendi cabasının karsılıgını görecektir''(38-39)ne yaparsam kendime.sorumluluklarımın yaratılış gayemin farkında olup bu dünyada bana ayrılan süreyi en güzel sekılde degerlendirmeliyim..
    ABESE:''(hiçbir insan)O'nun emirlerini asla kusursuz yerine getirmemiştir''îşte insanı tek cümlede özetleyen muhtesem ayet!kul kusursuz olmaz..''bazı yüzler vardır o gün ısıl ısıl agaracak sen sakrak..bazı yüzler de vardır o gün bütünüyle toz toprak,karardıkca kararacak''(38-41)RABBİM!yüzümüzü ak,özümüzü pak,sözümüzüde hak eyle!!
    KADR:''elbet o'nu kadr kıymet gecesinde biz indirmeye (baslamısızdır)
    bilir misin o kadr kıymet nedir?
    o kadr kıymet gecesi bin aydan daha hayırlıdır.(1-3)Kur'an'ın indigi gece bir ömre bedeldir.eger ilahi rehbeerim olmasa idi bu hayat yılculuğunu sürdürüp ebedi saadete ulasmanın yollarını bilemezdim.
    ŞEMS:''kim kendini geliştirip arındırırsa o kesinlikle ebedi mutluluga ulaşacaktır,kim de kendini geliştirmeyip çürütürse o kesinlikle kaybedecektir''(9-10)ebedi saadette felakette benim elimde! manevi hayatımın ısık kaynagı olan vahye uymalıyım ki ebedi mutluluğa ulasabileyım..
    BÜRUC:o (zalimler)baska bi sebeple degıl sadece yücelikte essiz ve hamdın tümüne layık olan ALLAH'a imanda ısrar ettıkleri için onlardan intikam almışlardır''(7-8)
    ''bütün mümin erkekler ve mümin kadınlara işkence yapıp ta sonra pisman olmyanlar var ya;elbet onlarda derin bir mahrumiyet gayyasını boylayacaklar ve onları harlı atesın azabı bekleyecektır''(10) imana ates cukuru kazanlar bunun cezasını ahiretteki ates cukurunda cekeceklerdir.hiçbir zalimin atesi imanı yakamaz imanın büyüklüğü işkenceye galip gelir..
    TİN:'incir agacı ve zeytin sahittir!
    ulu sina dagı sahittir!
    bu güvenli belde sahıttır!
    incir;hz.İbrahim(AS)ın vahiy aldığı mübarek beldeyi,zeytin;Hz.İsa(as)ın vahıy aldıgı mübarek beldeyi,emin belde ise;Hz.Muhammed(sav)in vahıy aldıgı mübarek beldeyı simgeler.Kur'an-ı kerim de bu beldeleerin hepsi mübarek ve mukaddes olarak anılır.buraların bereket ve kutsıyetı orada olup bitenlerdendir.İNDİĞİ TOPRAGA BİLE BEREKET KATAN VAHİY HAYATIMA İNERSE BANA NELER KATMAZ Kİ!!
    KUREYŞ:'kullugu su beytin Rabbine tahsis etsinler! ki O onları aclığa ragmen doyurmuş,her türlü tehlike ve tehdide rağmen güvende kılmıştır'(3-4)kullugu beyte degil beytin Rabbine etmeliyiz!!
    KARİA:'iyilikleri agır gelen kimseye gelince o kendini hoşnut olduğu tarifsiz güzellikte bir hayatın içinde bulacak,iyilikleri hafif gelen kimseye gelincen o da dipsiz bir ucurumun bagrına yuvarlanacak'(6-9)hatasız kul olmaz!bende bir kulum ve kusurlu oldugumu en iyi bilen RABBİM'dir.benden istedigi ise iyiliği kötülüğümden daha baskın bir hayattır!

    YanıtlaSil
  41. ABESE:
    Resullah ın bazı davranışlarını tenkit ve onu ikaz mahiyetnde nazil olmuştur bu ayetler.Onun hak peygamber olduğuna en büyük delildir.
    ŞEMS:
    Bu surede insanın yaratılışında olan iki özellikten bahsedilir.İyilik ve kötülük.
    BURUC:
    Bu surede eline fırsat geçen yahudininne kadar kötü davrandığı anlatılır.
    KARİA:
    Bu surede kıyamet günü meydana gelecek olaylardan ve insanın akıbetinden söz edilmiştir.

    YanıtlaSil
  42. DUHA;Surenin başında Allah'u Teala'nın Rasulune sıkıntılarını gidermek için,bir rahatlık meltemi,Rahmetiyle ona sevgi demetini göstermektedir.Benim çıkarmam gereken sonuç ise son ayetlerinde bahsedildiği gibi,yetimin,muhtacın hakkını hiçbir zaman gözardı etmemeliyim..
    İNŞİRAH;Duha suresiyle bütünleyici bir mahiyettetir.Sıkıntılı anlarımda beni rahatlatan,ferahlatan ve O'na daha çok yönelmemi sağlayan suredir.
    ASR;Üç ayetlik bir sure fakat insan hayatını içinbir yön,bir sistem ifade ediyor.Benm hayatım müddetçe gideceğim yolun çizgisini belirten ayetleri içeriyor.Bu bir tek yol;iman ve salih amel yolu,birbirine sabrı tavsiye edenlerin yolu..
    ADİYAT;11.ayet''Muhakkak ki Rableri o gün onların herşeyinden haberdardır''Dönüşüm Rabbime biliyorum.. Bütün yaptıklarımı,hal ve hareketlerimi,durumumu herzaman biliyor.O yüzden yaptığım herşeyime,heran dikkat etmeliyim..
    KEVSER;Ebu Cehillerin peygamberimize hakkında 'ebter'(soyu kesik) diye hakaret edenler,bü düşük karakterli yapılarıyla Peygamberimizi üzmüşlerdi ki Rabbimz yine onun kalbine rahatlık vererek 'Gerçekten biz sana ''Kevseri'' verdik ' buyurdu..
    TEKASÜR;Dünya hayatını sanki uzun bir filimden,birden bitirilmiş gibi gözümün önünde canlandıran bu surede,beni,kalbimibu dünya hayatında boş kimselerden olmamam için uyarıyor..
    MAUN;Direk dikkatimi çeken ayetler ' Vay haline o namaz kılanlara ki,Onlar namazlarını ciddiye almazlar,Onlar gösteriş yapanlardır''Bu ayetlerden sonra kalbimle namaza yaklaşmalıyım,namazın tesirini ruhumda görmeliyim,gösteriş için değil bütün samimiyetim ile inanarak kılmalıyım..
    FELAK-NAS;Bana;görünen yada görünmeyen her türlü kötü şeylerden Rabbime sığınmamı bildiriyor.
    İHLAS;Kur'an'ın üçte birine denktir diye rivayet edilen bu surede,Rabbimin tek olduğunu,onun zati sıfatlarını bana birkez daha açıklıyor.
    ABESE;Surenin başında anlatılan,Peygamberimizin İbn Ümmü Mektum adındaki bir fakire yüz çevirmesi üzerine nazil olan bu sure Peygamberimizi uyarmak için indirilmiştir.Burdan benim çıkarmam gereken ise,kişilerin bir takım özelliklerine göre değerlendirip ona göre davranmak doğru bir davranış değildir..
    KADR;Bütün mevcudatın sevinçle beklediği,Kur'an'ın Efendimizin kalbine inmeye başladığı o gece..Bende o geceyi,kadr gecesini tam olarak hissederek,bilerek geçirmeliyim..
    ŞEMS;İnsan ruhunun hakikatını dile getiren bu surede her insanda olduğu gibi benimde nefsim üzerinde rolum ve bunun getirdiği sorumluluklar var..Doğuştan iyi yada kötü olmak gibi kabiliyetimde var.Yapmam gereken iyiyi idrak edip ona yönelmem..
    KARİA;Sure isminin manası bile(felaket,kıyamet kapısı) öyle derin ki..Surede kıyamet sahnelerinden başka salih ve kötü amel işleyenlerin sonunun ne olcağını belirttiği için,salih amellerimn ağır gelmesi için kulluğumun gerektirdiklerini yerine getirmem gerekiyor..

    YanıtlaSil
  43. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  44. Felak ve nas surelerinde geçen ayetlerden sadece Allah’a sığınmam gerektiğini ,sadece onun beni koruyabileceğini anladım.
    İhlâs suresinde beni yaratan Allah’ın özelliklerinden bahsediyor.
    Tebbet suresindeki 2. ayetten malın bir önemi olmadığını ahirette malın bana fayda sağlamayacağını anladım.
    Maun suresinde 4-6 arasındaki ayetler benim ürpermeme neden oldu;namaz kılanların namazı önemsemediğinden gösteriş için namaz kıldıklarından bahsediyor.. Allah bizi böylelerinden olmaktan korusun..
    Asr suresinde Salih amel işlemem gerektiğini ve insanlara sabrı ve hakkı tavsiye etmem gerektiğini anladım.
    Kariah ve Adiyat surelerinde kıyamet gününden ve kabirdekilerin diriltileceğinden bahsediliyor..
    İnşirah suresinde her zorlukla beraber bir kolaylık olduğundan bahsediliyor yani bir zorluk karşısında sabretmeliyim Allah o zorlukla beraber bana bir kolaylık verir.
    Duha suresinde geçen 4.ayetten ahretin benim için daha hayırlı molduğunu ve bu yüzden dünyayı çok önemsememem gerektiğini anladım.
    Abese suresi 18 ve 19;Ayette Allah’ın insanı önemi olmayan bir damla sudan yarattığından ve biçim verdiğinden bahsedilkiyor.

    YanıtlaSil
  45. DUHA SÛRESİ
    Anlıyorum ki Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in hayatı ancak bana ders çıkarmam için bir öğüttür. Yaşadığım bu zenginliğe şükretmeli ve Allah yolunda infak etmeliyim.
    İNŞİRAH SÛRESİ
    Öyle ki benim için, annem için, babam için, herkes için… her zorluktan sonra bir kolaylık vardır. Bir dönem için veya bir sene çalışıyorum ve sonunda sınavlara giriyorum ve inşallah mutluluğa eriyorum. İşte zorluktan kolaylığa geçiş bana göre budur.
    ASR SÛRESİ
    Benim okuyup, düşünüp, anlayıp Allah yolunda gitmeye çalışmam yetmez. Çünkü ben ancak bunu kardeşlerimle, dostlarımla paylaşırsam, iyiliği emredip kötülüğü nehyedersem gerçek mutluluğa ulaşırım.
    ÂDİYAT SÛRESİ
    İnsanların arkasından konuşmayı anlamsız buluyorum. Çünkü yüzlerine söyleyemeyenler arkalarından konuştukları mevzuları doğru sanıyorlar. Bilmiyorlar mı ki insanın arkasından konuşmak kardeşinin etini yemek gibi olmak… bilmiyorlar mı ki Allah açığı da gizliyi de bilir ve gıybet en büyük günahlardandır.
    KEVSER SÛRESİ
    Kuran ancak bir öğüttür. Bana sadece ne yapmam ve ne yapmamam gerektiğini söyler. Benim de şükrüm şuan için Allah için namaz kılmamdır.
    TEKÂSÜR SÛRESİ
    Dünyada yaşayanlar için şükür ne çok şey ifade ediyor. Veya bana ne çok şey ifade ediyor. Korkuyorum hesaba çekileceğim gün hesabımı verememekten. Dua ediyorum Allah’ım bana hesabını veremeyeceğim yük yükleme diye. O nimetler! İnfak etmek gerek, Allah yolunda infak etmek gerek…
    MAUN SÛRESİ
    Korkuyorum gerçekten bazen yaptığım yardım, ibadetlerim ve en çok kıldığım namazın gösteriş olup olmamasından. Düşüncelere kapılıyorum okuduğum kuran Allah rızası için mi? Yoksa çevremdekiler sesimi beğensinler diye mi? Şeytanın beni aldatmasından korkuyorum. Allah’ım beni, bilip bilmediğim günahlarımdan af diliyorum.
    KÂFİRUN SÛRESİ
    Ben yalnız Allah’a ibadet ederim ve yalnız ondan af dilerim. Ancak diğer dinlere inananlara saygı gösteririm. Ama üzülüyorum onlara inandıkları din batıldır. Benim Allah’ım en yücedir ve en doğruyu bilendir.
    FİL SÛRESİ
    Benim dinime küfreden ancak hüsrandır. Tarihte görüldüğü üzere bu hep böyle olmuştur. Ben onlara ancak gerektiği kadar saygı gösteririm. Çünkü benim dinime dil uzatmamaları için… Allah Rasülü de böyle buyurmuştur.

    YanıtlaSil
  46. FELAG SÛRESİ
    Dua ediyorum sürekli… Görüp, göremediğim bir çok şer var ortada. Göremediklerimden kendimi nasıl korurum. Allah’ım ne büyüktür ki “ …sizi ancak ben korurum…” der. Gördüğüm görmediğim her şeyin şerrinden Allah’a sığınırım.
    NAS SÛRESİ
    İnsanlardan korkar oldum. Çok değişik halleri var. Günleri günlerine uymuyor. Tedirginim ama bir güvencem var. Allah’ım azze ve celle O ne yücedir ki “ bana sığınanı korurum” der.
    İHLÂS SÛRESİ
    Allah tektir. O Samed’tir. Onun hiçbir dengi yoktur. Amacım rabbimin ismini güneşin doğup battığı her yere ulaştırmaktır.
    NECM SÛRESİ
    Peygamberim ne yüce ki cahiliye döneminde dahi putlara tapınmadı korundu. İnsanlara kuranı tebliğ etti. Kendini onlar için hırpaladı. Ama onun görevi sadece tebliğ yapmaktı. O bizi kendimizden bile daha çok düşünendi.
    Düşünüyorum da gerçekten peygamberime ümmet olacak kadar çalışıyormuyum. Çünkü “… insan için ancak çalıştığı kadarı vardır…” ayeti beni ürpertiyor. Her şey Allah’ın izniyle olur. Bana düşen ise sadece irade göstermemdir.
    ABESE SÛRESİ
    Okuduğum okul itibariyle insanlar beni dini bir temsilci gibi görüyorlar. İnsanlara bir şeyler anlatırken herkesi eşit tutmalıyım. Çünkü kimin imanı daha kâmil olacak bilemem. Güzel giyinimli diye, okumuş- yazmış diye ona öncelik göstermek gibi bir hakkım yok. Allah karşısında herkes eşittir. Kuranı Kerim ise ancak bir öğüttür.
    KADR SÛRESİ
    Ramazan ayında çok daha huzurlu olurum. Hele kadir gecesi geldiği zaman… insanlar parça parça evlerinden çıkarlar ve camide Allah’a ibadet için toplanırlar. Çünkü “ kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır” ayetini bilirler. Kendimde, bilhassa o günde Allah’a karşı daha bir aşk ve şevkle bağlandığımı hissederim. Allah’ım ne yüce ki kadir gecesini bana (bizlere) bahşeyledi.
    ŞEMS SÛRESİ
    Allah’ın emirlerine uymamak niyedir anlamıyorum. Allah’ım çok merhametlidir ancak gazabı da çok şiddetlidir. Kalbim temiz diyorlar. Allah’ın emirlerini yerine getirmeyince kalp temiz olur mu? Allah’ım ne büyüksün ki tevbe edeni görürsün, senin merhametinin çokluğunu bilirim ama gazabından korkarım. Daha doğrusu karşına yüzüm kızarık çıkmaktan korkuyorum. Allah’ım mahşerde yüzüm kızarmasın. Senin emirlerine uyan sana layık kul olmamı nasip et.
    BURÛC SÛRESİ
    Allah’ım inkar edenlerden olmaktan korkuyorum. Sen tevbeleri ne çok kabul edensin ve sen tevbe edeni ne çok seversin. Ben sana kalben tevbe edememekten korkuyorum. Biliyorum ki sen inananlara cenneti ikram ediyorsun. Ama beni önce Senden sonra cennetinden mahrum bırakma. Son nefesimde de şeytanla baş başa bırakma.
    TİN SÛRESİ
    Allah’ım her şeyi yaratan sensin. Her şeye değerini veren de sensin. Çünkü sen adaletlilerin en adaletlisisin. Sen insanın eline her şeyi verdin. İnsanı dünyanın hükümdarı kıldın. Ama şunu biliyorum senin gözünde en değerli kul imanca sana en yakın olandır. Allah’ım beni de o kullarından eyle. Bana o iradeyi kullanmamı nasip et.
    KUREYŞ SÛRESİ
    Bazı şeyleri öğrenmemiz için sebepler vardır. Baktığımda o sebeplerin arkasında benim yüce rabbim var. O beni her şeyden koruyan, yol gösteren, beni yaratandır. Ben nasıl Ona şükretmem, nasıl ibadet etmem. Rabbim, ben görmesem de bana varlığını hissettirendir.
    KÂRİA SÛRESİ
    Allah’ım cehennemden değil de senin karşına boynum bükük çıkmaktan korkuyorum. Neden mi? Çünkü ben sana layık kul olamadım diye kendime kızarım. Ben neden peygamberime ümmet olamadım diye. Allah’ım şeytanın şerrinden sana sığınırım. Sana layık kul olma imkanı ver bana. Senin emir ve yasaklarına uyan bir kul olayım…

    YanıtlaSil
  47. Duha:İsteyene yetime iyi davranmalıyım. Kuran bize verilmiş bir nimettir.
    İnşirah:Hiçbir zaman sıkıntıya düşmemeliyim.
    Asr: Önce kendimden başlayarak iyiyi doğruyu, tevhidi, sabrı, ibadette devamlılığı, nefse uymamayı ilahi imtihanları katlanmayı tavsiye etmeliyim.
    Adiyat: Gönlümden geçenler dahi bilinecek ve karşılığını alacağım.
    Kevser: Kin tutmamalıyım. Neslimin devamlılığı Rabbime bağlıdır. Önemli olan hayırlı bir nrslimin olmasıdır.
    Tekasür: Lüksten israftan kaçınıp çoklukla böbürlenmemeliyim.
    Maun: Yardım ve yardımlaşma çok önemlidir(özellikle yoksul ve yetime yapılan). Her birimiz muhtaç olmaya aday kişileriz.
    Kafirun: Hak olan din islamdır. 6.Ayet’sizin dininiz size, benim dinim banadır’ Her şekilde anlayışlı ve hoş görülü olmam gerekir.
    Fil: Otorite güç ve servete güvenmemeliyim. Rabbim zarar verenlere en güzel cezayı verendir. O beni O bizi koruyan kollayandır. Onun kanatlarının altında güvendeyim.
    Nas -Felak: Yeter ki ben samimi olarak senden korunma isteyim, sen beni öyle bir korur himayene alırsın ki ne kalbim(ruhum) zarar görür ne de bana emanet ettiğin bedenim.
    İhlas: 2.ayet ‘Allah Samed’dir’ (her varlık O’na muhtaçtır. O hiçbir şeye muhtaç değildir Başvurulup yardım istenecek tek varlık O dur.
    Necm: 39, Ayet ‘hakikaten (Allah’ın lütfu ve yapılan bağışlar dışında) insana kendi çalışmasından başkası yoktur. Ne ekersem onu biçeceğim.
    Abese: Ne olursa olsun nasıl insan olursa olsun karşımdakine öğüt vermede yüz çevirmemeliyim.Çünkü bu öğütlerden(ayetlerden) bir ders alıp almayacağını bilemem.
    24 25 26 27 28 29 30 31 32. Ayetlere dayanarak yediğime ibretle bakıp ne hallerle ne zahmetlerle önüme geliyor düşünmeliyim. Kaç işçinin kaç çitçinin kaç insanın orda emeği var unutmamalıyım.
    Kadr: Hatalarımı telafi etmek için şansım var.
    Şems: Alemleri yaratan ve onu düzene sokan Allah’tır.
    Tin: Allah insana muhakeme ve irade gücü yeteneği vermiştir. Kulağını gözünü gönlünü aklını vahiyden koparıp heva ve hevesine bağlayan insan , Allah’a nankörlüğü ,O’u inkarı, ilahi hükümleri tanımaması ve hareketlerinde ki isyan sebebeiyle Allah katında en aşağı seviyeye çekilir.
    Kureyş: Allah’a şükrün gereği O’na imandır, iman ise O’na teslimiyettir.

    YanıtlaSil
  48. Allah beni kendisini tanımam ve ona iyi bir kul olabilmem için yarattı. Ve benim bütün yaptıklarımdan sorumlu tutup aynı zamanda sayısız ikramda bulundu. Ben de bu kadar ikramda bulunan Rabbime karşı nankörlük etmemeliyim. Resimde ressamı, sanatta sanatçıyı gördüğüm gibi nimette de beni yaratanı görmeliyim. İmanımı salih amel ile göstermeli, başıma gelen musibetlere karşı sabretmeli, karşılaştığım bütün olumsuzluklara aldırmadan Allah`ın dinini yeryüzüne hakim kılmak için gayret göstermeliyim ki hem dünya hem de ahiret mutluluğuna kavuşabileyim.

    YanıtlaSil
  49. ( 11070308 )

    Duha/İnşirah Sureleri: Duha Suresi yeminler, müjdeler, peygamberlik öncesi ve peygamberlik; sonra İnşirahla tekrar peygamberlik öncesi konularını bütünlükle işleyen; birlikte Rasulallah’ı teskin kombinasyonu oluşturan iki motivasyon suresiyle; Allah’ın nasıl her an bizimle ve yardım ve nimetlendirme halinde olduğunu gördüm.

    Asr Suresi: Dua olarak okuduğumuz bu sure, Kur’an’ın benden olmamı istediği insanı bir ayette özetliyormuş meğerse…

    Adiyat Suresi: Asr’da bahsi geçen “hüsrandaki insan” ları tarif eden bir sureymiş… Ve onlara tek cümlede sonlarını vurgulayan…

    Kevser Suresi: Kevser yine Rasulallah’ı motive eden ona Dost’unu ve düşmanını hatırlatan bir sure. Bana da Tek Dost’umu hatırlattı.

    Tekasür Suresi: Bana mal yığma sevdasının azaplık bir sona götürdüğünü anlattı.

    Maun Suresi: Tekasür’ün tam devamı gibi. Yine o hüsranlıkları anlatıyor, tevhid ve adaleti işliyor. Yalnız bu seferki infaktan kaçınan o hüsranlıkların (ibadet edenler ifadesiyle) iman etmiş olan kişiler olduğu apaçık ortada. Bu bana bir uyarı(!)

    Kafirun Suresi: Asr Suresinden sonra hala o hüsrandaki insanları anlatan bu namazda okuduğumuz sureler birlikte bütün bir pasaj oluşturuyormuş.

    Fil/Felak/Nas/İhlas Sureleri: Dehşetli bir Allah düşmanının helakıyla başlayıp, fenalıklardan Allah’a sığınıp, Allah’ı onun sıfatlarıyla yücelten bir pasaj halindeler.

    Necm/Abese Sureleri: Evrenin gelişimini en küçük parçasından en büyük parçasına gelişiminin ve yok oluşunun hak olduğunu, kendi çabamın karşılığını göreceğimi, sosyal statünün kişinin kıymetini belirleyen bir etken olmadığını, hatasız kul olmayacağını, muhakkak yeniden dirileceğimi en baştan öğrendim.

    Kadr Suresi: Kadr Suresinin “bir geceyi” değil, inzal olduğu peygamberin hayatı gibi “bir ömrü” kapsadığını; cehalet karanlığına Allah’ın zamansız katından hakiki bir “kıymet” olmaya, ve bu karanlık gecenin şafağında ahiret huzuru, mutluluğu ve barışı sağlayacak olmaya geldiğini anladım. Kadir Gecesi ve Kadr Suresi’ye ilgili sorularımın cevabını buldum.

    Şems/Buruc Sureleri: Allah’ın nuruyla aydınlananın mutluluğa ulaşacağını, Rasulleri yalanlayanlara gelen gazabları, zalimlerin inananlara yaptığı zulmü, ahirette ne feci azaba uğrayacaklarını anladım. Ve en önemlisi o zalimlere tevbeyi tavsiye eden Rabbimin ne yüce bie merhameti olduğunu anladım.

    Tin/ Kureyş/ Garia Sureleri: Rasullerin beldelerine yemin, insanın güzel yaradılışı, Allah’ın bereket verdiği şehirleri ve yeniden Allah’a dönecek olduğumuzu anlatıyor. Yaptıklarımızın bizi kanunla sabit olan kıyamete sürüklediğini hatırlattı.

    YanıtlaSil
  50. DUHA VE İNŞİRAH-nasıl ki bu surelerle Rabbimin beni, yarattığı hiçbir şeyi unutmadığını görüyorum; Benim de O’nu unutmamam gerektiğini biliyorum. Bunu Rabbimin bana beni unutmadığını zor zamanlarımda hissettirdiği gibi, benim de ibadetlerime daha özen göstererek, amellerimi sıklaştırarak O’nu unutmadığımı göstermem gereklidir.

    ASR- ben eğer inanmamış bir insan olsaydım, bu sureyi okuyup düşündüğümde, anlamı o kadar derin ki, iman etmem için bu sure yeterdi.

    ADİYAT- ahiret ve kıyamet inkar edildiğinde, küfre yorulur. Bu hususta kafirlerin durumu açıktır, kıyamet günü onlar için acı bir azap vardır. Ancak burada benim de dikkat etmem gereken bir şey var ki; bildiğim gibi yaşamayıp, hayatımı Allah Teala’nın emirleri üzere yönlendirmediğim takdirde gafil olmamam için bir sebep kalmaz. Zira şeytan her an benim de ayağımı kaydırmak için fırsat kollarken, nefsime göre değil, ebedi dünyayı baz alarak yaşantıma yön vermem kurtuluşum olur.

    KEVSER- “nimetlerin gerisinde onu vereni görmemek, gözlükle giderilecek bir hastalık değildir.”

    TEKASÜR- dünayaya dalmak benim de yaptığım bir hatayken, kimi zaman bu yanlışımın farkındalığıyla silkinebiliyorum.

    MAUN- en katı kafirin bile fıtratı (dünyevi dahi olsa) adaleti isterken; adaletin dağıtıldığı o günü (kıyameti) inkar ne mümkün(?)

    KAFİRUN- bu surenin anlamını derinlemesine düşündüğümde, Peygamber efendimiz (s.a.v) in görevi tebliğ iken, O’nun bile kafirlerin dinlerinin kendilerine, kendisinin dininin ise kendine olduğunu söylemesini göz önüne aldığımda; benim bu hususta hoşgörüde ne derece dikkatli olmam gerektiği şüphesiz açıktır.

    FİL- ebedi dünyada tek hakim Allah azze ve celle dir. Ancak bu dünya her ne kadar fani de olsa, her ne kadar benim iradem söz konusu da olsa; burada da son söz O’nundur, sanki her şey benim müdahalemle şekil alacakmışcasına çabalarımı son haddine kadar sarf etmem akıl karı mıdır?

    FELÂK-NAS – ben kimim? Kime ve neden sığınıyorum(?)

    İHLAS- Rabbim beni yarattı; beni tanıyor, seviyor. Öyleyse ben O’nu tanımadan nasıl severim. O’nun Tek olduğunu bilmem sevmeme kafi gelir.

    ABESE- Allah ın varlığını anlamak için göz, kulak, burun, el-ayak,… vs gibi uzuvlarımızın var olması şart değildir.

    KADR- Rabbim günahlarımı bağışlamak, tevbelerimi kabul etmek için sınırsız fırsatlar yaratmış, bunlardan bazılarının kurtuluşuma vesile olacağını unutmadan bu fırsatlarda ibadetlerimi, istiğfarımı arttırmam gerek.

    ŞEMS- nefsimi, temizleyenlerden ve iflah olmuşlardan olabilirim.

    BURUC- inanıyorum , iyi işler de yapıyorum, günahlarıma karşılık Rabbimin rahmetine sığınarak, cenneti istiyorum.

    TİN- Allah beni eşref-i mahluk olarak yarattı ancak, ben bu konumdan esfele safin derecesine düşmemeliyim.

    KUREYŞ- Eğer ben Rabbime gereği gibi kul olabilirsem, korkularımdan güvene çıkabilrim.

    KARİA- kıyamet elbet kopacaktır. Bunun zamanından ziyade, o gün için benim heybemde ne biriktirdiğimdir. Ne ekersem onu biçeceğim.

    YanıtlaSil
  51. Duha:Allah (cc), Peygamberini inşa ediyor.Bundan önce onu yalnız bırakmadığı gibi yine yalnız bırakmayacağını söylüyor.Bu sureden şöyle bir ders çıkardım; yetimi,zayıfı korumalı,muhtacı gözetmeli ve en büyük nimet olan hidayet sahibini unutmamalıyım.
    İnşirah:Bu surede beni en çok 5. Ve 6. Ayetler etkiliyor. "Her zorlukla beraber bir kolaylık vardır", "Evet, her zorlukla beraber mutlaka bir kolaylık vardır!" İki kolaylık arasında bir zorluk…Bu sure insanı gerçekten psikolojik olarak rahatlatıyor.
    Asr:İman Etmek / İnanmak: Kime? –Allah’a
    Salih amel işlemek / Yaşamak: Neyi? –Hayatı
    Hakkı tavsiye etmek / Paylaşmak: Kime? –İnsanlara-İnsanlığa
    Sabrı tavsiye etmek / Direnmek: Neye? –Hakikate
    Adiyat:Allah’ım nankörlükten ve dünya malına tamah edip ahreti unutmaktan Sana sığınırım…
    Kevser:Rabbim sen her hayrı cömertçe bahşedensin.Beni (Bizi) hayrın kaynağından mahrum etme!
    Tekasür:Dünya nimetlerini amaç değil araç haline getirmemiz gerektiğini ve insana verilen her nimetin bir de hesabının verileceğinin unutulmaması gerektiğini anladım.
    Maun:Yetimin ve yoksulun elinden tutuyor muyum?
    Gösterişten ne kadar uzağım?
    Allah’a karşı borçluluk bilincimi gerçekten biliyor ve yerine getiriyor muyum? Bu sure benim kendimi tekrardan sorgulamama vesile oldu.
    Kafirun:İman sebat ister.İstikrar ister.Ey kafirler şunu iyi bilin ki İman pazarlığa açılmaz.
    Fil:Ahlaksız gücün akıbeti anlatılır.Güçlüyüm, o halde haklıyım mantığını hüsrana uğratır.
    Nas-Felak:İnsanın şer korkusu ve paniği kendi ürettiği bir korkudur.Allah’ın izni ve iradesi olmaksızın insana hiçbir şer dokunamaz.İnsanın Allah’ın dışındaki korkularının sebebi; Allah’la sağlıklı bir iletişim kuramamasındandır.Öyleyse tüm korkulardan emin olmak için Rabbimle aramdaki iletişimi kuvvetlendirmeliyim.
    İhlas: Konu itibariyle Kur’an’ın üçte birine denktir.Allah tasavvurumu oluşturan kartvizit.
    11070103

    YanıtlaSil
  52. Necm:’Kesinlikle, hiç kimse bir başkasının sorumluluğunu taşımaz; ve insan başkasının değil, sadece kendi çabasının karşılığını görecektir.’(38-39)
    Abese:38. O gün bir takim yüzler paril paril,

    39.Güler ve sevinir.

    40. Yine o gün birtakim yüzleri de keder bürümüs,

    41.Hüzünden kapkara kesilmistir.
    Rabbim! Beni (Bizi) Yüzü ak, özü pak, sözü hak olan kullarından eyle.
    Kadir:Fırsatlar Gecesi…Kaçırmayınız! ;)
    Şems:Ne ekersen onu biçersin.Doğduğumuz andan itibaren içimizde var iyilik ve kötülük tohumları.Seçim hakkı bize (bana) ait.Ürünümüzün iyi olmasını istiyorsak iyilik tohumlarını yeşertmeliyiz.
    Buruc:’O en çok seven ve en çok sevilmeyi hak eden bir bağışlayıcıdır.’-14
    Tin:’Nihayet imanda sebat eden ve o imanla uyumlu hareket edenleri kesintisiz bir ödül beklemektedir.’-6
    Kureyş:Allah’a kulluk etmeli ve bu kulluğumda ihlaslı olmalıyım.
    Gaari’a:KIYAM ET!
    KIYÂMET VAR!!!!
    11070103

    YanıtlaSil
  53. Duha: yetime, yoksula iyi davranmalıyım
    İnşirah : duha da ki gibi öğüt vardır,efendimizin sorumluluğunun ağırlığını gördüm ve neler yapmam gerektiği öğüdünü aldım
    Asr: Müslümanların birbirlerini etkilemesini iyiliğe sabra hakka yöneltmesini anladım
    Adiyat:kıyamet günü her şeyin açığa çıkacağı bellidir ama insan nankördür mal hevesiyle dünyada koşturmaktadır.dünya malı bana hiçbir fayda sağlamayacaktır.
    Kevser: Kevser havuzundan o nimeti görebilmek dünyada ebter denmeyle kıyaslanması düşünülemez bile rabbim nasip eder inşallah.
    Tekasur :istenildiği kadar övünülsün yarışılsın dünya düzeninde ölüm ansızın gelecektir ve fani işlerle uğraşmak büyük hatadır
    Maun: ibadetlerimde samimiyet ve çok önemli bir durum olan yetime yoksula el uzatmam gerektiğini anladım
    Kafirun: İslamiyette asla baskı yoktur hoşgörü dinidir,rabbim dilediklerine nasip eder, herkes istediği dini yaşamakta özgürdür
    Fil : Rabbim her zaman yanımızdadır ve davamızda bizden öncekileride korudu sonrakileride ebediyete kadar koruyacaktır.Rabbim önce ki kavimleri helak etti hadlerini bildirdi.
    Felak : her kötülükten korunmanın tek yolu rabbime sığınmaktır
    Nas: felak suresinde olduğu gibi kötülüklerden,insanlar ve cinlerden korunmanın tek yolu rabbime sığınmaktır.
    İhlas : Rabbim tektir,ne doğmuştur nede doğurmuştur,onun asla bir dengi olamaz
    Necm : müşriklerin sonları,ne yaparsam kendime,başkasının hiçbir faydası olamaz,cezamda bana mukafatta bana ve Peygamber efendimizi doğrulamaktadır rabbim
    Abese:insanlara verilen nimetler sayılıyor,mahşerde kafirlerin halleri ve sureye adını veren durum ise yüz ekşitmek,Peygamberimiz aracılığıyla tüm insanlara öğüt verilmekte ve asla kimseyi hiçbir sebepten ötürü hor göremem
    Kadir : Kur’an’ın inmeye başladığı o gece çok önemli artısı çok olan.müminlerin çok iyi değerlendirmesi gereken bir gecedir
    Şems :iyilik ve kötülük anlatılmakta surede,kendimi iyiliğe verirsem mükafat,kötülüğe gidersem Allah korusun çok kötü sonuçlar görebileceğim kesindir
    Buruc : iman edip Salih amelin mükafatı,ve tersi olan ceza var,geçmiş kavimler yaptıklarıyla hep örnek oldular ve Kuranda bu örnekleri görüyorum
    Tin : rabbim beni en güzel şekilde özenerek yarattı ona ne kadar şükür etsem azdır
    Kureys : rabbim yarattıklarına bazı imtiyazları kolaylıklar vermiştir ve onun için ona teşekkür etmeli nankör olmamalıyım
    Garia :kıyamet geldiğinde ki durumdan bahsediliyor,neler olacak o zaman,o yüzden haviyeye yani kızgın ateşe gitmemek için önlem anlamalıyım ve ona göre yaşamalıyım..

    YanıtlaSil
  54. DUHA SURESİ ;
    RABBİN SENİ TERK ETMEDİ SANA DARILMADI DA
    Evet şöyle bir baktığım zaman ne kadar hata günah işlesemde benden yüz çevirmeyen bir Tek O var ve Rabbim diyor ki Seni terk etmedim sana darılmadım
    Kuşluk vaktine yemin edilerek bu vakitin ne kadar kıymetli olduğunu anladım
    Ve ahret benim için daha yararlı dünya hayatı fanidir, bir sürü sıkıntı , zorluk ve zararla dolu. Ahiret bunlardan uzaktır ve burada da Kuran bir bütün olarak karşıma çıkıyor Bakara 155 ayettede dünyanın imtihan dünyası olduğunu vurguluyor …
    Beni ve mümin kardeşlerimi koruyup gözeten Rabbimden başkası değil
    İNŞİRAH SURESİ
    Her zorlukla beraber bir kolaylığın geleceğini anladım ve bu cümle bana her ne durumda bulunursam bulunuyum Rabbimden ümidi kesmemeliyim
    Ve boş kalmak bana yakışmaz
    ASR suresi
    Alışverişimi karlı yapmalıyım bu da şu demek bana faydası dokunacak işlerle uğraşmalıyım
    ADİYAT SURESİ
    Gaflet benim gözlerime perdeler çekmeye devam ederken bu perdeleri kaldırıp tefekkür etmeliyim .Sayısız nimetler içinde gözümü kapatıp görmemezlikten gelemem nankör olmamalıyım Bilmeliyim ki öyle bir gün gelecek ve benim yaptığım her zerrenin karşılığı bana geri dönecek
    KEVSER SURESİ
    Sureyle kalp aleminin birçok inceliklerini gördüm ‘ Biz sana bol hayır verdik ‘ benimde bolca hayır yapmam ve elimi sıkı tutmamam gerekiyor
    Ayet Benden ihlaslı olmamı istiyor her ne yaparsam Rabbim için yapmalıyım
    TEKASUR SURESİ
    Ayette bahsedilen ve yerilen çokluk , insanı ALLAHtan alıkoyan şeyler ve ‘sizi oyaladı’ Allahı zikirden ve ahrete hazırlanmaktan alıkoyan şeyler öyleyse ben ALLAH’ ın zikri ve ALLAH için yaptığım şeyler hariç dünya ve içindeki her şey benim için arka planda olmalı araçı amaç edinmemeliyim

    YanıtlaSil
  55. Duha ve İnşirah Surelerinde Allah Teala’nın Peygamber Efendimiz (SAV)’i himaye ettiği ve desteklediğini gösteren ifadeler var. Aslında Allah Teala bu nimetler ile bütün insanlığı kuşatıyor fakat tıpkı Peygamberimizin çevresindeki müşrikler gibi bazen bizlerin de kirlenen algıları bunları anlamıyor. Allah hayırlı olanın nimetler içinde yüzmek (anne-baba sahibi olmak, sıkıntısız bir hayat yaşamak vs) olmadığını bize yetim ve ümmi bir kulunu Peygamber seçip destekleyerek ve şanını yücelterek bizlere gösteriyor. Öyle ki her Allah diyen hemen arkasından Muhammed Rasulullah da diyor. O zaman Allah’ın hayırlı dediklerini hayır zannettiklerimle değiştirmeliyim.
    İlmin önemini gördüğümüz ilk surelerin arkasından burada da Allah amellerin devamlılığını istiyor bizden ve “Öyleyse bir işi bitirince diğerine giriş” diyor. Arkasından “Ümit edeceğini Rabbinden iste.” Ayetiyle de kurduğumuz pek çok beklentinin bir değerlendirmesini yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Kimden istiyoruz yada bunlar için neler yapıyoruz, isteklerimiz Rabbimizden istemeye layık şeyler mi gibi.
    Asr suresinde kurtuluşa erenlerin amellerini öğreniyoruz. Adiyat Suresinde Allah’ın insanı bütün gizlileriyle tanıdığı bunu bir gün açıklayacağı ifade ediliyor. Kevser Suresinde Peygamber Efendimiz’i soy üstünlüğü taslayarak aşağılamaya çalışanlara karşı Allah Peygamberimize nimetlerini hatırlatıyor. Her zaman eksiklerimize değil Allah’ın lütfu ile sahip olduklarımıza bakmalıyız. Ayrıca burada neticelerin Allah’ın elinde olduğunu görüyoruz.
    Tekasür Suresi, insanın hırsla biriktirmesinin kesin bilgiye sahip olmamasından kaynaklandığını ve sonuçta bütün nimetlerden hesap sorulacağını anlatıyor. Benim malım, param, çocuğum vs diyerek sahiplenilenlerin gerçekte bizim olmadığını kesin olarak bilmemiz ve buna uygun hareket etmemiz gerekiyor.
    Maun suresi dini yalanlayanlardan bahsederken belki de; namazdan gafil namaz kılanların örneğinde olduğu gibi sözünden gafil hareket edenleri kastediyor olabilir diye düşündüm.
    Kafirun Suresi küfrü ve şirki reddetmeyi anlatıyor. Fil Suresi ile Allah Fil olayını hatırlatıyor. Gücünü ve hükümranlığını gösteriyor.
    Felak ve Nas Sureleri ile Allah nasıl ve nelerden sığınacağımızı öğretiyor. Elbette kendisinden sığınılacak bir vasfı asla üzerimde taşımamalıyım.
    İhlas Suresi ile Allah Teala kendisini tanıtıyor. Adı put olmayan fakat Allah’ın gücüne ortaklık iddiaları bulunan akımlara dikkat etmeli, Allah’ın hiçbir konuda dengi olmayacağını her konuda hatırlamalıyım.
    Necm Suresi vahye tabi olmayanların adeta bir hayal aleminde yaşadığını, Allah’ı, melekleri diledikleri gibi tasavvur ettiklerini fakat bunların bir sonu olduğunu anlatıyor.
    Abese Suresinde iyi niyetli dahi olsa önyargılarımdan arınmam gerektiğini görüyorum.
    Kadir Suresi Kur’an’ın indiği mübarek geceyi bize tanıtıyor.
    Şems ve Büruc Surelerinde Allah, alemi ve insanı bir nizam üzere yarattığını, koyduğu nizama uymayan insanları ise cezalandırdığını anlatıyor. Allah’a karşı gelmekten ve O’nun azabından sakınmalıyım.
    Tin ve Kureyş Sureleri müşriklere adeta Allah’ın bütün işlerini beğeniyorsunuz güveni ve nimetinden faydalanıyorsunuz da dinini mi beğenmiyorsunuz diyor. Bizleri kıymetli kılacak olan Allah’ın hükmüne teslim olmak çünkü O en güzel hükmeden.
    Karia Suresi kıyameti anlatıyor. Dünyalık şeyler için normal görerek harcadığım vakit ve enerjiyi asıl o günde emin olabilmek için harcamalı ve tartısı ağır gelenlerden olmak için çalışmalıyım.

    YanıtlaSil
  56. MAUN SURESİ
    Din sadece bir şeyleri şeklen yapıp sorumluluk üstümüzden kalktı demek değil.Din,İslam ,iman ve ihsan ile yoğrulmuş bir kalb ile Rabbime varmaktır

    FİL SURESİ
    EY muhatap!Rabbinin filordusuna ne yaptığını görmedinmi bu ordu ( manevi kalp için ) vahşi sıfatlar kötü düşüncelerdir. Allah arifin gönlüne hücum eden bu düşmanların hilesini bozmadı mı ? bu zikir ve nurlar kalbe girerek kötülükleri defeder …fil olayı aslında başlı başına insanın manevi hayatıyla ilişkili
    NAS SURESİ
    Ey sevgili benim kalbime söz atan sen ol Senden bir an bile gafil olmayım bulursa kalbimin boş olduğunu o zaman şeytan yerleşir ve kalbimi öldürür
    İHLAS SURESİ
    Öyle bir muhtevaya sahip ki bu sure derin manada bakıldığı zaman Kuranın ana konuları bu surede yer alıyor
    O ki hiçbirşeye muhtaç değil ama ben O na muhtacım
    NECM SURESİ
    İlahi mesaja uymamışların sonunu vurguluyor
    ABESE SURESİ
    Bizi değerli kılan dışımız değil içimizdekilerdir. Rabbim beni bir damla sudan yarattı ve değerli kıldı ve Kuranı bana öğüt yaptı yoluma Kuran kandillerini koyarsam doğru yolu bulurum

    YanıtlaSil
  57. **Duha 3: (Habibim)Rabbin seni terk etmedi (Sana) darılmadı da.
    ** İnşirah 8: Ve (her işinde) ancak Rabbine sarıl.
    ** Buruc 14:O (tevbe eden müminleri)çok bağışlayan (dostlarını) çok sevendir.
    Ben ne durumda olursam olayım O tek yar ve yardımcıdır.Beni benden iyi bilen beni herkesten daha çok seven,yaptığım hatalar için özür dilersem en çok bağışlayıcı olan, bana her durumda yardımcı olabilecek O dur.Habibullah ı bırakmadı bende O nun (s.a.v.) ümmetiyim O nun yolundan gitmeye çalışıyorum O nu anlamaya çalışıyorum ve biliyorum ki Rabbim beni de bıramaz. Sevmeseydi yaratmazdı işte bu yüzden Ona layık olabilmek için elimden geleni yapmalıyım.Onu her şeyden daha çok sevmeliyim.O ndan önce önceliğim olmamalı.Borcum olduğu için değil , korktuğum için değil O beni bende Onu çok sevdiğim için emir ve yasaklarına uymalıyım.Gayem sevginin Malikini en çok sevmektir…
    ** Abese 33-41:Fakat o kulakları sağır edercesine haykıracak olan ses geldiği zaman,(evet) kişinin kaçacağı gün : Kardeşlerden,anasından,babasından,karısından ve oğullarından , o gün bunlardan herkesin kendine yeter bir işi (derdi,belası) vardır.O gün yüzler vardır; parıl parıl parlayıcıdır.Gülücüdür,sevinicidir.Ogün yüzler de vardır üzerlerini toz toprak (bürümüştür) onu (da)
    Bir karanlık ve siyahlık kaplayacak.
    O korku dolu günde ben de dehşete kapılıp dünyada en sevdiğim insanlardan annemden babamdan kardeşlerimden kaçmak ,kendimi saklayacak yer arayıp bulamamak,yüzümü karartmamak için çalışmalıyım.Dehşete kapılmak yerine yüz aydınlığı ve gönül süruruyla Rabbime, Efendimizin arkasında yüzü parıl parıl parlayanların yanına koşmalıyım.

    YanıtlaSil
  58. (DUHA) 4. Ayet: Elbette ahiret senin için dünyadan hayırlıdır.
    (ASR) 1-2. Ayet: Andolsun asra ki, muhakkak insan kat’i bir ziyandadır.
    (ADİYAT) 6. Ayet: Muhakkak insan Rabbine karşı çok nankördür.
    (ABESE) 17. Ayet: O kahredilesi insan, ne nankördür o !

    >>Kulluk vazifelerimi tekrar hatırlayarak Rabbime yöneleceğim ve onun kapısında her daim sevgimi katarak hayatıma uyarlayacağım.

    (FELAK) 1. Ayet: De ki; Sabahın Rabbine sığınırım.
    2. Ayet: Yarattığı şeylerin şerrinden,
    3. Ayet: Karanlığı çöküp bastığı zaman gecenin şerrinden,
    4. Ayet: Düğümlere üfüren (nefes) lerin şerrinden,
    5. Ayet: Ve haset edenin, hasedini belli ettiği zaman, şerrinden
    (NAS) 1. Ayet: De ki; Sığınırım insanların Rabbine,
    2. Ayet: İnsanların (yegane) Malikine,
    3. Ayet: İnsanların mabuduna,
    4. Ayet: O sinsi şeytanın şerrinden,
    5. Ayet: Ki O, insanların göğüslerine daima vesvese verendir.
    6. Ayet: (O şeytan) gerek cinden, gerek insandan (olsun)

    >>Her türlü gördüklerimden ve göremediklerimden korunabileceğimi bilmem bana güç verdi.
    (İNŞİRAH) 6. Ayet: Muhakkak güçlükle beraber kolaylık var.
    7. Ayet: O halde boş kaldın mı hemen yorul
    8. Ayet: Ve (her işinde) ancak Rabbine sarıl.
    (TEKASÜR) 6. Ayet: Andolsun, siz o alevlenmiş ateşi mutlaka göreceksiniz !
    (KAFİRUN) 1. Ayet: “Ey kafirler!”
    2. Ayet: “Ben, sizin tapmakta olduklarınıza tapmam”
    6. Ayet: “Sizin dininiz size, benim dinim bana”
    (FİL) 1. Ayet: Rabbinin fil sahiplerine nasıl muamele ettiğini görmedin mi?
    2. Ayet: O, bunların kötü planlarını boşa çıkarmadı mı?
    5. Ayet: Derken (Allah) onları yenik ekin yaprakları gibi yapıverdi.
    (NECM) 60. Ayet: Ve (alay ederek) gülüyorsunuz, (günahlarınıza) ağlamıyorsunuz !
    62. Ayet: Haydi Allah’a secde edin, O’na kulluk edin.
    (ŞEMS) 9. Ayet: O nefsi (günahtan) temizleyip arıtan, kurtulmuştur.
    10. Ayet: Onu kirletip gömen ise ziyan etmiştir.

    (KEVSER) 2. Ayet: O halde Rabbin için namaz kıl. Kurban kes.
    (MAUN) 1-3 Ayet: Dini yalan sayanı gördün mü? İşte yetimi kaba ve sertçe iten, yoksulu doyurmayı teşvik etmeyen O’dur.
    7. Ayet: Zekatı da menederler onlar.
    (İHLAS) 1. Ayet: De ki; O Allah’tır, bir tektir.
    (KADİR) 3. Ayet: Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır.

    >>Nefsimi terbiye edip, Rabbime çokça şükretmem gerektiğini öğrendim.

    YanıtlaSil
  59. Tekasür suresinde, Rabbim bana bir uyarı gönderiyor:”Vakti gelince,gerçeği(burada)göreceksiniz.O da olmadı,o zaman vakti gelince gerçeği(orada)öğreneceksiniz.”
    Ve ardından helak olan kavimlerden bahsediyor ve benim ders çıkarmamı istiyor.
    Felak ve nas surelerinde Rabbime nasıl sığınabilirim ? sorusuna yanıt oluyor.
    Kıyametten kesitler vererek eğer kavimlerin helakından ders almazsam sonumun onlar gibi olacağını vurguluyor.
    Bütün surelerden anladım ki Rabbim bana her şeyi en ince ayrıntısına kadar anlatıyor.Benimde anlattıklarına uyup ,ona şükretmemi istiyor.

    YanıtlaSil
  60. ŞEYMA TÜRKOĞLU 11070240
    Duha: ''Ey nefsim Rabbin seni asla terketmeycek öyleyse sen de kendini terketme hiçbirşey senin elinde değil böbürlenme ,yetimi ezme,üzme,Allah'ın sana verdiği nimetleri hatırla ve şükret...''
    İnşirah:''İçim sıkılıp,kendimi yalnız ,yorgun ve bitkin hissettiğimde ''E lem neşrah ..?''ayeti bütün yorgunluğumu yalnızlığımı silip atıyor biliyorum ki Allah benimle ..''
    Asr:Bu sureyi okduğumda Kurtuluşun formülünü okuduğumu düşünüyorum.Lafzen kısa manen derin işin özü aslında.. Ömürümün ikindisi gelmeden ki yakın ziyana uğramamak için hayatıma bu formülü uyarlamalıyım.. İman+Salih amel+İlim (Bilirsem anlarsam yaşarsam tavsiye derim yani Önce bilmeliyim ki inanayım sonra bildilklerimi yaşayayım ve yaşadıklarımı anlatayım)
    Adiyat: Tam da günümüzü anlatıyor bu aralar benim zihnimi kurcalayan zıtlıkları daha da düşünmeme sebep oluyor ... Mal sevgisi .. Şükürsüzlük . Çoğu insan yemek bulamazken yağmur birikintilerinden şişelerine su dolduran çocuklar varken dünyada yemek beğenmeyip dudak büken de var .. Allaha sığınıyorum kalbimden mal sevgisini çıkarması için ...
    Kevser:Allahın nimetlerini hatırlamalıyım ...
    Tekasür: Şu an kullandığım nimetler Allahın bir lütfudur ve onu yerli yerince kullanmalıyım , çokluk malda değil iman da olursa kurtuluşa ererim unutmamalıyım ki şuan elimde
    olan tüm nimetleri hesabını vereeğim o halde O gün geldiğinde yüzümün kızarmaması için bana verilen nimetleri doğru bir şekilde kullanmalıyım ..
    Maun:'' Önemli olan birileri bu kız ne güzel namaz kılıyor desin diye değil Rabbim beğensin diye kılabilmek.Namaz dnin direği.Yani Namaz yoksa Ben var mıym diye düşünmeliyim..''
    Kafirun :''Hak ile Batıl arasında uzlaşma olamaz.Kişi ister inanır isterse inkar eder.''
    Fil:Her kim Ebrehecilik oynamaya kalkarsa sonu sapı ezilmiş ekin tanesi olacaktır ..Allah tek alternatifsiz güç..şu an dünyada olup bitenler olabiliyorsa Allah'ın müddet vermesinden ötürüdür
    Hiç bir teknolojik güç Allahın gücünü ezip geçemez küçücük ebabil kuşlarının yapabildikleri ortadadır..''
    Felak-Nas:Muavvizeteyn ..İki kardeş sure Allaha sığınma ..
    Korkuları giderme anahtarı ..Efendimiz bu sureleri sık sık o kuyup vücuduna sürermiş..Allahın yarattığı şer ve kötülüklerden ancak Allaha sığınılabileceğinin mesajı...''

    YanıtlaSil
  61. ŞEYMA TÜRKOĞLU 11070240


    İhlas :Allahı tanıma kılavuzu ..Allahı tanımak istersen tecellilerine bak ..Allahın tekliği (küçükken Allahın tek olduğunu anlamaya çalışırken iki Allah olsaydı biri yaz ister biri kış olmaz öyle savaş çıkar diye düşünürdüm :D aslında bu çocukça düşüncenin kainatın nizamına ve düzenine bakarak Allahın tekliğini anlayabileceğimizi gösterir her akıl sahibi Kevni ayetlere bakarak Allahı görebilir ,görmeli...)''
    Necm:43-44''Doğrusu güldüren de ağlatan da O'dur.Öldüren de driltende O'dur.''
    59-62: ''Yaklaşan yaklaştı,Onu vaktini Allah'tan başka açığa çıkaracak yoktur,Şimdi siz bu söze Kurana mı şaşıyorsunuz?Gülüyorsunuz da ağlamıyorsunuz !,Ve siz gaflet içinde oyalanmaktasınız !Haydi Allah'a secde edip O'na kulluk edin !'' ''Ölüm var kıyamet var hesap var bense gülüyorum ve Ahireti unutuyorum .. Kurtuluş Allah'a kullukta yüzlerin gülmesi elinde olan Allah bizleri ağlatmasın Ahiret gününde..
    ''Abese:Ailem ,arkadaşlarımla diyaloğum Allahın istediği gibi vahiy temelli olmalı ki O gün geldiğinde birbirimizden kaçmak yerine omuz omuza yürüyebilelim...Allahın nimetlerini unutmamalıyım...İnsanlara statüsüne ve görünüşüne göre muamele etmemeliyim ...
    Kadr: Bin aydan daha hayırlı gecede inen Kitap Kuran benim elimde .. okumam ve anlamam için beni bekliyor .. Onu hayatıma uyguladığımda işte o gün bin aydan daha hayırlı olan gecenin hikmetini daha iyi anlayabilirim...
    Şems:''İyi olmak ya da kötü olmak ...fıtratım da olan bu iki özellikten iyiliği öne çıkarırsam kazanırım .. seçim benim ''
    Büruc:''Herşeyin bir karşılığı var .. Bu dünyada ne ekersen ahirette onu biçersin .''
    Tin:Bütün insanlar en güzel biçimde yaratılmıştır..Fıtratımızda her duygudan birer parça vadır iyilik,kötülük,hased vs..bu fıtrati özelliklerin iyi olanlarını ön plana çıkarıp kamil insan olma yahut kötü duygulara kapılarak esfele safilin yai aşağıların aşağısı olmak insanın yani benim elimdedir...
    Kurayş:Şükredip halimle de şükrümü ifade etmeli yami Rabbime ibadet kulluk etmeliyim
    Karia:Ölüm benim kapımı çalmadan ben muhtacın kapısını çalıp azığımı doldurmalıyım...

    YanıtlaSil
  62. Duha Suresi: Efendimizi mahzun bırakmıştı müşrikler "Rabbin seni unuttu sana darıldı" dediler.Tokat gibi cevap gecikmedi : "Habibim Rabbin seni ne unuttu ne de sana darıldı"
    Hz peygamberin şahsında çeşitli sıkıntılara maruz kalan kullarına bir teselli aslında bu sure.
    İnşirah Suresi:Kalbime ferahlık verecek olan da, zor olanı kolay kılacak olan da "O".Yeter ki her işimde Rabbime sarılmayı öğrenebileyim.
    Asr Suresi:Kaybedenleri ve kaybederken nasıl bu kaybetmeyi kazanca çevirebileceğimizi ifade ediyor.
    Adiyat Süresi:İnsan Rabbine karşı nankördür ve kendisi de buna şahittir.Hırsları vardır ve bu hırslara kapılıp Rabbine şükretmek yerine nankörlük eder.Keşke hesap gününü unutmasa ve farkına varsa.
    Kevser Suresi:Peygamber efendimizin şahsında bütün müminlere gönderilmiş mesajdır bu sure.
    Tekasur Suresi:Genelde insanın sınırsız ihtirasına , özelde ise içinde bulunduğumuz teknoloji çağında bütün insan topluluklarını baskısı altına alan eğilimlere ise ışık tutmaktadır.
    Maun Suresi: Ahlaki değerler sistemini yalanlayan kişilerin özelliklerini bu surede gördüm.
    Kafirun Suresi: Günümüzde de o günlerdeki kadar aleni olmasa bile dinimizle alakalı sürekli baskı altındayız ve farkına varmadan değerlerimiz elimizden alınıyor.Bu durumdan ancak bireysel dindarlığımızı ve dolayısıyla “biz” bilincini en iyi şekilde inşa ederek kurtulabiliriz.
    Fil Suresi: Rabbim dinine oyun oynayanları görüyor ve oyunlarını onlardan daha iyi biliyor.O zamanlarda olduğu gibi bu günlerde de oyunlarını başlarına doluyor.
    Felak ve Nas Sureleri: Yüceyaratıcı kötülükleri ve kötülük sahiplerini haber veriyor ve kullarına sığınılacak tek merciinkendisi olduğuna dikkat çekiyor.
    İhlas Suresi: Hadislerde Kuran’ın 3 te 1’i ne eşit olarak adlandırılan bu sure , öncesiz ve sonrasız, bütün varolmakta olanların sebebsiz sebebi Rabbimizi tanıtır bizlere.
    Abese Suresi:Herkes dinini en iyi şekilde öğrenmeyi hak eder.Asla ve asla kimsenin kartvizitine bakılmaz.
    Kadr Suresi: Kur’an’ın nazil olmaya başladığı bu günün ve gecenin öneminin ispatlandığı bir sure
    Şems Suresi: Bütün varlık aleminde yaratılıştan mevcut olan hem fizik, hemde ruhi kutupluğu yansıtmakta ve onu yaratıcının birliği ve benzersizliği ile kıyaslanmaktadır.
    BurucSuresi: Allah evreni yaratmakla kendi kudretine ve eşsiz ortaksız oluşuna tanıklık yapar.
    Tin Suresi : Bu sure temel bir ahlaki gerçeği formule eder ve onun bütün sahih sahih dini öğretilere ortak olduğunu vurgular.
    Kureyş Suresi: “ey Rabbim! Burayı güvenli bir bölge kıl ve halkına bereketli rızık bağışla” amin
    Karia Suresi: Son saat geldiğinde dünyanın dönüşeceği halin resmini görmek bir hayli ilginç.

    YanıtlaSil
  63. Duha Suresi: Ahir zaman Peygamberinin hususiyetlerinden biri yani yetim oluşu ele alınır ve kendisi teselli edilir. Mübarek surenin 3. ayetinde "Rabbin seni bırakmadı ve sana darılmadı." buyuruluyor. Ne durumda olursak olalım nasıl yaşıyorsak yaşayalım Rabbimin her durumda bize olan rahmetini bu surede çok iyi anladım o bizi asla terketmeyecek.
    İnşirah Suresi: Bu surede Peygamberimizin, çocukluğunda risalete hazırlamak üzere kalbinin açılıp arıtılmasından söz edilmektedir. Ayrıca onun getirdiği dindeki kolaylıklara dikkat çekilerek Allah'a şükretmeye teşvik edilmektedir. "Elbette zorluğun yanında bir kolaylık vardır.Gerçekten, zorlukla beraber bir kolaylık daha vardır."
    Asr Suresi: Surede kurtuluşun imana, iyi işler yapmaya hakkı ve sabrıtavsiye etmeye bağlı olduğu anlatılmıştır. "Şüphe yok ki: İnsan, elbette bir ziyandadır." İnsan daima ömrünün bir parçasını elden çıkarmaktadır, hayatını boş yerlere sarf ederek asıl istikbâlini temin etmekten mahrumdur. Fazlasıyla eksiklerle doluyum bu eksiklikleri Rabbimin ilmiyle doldurmalıyım.
    Adiyat Suresi: Bu surede insanoğlunun nankörlüğünden, kıyamet günü ortaya çıkacak acıklı durumdan söz eder. "Kalplerde gizlenenler ortaya konduğu zaman, Şüphesiz Rableri o gün onlardan tamamiyle haberdardır."
    Kevser Suresi: Erkek çocukları yaşamadığı için Peygamberimize müşrikler, nesli kesik manasına 'ebter' dediler. Surede buna cevap verilmiştir. "Asıl soyu kesik olan, şüphesiz sana hınç besleyendir."
    Tekasür Suresi: Bu surede açıkca dünya malının, servetin, çokluğun ahirette işe yarayamayacağı vurgulanmaktadır. "Nihayet o gün (dünyada yararlandığınız) nimetlerden elbette ve elbette hesaba çekileceksiniz."
    Maun suresi: Dini yalanlayan, iyilikten uzak duran kimseler hakkında inmiştir. "Yazıklar olsun o namaz kılanlara ki, onlar namazlarını ciddiye almazlar."
    Kafirun Suresi: Bu surede de o Yüce Peygamber'in Hak Teala'ya ibadet edip kafirlerin ibadet etmedikleri bildirilir. "Ben sizin ibadet ettiğinize ibadet etmem." Şeytanın ve insan şeytanlarının kurdukları tuzaklara düşmemeliyim onların şerrinden Allah'a sığınmalıyım.
    Fil Suresi: Kabe'yi yıkmak isteyen Ebrehe'nin fillerle hücumunu konu alır. "Rabbin fil sahiplerine neler etti, görmedin mi?" Kim olursa olsun, ne kadar güçlü olursa olsun hiç bir beşer Allah'tan daha büyük ve yüce değildir.
    Felak Suresi: Bundan sonra gelen Nas suresiyle birlikte ikisine 'iki koruyucu' anlamında 'muavvizeteyn' denir."Yaratmış olduğu şeylerin şerrinden" bütün insanlar ve cinlerin, bütün bu tabiat alemindeki şeylerin, zümrelerin kötü telkinlerinden, zararlı tesirlerinden emin bir halde bulunmak için o Hikmet Sâhibi Yaratıcı'ya sığınmak, onun himaseyine girilmenin gerektiği vurgulanır.
    Nas Suresi: Felak suresiyle birlikte şifa maksadıyla okunduğuna dair hadisler vardır. "İnsanların kalplerine vesvese sokan, (insan Allah'ı andığında) pusuya çekilen cin ve insan şeytanının şerrinden insanların Rabbine, insanların Melikine (mutlak sahip ve hakimine) insanların İlahına sığınırım! " Güne başlarken ve günü sonlandırırken bence insanların vazgeçilmezi olmalıdır bu iki mubarek sure.

    YanıtlaSil
  64. İhlas Suresi: İslamın tevhid akidesinin en özlü ve anlamlı ifadesidir. " O, Allah birdir. Allah sameddir. O, doğurmamış ve doğmamıştır. Onun hiçbir dengi yoktur!"
    Necm Suresi: "Onun için sen bizi anmaktan yüz çeviren ve dünya hayatından başka bir şey istemeyen kimselere yüz verme." Hayatımızın her anı karşılaşabileceğim insanlara nasıl tavır almamı ve nasıl yaklaşacağımın tarifini burada görüyorum Rabbim hepimizi hayırlı insanlarla karşılaştırsın.
    Abese Suresi: İslam dini kapsayıcıdır kim olursa olsun içine alır sadece bahşedilen irademizle bu davete icabet etmek düşer. "Hayır! Şüphesiz bunlar (ayetler), değerli ve güvenilir katiplerin elleriyle (yazılıp) tertemiz kılınmış, yüce makamlara kaldırılmış mukaddes sahifelerde (yazılı) bir öğüttür; dileyen ondan (Kur'an'dan) öğüt alır."
    Kadr Suresi: Kadir gecesinden, onun faziletinden, o gecede meleklerin yeryüzüne inişinden bahsedilir. "Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır." Bu mubarek geceyi gerçekten hakkıyla yaşayabiliyor muyum? Açıkcası içim bu konuda kesinlikle rahat değil bana verilen çoğu nimeti görmemezlikten geliyorum.
    Şems Suresi: Bu surede insanın yaratılışında var olan iki özellik ele alınır: İyilik ve kötülük."Sonra da ona günahını ve takvasını ilham etmiş olana andolsun ki. Nefsini temizlemiş olan şüphe yok ki: Kurtuluşa ermiştir" Kurtuluşun yöntemi açıklanmıştır.
    Büruc Suresi:
    Bu surede müminler hakkında ilahi va'di kafirler hakkında da Rabbani tehdidi ve geçmiş kavimlerin tuzak ve hilelerini içermektedir. "Orduların, Firavun ve Semud'un (uğradıkları felaketin) haberi sana geldi mi?" Hayatımın en büyük eksisi benden öncekilerin hatalarından ders almam değilde o hataları tekrar etmemdir.
    Tin Suresi: Allah Teala insanı ruh ve beden kabiliyetleri bakımından canlıların en mükemmeli kılmıştır. Surede " En güzel biçimde yarattık" ifadesi bu hususu belirtmektedir. Eğer ben canlıları en mükemmeliysem bana yaraşır şekilde yaşamalıyım.
    Kureyş Suresi: Kureyş kabilesi, bütün Araplarca kutsal sayılan Kabe'nin gözetim ve bakımını üstlendikleri için onlar yazın, Taif'in serin yaylalarına, kışın da Yemen'in ılık bölgelerine giderlerdi. Bu allah'ın onlara bir ihsanıydı, çünkü bu şekilde serbest dolaşma sonunda büyük ölçüde ticaret yapıyorlar ve kazanç elde ediyorlardı.
    Kıyame Suresi: Surede kıyamet hakkında mükemmel deliller zikredilmiş ve kıyametin müthiş durumu bildirilmiştir. "O gün varıp durulacak yer, sadece Rabbinin huzurudur." Her şey bu kadar açık ve netken ben hala neden kör ve sağarım bu ayetler kendimi toparlamam için bana sinyal veriyor.

    YanıtlaSil
  65. DUHA :Rabbinin nimetine gelince (onu ) durmayıp anlat.(11.ayet)
    Beni yoktan var eden Rabbimi , çocuklugumuzda şaşırmışken bizi doğru yola ileten Rabbimi anlatmalıyım. Hani bir bilgisayar işlevleri çok olan programlara sahiptir Rabbimde bizi böyle donanımlı yaratmış ben hiç bir karşılık ödememişken rabbime, Onun eşsiz sayısız nimetlerini anlatmalıyım,şükretmeliyim. Bir insan bile bize bir iyilik yaptığında onun bir iyiliğini senelerce konuşuyoruz beni yaratan, sayısız nimetlerle donatan rabbimi her an herkese anlatalıyım , şükretmeliyim ...
    İNŞİRAH : Muhakkak güçlü bereber bir kolaylık var.Gerçekten o güçlükle beraber bir kolaylık(daha) vardır.(5-6.ayet)
    Yaşıyorum bu ayeti... Zorlandığım, Allahım artık kaldıramıyorum dedim an Rabbimin inayetini hissediyorum.Kulum dayan sabret, dua et yılma diyor kimseye kaldıramayacağından fazla yük vermeyiz diyor ayet.Yüreğimin içine işliyor bu ayet , yüreğim orasına bir ok saplayıp beni yaralı bırakıyor bu muhteşem ayet...
    ASR : İnsanoğlu kulluk sınavını kaybediyor ve manevi hüsrana uğruyor.Cennet sınavını salih amel işleyenler birbirine hakkı sabrı tavsiye edenler kazanacak diyor sure....İslamı yüreklere, beyinlere taşı durma öyle kalk seni bekleyen insanlar var ,hayatı koy ortaya insanların kurtuluşuna vesile ol...
    ADİYAT :Şüphesiz o gün rableri onlar(ın her halin)den haberdardır.(11. ayet)
    O GÜN yaptığımız herşey gelcek önümüze kaçış yok o güne iyi hazırlanmalıyız.
    KEVSER : (Resulüm) Şüphesiz ki biz,sana Kevser'i verdik.(1.ayet)
    Kevser çok hayır, bol ikram ,bol nimet sığınağıdır.Kevserdeki en büyük nimet ; vahiy, risalet ve hikmettir.Her nimet Alemlerin Rabbi Allah'adır o halde Alemlerin Rabbine şükür gerekir.En büyük şükür kuluğu Alah'a tahsis etmektir.Surede geçen EBTER Allah'ın bol ikramından , ihsanından mahrum kalmaktır.Ebter olup Onunla iletişimini koparan ve gönderilen vahye ve risalete düşman olan gerçekten kevserdn mahrum kalmıştır.
    TEKASÜR :Sonra andolsun ki, o gün(siz ,verilen) nimetlerinden sorulacaksınız.(8.ayet)
    Bu sorgunun olduğunu / olacağını biliyoruz kendimi O GÜNE hazırlanmalıyım yaşantımı islama göre akort etmeliyim.
    MAUN : Hangi hayat tarzını seçtiysek dinimiz odur.
    Surede bireysel ibadetle , toplumsal ibadet arasndaki kopmaz ilişkiden bahsedilmiş önce ben sonra biz olmalıyız. Riyadan uzak dur diyor sure yaptığını Allah için yap sirkenin balı bitirdiği gibi riya, şirk de imanı yer bitirir.
    *Yetime miskine yardım etmyenin onu hor görenin kıldığı namaz fayda sağlamaz EY KULUM biresel ibadetinle toplumsal ibadetini birleştir* diyor Rabbim.
    KAFİRUN : İmanda pazarlık olmaz.Küfür ahlaksızlıktır.İmanda kararlılık ve sebat esastır.
    İmanda pazarlık söz konusu olamaz çünkü kutsalların fiyatı olmaz manevi değeri olur...
    Kafirlere sizin değerleriniz yok fiyatlarınız var onun için değerler sisteminizi pazarlık söz konusu yapıyorsunuz mesajı verilmiş. Peygamberimiz benim ve islam davamın degeri olamaz.Ey inkarlığı ve nankörlüğü hayat tarzı edinenler bu gerçeği unutmayın.
    FİL : ELEM TERA? Gözünde canlandırmaz mısın?
    Allah bir olayı haber veriyorsa gözünle görmeden de mutmain olacaksın .İnanacaksın o olayı gözünle görür gibi olacaksın.
    ALLAH tek güçtür . Güce şımaran her ahlaksız bir gün ilahi tokadı yemeye mahkumdur.Ebreheliğe özenmeyin ,benim gazabımı zorlamayın diyor Allah.Allah'a karşı güç gösterisi olmaz ...
    FELAK : Nas suresiyle kardeştir.Muavvizeteyn ( Allah'ın himayesinde , Allahın korumasına ulaştıran ikili).
    İrdenin görünmeyen,bilinmeyenin korkularla esir alınma tehdidine karşı ilahi sığınma formülüdür.Allahdan kork herşey senden korksun
    mesajını veriyor*.HAYRIN KAYNAĞI ALLAH ŞERRİN KAYNAĞI NEFİS VE ŞEYTANDIR.*
    EY MÜMİN! tehlikelerle dolu şu hayat yolculuğunda de ki:Ben felağın (şafak vaktinin )Rabbine sığınırım.

    YanıtlaSil
  66. 11070177 ZAHİDE KOÇ
    DUHA SURESİ:Ahiretten verdiği nimetlerden dolayı Allahı çokça zikretmekten ve şükretmekten bahsediyor.
    İNŞİRAH SURESİ:Konusu nübüvvettir.Peygamberimizin onca zorluğa güçlüğe rağmen Allaha sığınmasını anlatıyor.
    ASR SURESİ:Konusu iman etmek.Salih amel işleyenlerin kurtulacağın anlatıyor.
    ADİYAT SURESİ:Ahiretten bahsediyor.insanoğlunun nankörlüğünden, kıyamet günü ortaya çıkacak acıklı durumdan söz ediliyor.
    KEVSER SURESİ:İbadet ve iman konularından ,verdiği nimetlerden dolayı Allaha ibadet ve şükretmemiz gerektiği anlatılıyor.
    TEKASÜR SURESİ:Hesap gününden kıyametten ve cehennemden bahsediyor.
    MAUN SURESİ:Riya yapan ve ibadetlerini hakkıyla yerine getirmeyenlerin acı sonlarından bahsediyor.
    KAFİRUN SURESİ:Konusu uluhiyettir.
    FİL SURESİ:Allahın gücünden ve kudretinde bahsediyor.
    FELAK SURESİ:İnsanların gelebilecek he türlü tehlikeden Allaha sığınmaları gerektiğini anlatıyor.

    YanıtlaSil
  67. DUHA SURESİ: Mekke’de inmiştir.12-16.ayetlerde “Sarp yokuş nedir bilir misin? Sarp yokuş: bir köleyi,bir esiri hürriyetine kavuşturmaktır.Kıtlık zamanında yemek yedirmektir.Yakınlığı olan bir yetimi,Ya da yeri yatak ,göğü yorgan olan barınacak hiçbir yeri olmayan fakiri doyurmaktır.” Ve ayetlerin tamamında karanlığın ardından aydınlığın geleceğini Kuranla bağın koparılmaması gerektiğini,önü sıkıntılı olsa da sonunda hayırlar elde edeceğini,yetime zulmetmemek,isteyeni azarlamamak konusunda uyarılıyoruz.Bir hadisi sizlerle paylaşmak istiyorum:Sabredip sevabını umarak yetime bakanla,Cennette beraber oluruz.

    İNŞİRAH SURESİ: Mekke’de nazil olmuştur.1-3.ayetlerde “Biz senin göğsünü açıp genişletmedik mi?Senin belini çatırdatan o ağır yükünü indirmedik mi?”Allahın Rasulünün kalbini ferahlandırmasını ifade eden “Neşrah” kelimesi surenin esas konusunun teşkil etmektedir.Çok ağır olup,onun belini çatırdatan risalet ve tebliğ meşakketi,Allahın ihsanıyla hafiflemiştir.Efendimize tabi olarak tebliğ ve hakka hizmet vazifesini devam ettiren bütün Müslümanlara da bu sure mühim bir kuvvet kaynağıdır.Bir hadiste “Kolaylaştırınız,zorlaştırmayınız,müjdeleyiniz,nefret ettirmeyiniz…”

    ASR SURESİ: Mekke’de inmiştir.Zamanın değerini bilmemiz,iman edip Salih Amel işlememiz,Hakkı ve sabrı tavsiye etmemizin bizim insanlığımızı koruyacağını bildirmektedir.Tefsirler daha çok ikindi vakti ve ikindi namazı,mutlak zaman özellikle Efendimizin asrı, ahir zamanı üzerinde dururlar.Kazanımım:Zamanımı yararlı işlerde ve insanlara Hakkı tavsiyede bulunmalıyım.
    ADİYAT SURESİ:Mekke’de inmiştir.Surede ilk ayette geçen ve “cihad meydanında nefes nefese koşan atlar” manasına gelmiştir.1-5 ayetlerde”Harıl harıl koşanlara, Çarparak ateş saçanlara,Sabahleyin baskın yapanlara,Orada tozu dumana katanlara,Derken düşman kuvvetinin ortasına dalan atlarına yemin yemin ederim ki “ bu surede insanlarda yaygın bazı karakterler vurgulanarak,sinelerde saklı olan şeylerin bile açığa çıkarılacağını, mahşer günü hatırlatılr.Kazanımım:Cihad, sadece meydanda at koşturmak değil de,İLİM yolunda kendine yelken açmaktır.

    KEVSER SURESİ: Mekke’de inmiştir.Kuranın en kısa surelerindendir.Alllahın Rasulüne lütfettiği feyiz ve bereketi,beşeriyetinin gönüllerin üzerinde nail olduğu saltanatı beyan eder.Namazı ve Kurbanı emreder.Bu dinin sonunu getirmek isteyenlerin hepsinin sonun geldiğini gösterir.Kevser:Çok hayır demek olup risalet,Kuran,şefaat makamı,ilim gibi hususları da kapsar.Kevser ayrıca Cennette Peygamberimize verilen bir havuz olup ümmeti oradan su içecektir.Kazanımım:Öyle işler ve ameller yapmalıyım ki KEVSER havuzunda ailem ,sevdiklerim,ve bütün inananlarla birlikte bulunmalıyım…

    YanıtlaSil
  68. TEKASÜR SURESİ:Mekke’de inmiştir.1-4.ayetlerde “Dünyalıklarla böbürlenmek, oyaladı sizleri.Ta boylayıncaya kadar kibirleri.HAYIR!(geçici dünya zevklerine bağlanmak doğru değil, sakının bundan)Hayır! Bileceksiniz ileride,evet evet bileceksiniz ileride.”bu ayetlerde ve surenin tamamında insanların geçici dünya menfaatlerine hücum etmelerinin manasızlığı,böyle yapmanın kendilerini yaratılışlarının esas ve yüksek gayelerinden alıkoyacağı bildirilir.Bir hadiste:Kalbinde hardal tanesi kadar bulunan bir kimse CEHENNEM’E girmez.Kalbinde hardal tanesi kadar kibir bulanan kimse de CENNET’E giremez…

    MAUN SURESİ:Mekke’de inmiştir.1-3.ayetlerde “Dini yalanlayanları gördün mü?O yetimi şiddetle iter.Miskini doyurmaya teşvik etmez.”ve tamamında Dini yalanlayanların yetim hakkı yiyeceği,fakiri doyurmayacağını,teşvikleri kendi toplayanların,yardımları engelleneceği bildirilir.Bir hadiste:”Gerek kendisine ve gerekse başkasına ait herhangi bir yetimi görüp gözetmeyi üzerine alan kimse ile ben cennette işte öyle yan yanayız…”buyurmuştur.Kazanımım:Rabbim!beni gösteriş için namaz kılan ve yetimlere yardımı çok görenlerden lütfen eyleme!

    KAFİRUN SURESİ:Mekke’de nazil olmuştur.Bu surede Kafirler karşısında kesin kararlı olarak tevhide sarılmalarını,bununla beraber kafirleri dine kabul etmeye zorlamayıp kendi tercihlerine bırakmalarını bildirir.Müşrik yerine kafir kullanarak Efendimizin dinine inanmayan bütün guruplara hitap edilmektedir.

    FİL SURESİ:Mekke’de inmiştir.3-5.ayetlerde “Üzerine ebabili,sürü sürü kuşları salıverdi.Bunlar onlara pişkin tuğladan yapılmış taşlar atıyorlardı.Derken onları kurt yeniği ekin yaprağına çeviriverdi.”bu surede Allahın dinine karşı çıkanların akibetlerinin hüsran olduğunu, Kabe’ye yıkmaya gelenlerin Ashab-ı Fil’in hüsranını misal vererek beyan buyurur.

    FELAK SURESİ:Mekke’de inmiştir.Bu surede insanların kendilerine gelebilecek her türlü kötülükten Allah’a nasıl sığınıp,nasıl onun himayesine girebileceklerini öğretmektedir.Kazanımım:Rabbim!Sen görünen ,görünmeyen kötülüklerin şerrinden beni ve tüm inananları koru!

    NAS SURESİ:Mekke’de inmiştir.Adını ayet sonlarında tekrarlanan ve insanlar manasına gelen nas kelimesinden almıştır.Bu önceki FELAK suresinin devamı mahiyetinde olup,Rabbimizin himayesini celbeden duayı öğretmektedir.5 ve 6. Ayetlerde “O ki insanların kalbine vesvese verir.O şeytan cinlerden de olur, insanlardan da olur. “ bu ayetlerde de görüldüğü üzere şeytanın insanlardan da olabileceğine dikkat çekilmiştir.

    YanıtlaSil
  69. İHLAS SURESİ:Mekke’de inmiştir.İlk vahyedilen surelerdendir.Adını konusundan alır.Kuranın hulasası ve halis tevhidi ortaya koyması ile ihlas adı verilmiştir.Bu sure şirkin her çeşidini pek özlü bir şekilde reddeder.Allah yok diyen Ateistlere,”İsa Allahın oğludur “ diyen Hristiyanlara ,”Uzeyr, Allahın oğludur “ diyen Yahudilere,insanı Allaha denk tutan putperestlere doğruyu gösterir.

    NECM SURESİ:Risaletin 5. Yılında inmiştir.Secde ayeti ihtiva eden ilk suredir.1-4.ayetlerde “Andolsun batan yıldıza ki ,Arkadaşınız(MUHAMMED) ne saptı,ne de azıttı.O hevadan konuşmaz.O kendisine vahiy olunan ,vahiyden başka bir şey değildir.”bu ayetlerde ve surenin tamamında Rabbimiz gökyüzündeki sayısız yıldızlara dikkatimizi çekmektedir.O yıldızları yaratan Allah’ın kulunu Kuranı öğrettiğini haber verir.Cezanın şahsiliği prensibi bildirir.Kurandan yüz çevirenlerden bizim de yüz çevirmemiz gerektiğini öğütler.Bir hadiste:Sizin en hayırlınız Kuran’ı öğrenen ve öğretendir.Kazanımım:Kuran’ın ışığı etrafında hem kendimi hem de çevremi aydınlatmalıyım.

    ABESE SURESİ:Mekke’de nazil olmuştur.33-37.ayetlerde “Kulakları patlayan gürültüsü geldiğinde,Kişi kardeşinden kaçacak.Annesinden ve babasından,eşinden ve oğullarından,o gün onlardan her kişiye yeterli bir iş vardır.”bu ayetlerde ahiret günü için daha bu dünyada tedbir almamız gerektiği vurgulamıştır.Diğer ayetlerde ise zenginle fakir,görenle kör arasında ayırım yapılmaması,Kuran’dan kimin nasıl faydalanacağını bilemeyeceğimizi,Kuran’ı herkese tebliğ ve talim etmemizi bildirmektedir.Bir hadisi sizlerle paylaşmak istiyorum:Allah sizin ne dış görünüşünüze bakar ne de mallarınıza bakar.O sizin sadece kalplerinize ve dış görünüşünüze bakar.Kazanımım:Kuran’ı insanlara öğreten bir miğfer olmalıyım.

    KADR SURESİ:Mekke’de nazil olmuştur.Surede Kadir gecesi kesin olarak bildirilmemiştir.Fakat ekseri alimler, Ramazan ayının 27.gecesi olduğunu kabul etmiş olup bütün İslam alemi de bunu benimsemiştir.Kuran-ı Kerim, Kadir gecesinde Levh-i Mahfuzdan dünya semasına topyekun olarak indirilmiştir.Kuranın ilk parçası olan alak suresinin ilk ayetlerini de Kadir gecesinde nazil olmuştur.

    ŞEMS SURESİ:Mekke’de inmiştir.15,16.ayetlerde “Rabbi,insanı denemek için ikram ve değer verip,nimetlere garkedince o:”Rabbim bana değer verdi” der.Ama yine denemek için nasibini daraltınca o :”Rabbim beni zelil,perişan etti” der.Ayetlerde insanın hayra ve şerre kabiliyetli yaratılmış olduğunu bildirip insanın iradesini iyiye kullanmaya teşvik eder,küfür yolunu seçenlerin feci akıbetlerine,Semud halkına misal gösterilir.Bir hadiste:Başkalarına zarar vermek ve zarara zararla karşılık vermek yoktur.

    BURUC SURESİ:Mekke’de inmiştir.İlk ayette “Burçlarla süslü göğü “ Allah burçlar ve sistemlerle dolu gökyüzüne dikkat çekmektedir.Bu sure müşriklerin işkence ve baskılarına karşı müminleri sabra teşvik etmekte,onların maneviyatlarını kuvvetlendirmekte,daha önce Allah’ın elçilerine karşı koyan nice saltanatların devrildiği gibi ,Kuran’ın daveti karşısında da muhaliflerin tutunamayacaklarına işaret etmektedir.Kazanımım:Sabır ilk toslama (karşılaşma)anında olduğundan ben de sabrımı ve öfkemi kontrol etmeliyim.

    YanıtlaSil
  70. TİN SURESİ:Mekke’de inmiştir.1-3.ayetlerde ”İncir ve zeytine,Sina dağına,Bu Emin beldeye yemin olsun ki”Hz.Musa,Hz.İsa,Hz.Muhammed gibi peygamberlere vahiy gelen kutlu yerlere dikkat çekilmiştir.Surede insan nevinin bütün yaratıkların en şereflisi kıldığını ve insanın kendi huzurunda dünya hayatında yaptıklarından hesap vereceğini bildirmiştir.

    KUREYŞ SURESİ:Mekke’de inmiştir.Fil suresinin devamı gibidir.Kabeye sahip çıkıp onu korumaları gerektiğini ,onu korumaları sebebiyle Kureyşin nail oldukları nimetleri bildirmektedir.Açlığa ve güvenliğe dikkat çeker.1-3.ayetlerde bunu açıklamıştır.”Kureyşin kaynaşması için,Kış ve yazın iş seyahatlerinde kaynaşmaları için ,Şu evin Rabbi’e ibadet etsinler.”Kazanımım:Rabbimin ülkemize verdiği nimetleri düşünüp şükretmeliyim.

    KARİ’A SURESİ:Mekke’de inmiştir.Bu sureyi okuduğumda sanki kıyamet sahnesi zihnimde canlanır gibi oldu.Oysa bu hayat ne kadar boş diyorum.Bir gün ölüm bizim de kapımızı çalacak.”Sen bu dünyada ne ile uğraştın diyecek.Kendimi ve herkesi “KEŞKE” dememek için yararlı işler yapmaya davet ediyorum arkadaşlar!”sureye dönecek olursak Kıyametin dehşetini ve iyilerle kötülerin akıbetlerini beyan eder.

    KIYAMET SURESİ:Mekke’de nazil olmuştur.Bu surede akli,hissi ve psikolojik yollarla kıyamet gerçeği ispatlanır ve buna inanmayanların sorunlulukları 24-28. Ayetlerde “Ve nice suratlar vardır o gün asılır.Belini kıran darbeyi hisseder.Hayır,Hayır!Ne zaman ki can boğaza gelir.Can çekişenin yanındakiler:”Bunu iyileştiren,kurtaran yok mu ?”der.Son bir hadisle bu sureyi tamamlamak istiyorum:Allah’a ve ahiret gününe iman eden kimse,komşusuna eziyet etmesin.Allah’a ve ahiret gününe iman eden,misafirine ikramda bulunsun.Allah’a ve ahiret gününe iman eden ya hayır söylesin veya sussun.Kazanımım:Ahireti kazanmak zor olduğundan,ahir zaman ümmetleri olarak bu kaygan zeminde kendimi koruyup çevremi ,söz ve davranışlarımla Kuran’a örnek hayat sürdürmeyi bana nasip et Rabbim
    Surelerin anlamlarını ve kendimize kattığımız değerleri harmanlayarak istifade ettiğimi düşünüyorum.Hocam sizden Allah razı olsun…(11070015 YDÖ-1)

    YanıtlaSil
  71. ZAHİDE KOÇ 11070177
    NAS SURESİ:cin insan ve şeytan şerrinden Allaha sığınmak gerektiğini anlatıyor.
    İHLAS SURESİ:konusu uluhiyettir.
    NECM SURESİ:Dünyanın ve ahiretin Allahın olduğunu,insanın yaratlışını,önceki kavimleri ,haşra iman etmekten bahsediyor.
    ABESE SURESİ:Kuranı kerimden ,kafirlerin acı sonlarından ve Allahın sonzuz nimetlerinden bahsediyor.
    KADİR SURESİ:Kuranın indirilişinden ve kadir gecesinden bahsediyor.
    ŞEMS SURESİ:Semud kavminde ve onların nasıl helak olduğundan bahsediyor.
    BURUC SURESİ:Uluhiyetten, cehennemden ve kuranı kerimden bahsediyor.ayrıca kuranı kerimin şerefli bir kitap olduğunu ve mahfuz bir levha oluşundan bahsediyor.
    TİN SURESİ:İman ve insanın yaratılışı gibi knulardan bahsediyor.
    KUREYŞ SURESİ:Uluhiyetten bahsediyor.
    KARİA SURESİ:Kıyameti anlatıyor.ahirette kimin günahları ağır gelirse azaba ,kimin sevapları ağır gelirse mükafatlara tabi olacaklar.

    YanıtlaSil
  72. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  73. 93.DUHÂ SURESİ: Duhâ, “kuşluk vakti” demektir. Adını ilk ayetindeki aynı kelimeden almıştır.
    - Peygamberimize ilahi yardımın sürekliliği ve ona behşedilen nimetlerden bahsedilir.
    (Başta Peygamberimize sonra bize verilen nimetlerin bolluğu ve şükür etmem gerektiği,)
    94.İNŞİRAH SURESİ: Sure adını Allah Rasulünün kalbinin ferahlatılması hadisesine işaret edilen birinci ayetten almıştır.
    - Peygamberimizin maddi ve manevi olarak arındırıldığı, külfet-nimet dengesi anlatılmaktadır.
    (Zorlukla beraber kolaylık vardır.Her zor işten sonra daha zor bir işe koyulmam gerektiği,)
    103.ASR SURESİ: Adını ilk ayetteki aynı kelimeden almıştır.
    - (İnanıp salih amel işlemenin gereği, sabrı ve hakkı tavsiyenin önemi kavramam gerektiği,)
    100.ADİYAT SURESİ: Adiyat kelimesiyle başladığı için adını bu kelimeden almıştır. Adiyat, “nefes nefese koşarken tırnaklarıyla ateş saçan atlar” demektir.
    - Mal sevgisinin ve hesap korkusunun olmamasının tehlikeleri anlatılmaktadır.
    (Hesap korkusuyla mal ve mülke düşkün olmamam gerektiğini,)
    108.KEVSER SURESİ: Kevser aynı zamanda cennette bir havuzdur. Adını ilk ayetteki aynı kelimeden almıştır.
    - Peygamber Efendimize verilen nimetler, namaz kılma ve kurban kesme emri anlatılmaktadır.
    (Namazı asla terk etmeyip ,kurbanı da kesmemin gerekliliğini,)
    102.TEKASÜR SURESİ: Adını ilk ayetteki aynı kelimeden almıştır. Tekasür, “çokluk ve çoklukla övünmek” demektir.
    - Soy sop ile övünmenin yanlışlığı, hesap gününün kaçınılmaz olduğu anlatılmaktadır.
    (Hesap gününü düşünüp eylemlerimi ona göre yapmam gerektiğini,)

    107.MÂ’ÛN SURESİ: Adını “yardımlaşma” anlamına gelen ve son ayette geçen “mâ’ûn” kelimesinden almıştır.
    - (Yetim hakkı yememek, namazı dosdoğru ve gösterişten uzak kılmam gerektiği,)
    109.KAFİRUN SURESİ: Kafirlere hitapla başladığından bu adı almıştır.
    - İnançsızlarla geçici bir süre antlaşmadan bahseder.
    (Sizin dininiz size benim dinim banadır,)

    105.FİL SURESİ: Adını ilk ayetteki aynı kelimeden almıştır.
    - Fil olayı, dine karşı gelenlerin durumundan bahseder.
    113.FELAK SURESİ: Adını içerisinde geçen “felak” kelimesinden almıştır. Bu ve bundan sonraki sureye, birlikte “El-Muavvizeteyn” denilir. Allah’a sığınmayı ifade eder.
    - Hased ve üfürükçülüğün kötülüğü anlatılmaktadır.
    (İnsanlara karşı iyilik beslemem gerektiği,)
    114.NÂS SURESİ: Adını içerisinde geçen “nas” kelimesinden almıştır.
    - (Vesveseden sakınmak gerektiği,)

    112.İHLAS SURESİ: Kur’an’ın ve İslam’ın özü olan suredir. Bu sebeple bu adla anılmıştır.
    - Tevhid’den bahseder.
    (Herkes ,her şey sadece Allah’a muhtaçtır,)
    53.NECM SURESİ: Adını ilk ayetten almıştır.
    - Hz. Peygamber’in vahiy kontrolünde olduğu, Cebrail’i (a.s.) iki defa görmesi, Sidre-i Münteha, Kureyş putlarının değersizliği, meleklere Allah’ın kızları diyenlerin halinden bahseder.
    - Kişiye ancak çalışmasının karşılığının verileceği, Allah’ın kudreti, kulluğun öneminden bahsedilir.
    (Sadece çalışırsam karşılığını alabilirim!,)

    YanıtlaSil
  74. 80.ABESE SURESİ: Abese “yüzünü ekşitti, surat astı” demektir. Adını ilk ayetindeki aynı kelimeden almıştır.
    - Yoksulların vahyi kabule mütemayiliği, insanın nankörlüğü ve fıtri özelliklerinden bahsedilir.
    (Bize verilen nimetlerin bolluğu ve şükür etmem ve bu nimetlere karşı nankör olmamam gerektiği,)
    97.KADR SURESİ: İlk ayette geçen kadir, “şeref ve azamet” demektir. Bu kelime sureye ad olmuştur.
    - Kur’an’ın vahyedildiği Kadir gecesi ve faziletlerinden bahseder.
    (Kadir gecesinin bin aydan daha hayırlı olduğunu unutmam gerektiği, )
    91.ŞEMS SURESİ: Şems, “güneş” demektir. Adını ilk ayetteki ilgili kelimeden almıştır.
    - Nefsini arındıranın kurtulacağı, Semud kavminin sonu anlatılmaktadır.
    (Nefsimi arındırıp korumam gerektiği, )
    85.BURUC SURESİ: Büruc, ilk ayette geçtiği üzere “burçlar” demektir. Adını bu ayetteki aynı kelimeden almıştır.
    - Mü’minlere eziyet edenlerin sonu, tevbenin önemi, Firavun ve Semud kavminin helakı anlatılmaktadır.
    (Çokça tevbe etmem gerektiğini, )
    95.TİN SURESİ: Tin “incir”, mecazen onun yetiştiği yer anlamındadır. Tin’e yeminle başladığından bu adı almıştır.
    - İnsanın mükemmel yaratıldığı, salih amel işlemeyenin cehenneme atılacağı anlatılmaktadır.
    (Çokça salih amel işlememim gerektiğini,)
    106.KUREYŞ SURESİ: Adını ilk ayetinde geçen ve bir kabile adı olan ”Kureyş” kelimesinden almıştır.
    - Kureyş’in ticaretle erdirildiği, nimetler karşılığında kulluk gerektiği anlatılmaktadır.
    (Nimetler karşılığında kulluk etmem gerektiği,)
    101.KÂRİ’A SURESİ: Adını ilk ayetteki aynı kelimeden almıştır.
    - (Kıyametin dehşetinde kazançlı çıkmanın tek yolunun salih amel işlemem olduğu anlatılmaktadır.)

    YanıtlaSil
  75. 11070029
    DUHA:
    Ümitsizliğe düşmemem gerektiğini,bu dünyada beni anlayan kimse olmasa da,yapayalnız kalsam da Rabbimin beni asla bırakmayacağını idrak ettim.Yaşadıklarıma ve yaşayacaklarıma şükretmem gerektiğini öğrendim.
    İNŞİRAH:
    Kalbim daraldığında,üzüldüğümde ilk aklıma gelendir İnşirah Suresi'ni okumak.Rabbim Peygamberimizin yükünü hafiflettiği gibi benim yükümü de hafifletir.Bu sureyle bilirim ki her kapanan kapının ardından yeni bir kapı açılır.
    ASR:
    Bu dünyada ve hatta ahiret hayatımızda mutlu olmanın sırrını veren bir sure.Çok kısa ancak bir çok şeyi anlatan netlikte bir sure.
    ADİYAT:
    Yalnızca zahiri amellerimizden değil kalplerimizdeki gizli sırlardan da sorumlu olduğumuzu,hesap gününde bunlardan sorulacağımızı anlatmaktadır.
    KEVSER:
    Rabbimiz Peygamber Efendimizi desteklemek,O'na metanet kazandırmak için indirmiştir bu sureyi.
    TEKASÜR:
    Bu dünyada mal,mülk,para için çabalamanın ama ihtiyaçtan fazlası için çabalamanın yersiz olduğunu,bu çokluk yarışının sonunun olmadığını ve bütün bunlardan hesaba çekileceğini öğrendim.Bu dünya için ihtiyacım kadar çalışmayı ve vaktimin çoğunu da ebedi hayat ve Rabbimin rızasını kazanmak için harcamam gerektiğini öğrendim.
    MAUN:
    Yaptığımız bütün işlerin -iyilik olsun,kötülük olsun- karşılıklarını mutlaka alacağımızı ve insanlığa faydalı işlerde bulunmamız gerektiğini ama bunu gerçek anlamda yapmak gerektiğini,yani insanlar bilsin,yapar gibi görüneyim diye değil.
    KAFİRUN:
    Peygamberimizin 'Bir elime güneşi,bir elime de ayı verseniz yine de davamdan vazgeçmem'sözü bu sureyi özetler niteliktedir.Dinimi gerektiği gibi yaşamalıyım,asla taviz vermemeliyim.Bir hristiyan,bir yahudi de Allah'a inanır ancak ibadetlerimiz çok farklıdır.Ama günümüzde kim müslüman kim hristiyan ya da yahudi anlaşılmıyor.Daha doğrusu biz müslümanlar giderek onlara benziyoruz,müslüman olduğumuz ilk bakıldığında anlaşılmıyor.Dinimizi kimseye benzemeden gerektiği gibi yaşamalıyız.
    FİL:
    Bu dünyada İslamiyet karşıtı kimseler ne yaparlarsa yapsınlar mutlaka bunun karşılığını göreceklerdir.Rabbim onların planlarını mutlaka boşa çıkaracaktır.
    FELAK VE NAS:
    Bu dünyada görünen ve görünmeyen bir sürü şer var.Bütün bunlardan Rabbime sığınırım.
    İHLAS:
    Rabbim TEK ve BİR'dir.SAMED'dir,doğurmamış ve doğurulmamıştır.Ve hiçbir şey O'na denk değildir.
    NECM:,
    Rabbime kulluğumu ve ne kadar aciz olduğum hatırlatıyor.Namazda secdeye verdığımda O'nun büyüklüğü karşısında aşağıların da aşağısında olduğumu,Subhane rabbiye'l ala diyerek O'nun ne kadar büyük olduğunu hatırlıyorum.
    ABESE:
    Biz insanlar bazen çok önemli olduğunu düşündüğümüz işleri yaparken etrafımızdakilere,bize ihtiyacı olanlara karşı duyarsız kalabiliyoruz.Ama müslüman öyle olmalı ki herkese karşı aynı duyarlılıkla yaklaşabilmeli,herkesi aynı saygınlıkla dinleyebilmeli ve yardımcı olmalı.
    KADR:
    Bin aydan daha hayırlı bir gece.Rabbimizin bize verdiği en büyük nimetlerden biri.
    ŞEMS:
    Nefsimi kötülüklerden temizleyerek arındırmam gerektiğini,kurtuluşa ancak bu şekilde erişebileceğimi anlıyorum.
    BURUC:
    İnanıp salih amel işleyenler için müjde,inanmayan ve kötülük yapanlar için de azap vardır.
    TİN:
    İnsan en güzel şekilde yaratılmıştır.Ancak kendini aşağıların aşağısına indiren de salih amel işleyip takva sahibi olan da yine kendisidir.Rabbim salih kullarından eylesin inşallah...
    KUREYŞ:
    Bu dünyada istediğimiz mevkiyegelebiliyoruz,istediğimizi yiyip içiyoruz.Kısacası istediğimiz şekilde yaşayabiliyoruz.Ama hangimiz bunlara şükretmek konusunda gereğini yapıyoruz?Rabbimizin nimetlerine her an şükretmeliyiz,nankör olmamalıyız.
    KARİA:
    Kıyamet gününde salih amel işleyenlerin rahat olacaklarını ancak inanmayanları kızgın bir ateşin beklediği anlatılıyor.
    Bizlere bu ödevleri verip Kur'an-ı Kerim'le iç içe olmamızı,O'nu anlamamızı sağladığınız için teşekkür ederim ve saygılarımı sunarım...

    YanıtlaSil
  76. 11070218

    DUHA:Duha suresi, vahyin bir müddet kesilmesi ve Resulullah'ın gönlüne bir sıkıntının çökmesi üzerine teselli etme ve müjde mahiyetindedir..Ayrıca rabbimin verdiği nimetleri ihtiyacı olanlarla paylaşmam gerektiği anlatılıyor.

    İNŞİRAH: Her zorluktan sonra kolaylığın bildirilmesi, müminleri zorlukları göğüslemeye teşvik etmektedir. Her gecenin gündüzü, karanlığın aydınlığı olduğu gibi, zulmün arkasından da adâletin, küfrün ardından İslâm hâkimiyetinin gelmesi umulur. Ancak bu kolaylıklara ulaşmak için Allah'a yönelmeli ve kulluk etmeliyiz... inşirah..yaşamın manasını anlamak belki özetle ,hamdile yaşamayı bilebilmek..her şeyi bir denge üzere yaradana sonsuz şükür edebilmek; huzur.. huzurun kaynağını keşfedince hiçbirşey huzursuz etmiyecek bizleri inş..

    ADİYAT: Haksız yolla mal kazanmaktan ve bu malı kazanırken başkalarını ezip geçmekten sakınmalıyım..Rabbimizin bize verdiği onca nimet karşısında nankörlük etmemeliyim,daima şükreden bir kul olmalıyım..Beni yaratan bir Rabbim olduğunu ve mutlaka O'na dönüp hesap vereceğimi unutmamalıyım.. Alla(c.c.) her şeyden haberdardır,Allah’ a teslim olup, O’na hakkıyla kulluk etmeliyim.

    KEVSER:Rabbimizin bize verdiği nimetler karşısında,bizden istediği namaz kıl ve kurban kes emrine uyarak Allah'a şükrümüzü yerine getirmeliyiz.Bunu yaparkende sadece Allah için yapmalıyız.

    TEKASÜR:Tekasür açgözlülük ahlakıdır..Bir türlü doymak bilmeyen nefsimizin bizi yalancı hedeflere doğru sürüklemesidir..Daha yanına varır varmaz çözülüp yok olan ve aşağılayıcı bir şekilde hiçleşen hedeflere..Her başarıyı yeni ve daha cazip hedefler izliyor ve her hedefin başında onları daha acı, daha tüketici bir hiçlik bekliyordu. Ve bu tükenmez bir hırsla insanı ta mezara kadar böylece götürüyor..Dünyaya o kadar dalmışız ki çoğumuz bunun farkında bile değiliz.Tekasürün zıddı ise şükür, hamd, elindekiyle yetinmek, paylaşmak, sevgi, dostluk, Allah rızasını arama, başkalarının hayrı için çalışma gibi İslami erdemlerdir.İslam'ı bir yaşam biçimi olarak kabul etmek her türlü tekâsür bataklığını temizleyecek tek çözümdür.

    MAUN: Maun Suresi, namazda her okuduğumda 'acaba ben de onlardan mıyım,gaflet içinde namaz kılanlardan mıyım diye' düşündürür bana..Allah'ım gaflet içinde ve gösteriş için ibadet edenlerden eylemesin!!

    KAFİRUN:Allah'ın dışında hiç bir ilaha iman etmem..Çünkü Rabbim böyle emrediyor..Yaşayarak da yani ibadetlerimle de inanmayanlardan farklı olduğumu biliyorum...Onlar gibi yaşamıyorum..

    FİL:Allah her zaman inananların yanındadır ve inanmayanlar mutlaka Allah'ın gazabını tadacaktır..

    YanıtlaSil
  77. FELAK-NAS:İki koruyucu sure..Allah'a sığınma vasıtası olarak okuduğumuz,Görünen görünmeyen her türlü şerden Rabbimize sığındığımız koruyucu sureler...

    İHLAS:Bu sure Rabbimi anlatıyor..Rabbim diğer varlıklara hiç benzemiyor..O'nun eşi ve benzeri yktur..

    NECM:Gerçeği görüp O'na teslim olmalıyım ve kulluk görevlerimi yerine getirmeliyim.

    ABESE:Allah'ın vaad ettiği hesap günü mutlaka gelecektir.Ve bu sureyle bir kere daha ankıyorum ki herkes yaptığının karşılığını görecektir..En yakınlarımızı bile gözümüz görmeyecek kendi derdimize düşeceğiz.Rabbim yüzü gülenleren eylein inşaallah...

    KADİR:Rabbimiz ne büyük nimetler ve fırsatlar sunmuştur bize.Bin aydan daha hayırlı bir gece..Her insanın bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesi , Kur'ân ile tanıştığımız,hayatımızı onunla anlamlandırdığımız gecedir. Bu nedenle de meleklerin bize yardıma koştuğu, mutluluklarının başladığı gecedir..

    ŞEMS:Nefsimi arındırabilirsem kurtuluşa erenlerden olabilirim.eğer nefsime uyarsam zarara uğrayanlardan olurum..

    BURUC:Rabbim çok bağışlayandır.Günahım ne kadar büyük olursa olsun, tövbe edip Rabbime dönersem ,herkese açık bir kapı olan "bağışlanma",kapısından ve Allah'ın hiçbir engel tanımayan rahmetinden, sonsuz lütuf ve ihsanından faydalanabilirim.

    TİN:Rabbimiz insanı en mükemmel biçimde yarattığını ve en mükemmel biçimde yaratılmış olan insanların iman eden ve sâlih amel şleyenlerini saygın, onurlu [cennetlik], diğerlerini ise alçağın alçağı yaptığını söylüyor.Yine hiç bir şeyin karşılıksız kalmadığını görüyoruz..

    KUREYŞ:, Bize nimetlerinden bol bol veren Rabbimiz karşılığında sadece kulluk ve şükür bekliyor..Bu saymakla bitmeyen nimetler karşısnda rabbimize nankörlük etmemeliyiz..

    KARİA:Bu surede rabbimiz bizi kıyametle uyarıyor.Kıyametin iki yüzünü hatırlttı bana..Bir tarafta Rablerini ve yaratılış amaçlarını unutanlaınr,inkar edenlerin korkunç halleri diğer tarafta ise kulluk vazifelerini yerine getirenlerin mutlulukları...
    Bu kazanımlarımıza vesile olduğunuz için teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  78. Seyfullah Topak
    09070212


    ben duha suresinden hayatta yaptığım yanlışlardan dolayı tövbe etmeyi,unutmamayı,
    her zaman Allah'ın rahmetine sığınmam gerektiğini anladım.Çünkü Allah en büyük
    merhamet sahibidir ve her türlü sıkıntıyı giderecek güce sahiptir.Bunun yanında
    asla yetimi hor görmemeliyim benden yardım isterse azarlamamalıyım kırıcı olmamalıyım
    efendimizin de bir yetim olduğunu ve Allahın yetimleri koruduğunu ve sevdiğini unutmadan
    bende yetimi sevip korumalıyım.şüphesiz ki Allah kimsesizlerin kimsesidir.


    İnşirah suresinde motivasyonumu arttıracak kazanımlar buldum.Hayatta ne kadar zorlukla
    karşılaşsamda benim rabbim derdimden daha büyüktür diyerek ondan güç alabilirim rabbime
    yöneldiğim zaman dünya hayatında üstesinden gelemeyeceğim hiç bir zorluk kalmaz. risalet
    vazifeyi gibi ağır bir sorumluluğun altında kalan peygamberi Allah'a sığınarak ve ona yönelerek
    ağırlığından sıyrılması nasıl mümkünse bende dertlerimin karşısında Allaha sığınarak inşiraha
    ulaşmam mümkündür.Rabbime gerçek manada dayanırsam aşamayacağım bir engel olmayacaktır.Sabır
    ederek genişliğe ulaşmanın anahtarıdır.



    asr suresinde kulluk vazifemin temel prensiplerini kişiligime kazandırmaya çalıştım bu sure bana
    hayata gönderiliği nedenimi anlatıyor galiba islam aleminin bu halde olmasının nedeni benim bu suredeki nasihatleri
    tam olarak algılamayıp hayatıma uygulayamadıgımdan dolayı olabilir hatta imkan olsada her arkadaşım
    yanımdan ayrılmadan önce bana bu sureyi okuyup öyle ayrılsa.Bu sure bana;zamana,çağa,mekana bağlı kalmadan sürekli
    bu suredeki nasihatler doğrultusunda hareket etmem gerektiğini öğretti.özellikle de sabır noktasında dikkatli olmalıyım.
    Sabır önce insana acı gelir ama sonra huy edinirsek her zaman rahat ederiz.

    Adiyat suresinde dünya malına düşkün olmaman gerektiğini öğrendim.Cünkü cimri malının bekçisi,varislerinin kasasıdır.
    Dünya malı mezara kadar eşlik eder kefenin cebi yoktur sadece ammellerim benimle olacağı için malımı dünyaya değil
    ahirete harcamalıyım.

    Kevser suresinde yüce Allah hz. Muhammed'in soyunu, hz. Hasan ve hz. Hüseyinden devam ettiğini bildirmiştir.Ayrıca Allah'?n
    rahmetinden bahsedilmiştir ve rahmete binaen şükür edebilmeyi öğrendim.


    Tekasür suresinde insanın elindeki nimetlerden bir gün hesaba çekileceğini anlatmaktadır.Benimde elimdeki imkanlardan
    hesaba çekileceğimi unutmadan kendime ayar vermeliyim

    Maun suresinde ibadetlerimde asla riaya kaçmamayı aksi takdirde şirke gireceğimi bu yüzden ihlaslı olmayı öğrendim.Cünkü
    ibadetlere karışan riya gizli şirke neden olur.

    Kafirun suresinde inancımda sebat etmemi aksi takdirde Allahın gazabına uğrayabileceğimi hissettim.Allah bazılarının kalbini
    karatmıştır.Eğer imanımda sapma olursa bende onlardan olabilirim(hafizanallah).

    Fil suresinde Allah'ın değer verdiği hiç bir şeye asla zarar gelmeyeceğini anladım ve rabbimin beni sevmesi için elimden
    geleni yapmalıyım ki rabbim de beni tüm kötülüklerden ve zararlardan muhafaza buyursun.

    Felak suresinde Allah'ın yarattığı şeytan ve insan şeytanından ve diğer tüm şerlerden Allah' sığınmam gerektiğini anlad?m.
    Cünkü beni bunlara karşı sadece beni ve onları yaratan koruyabilir.

    Nas suresinde görünen ve görünmeyen tüm varlıkların şerrinden Allah'a sığınmam gerektiğini anladım.

    ıhlas suresinde Allah'ın azametini büyüklüğünü ve benzersiz derecede mükemmel bir sahip olduğunu idrak ettim.

    Necm suresinde bu zamana kadar gelen tüm peygamberlerin tek ses tek nefeste anlattığı ehad ehad çağrısına
    kulak vererek kulluğuma dikkat etmeyi ve sahibime teslim olmayı öğrendim.

    YanıtlaSil
  79. Seyfullah Topak
    09070212

    Abese suresi Kuran'ı Kerim'in Hz Muhammed'e gönderilen ve benzerinin asla yapılamayacağı kadar mükemmel bir kitap
    olduunu göstermiştir.Abese suresi Kuran'ı Kerim'in, hz Muhammed'in uydurmadığının kanıtıdır.

    Kadr suresinde Allah'ın rahmetinin genişliğini anladım.Allah affetmek için bizlere yese düşmemeyi ve tövbe etme kapısını
    göstermiş bazı geceleri de buna vesile kılarak bize olan merhametini anlatmaya çalışmıştır.Bize düşen bu geceleri ihlaslı
    bir şekilde geçirmektir.Kadr gecesi de günahlarımın affolunması için bana sunulan en büyük fırsatlardan biridir ve bunun
    bilincinde olmam gerekir.

    şems suresinde Allah'ın iyiliği ve kötülüğü yarattığını benim ise bunları seçmede özgür olduğumu,seçeneğime göre de
    karşılık alacağımı öğretiyor.Yani hayır da şer de elimde.şerden kurtulmam lazım ki ceza görmeyeyim bunu da geçmiş
    kavimlerin akibetine bakarak anlamalıyım.



    Buruc suresinde bütün göklerin sahibinin Allah olduğunu ve yeryüzünün egemenliğinin Allah'a ait
    olduğunu anlıyorum.iman edip salih amel işleyenlerden olursam cennet benim mükafatım olacaktır

    Tin suresinde Allah için önemli olduğumu hissettim çünkü rabbim bana özen göstererek en mükemmel şekilde yaratmış.
    Bana düşen nankör olamadan vefalı olmayı başarabilmektir.Allah'a teşekkür etmek benim en önemli vazifem olmalıdır.

    Fil suresinde Allah'a dayanmayı ve O'na güvenmeyi öğrendim.Allah sahibi olduğu ben kulunu zayi etmeyecektir.Yeter ki
    O'nun rızasından ayrılmayayım.

    Karia suresinde bir sonun olduğunu ve bu sonda bir mizan olduğunu, mükafatın ve cezanın hak olduğunu okudum.
    Amele göre muamelenin olduğu o sona hazırlanmak zorundayım.Karar benim ister iyi amel işleyip cennete ulaşmak yada k?tü
    amellerimden dolayı korkunç olan cehenneme yuvarlanmak.işte bunun öncesi olan hayattayım.Aklımı kullnmak zorundayım.

    YanıtlaSil
  80. DUHA SURESİ:Gün aydınlığı.Güneş doğduğunda güneş ışığı nasıl ki bütün parlaklığıyla yükseldikçe artarsa hak da tam aydınlığa derece derece ulaşır.
    İNŞİRAH SURESİ:Allahı tek gaye etmem gerektiğini anladım.Bu sure peyganberimizin içini ferahlatmayı konu ediniyor.İnsan her zaman zorluklarla yani güçlükleri sürüp gitmez feraha ereceği anda vardır. Hakkı kabul edip başkalarıda oraya çekenlerin feraha ereceğini anlatıyor.
    ADİYAT SURESİ:Saldırganlar.
    KEVSER SURESİ:İyilik bolluğu.İyiliğin bolluğundan ve ona nasıl ulaşacağından bahsediyor. Ulaşmanın yolu Allaha ibadet ve fedakarlık olduğunu belirtiyor.
    TEKASUR SURESİ : Servet çokluğu. Servet elde etmek için birbirimizle yarış etmemiz bizleri hayata ki esas amacımızdan saptırır. Bu surede felaketlerden bahsetmekte “kuşkusuz cehennemi göreceksiniz” ve “O gün işte nimetler konusunda sorguya çekileceksiniz.”
    MAUN SURESİ : Nazik davranışlar. Yoksulu, muhtaç durumdakini kalkındırmaya yönelik yardım uygulanmakta. Kuranı kerim Allaha dua ile yoksula yardımdan islamın iki temel ilkesi olarak sık sık söz eder.
    KAFİRUN SURESİ : İnanmayanlar. İnanmayanların işledikleri kötülüklerin karşılığını görecekleri söylenmektedir. İnanalar ise yaptıkların karşılığında ödüllendirilecek.
    FİL SURESİ : Haddini aşanların ne şekilde yok edildiğini bir kez daha öğrendim. Kabe’yi yıkmak için gelen orduyu ve bu orduda bulunan filler helak edilmiştir.
    FELAK SURESİ : Şafak. Allaha sığınacağımı ve korunacağımızın nasıl olacağını anlatıyor. Şafak; hakkın er geç bütün karanlığı yok edeceğini.
    NAS SURESİ :Rabbimiz; mükemmelliğe erdiren işlerimizin ayarlıyıcısı , bizlerin ilahi, yani kalplerimizin denetleyicisidir.
    İHLAS SURESİ :Birlik. Kuranı kerim in son suresi ve bütün içeriğinin toplamı ve özüdür. İlahi varlığın birliğini açıklar. İhlas arınma demektir.

    YanıtlaSil
  81. DUHA SÛRESİ
    Rabbimizin nimetlerini anlatmamız gerektiği vurgulanmıştır.Yardıma ihtiyacı olana el uzatmalıyız.
    İNŞİRAH SÛRESİ
    Her zorlukla beraber bir kolaylık olduğu belirtilmiştir.Boş vakitleri iyi değerlendirmeliyiz ibadet için yorulmalıyız ve sadece Rabbimden istemeliyim.
    ASR SÛRESİ
    Ben Müslüman birey olarak din kardeşime sabrı tavsiye etmeliyim.
    ADİYAT SÛRESİ
    Muhakkakki Allah her yaptığımdan haberdardır.
    KEVSER SÛRESİ
    Rabbimin bana verdiği nimetlere karşılık O’na ibadet etmem gerektiği vurgulanmıştır.
    TEKASÛR SÛRESİ
    Dünya malına aldanmamam gerektiğini anladım.
    MÂUN SÛRESİ
    Yaptığım ibadetlerde samimi olmalıyım gösteriş yapmamalıyım.
    KÂFİRUN SÛRESİ
    Her bireyin dini kendinedir.
    FİL SÛRESİ
    Yalnızca Allah’a sığınmalıyım.
    FELAK SÛRESİ VE NÂS SÛRESİ

    Kötü insanların şerrinden ve şeytanın şerrinden Allah’a sığınmalıyım.
    İHLAS SÛRESİ
    Allah’ın eşi benzeri olmadığı vurgulanmıştır.
    NECM SÛRESİ
    Ben her ne yaptıysam onun karşılığını alacağım ne fazla ne eksik çünkü Allah adaletlidir.
    ABESE SÛRESİ
    Ahiret günü geldiğinde bana kimse yardım edemeyecek ne annem ne babam .O gün bazı yüzler gün ışığı gibi parlarken bazıları ise karanlık bürüyecek.
    KADİR SÛRESİ
    Melekler ve Cebrail kadir gecesinde Rablerinin izniyle her türlü iş için inerler.
    ŞEMS SÛRESİ
    Allah’ın yaratıcı olduğu hatırlatılmaktadır.
    BURÛC SÛRESİ
    Zulmü alkışlamamam gerektiği vurgulanmıştır.
    TİN SÛRESİ
    Allah biz insanlara birçok nimet vermiştir bundan kasıt biz insanların gelişme yeteneğinin sonsuz oluşudur.
    KUREYŞ SÛRESİ
    Yaratıcının koruyucu olduğu belirtilmiştir.
    KÂRİA SÛRESİ
    Facia anlamına gelir .İnanmayanların yakasını facia bırakmayacak Allah’ın sözü yerine gelinceye kadar.
    KIYAMET SÛRESİ
    Kıyametten bahtın ciddiliğine vurgu yapılmıştır.

    YanıtlaSil